Η κατάσταση στην Ινδία, όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα της Covid-19, είναι «περισσότερο κι από σπαρακτική» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα στείλει προσωπικό και εφόδια στη χώρα για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία, ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κοροναϊού βύθισε τη χώρα τού 1,3 δισ. κατοίκων στο χάος.
Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν κατεπειγόντως βοήθεια. Την Κυριακή, η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, με σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα. Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν, προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έκδηλη η σημασία του εμβολιασμού», επέμεινε ο Τέντρος.
Τουρκία: Πανεθνικό ολικό lockdown έως τις 17 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ και σε χώρους εργασίας θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους.
Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των τροφίμων θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Απριλίου. Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, συμπλήρωσε.
Γερμανία: Κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό εντός Ιουνίου υποσχέθηκε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ
Την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 «το αργότερο» εντός Ιουνίου, προανήγγειλε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε την υπόσχεση για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έως το τέλος του καλοκαιριού.
Δεν θέλησε ωστόσο να δεσμευτεί ούτε σε ό,τι αφορά την ανάκτηση ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, αλλά ούτε και σχετικά με το πόσο «ελεύθερα» θα κάνουν φέτος διακοπές οι Γερμανοί στη χώρα τους, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα βρισκόμαστε σε «μεταβατική φάση».
«Θα μπούμε σε μεταβατική φάση, η οποία δεν θα είναι εύκολη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και τόνισε ότι ακόμη υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί. Ακόμη και με το 50% εμβολιασμένο, ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους παραμένει υψηλός, όπως και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας, σημείωσε. «Πρέπει λοιπόν να σταθμίσουμε ποια δικαιώματα θα ανακτήσουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και να εστιάσουμε στο τι θα σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο μόλυνσης των μη εμβολιασμένων», δήλωσε η Καγκελάριος και εξήγησε ότι σήμερα δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα, αλλά έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» για την προστασία των θεμελιωδών ζητημάτων των πολιτών και για τα συναφή πρακτικά ζητήματα. Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19, τόνισε ωστόσο η κυρία Μέρκελ.
Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της διαδικασίας ανοσοποίησης του πληθυσμού, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνονται τα διαθέσιμα εμβόλια, διευκρίνισε όμως ότι η επικείμενη κατάργηση της σειράς προτεραιότητας δεν σημαίνει αυτομάτως και ότι όλοι θα μπορούν άμεσα να εμβολιαστούν, αλλά ότι σε σύντομο διάστημα θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Βρετανία: Οι Σκωτσέζοι συνέρρευσαν από νωρίς στις παμπ για να γιορτάσουν την “επιστροφή στην κανονικότητα”
Το κρύο και η συννεφιά δεν τους απέτρεψε: στη Γλασκώβη, οι Σκωτσέζοι γιόρτασαν με μπίρες και κοκτέιλ το άνοιγμα των παμπ, που παρέμεναν κλειστές από τον Δεκέμβριο, λόγω της πανδημίας.
«Είναι απίστευτο. Είναι τεράστια η διαφορά να πίνεις ένα ποτήρι που σου σερβίρουν (στην παμπ) από το να πίνεις στο σπίτι σου», είπε, εμφανώς ενθουσιασμένος, ο 20χρονος Γκάρι ΜακΟυίλιαμς. «Όμως πιστεύω ότι για τους περισσότερους, εμού συμπεριλαμβανομένου, το θέμα δεν είναι να πιεις μπίρα, αλλά να συναντηθείς με τους φίλους του. Αυτή είναι η σκωτσέζικη κουλτούρα», εξήγησε.
Λόγω της πανδημίας της Covid-19 οι παμπ είχαν κλείσει από τις 26 Δεκεμβρίου. Πλέον, μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι, όπως και όλα τα «μη αναγκαία» καταστήματα, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και τα κέντρα αισθητικής.
Ορισμένοι θαμώνες της παμπ The Counting House, στο κέντρο της Γλασκώβης, περίμεναν στην ουρά να ανοίξει, στις 9 το πρωί.
«Ήμασταν οι πρώτοι εδώ», υπερηφανεύτηκε η Νικίτα Βανς, 20 ετών, δευτεροετής φοιτήτρια δημοσιογραφίας και νομικής. Μαζί με τη φίλη της, την 19χρονη Σαρλότ Τέιλορ, συζητούσαν τι θα παραγγείλουν: «Θέλω μόνο μερικά κοκτέιλ, μου λείπουν», είπε.
Σε ένα άλλο τραπέζι, τρεις νεαρές γυναίκες παραγγέλνουν γελώντας κοκτέιλ. «Λόγω της καραντίνας έχασα δύο γιορτές γενεθλίων, επομένως τώρα ήρθα εδώ να πιω ένα κοκτέιλ στις 10.43», είπε η 22χρονη φοιτήτρια Σουζάνα Γκολεμπιέφσκα, η οποία νωρίτερα έκανε και ψώνια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη, η κάθε περιοχή ακολουθεί το δικό της χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της οικονομίας. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι παμπ άνοιξαν στις 12 Απριλίου και, όπως και στη Σκωτία, επιτρέπεται να σερβίρουν ποτά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αντιθέτως στη Σκωτία, οι πελάτες μπορούν να γευματίζουν και στο εσωτερικό των εστιατορίων, ενώ οι Άγγλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 17 Μαΐου.
Ο Άντριαν Κάρεϊ και ο 19χρονος γιος του, ο Τόμας, ήρθαν από το Μπέλφαστ για δουλειές και επωφελήθηκαν για να πάρουν πρωινό συνοδεύοντάς το με μια μπίρα. Στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι παμπ και τα εστιατόρια. Ο 55χρονος Άντριαν Κάρεϊ χαρακτήρισε «κάπως σουρεαλιστική» αυτήν την κατάσταση.
Ο διευθυντής της παμπ, ο 43χρονος Μικ Μέρφι, μετρούσε τις ημέρες μετά το κλείσιμο. «Ήταν μακρύς ο δρόμος όμως ελπίζω ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα», εξήγησε.
Κύπρος: Τρεις θάνατοι και 611 νέα κρούσματα
Τρείς θανάτους και 611 νέα κρούσματα κορονοϊού από 50.601 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
300 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 78 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.
Το ποσοστό θετικότητας είναι 1,21%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 62.960. Οι θάνατοι από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχονται συνολικά σε 301.
Κομισιόν: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca
ΗΠΑ: Τα κρούσματα Covid-19 και πάλι σε πτώση στις ΗΠΑ
Τα νέα κρούσματα Covid-19 βρίσκονται εκ νέου σε καθοδική πορεία στις ΗΠΑ, περνώντας κάτω από το όριο των 60.000 μολύνσεων καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, χάρη στον αντίκτυπο, σύμφωνα με ειδικούς, της εκστρατείας εμβολιασμού.
Αφότου κορυφώθηκε τον χειμώνα, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων στις ΗΠΑ είχε μειωθεί πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου, όμως αυξήθηκε ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον, «ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε κάτω από το όριο των 60.000 την ημέρα, για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα», παρατήρησε στο Twitter ο Άσις Τζα, ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν.
«Αυτή τη φορά, πιστεύω ότι αυτό θα διαρκέσει. Γιατί; Τα εμβόλια!», τόνισε.
«Μέσα Μαρτίου, όταν καταγράφηκε η τελευταία μικρή ώθηση (της επιδημίας), το 21% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί», παρατήρησε.
«Σήμερα, είναι το διπλάσιο».
Λίγο παραπάνω από το 42% των Αμερικανών (σχεδόν 140 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 28,5% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων μάχης και πρόληψης των Ασθενειών.
«Στο Ισραήλ, μόλις το 45% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως, τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται», υπενθύμισε ο Άσις Τζα.
Εντούτοις, οι ειδικοί ανησυχούν για μια αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, που ήδη έχει εν μέρει παρατηρηθεί: ο αριθμός των εμβολίων ανέρχεται εν μέρει σε 2,6 εκατομμύρια την ημέρα, έναντι γύρω στα 3 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου.
Δυσκολίες στην πρόσβαση εξακολουθούν να υφίστανται για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όμως παρατηρείται και ένας σκεπτικισμός προς τα εμβόλια. Αν και οι πολίτες που είναι ευνοϊκά διακείμενοι προς τον εμβολιασμό λαμβάνουν τις δόσεις τους, το τμήμα εκείνων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μεγαλώνει μεταξύ των επιλέξιμων ομάδων.
Η ρωσική Pharmasyntez έτοιμη να στείλει 1 εκατ. συσκευασίες ρεμδεσιβίρης στην Ινδία
Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Pharmasyntez ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να στείλει ένα εκατομμύριο συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη στην Ινδία, έως τα τέλη Μαΐου, μόλις λάβει την έγκριση από την ρωσική κυβέρνηση.
Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει την νόμιμη έγκριση, βάσει της οποίας μπορεί να στείλει το γενόσημο του αμερικανικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε μηδενικούς θανάτους από κορονοϊό για το τελευταίο 24ωρο
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα μηδενικούς θανάτους σχετιζόμενους με τον νέο κορονοϊό, για το τελευταίο 24ωρο, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 9 μήνες, καθώς η χώρα αναδύεται από ένα λοκντάουν δύο μηνών, όπως έγινε γνωστό από την αρχή Υγείας της χώρας.
Η χώρας μετρά συνολικά 16.965 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και 834.638 κρούσματα, επιπλέον 196 σε σύγκριση με μία ημέρα πριν.
Την τελευταία φορά που η Πορτογαλία ανακοίνωσε μηδενικούς θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19 ήταν την 3η Αυγούστου.
Η πορτογαλική αρχή Υγείας επισήμανε πως παραμένει στην “πράσινη ζώνη” στον πίνακα κινδύνου, με τον κίνδυνο μετάδοσης κάτω του 1 και τον εθνικό δείκτη επίπτωσης στα 70,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Περίπου το 20% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της έχει αυτή τη στιγμή εμβολιαστεί με μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 και το 7% με δύο δόσεις, ενώ πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, η ομάδα με τους περισσότερους θανάτους, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.
Το Ιράν ξεπέρασε το φράγμα των 70.000 θανάτων – Kατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θνησιμότητας
Το Ιράν, η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από την πανδημία κορανοϊού, ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 70.000 θανάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, με έναν ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στη χώρα.
Η επιδημία έχει προκαλέσει ήδη 70.070 θανάτους σε συνολικά περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Το Ιράν αντιμετωπίζει νέο κύμα επιδημίας από τα τέλη Μαρτίου, ακόμη πιο βίαιο από τα προηγούμενα.
Τις τελευταίες 24 ώρες, 496 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, αριθμός που υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ που ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου (486 νεκροί).
Κατ’ ομολογία των ίδιων των υγειονομικών αρχών, τα επίσημα στοιχεία για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά.
Περισσότερες από 300 ιρανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, κατατάσσονται στις “κόκκινες”, δηλαδή σε αυτές με τον υψηλότερο επιδημιολογικό κίνδυνο που επιβάλλει το κλείσιμο όλων των “μη απαραίτητων” εμπορικών δραστηριοτήτων.
Απέναντι στην επιδημία, το Ιράν δεν επέβαλε ποτέ γενικευμένη καραντίνα στα 82 εκατομμύρια των κατοίκων του, ή σε επίπεδο πόλης ή περιοχής.
Όπως τόσες άλλες χώρες, η Ισλαμική Δημοκρατία βασίζεται στα εμβόλια για να βγει από την υγειονομική κρίση αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι αρχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το Ιράν έχει χορηγήσει περισσότερες από 824.000 δόσεις εμβολίων από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.
Οι αρχές ελπίζουν επίσης στην παραγωγή ενός ή περισσοτέρων τοπικά σχεδιασμένων εμβολίων.
AstraZeneca: Αβάσιμες οι νομικές ενέργειες της ΕΕ
Η AstraZeneca δήλωσε πως οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της φαρμακευτικής εταιρίας σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 είναι χωρίς βάση και δεσμεύθηκε να υπερασπισθεί τον εαυτό της στο δικαστήριο.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως “έχει τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο”.
Όπως τονίζει η AstraZeneca, “πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό”.
Ιταλία: 8.444 κρούσματα με 301 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού είναι 8.444 και 301 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 145.819 διαγνωστικά τεστ, το 5,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,5%.Χθες τα περιστατικά ήταν 13.158, με 217 θανάτους.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 13 λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με την χθεσινή ημέρα και 27 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 119.539 άνθρωποι και μολύνθηκαν 3.971.114,