Σκέψεις για «ελεύθερη» ψυχαγωγία, μουσική, κυκλοφορία για εμβολιασμένους
Προνόμια για τους «θωρακισμένους», περιοριστικά και όχι «τιμωρητικά» μέτρα για τους ανεμβολίαστους, λέει η κυβέρνηση.
Η εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέπουν επιπλέον «ανάσες» ελευθερίας στους εμβολιασμένους πολίτες, ανοίγοντας τους τον δρόμο προς την κανονικότητα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Οι ειδικοί θα εξετάσουν προσεκτικά, τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και θα αποφανθούν τι και πως μπορεί να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με γνώμονα πάντα την προάσπιση της δημόσιας Υγείας αλλά και τον έλεγχο της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.
Μέσα στην ημέρα, εκτός απροόπτου, θα γίνει εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την ηγεσία του υπουργείου, και στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.
«Όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος, χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας» σημείωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Πλεύρης. Τα περιοριστικά και όχι «τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.
Τα μέτρα «ελευθερίας»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι εφικτή υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία και τις εξόδους για τους εμβολιασμένους. Με το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο (το αντίστοιχο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού διαμορφώνεται στο 65,8%) η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα οριζόντια μέτρα για όλους και ότι πρέπει να αρχίσουν να κινούνται και να διασκεδάζουν όπως προ πανδημίας όσοι έχουν εμβολιαστεί και θωρακιστεί έναντι της λοίμωξης covid.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί αν μπορούν να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια άνευ ωραρίου και με μουσική υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περί καθήμενων αποκλειστικά στα κέντρα διασκέδασης (που είναι αμιγείς χώροι, δηλαδή υπάρχουν εμβολιασμένοι θαμώνες) αλλά και η κατάργηση του «κόφτη» στην πληρότητα των χώρων εφόσον δέχονται μόνον εμβολιασμένους.
Επιπλέον, φαίνεται πως στο τραπέζι των μελών της Επιτροπής θα τεθεί και το ζήτημα αν αυτή η κανονικότητα και η ελευθερία που «αξίζουν» οι εμβολιασμένοι μπορεί να παραχωρηθεί στους θωρακισμένους έναντι του κορωνοίού πολίτες και στις επιβαρυμένες περιοχές, σε εκείνες δηλαδή που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής τήρησης. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, στις «κόκκινες περιοχές» ισχύει η νυχτερινή καραντίνα (από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) αλλά και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Στο «κόκκινο» 13 Περιφερειακές ενότητες
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως την συνέθεσαν τα μέλη της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, προκειμένου να εισηγηθεί αρμοδίως στην Πολιτική Προστασία αλλαγές στον χρωματισμό του επιδημιολογικού χάρτη.
Τα τοπικά lockdown, όπως προκύπτει πλέον, εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζει ο χειμώνας και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας.
Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την εισήγηση των Επιδημιολόγων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων. Θα αποτελέσουν τους νέους κρίκους της αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν Αργολίδα και Ευρυτανία (9/9), Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα )16/9), στις Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα (23/9) και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου. Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown όλα δείχνουν πως συνεχίζεται.
Χαμηλά οι εμβολιασμοί
Η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως πρόκειται να αναβιώσουν μνήμες από την περσινή χρονιά, με έξαρση των κρουσμάτων το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως οι πολίτες έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο «όπλο» που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο.
Πάντως, η στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς προκαλεί προβληματισμό, καθώς κάθε μέρα λιγότεροι από 6.500 πολίτες κάνουν την πρώτη δόση. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, σημειώνοντας πως δύο στους τρεις πολίτες είναι πλέον θωρακισμένοι απέναντι στον COVID.
Ωστόσο, δεδομένο είναι πως ο στόχος για το τείχος ανοσίας είναι ακόμα μακριά, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στα ποσοστά εμβολιασμού ανά περιφέρεια. Τo πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν περιοχές με εμβολιασμένο λιγότερο από το 55% των κατοίκων. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, με τις εντατικές σταδιακά να γεμίζουν.
Αλλαγές σε πρόσωπα
Σε κάθε περίπτωση πάντως με νέα πρόσωπα θα δοθεί η μάχη ενάντια στην πανδημία, παρά το ό,τι επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει εικόνα «ξηλώματος» όσων διαχειρίστηκαν τα πρώτα κύματα του covid. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό άλλαξαν τόσο ο υπουργός Υγείας (ο Β. Κικίλιας μετακινήθηκε στο Τουρισμού και στη θέση του ανέλαβε ο Θ. Πλεύρης), όσο και ο αναπληρωτής υπουργός (ο Β. Κοντοζαμάνης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και ανέλαβε η Μ. Γκάγκα). Το γαϊτανάκι των αλλαγών συμπληρώθηκε με την παραίτηση από τη θέση του προέδρου της ΕΟΔΥ του Παναγιώτη Αρκουμανέα και την τοποθέτηση του Θεοκλή Ζαούτη.
Σε μεγάλο «γρίφο» εξελίχθηκε η τύχη της πολυμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία αριθμεί συνολικά 33 πρόσωπα. Οι φήμες φούντωσαν την προηγούμενη εβδομάδα για την αντικατάσταση της από ένα πιο μικρό σχήμα, με την κυβέρνηση να μην προχωρά σε βιαστικές κινήσεις (καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν και ένα μήνυμα πως αμφισβητούνται συνολικά οι μέχρι τώρα χειρισμοί). Πάντως αυτό που προκρίνεται είναι η σύσταση μιας νέας επιτροπής – με μικρό αριθμό ατόμων – που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τα πολιτικά… βέλη στους κυβερνητικούς χειρισμούς
Εντωμεταξύ, εντείνεται το pressing στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς που γίνονται στο πεδίο της πανδημίας και για τον αριθμό των νεκρών. Στις 15 του μήνα θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που εξαπολύει σφοδρά πυρά και σημειώνει «15.000 νεκροί. 300 άνθρωποι, ένα ολόκληρο χωριό, κάθε βδομάδα».
Σημειώνεται πως για το θέμα έχει υπάρξει παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ αλλά σημείωσε πως «είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο». Μάλιστα υπήρξε και ανάρτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου, οποίος σημείωσε πως «σωστή θέση Ε.Βενιζέλου, πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η επιστημονική κοινότητα,η κυβέρνηση,τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προσυπογράφω»
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται πως είναι ένα θέμα που έχει πρωτίστως επιστημονική διάσταση και μετά, αν έχει, πολύ λιγότερο πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις των «γαλάζιων» στελεχών, όπου ουσιαστικά το θέμα «παραπέμπεται» στους ειδικούς.
ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ / ethnos.gr / protothema.gr