Top

Η Όμικρον φέρνει ανακοινώσεις για οριζόντια μέτρα – Τα σενάρια

Τι αναμένεται να ισχύει με χρήση μάσκας, σχολεία, εστίαση - Έρχεται καραντίνα και για εμβολιασμένους;

Parallaxi
η-όμικρον-φέρνει-ανακοινώσεις-για-ορι-859808
Parallaxi

Με περιορισμούς, όπως όλα δείχνουν, θα περάσουμε και τις φετινές γιορτές, ενώ το 2022 αναμένεται να κάνει… ποδαρικό με νέα μέτρα σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το lockdown και έτσι οδηγείται σε μια σειρά οριζόντιων μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Οι φόβοι για τη Μετάλλαξη Όμικρον η οποία μάλιστα εντοπίσθηκε και στα λύματα της Θεσσαλονίκης χωρίς ακόμη να έχουν εντοπισθεί κρούσματα στην περιοχή, επισπεύδει τα μέτρα της κυβέρνησης. Άλλωστε οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν θέσει σε συναγερμό και την ελληνική κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου υγείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού, μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσει και να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα προτείνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events των Δήμων κλπ) – Την απόφαση όμως αναμένεται να την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, την 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Αγώνες στα γήπεδα χωρίς οπαδούς, αλλά ούτως ή άλλως δεν διεξάγονται αυτήν την περίοδο λόγω των εορτών

Νέα πιο σκληρά μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Όμως τα δύσκολα φαίνεται ότι έρχονται με τον νέο χρόνο οπότε και θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα θα εφαρμοσθούν μέτρα σε εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, ψυχαγωγία αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Στην εστίαση:

Σε πρώτη φάση θα μειωθεί η πληρότητα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Προς ώρας τα κυβερνητικά στελέχη μελετούν εάν μπορεί να εφαρμοσθεί άλλη πληρότητα σε κέντρα διασκέδασης και άλλη σε εστιατόρια και καφετέριες όπου υπάρχουν μόνο καθήμενοι.

Πάντως, αν η κατάσταση χειροτερέψει λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον, είναι πιθανό να δούμε και πάλι πληρότητα κοντά στο 50%

Νέα μέτρα αναμένεται να δούμε και στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, με το ανώτατο όριο τα 6 άτομα να είναι και πάλι στη συζήτηση, όπως ίσχυε σε προηγούμενους περιορισμούς.

Παράλληλα αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση είναι και το θέμα της μουσικής.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, αναμένεται να κουρευτεί άρδην.

Στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται το ωράριο να είναι είτε μέχρι τα μεσάνυκτα είτε μέχρι τις 23:00, αλλά προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί η τελική ώρα.

Χώροι εργασίας

Οι ειδικοί θα εισηγηθούν νέα μέτρα και για τους χώρους εργασίας, ξεκινώντας με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας στο 50% από 20% που είναι σήμερα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους με πολύ προσωπικό.

Σχολεία

Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στα σχολεία καθώς ήδη οι ειδικοί έχουν μελετήσει τι θα προτείνουν. Ειδικότερα οι επιστήμονες της επιτροπής εισηγούνται να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων που εντοπίζονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Παρότι θα επιθυμούσαν να υπάρχει περιορισμός των μαθητών στην τάξη ή να πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής πρωί βράδυ, ή ανά εβδομάδα με τηλεκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Οι ειδικοί της επιτροπής, θα εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό.

Σήμερα με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Καραντίνα και σε εμβολιασμένους;

Σύμφωνα με το ethnos.gr, πιθανότατα θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αφού στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει το θέμα της καραντίνας και για τους εμβολιασμένους. Μέχρι σήμερα εάν ένας πολίτης εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ ότι πρέπει να μείνει καραντίνα παρά μόνο εθελοντικά. Τα πρωτόκολλα όμως θα επικαιροποιηθούν και οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν εάν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να μένουν σε καραντίνα τις μισές ημέρες, δηλαδή 5 και όχι 10 ημέρες που ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν. Κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει από τον ΕΟΔΥ, την ώρα μάλιστα που οι έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη Μετάλλαξη Όμικρον.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μόσιαλος για μετάλλαξη Όμικρον: Οι 2 δόσεις εμβολίου δεν προστατεύουν από απλή νόσηση

Για τη μεγάλη παγκόσμια ανησυχία που έχει σημάνει σε επιστήμονες η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την καταπολέμησή της μίλησε στο OPEN ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», διεμήνυσε όμως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.

Όπως σημείωσε στο OPEN ο κ. Μόσιαλος, με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε.

Συμπεράσματα μέχρι στιγμής όμως βγαίνουν από την πορεία της μετάλλαξης και της πανδημίας γενικότερα σε διάφορες χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.

Τόνισε μάλιστα ότι το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά ηπιότερη από τη Δέλτα ή αν βλέπουμε ότι είναι ηπιότερη επειδή -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.

Για τον λόγο που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να έχει ηπιότερα συμπτώματα ο κ Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο. «Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε τόνισε» και εξήγησε ότι αναφέρεται στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων.

«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».

Επειδή όμως η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

Ο καθηγητής του LSE επεσήμανε πάντως ότι το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα