Top

«Προχωρά» η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Αριστοτέλους

Χρειαζόμαστε νέο διαγωνισμό από τη στιγμή που υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια μία βραβευμένη μελέτη για το θέμα;

Parallaxi
προχωρά-η-προκήρυξη-αρχιτεκτονικο-555157
Parallaxi

Το θέμα της προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους «προχωράει» η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την Αριστοτέλους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Εξάλλου, για το κορυφαίο αυτό έργο της πόλης υπάρχει στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς Κωνσταντίνος Ζέρβας και Απόστολος Τζιτζικώστας σε παλαιότερη συνάντησή τους έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν από κοινού τις διαδικασίες υλοποίησης, με τον Δήμο να προετοιμάζει όλα τα στάδια του έργου και την Περιφέρεια να το χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης που δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ως έργο άμεσης προτεραιότητας. Στόχος είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου εντός του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της. Η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης και στην ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού, πολιτιστικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Αναβαθμίζεται ο μνημειακός άξονας

Η υπό ανάπλαση περιοχή εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μέχρι και την Εγνατία. Η ζώνη μελέτης καλύπτει συνολική έκταση περίπου 32.500 τ.μ. Ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους του διαγωνισμού και της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης, η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της έξυπνης πόλης καθώς και η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.

Ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας.

Συγκεκριμένα, ο άξονας της Αριστοτέλους εμπίπτει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “ιστορικός τόπος” με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτόν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ήδη από τη δεκαετία του ‘80. Το 2000, εξάλλου, η πλατεία Αριστοτέλους χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική προστασία.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο χρειάζεται νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τη στιγμή που υπάρχει η βραβευμένη από το 1997 μελέτη «Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους / Θεσσαλονίκη» των Νικηφορίδη – Κουόμο, που είχε λάβει το πρώτο βραβείο, αλλά έμεινε στο «συρτάρι».

Διαβάστε σχετικά…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα