Top

Καθολικό lockdown στην Κύπρο – Η Ινδία σε κατάσταση ακραίας κρίσης

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
καθολικό-lockdown-στην-κύπρο-η-ινδία-σε-κατά-750302
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

 Σε ισχύ βρίσκεται από τις 5 το πρωί καθολικό lockdown στην Κύπρο, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της Πανδημίας του κορονοϊού.

Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Επίσης:

Έχει ανασταλεί η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως καθορίζονται σε σχετικό Διάταγμα.

Δεν θα λειτουργήσουν γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.

Έχει ανασταλεί η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, όπως και η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 773 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Από την 10η Μαΐου 2021 αίρονται τα παραπάνω μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, για πέμπτη συναπτή ημέρα.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 έφθασαν τα 352.991 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 17,31 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Καταγράφηκε επίσης ακόμη ένα τραγικό ρεκόρ θανάτων: 2.812 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 195.123 νεκρούς.

Αρκετοί ειδικοί ωστόσο θεωρούν τους επίσημους αριθμούς για την πανδημία, τόσο αυτόν των μολύνσεων, όσο και τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων – τον τέταρτο βαρύτερο στον κόσμο- , μάλλον υποτιμημένους στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, υποσχέθηκαν να στείλουν επειγόντως βοήθεια, καθώς τα νοσοκομεία στις κυριότερες ινδικές μητροπόλεις έχουν κατακλυστεί, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και διώχνουν ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες, ούτε οξυγόνο.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Sir Ganga Ram Hospital στο Νέο Δελχί έκανε λόγο για “κατάσταση ακραίας κρίσης”.

Χθες Κυριακή ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι παρότρυνε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν, καθώς νοσοκομεία και γιατροί έκαναν επείγουσες, απελπισμένες εκκλήσεις τονίζοντας πως αδυνατούν να διαχειριστούν τον τεράστιο αριθμό των ασθενών.

Σε ορισμένες από τις πόλεις που πλήττονται πιο σκληρά, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, πτώματα αποτεφρώνονται μαζικά σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε πλάνα στα οποία τρεις υγειονομικοί στο ανατολικό ομόσπονδο κράτος Μπιχάρ εικονίζονται καθώς σέρνουν το πτώμα ενός ασθενούς που υπέκυψε ως τον χώρο όπου πρόκειται να αποτεφρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ούτε καν φορεία.

Πολιτικοί, η κυβέρνηση και ειδικά ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Μόντι δέχονται ολοένα σφοδρότερες επικρίσεις, καθώς το κυβερνών κόμμα οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τεράστια πλήθη και επέτρεψε να γίνουν εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, στις οποίες πήραν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι, παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η Γερμανία θα στείλει οξυγόνο και άλλη ιατρική βοήθεια στην Ινδία μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων από την COVID-19, με τον αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να έχουν αυξηθεί κατά 349.691 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κορύφωσης των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να νοσηλεύσουν ασθενείς της COVID-19, καθώς έχει εξαντληθεί σ’ αυτά το ιατρικό οξυγόνο.

“Το δεύτερο κύμα σαρώνει τώρα ολόκληρη την Ινδία με απροσδόκητη σφοδρότητα. Ήταν σωστό που δράσαμε άμεσα για να σταματήσουμε την είσοδο της νέας παραλλαγής του ιού στη Γερμανία” δήλωσε ο Μάας στην εφημερίδα “Rheinische Post”.

Η Γερμανία έχει κατατάξει την Ινδία ως μία χώρα με υψηλά ποσοστά περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, ενώ το Βερολίνο έχει συμπεριλάβει την αναφερόμενη χώρα σε μία ξεχωριστή λίστα κινδύνου για τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Από σήμερα και μετά, οι Γερμανοί που επιστρέφουν από την Ινδία θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη Γερμανία, μόνο με ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ, ενώ μετά θα πρέπει να αρχίσουν μία καραντίνα 14 ημέρων.

Οι ξένοι ταξιδιώτες, που φτάνουν από την Ινδία στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στη χώρα.

Ο Μάας δήλωσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να βοηθήσει την Ινδία να ξεπεράσει την έκτακτη αυτή κατάσταση ανάγκης.

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να εξετάσουν τη διάθεση μίας κινητής μονάδας παραγωγής οξυγόνου, όπως επίσης και να υποστηρίξουν τη μεταφορά άλλων ειδών έκτακτης ανάγκης στην Ινδία.

Η Ταϊλάνδη ανέστειλε την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για τους επισκέπτες από την Ινδία, λόγω ανησυχιών για εισαγόμενα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ περισσότεροι χώροι κλείνουν σήμερα στην Μπανγκόκ στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων στην χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ένα παγκόσμιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα οποία ανέρχονται σε 352.991, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τα 17 εκατομμύρια στη χώρα, όπου τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη οξυγόνου, κλινών και αντιιικών φαρμάκων.

Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στο Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι η έκδοση πιστοποιητικών για την είσοδο στη χώρα μη Ταϊλανδών πολιτών που ταξιδεύουν από την Ινδία θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης (CAAT) διέψευσε τις πληροφορίες ότι ιδιωτικά τζετ που μεταφέρουν πλούσιους ανθρώπους από την Ινδία ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη.

“Επιβεβαιώνουμε ότι καμία πτήση τσάρτερ από Ινδούς εκατομμυριούχους δεν ζήτησε άδεια από την CAAT για να έρθει στην Ταϊλάνδη”, αναφέρει η αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σαββατοκύριακο.

Τον Μάιο θα προγραμματιστούν τέσσερις πτήσεις επαναπατρισμού από την Ινδία στην Ταϊλάνδη, προσθέτει η CAAT.

Η Ταϊλάνδη, η οποία αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα 2.048 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε μια ημέρα, με τα οποία το σύνολό τους ανήλθε σε 57.508 από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 ανέρχεται σε 148.

Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 901 καταγράφηκαν στην Μπανγκόκ, η οποία αποτελεί το κέντρο του νέου ξεσπάσματος του ιού.

Πάρκα, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και παιδικοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί από σήμερα, Δευτέρα, ως τις 9 Μαΐου κατόπιν σχετικής εντολής που εκδόθηκε.

Επίσης πρόστιμο που αντιστοιχεί σε ποσό άνω των 520 ευρώ θα επιβάλλεται σε όποιον δεν φοράει μάσκα σε δημόσιους χώρους βάσει των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

Μπιλ Γκέιτς: Η πρόβλεψη για το πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα και οι μελλοντικές πανδημίες

Το εμβόλιο της Moderna κατά της covid-19 θα αξιολογηθεί στις 30 Απριλίου από τεχνικούς εμπειρογνώμονες για πιθανή καταχώρισή του για επείγουσα χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος του οργανισμού.

“Θα συζητήσουμε για το εμβόλιο κατά της covid-19 της Moderna την Παρασκευή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμαϊερ, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Η απόφαση για το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο αξιολογείται τώρα στο πλαίσιο συντομευμένης διαδικασίας βάσει της προηγούμενης εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αναμένεται σε μία με τέσσερις ημέρες μετά την ημερομηνία αυτή, πρόσθεσε ο Λίντμαϊερ.

Μέχρι στιγμής την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία δίδει μια ένδειξη στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, έχουν λάβει τα εμβόλια κατά της covid-19 της Pfizer, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Η επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αξιολογεί σήμερα το εμβόλιο κατά της covid-19 της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm και αναμένεται να εξετάσει το προϊόν της Sinovac στην επόμενη σύνοδό της στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παρασκευή έως και 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19 φέτος και 1,4 δισεκατομμυρίου το ερχόμενο έτος.

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να συνάψουμε μια συμφωνία με το COVAX”, πρόσθεσε ο Βανσέλ, αναφερόμενος στον μηχανισμό για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τον οποίο διαχειρίζονται η Συμμαχία για τα Εμβόλια GAVI και ο ΠΟΥ.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας θα συζητήσει σήμερα την υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού lockdown, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει μια ακόμα χρονιά με χαμένα τουριστικά έσοδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πριν από δύο εβδομάδες, και καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν, ο Ερντογάν περιόρισε τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα ταξίδια.

Τα συνολικά ημερήσια κρούσματα κορυφώθηκαν ξεπερνώντας τα 63.000 στις 16 Απριλίου, πριν μειωθoύν απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή.

Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πτώση δεν είναι αρκετή και οι υπουργοί θα εξετάσουν την επιβολή νέων μέτρων για να διαρκέσουν έως τις αργίες στις 13-15 Μαρτίου στο τέλος του μήνα του ραμαζανιού, με τρόπο που δεν θα πλήττει την οικονομική παραγωγή.

«Τα κρούσματα….μειώνονται εδώ και μερικές ημέρες αλλά δεν είναι αρκετό. Ένα πλήρες κλείσιμο θα είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου και αυτή η επιλογή θα πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters, που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Τα μέτρα, αν και προσεκτικά για να επιτρέψουν να συνεχιστεί η οικονομική παραγωγή, θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα ενώ θα απαιτείται ειδική άδεια για υπεραστικές μετακινήσεις, δήλωσε το πρόσωπο αυτό. Τα καφέ και τα εστιατόρια είναι ήδη κλειστά.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί είχαν δείξει κάποια αποτελεσμάτα, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης 20% στα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη και λιγότερους ασθενείς στα νοσοκομεία, αν και συνεχίζουν να είναι υπό πίεση οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν, εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση στα κρούσματα.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η Τουρκία έχει καταγράψει συνολικά 4,63 εκατ. κρούσματα COVID-19, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 38.358. Είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη σε ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και πρώτη σε κατά κεφαλήν βάση μεταξύ των μεγάλων κρατών, ενώ οι θάνατοι κορυφώθηκαν στους 362 την περασμένη εβδομάδα.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί εκτοξεύθηκαν από τότε που ο Ερντογάν ξεκίνησε μια περίοδο «ελεγχόμενης εξομάλυνσης» στις αρχές Μαρτίου.

Η Ρωσία αυτό τον μήνα περιόρισε τις πτήσεις προς και από την Τουρκία έως την 1η Ιουνίου. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει τους αριθμούς των τουριστών κατά περίπου 500.000.

Μια μείωση κατά δύο τρίτα στα τουριστικά έσοδα τον περασμένο χρόνο διεύρυνε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ασκώντας πιέσεις στα λιγοστά συναλλαγματικά διαθέσιμα και οδηγώντας τη λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο τον Νοέμβριο.

«Ο τουρισμός είναι κρίσιμης σημασίας για τις εισροές ξένου συναλλάγματος», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Άρα, για να μην χάσουμε τελείως την τουριστική σεζόν, αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά».

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά τις έξι τελευταίες ημέρες συναλλαγών κοντά στο κατώτερο καταγεγραμμένο επίπεδό της λόγω ανησυχιών για την ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς και για την πολιτική υπό τον νέο κεντρικό τραπεζίτη.

«Εάν αυτό είναι η λύση, θα πρέπει να αντέξουμε ένα πλήρες κλείσιμο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί το κομμάτι της παραγωγής», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

«Το κλείσιμο των σχολείων και των εμπορικών κέντρων φαίνεται σωστό δεδομένου του κινδύνου μόλυνσης».

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα άρει το τριήμερο λοκντάουν για την αναχαίτιση της COVID-19 που είχε επιβάλει στο Περθ και την γειτονική περιοχή Πιλ, όπως έχει προγραμματιστεί από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, καθώς δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες δύο μέρες.

Το Περθ και η περιοχή Πιλ είχαν τεθεί σε σκληρό λοκντάουν από το Σάββατο μετά τον εντοπισμό ενός ταξιδιώτη από το εξωτερικό που είχε μολυνθεί και προσβλήθηκε μάλλον από τον νέο κορονοϊό κατά τη διάρκεια της καραντίνας για δύο εβδομάδες στην οποία είχε τεθεί σε ξενοδοχείο του Περθ και ο οποίος καθώς δεν γνώριζε ότι έχει προσβληθεί είχε επισκεφθεί διάφορα μέρη.

“Το σύντομο τριήμερο λοκντάουν έκανε τη δουλειά που ήταν σχεδιασμένο να κάνει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ Μακγκάουαν σε δημοσιογράφους στο Περθ. “Χρειαζόμασταν να σπάσει ο κύκλος ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα και να διατηρήσουμε την κοινότητα υγιή”.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Περθ και οι περίπου 150.000 κάτοικοι της κοντινής περιοχής Πιλ έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως τις 12:01 π.μ. της Τρίτης, με εξαίρεση αυτούς που εργάζονται σε βασικούς τομείς, στον τομέα της υγείας, όπως και τις εξόδους για την αγορά βασικών ειδών και για άσκηση.

Όταν αρθεί το λοκντάουν ο κόσμος θα μπορεί να βγει από τα σπίτια του, αλλά φορώντας υποχρεωτικά μάσκα όλη την ώρα. Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα περιορίζονται στους 20 επισκέπτες, ενώ τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αυτοί οι προσωρινοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως την Παρασκευή το βράδυ, διευκρίνισε ο Μακγκάουαν, οπότε και θα επανεξεταστούν.

Τα σύντομα λοκντάουν, τα γρήγορα συστήματα ιχνηλάτησης και τα κλεισίματα των συνόρων έχουν βοηθήσει την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των προσβληθέντων και των θανόντων από την πανδημία, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε μόλις πάνω από 29.600, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 σε 910.

Περιοριστικά μέτρα διάρκειας δεκατεσσάρων ημερών τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην πρωτεύουσα των νήσων Φίτζι, τη Σούβα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έπειτα από κηδεία που εκφράζονται φόβοι πως μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης.

Στους σχεδόν 100.000 κατοίκους της πόλης και των περιχώρων της επιβάλλεται να μείνουν σπίτι, ενώ τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη έκλεισαν, μετά την ανακάλυψη των πρώτων κρουσμάτων που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση σε 12 μήνες.

Στρατιωτικός που μολύνθηκε στη διάρκεια της καραντίνας του μετέδωσε τον ιό σε καμαριέρα ξενοδοχείου, η οποία κατόπιν παραβρέθηκε σε κηδεία μαζί με άλλους σχεδόν 500 ανθρώπους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Τζέιμς Φονγκ δήλωσε ότι καταγράφηκαν τέσσερα νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο. «Τρία από τα κρούσματα αυτά είναι πρόσωπα που παρέστησαν σε αυτή την κηδεία (…) ειδικά ένας άνδρας και η σύζυγός του που εξάπλωσαν τον ιό στην κοινότητα», σημείωσε.

Ωστόσο ο τρόπος που μολύνθηκε το τέταρτο πρόσωπο, μια γυναίκα η οποία ζει σε προάστιο της πρωτεύουσας, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

«Εκείνη και ο σύζυγός της τέθηκαν σε καραντίνα αλλά η σύνεση μας υποχρεώνει να μεταχειριστούμε την περίπτωση αυτή ως πιθανό κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα», συνέχισε. «Καθώς δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τις μετακινήσεις τους και να εντοπίσουμε όλες τις επαφές τους, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε αυστηρά προληπτικά μέτρα».

Οι αρχές του τομέα υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca είναι ασφαλές για χρήση, τρεις ημέρες αφότου η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έλαβε την πρώτη παρτίδα του εν λόγω εμβολίου μέσω του παγκόσμιου μηχανισμού COVAX.

Ορισμένες χώρες περιόρισαν ή ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου αυτού για πιθανή σχέση με σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων. Η AstraZeneca σημειώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία και την Ευρώπη επισήμαναν μετά την επανεξέταση του εμβολίου της ότι αυτό προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από την COVID-19 και ότι τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

“Επιβεβαιώνω ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca είναι ασφαλές και θα χορηγηθεί σε αυτούς που είναι ηλικίας 60 ετών και άνω”, δήλωσε ο υτπουργός Υγείας Άνταμ Μπάμπα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τηλεοπτικά.

Η Μαλαισία έλαβε το πρώτο φορτίο σχεδόν 270.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν ότι το εμβόλιο κρίθηκε ότι είναι “κατάλληλο για χρήση” για αυτούς που είναι ηλικίας 60 ετών και άνω και ότι εξετάζουν τα διαθέσιμα στοιχεία προτού εγκρίνουν τη χρήση του και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Μαλαισία έχει εξασφαλίσει συνολικά 12,8 εκατομμύρια δόσεις του AstraZeneca, τις μισές από τις οποίες θα λάβει μέσω του μηχανισμού COVAX. Βάσει προγράμματος θα έχει λάβει τις πρώτες 600.000 δόσεις τον Ιούνιο.

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.803 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 2.687 στη Μόσχα. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 4.771.372.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 356 άνθρωποι κατέληξαν από Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 108.588.

Η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 225.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα