Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Γώγος αλλά και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, πρώτα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και μετά η εστίαση. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα πάντα, οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου και στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανοίξει η εστίαση πρώτα σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με θερμαντικά συστήματα, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα μαγαζιά, δεδομένων των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για το κάπνισμα.
Σταμπουλίδης: Θα κλείνουν περιοχές με αυξημένα κρούσματα, όχι όλα τα καταστήματα
Στην επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δίνοντας και διευκρινίσεις για την περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, εξαιτίας των ανοιχτών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως εάν σε μια περιοχή παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα, θα κλείσει η συγκεκριμένη αγορά και όχι συνολικά.
«Όλοι καταλάβαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διατηρήσουμε ανοικτή την οικονομία και το λιανεμπόριο. Κρίμα να κλωτσήσουμε την ευκαιρία της επανεκκίνησης. Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά με κανόνες και να κρατήσουμε χαμηλά τη νόσο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα όλων μας», ανέφερε παράλληλα ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Σταμπουλίδης, η μετάβαση στα καταστήματα γίνεται με sms στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση μετακίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το χρονικό όριο στις μετακινήσεις τέθηκε επειδή «δεν θέλουμε υπερτοπικές μετακινήσεις». Επιπλέον, προέτρεψε τους καταναλωτές, να μη συνωστιστούν στα καταστήματα. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και με διευρυμένο ωράριο», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Σύψα αναφορικά με το ίδιο ζήτημα, τι θα γίνει δηλαδή αν παρατηρηθεί συνωστισμός με κίνδυνο την αύξηση κρουσμάτων, έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του κ. Σταμπουλίδη αφού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε: ««Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια».
«Χάνεται μια θέση εργασίας κάθε φορά που σβήνετε τα SMS στο 13033»
Στην ανάγκη να επαναλειτουργήσει ομαλά το λιανεμπόριο από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ώστε να πάρει μια «ανάσα» η οικονομία, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV. Ο κ. Σταμπουλίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση που κάποιος θα σβήνει τα SMS στο 13033 ώστε να μένει περισσότερα από 2 ώρες στην αγορά, όσο δηλαδή θα είναι το επιτρεπόμενο χρονικό όριο, τονίζοντας πως κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό, θα χάνεται και μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο. «Πρέπει να δείξουμε όλοι την καλή πλευρά του εαυτού μας», τόνισε.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου εξήγησε γιατί δεν επιλέχθηκε η μέθοδος του click away, αναφέροντας πως «με τέτοιο καιρό θα ταλαιπωρείτο ο κόσμος», ενώ πρόσθεσε: «Προσπαθούσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή για να επανεκκινήσει η οικονομία». Τέλος, ο κ. Σταμπουλίδης κάλεσε τους πολίτες να «μην τρέξουν όλοι μαζί στα μαγαζιά τη Δευτέρα» και να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Μητσοτάκης: Γρήγορα οι εμβολιασμοί και άμεση έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.
Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή, στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των άλλων εταιρειών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται από όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό είτε είναι πιστοποιητικό είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».
Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παπαθανάσης: Εξετάζεται άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων -Χωρίς κόφτη τα SMS
Παπαθανάσης: Κανένας κόφτης στα sms στο 13033 για το λιανεμπόριο
Από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, οι καταναλωτές μπορούν να βγαίνουν για τις αγορές τους στέλνοντας sms στο 13033 με τον κωδικό 2, το οποίο θα έχει ισχύει για δύο μόνο ώρες. Γι’ αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα SMS για μετακίνηση, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαθανάσης έκανε έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού και να εφαρμόσουν τους κανόνες αλλά και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.
Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο. Διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ όπως σημείωσε, δεν μπορεί να μπει κόφτης γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα SMS.
Click away στις «κόκκινες περιοχές»
Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους. Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου.
Την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμά τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.
Αντίθετα ο κ. Παπαθανάσης ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης. Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης, ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, είπε πως αυτό έγινε γιατί δόθηκε παράταση στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.
Κολλημένοι στα social media οι Έλληνες – Διέξοδο αλλά και κατάθλιψη δείχνει έρευνα
Οι συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και τα lockdown πυροδότησαν την υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της ψηφιακής (digital) ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερώνονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, αλλά και ψωνίζουν διαδικτυακά.
Η πανελλήνια έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari εντοπίζει στο 92% τη διείσδυση του ίντερνετ μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρόνων. Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα σόσιαλ από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.
Όμως, ο αυξημένος χρόνος έκθεσης και διάδρασης στα social media δεν είναι πάντα θετικός. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα social media γιατί τους κρατούν σ’ επαφή με φίλους, με την κοινωνία και γενικότερα τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον «έξω κόσμο», καθώς και δύο στους πέντε χρησιμοποιούν τα social media για να προβάλουν την δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους.
Τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα social media περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν και συχνά παρασύρονται από αυτά και αμελούν άλλες δράσεις που θα ήθελαν να κάνουν, όπως διάβασμα, κάποιο άλλο χόμπι, άθλημα κλπ., ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα λένε το πρωί στον εαυτό τους ότι δεν θα παρασυρθούν από τα social media, όμως δεν το καταφέρνουν.
Ένας στους τρεις ομολογεί ότι συχνά τα social media τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά καθώς κάποιες αναρτήσεις (posts) φίλων τους κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη.
Ταραντίλης για άνοιγμα λιανεμπορίου: Σημαντικό βήμα, αλλά παρέμβαση σε περίπτωση αναζωπύρωσης
Έρχεται άνοιγμα των χιονοδρομικών και άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό
Την Παρασκευή θα τεθεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όταν θα ανοίξει η εστίαση θα ξεκινήσουμε από έξω προς τα μέσα.
«Τεστ για το αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ, σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.
«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες» ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί» προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου» ξεκαθάρισε πάντως, αν και πρόσθεσε ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ», επισήμανε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ