Προς 1η Φλεβάρη γυμνάσια, λύκεια – Ανήσυχοι οι ειδικοί για τις μεταλλάξεις

Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων

Parallaxi
προς-1η-φλεβάρη-γυμνάσια-λύκεια-ανήσ-586983
Parallaxi

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» υπογράμμισε επίσης, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τα χιονοδρομικά κέντρα και την εστίαση, καθώς και για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άμεσα δεν είναι δεδομένη. Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί το «αποτύπωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά δεδομένα, παράλληλα με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είχε μιλήσει νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου, καθώς τα χιονοδρομικά δουλεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, σημείωσε πως θα μπορούσε να εξεταστεί, μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών, και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων θα τεθεί την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» σημείωσε. Για να αρθεί, ωστόσο, ο συγκεκριμένος περιορισμός, πρέπει να αρθούν οι αντιστάσεις κάποιων μελών της επιτροπής που εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, για παράδειγμα, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η μετακίνηση από νομό σε νομό τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα επιτραπεί.

Τα ερωτηματικά παραμένουν και για το άνοιγμα της εστίασης, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, να μιλάει στον ΑΝΤ1 και να διαλύει τα σενάρια για άμεση λειτουργία. Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου έχει αναδρομική ισχύ και καλύπτει δαπάνες του περασμένου Φεβρουαρίου. «Δεν έχει σχέση με το άνοιγμα της εστίασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστίαση: «Όχι» των εστιατόρων για άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Ωστόσο, ο κ. Σταμπουλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απασχολούν 20.000 άτομα προσωπικό.

Γυμνάσια και Λύκεια από 1 Φεβρουαρίου – Μέτρα ζητούν οι καθηγητές

Στην επίσπευση επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων προχωρά η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών ιδιαίτερα του Λυκείου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, διότι απαιτείται και ένα περιθώριο μερικών ημερών, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στα σχολεία τους για την δια ζώσης διδασκαλία.

Οι καθηγητές από την πλευρά τους ζητούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την επιστροφή στα σχολεία τόσο για τους ίδιους όσο και για τους μαθητές και κυρίως όσον αφορά στα τέστ covid,όσο και στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα. Πάντως τα τέστ στους εκπαιδευτικούς προχωρούν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη από την Πολιτεία για τον εμβολισμό των εκπαιδευτικών έστω με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες των δασκάλων και καθηγητών, που διδάσκουν στα σχολεία. Συνεπώς τα σχολεία, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή θα ανοίξουν κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες παραμένουν διστακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά κατανοούν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης διδασκαλία και κυρίως τα παιδιά της Γ΄Λυκείου τα οποία σε λίγους μήνες θα έχουν μπροστά τους και τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθημερινά μακραίνει ο κατάλογος με τα σχολεία ή τμήματα,τα οποία κλείνουν, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι το οποίο θα γίνεται και με τα γυμνάσια και λύκεια σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε χθες την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι στόχος είναι να υπάρξει συνεδρίαση με τους ειδικούς αυτή την εβδομάδα ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Οι βαθμοί τετραμήνου των μαθητών

Στο μεταξύ μέσω e-mail, θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους γονείς, οι έλεγχοι των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, για το Α΄ τετράμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το υπουργείο Παιδείας λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορονοϊού COVID-19.Ειδικά κατά το σχολικό έτος 2020-21, εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο ωριαία γραπτή δοκιμασία που προβλέπεται, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο.

Η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση των μαθητών οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα προβλήματα και ότι δεν έχουν σχετική πρόσβαση όλοι οι μαθητές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για το άνοιγμα των σχολείων. Μόλις το 24% των Ελλήνων μαθητών, δηλαδή ένας στους τέσσερις, είχε πλήρη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με νέα έρευνα ανάμεσα σε γονείς.

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα στη «μάχη» του εμβολιασμού

Σε επιφυλακή οι Έλληνες ειδικοί για τρίτο κύμα και στη χώρα μας

Αισθητή την παρουσία τους έχουν κάνει οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες πλέον εξαπλώνονται ραγδαία στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν στενά τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού καθώς πλέον έχουμε αρκετά κρούσματα και στη χώρα μας.

Μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει τα δύο ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Οι δύο μεταλλάξεις του κορονοϊού που «σαρώνουν» τον πλανήτη και τρομάζουν τους ειδικούς

Εκτός από την Ελλάδα, η δυναμική της εξάπλωσης και των δύο μεταλλάξεων, της Βρετανικής και του νοτιοαφρικάνικου, είναι ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, καθώς ως ένα σημείο ευθύνονται για την επιδείνωση σε διάφορά κράτη μέλη.

Ήδη μάλιστα οι μεταλλάξεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε κάποιες ευρωπαικές χώρες όπως την Αυστρία, την Φινλανδία, την Γαλλία και την Σουηδία.

Συγκεκριμένα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κοροναϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όσον αφορά την διαφορά της βρετανικής μετάλλαξης με τις άλλες, οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη διασπείρεται ακόμη πιο εύκολα και έχει αυξημένο αριθμό αναπαραγωγής.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βάσει περιορισμένων δεδομένων, δεν υπάρχουν ενδείξεις πιο σοβαρής νόσου ή μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σχέση με αυτή τη νέα μετάλλαξη.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά. Περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η σημασία της νέας μετάλλαξης για τη Γερμανία.

Από την άλλη το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται σχετικά πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου.

Σχοινάς για μεταλλάξεις: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού

Η γρήγορη εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχεί και την Κομισιόν όπως αποκάλυψε και στο MEGA ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι μεταλλάξεις δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς.

«Οι επιδημιολόγοι μάς λένε ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί όντως έχουν μια επιπρόσθετη δυσκολία, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη από το εύρος των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Βατόπουλος: Θα συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι είπε για εστίαση

Τσιόδρας: Το εμβόλιο καλύπτει αποτελεσματικά τις περισσότερες μεταλλάξεις

Για τις μεταλλάξεις μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε:

«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».

Ανησυχία ειδικών και για την Ελλάδα

Στην μετάλλαξη του φονικού ιού στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Παν. Πατρών και Μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γώγος είπε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα απαραβίαστα. «Ο λόγος των θετικών προς τα συνολικά τεστ, να είναι κάτω από 3%. Αυτός είναι ένας καλός όρος. Να μην αυξάνεται. Αυτή την στιγμή είναι καλά. Μετά είναι η οριζόντια αποκλιμάκωση. Να δούμε και τις κόκκινες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία το σύστημα υγείας που εκεί τα πράγματα πάνε βασανιστικά αργά, θέλουμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας.

Για την μετάλλαξη μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε πως η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα