Πότε ελπίζουν σε αποκλιμάκωση οι ειδικοί – Νέα μέτρα στο βάθος
Ανεμβολίαστοι, εστίαση και υποχρεωτικός εμβολιασμός στο μικροσκόπιο του Μαξίμου.
Θέμα χρόνου είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Σε αυτήν την εκτίμηση συγκλίνουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μέσα από τις αναλύσεις τους.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, αντιμέτωπη με μια ραγδαία αύξηση μολύνσεων, καθώς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την επέλαση της μετάλλαξης Omicron, οι υγειονομικοί διατείνονται πως περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά.
Μετά τη διατύπωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι η αποκλιμάκωση του υφιστάμενου πανδημικού κύματος αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες, και ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος όσον αφορά στην εκτίμησή του για την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας.
«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια», δήλωσε ειδικότερα στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας.
Όπως εξήγησε, «εάν λάβουμε υπόψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές».
«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε συγκεκριμένα ο κ.Μαγιορκίνης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.
«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να «μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες».
Το στέλεχος Omicron «είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα», ανέφερε και επεσήμανε πως «αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες κυκλοφορίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο».
Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο «συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ».
«Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα
Καθοριστική χαρακτήρισε την επόμενη βδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε μια περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού. Ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση θα φανεί σε δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επίταξης γιατρών τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοστεί και στην Αθήνα.
Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι έχουμε «σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη διενέργειας τεστ από τους μαθητές ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα.
«Μπορεί να ξεπεράσουμε τις 50.000» σημείωσε για τις μολύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα λόγω του ελέγχου των μαθητών, τα οποία ομαλοποιήθηκαν στην πορεία.
Η Μίνα Γκάγκα επανέλαβε ότι το «50%+1» για το κλείσιμο ενός τμήματος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ήταν πρόταση της επιτροπής των ειδικών και όχι κυβερνητική απόφαση. «Το 50%+1 είναι πιο εύκολο τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον τα πρωτόκολλα ελέγχου είναι πιο αυστηρά. Είναι πιο εύκολο να κλείσουν τμήματα τώρα» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Για το πενθήμερο της καραντίνας η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η παραλλαγή Όμικρον «περνάει πολύ γρήγορα». «Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας» τόνισε η Μίνα Γκάγκα.
«Το pcr δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε αν κάποιος μεταδίδει, είναι καλύτερο το rapid» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Για το θέμα της επίταξης υγειονομικών η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.
«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων, για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.
«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.
Εισήγηση της Επιτροπής για επιστροφή ύστερα από πενθήμερη καραντίνα για εργαζόμενους στο Δημόσιο
Την επιστροφή στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για όλους τους εργαζόμενους στις νευραλγικές δομές του Ελληνικού Δημοσίου που νοσούν από κορωνοϊό.
Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής μετά από σχετικό ερώτημα που τους έχει υποβληθεί, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα (έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, νοσηρότητα της μετάλλαξης Omicron) και εισηγούνται: οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα που θεωρούνται καίριες για την λειτουργία του Κράτους, όπως Υγεία, Σώματα Ασφαλείας κ.α., μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα μετά την πενθήμερη καραντίνα λόγω νόσησης από Covid-19 και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ.
Η παραπάνω εισήγηση θα τεθεί υπόψη των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας) και η τελική απόφαση θα αποτυπωθεί σε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.
Έρχονται νέα μέτρα;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι έχουν στο τραπέζι τους νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του φονικού ιού.
Τα μέτρα αυτά θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την εστίαση είναι να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.
Το δεύτερο μέτρο είναι να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να την επιβάλει στις ηλικίες 50 ετών και άνω ή 55 ετών και άνω.
Οι δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες έχουν δείξει μικρή άνοδο στον εμβολιασμό τον τελευταίο καιρό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, όπως για παράδειγμα οι ηλικίες 65 ετών και άνω.
Γιατί πάμε σε νέα μέτρα;
Ο λόγος που η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη νέων μέτρων είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι αυτές που θα δούμε την μεγάλη κορύφωση των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι τις εβδομάδες θα καταγράφεται και όλη η περίοδος των γιορτών.
Για να συγκρατηθεί αυτό το κύμα και να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του στο τέλος του μήνα θα πρέπει ληφθούν περισσότερα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
ΠΗΓΕΣ: MEGA / protothema.gr / in.gr