Σφίγγουν τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους – Οι κυβερνητικές σκέψεις για εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες

Σχέδιο, ώστε μόνο με Rapid ή PCR test, κάθε τρεις ημέρες, να μπορούν οι ανεμβολίαστοι να πηγαίνουν σε καφετέριες, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Parallaxi
σφίγγουν-τον-κλοιό-για-τους-ανεμβολία-771739
Parallaxi

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι αποφασισμένη να επιβάλει η κυβέρνηση το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Παράλληλα θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Μπορεί στην παρούσα φάση το κυβερνητικό επιτελείο να απέφυγε να επεκτείνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πέραν των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και των υγειονομικών, ωστόσο στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου επεξεργάζονται πολλά εναλλακτικά σχέδια για την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ενταθεί το πλέγμα των περιορισμών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τους οποίους θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σε αυτή τη φάση, ο βασικός περιορισμός είναι η υποχρέωση να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ τα οποία θα είναι μοριακά ή rapid και όχι self tests.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από δραστηριότητες ή συναλλαγές θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Τέρμα τo δωρεάν τεστ

«Από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους πολίτες, και μάλιστα με επιλογή για τον καθέναν του εμβολίου της αρεσκείας του, αίρεται η υποχρέωση του κράτους για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Οποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, είτε θα μείνει σπίτι του για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, είτε θα πληρώνει το τίμημα που αντιστοιχεί στην οικονομική επιβάρυνσή του με τα έξοδα για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλεται».

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν οι επί πληρωμή διαγνωστικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν με τη νέα σχολική χρονιά.

Εμβολιασμένο το 62% των ενηλίκων

Από τους υπολογισμούς που γίνονται, μάλιστα, με βάση και τα κλεισμένα ραντεβού -ο ρυθμός τους μειώνεται ίσως και λόγω των θερινών διακοπών που έχουν ξεκινήσει- έχει εμβολιαστεί το 62% των ενήλικων Ελλήνων.

Υπό άλλες συνθήκες και αν υπολογιστεί και ο αριθμός όσων έχουν ήδη νοσήσει και φτάνουν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού, το επίπεδο αυτό θα ήταν πολύ κοντά στον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Με δεδομένη, όμως, την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης που παρουσιάζουν τα νέα στελέχη του ιού και κυρίως η μετάλλαξη «Δέλτα», ο πήχης για την επίτευξη της ανοσίας έχει ανέβει αρκετά ψηλότερα.

Self test: Πρόστιμα – «φωτιά» και στέρηση μισθού για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Πρόστιμα – φωτιά και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test τους στο σύστημα «Εργάνη», φέρνει νέα ΚΥΑ. Πλέον, τα πρόστιμα που αφορούσαν μόνο στους εργοδότες, θεσπίζονται και για τους εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι και με τη στέρηση μισθού, για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνουν το τεστ ή δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τo imerisia.gr, το ΣΕΠΕ μπορεί πλέον να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα.

Την επιβολή προστίμου στους εργαζόμενους προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

«Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, ή προσέρχεται ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει η νέα ΚΥΑ.

Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε την επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής:

επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες

Με τις νέες διατάξεις, το πλαίσιο αυστηροποιείται καθώς προβλέπεται πλέον πρόστιμο και για τον εργαζόμενο.

αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας και πιαστεί να δουλεύει χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ στην Εργάνη ή το έχει δηλώσει και αυτό είναι θετικό τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Διπλή ποινή για αρνητές και αμελείς

Συνεπώς με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται να κάνει το τεστ θα έχει διπλή ποινή:

Πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον βρεθεί να δουλεύει χωρίς τεστ

Στέρηση μισθού για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα

Καπραβέλος – Διανύουμε το καλοκαίρι των μεταλλάξεων – Θα είναι καταστροφικό ένα 4ο κύμα

Δυστυχώς διανύουμε το καλοκαίρι των μεταλλάξεων και όχι της ξεγνοιασιάς, τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο αυξάνεται πολύ η κινητικότητα των Πολιτών και πρέπει να προσέχουμε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τόνισε ότι θα είναι καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα κοροναϊού, ενώ τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να μη μιλάμε για υποχρεωτικότητα αν θέλουμε να έχουμε ένα καθολικό τείχος ανοσίας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε, στον Σκάι, ότι είναι λάθος να λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατέψουν τους μεγάλους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βλέπει μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης και στα παιδιά, οπότε πρέπει να προφυλαχθούν και για τα ίδια αλλά και για να μη χάσουν άλλη μία σχολική χρονιά.

Δήλωσε μάλιστα ότι θα είναι απελευθέρωση για τα παιδιά να εμβολιαστούν.

Παγώνη: Μεταδοτική η μετάλλαξη Δ όπως η ανεμοβλογιά

Με τη μετάλλαξη Δέλτα θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ειδικά αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, τόνισε στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι με αυτή τη νόσο δεν παίζουμε, η μετάλλαξη Δ είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική σημειώνοντας πως είναι όπως η ανεμοβλογιά (το ίδιο μεταδοτική). «Ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι μπορούν οι πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και τη δεύτερη να την κάνουν ακόμα και στον τόπο διακοπών τους.

Συμφωνά με την κα Παγώνη, το ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής είναι πάνω από 80%.

Εκτίμησε ότι αν τρέξουμε μπορούμε να το πετύχουμε περίπου στις 15-20 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, δήλωσε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά προστατεύονται από την εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε στη χωρά μας υπάρχει ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.

Η κα Παγώνη προειδοποίησε ότι αν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, θα περάσουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και δύσκολο χειμώνα και θα πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που έχει περάσει τα πάνδεινα.

Πηγές: skai.gr / protothema.gr / ethnos.gr / imerisia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα