Top

Πιθανή παράταση του lockdown και πιο αυστηρά μέτρα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
πιθανή-παράταση-του-lockdown-και-πιο-αυστηρά-678810
Parallaxi
εικόνα: Katerina Mese

Πιθανή η παράταση του lockdown και πιο αυστηρά τα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και αυστηρότερων μέτρων κατά του κορονοϊού άφησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.

«Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

«Μια οικογένεια και κανείς άλλος στο ρεβεγιόν»   

Αναφορικά με την περίοδο των εορτών, δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των εννέα ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δεν συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

«Δεν πρέπει οι υγειονομικοί να εργάζονται χωρίς να έχουν κάνει εμβόλιο για κορονοϊό»   

Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ακόμη πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή, όμως, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά, θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού», σημείωσε.

«Περισσότερα μέτρα αν ο κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός»   

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς και οι κορονοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις. «Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν ο κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός, «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες».

Κοντοζαμάνης: Ανησυχητική η κατάσταση στη Δυτική Αττική

Μητσοτάκης: Ο εμβολιασμός το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών

Ως το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer και όπως είπε, «την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί». «Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου. Υπάρχει ένα σχέδιο, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι ακόμα και να προχωρήσει ο εμβολιασμός «θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. « Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε σε δύο νομοσχέδια που συζητούνται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα συζητήσουμε σήμερα επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδικότερη αναφορά σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το πρώτο, για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούργιο σύστημα. Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος», είπε.

Κάνοντας, δε, έναν απολογισμό του 2020 τόνισε ότι ψηφίσαμε 113 νομοσχέδια, δρομολογήσαμε δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων. «Αλλά πιστεύω ότι αυτόν τον θετικό απολογισμό τον μετατρέπουμε σήμερα σε εμπειρία, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Και γι’ αυτό ένα από τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021. Έχουμε μία πλούσια ημερήσια διάταξη με θέματα που αφορούν πολλούς τομείς: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση. Όλα, όμως κατατείνουν σε ένα στόχο: Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά στις 18:00 – Το σχέδιο για τους ελέγχους

Τον «οδικό χάρτη» των επόμενων, κρίσιμων για τη διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου, ημερών θα ανακοινώσει σήμερα στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, το επίπεδο επιφυλακής στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και ήδη οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επεξεργάζονται ένα Plan B σε περίπτωση που οι πολίτες δεν δείξουν – παρά τις συνεχείς εκκλήσεις – απόλυτη πειθαρχία στα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων.

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου βρίσκεται:

  • η ιδιαιτέρως αυξημένη κινητικότητα
  • το όριο των 9 ατόμων στα γιορτινά τραπέζια και
  • η τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Παραμονή των Χριστουγέννων όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 θα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ.», επανέλαβε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι κατά την εορταστική περίοδο.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, ανέφερε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Γοργούλης: Να αξιολογήσουμε με προσοχή τα δεδομένα για την μετάλλαξη του ιού

«Επανεξέταση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου»

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικών lockdown», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά», ενώ ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: 3 στους 4 γιατρούς θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Τρεις στους τέσσερις γιατρούς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων και τις δηλώσεις των υγειονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Αντίστοιχα στο 67% ανέρχεται το ποσοστό των νοσηλευτών που θα κάνουν το εμβόλιο στα νοσοκομεία της πόλης.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο ethnos.gr, οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό, εκφράζουν, ωστόσο, ένα σκεπτικισμό. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό αποδίδουν το ελαφρώς μικρότερο ποσοστό στο γεγονός ότι κάποιοι νόσησαν ενώ κάποιοι άλλοι έχουν άλλα νοσήματα και είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Στις 28 Δεκεμβρίου και μια μέρα μετά την Αθήνα ξεκινά ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό σε υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

SMS 13033: Ο κωδικός για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Ζέρβας: Ζήτησα να εμβολιαστώ από τους πρώτους

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να εμβολιαστεί από τους πρώτους. «Προφανώς όχι για να λάβω τη θέση ενός πολίτη που έχει αξιολογηθεί να εμβολιασθεί αρχικά, αλλά για να καταδείξω ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην ανάσχεση της πανδημίας με το όπλο που μας έδωσε η επιστήμη», εξήγησε ο κ. Ζέρβας, καλώντας και τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να δηλώσουν και να πράξουν το ίδιο.

«Χρειάζονται πάντοτε η αντιπολίτευση, η κριτική, οι αντιπροτάσεις. Χρειάζεται όμως και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στους γιατρούς και επιστήμονες. Δεν θα με βάλετε κόντρα ή σύμμαχο με την κυβέρνηση. Είμαι μαζί, στρατιώτης της προσπάθειας να περάσει η πόλη, η χώρα μας, αυτήν την πανδημία. Και θα στηρίξω και θα απαιτήσω. Θα το πράξω όπως και όταν πρέπει. Και πάντα με υπευθυνότητα, σύνεση κι εγρήγορση», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως σημείωσε, εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στον βαθμό που θα του ανατεθεί στην οργάνωση και στη διεκπεραίωση της τιτάνιας προσπάθειας του εμβολιασμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα