Top

Aφγανιστάν: Συγκλονιστική εικόνα με 600 ανθρώπους στοιβαγμένους σε αεροσκάφος

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Parallaxi
aφγανιστάν-συγκλονιστική-εικόνα-με-600-α-801996
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Οι πτήσεις άρχισαν ξανά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από μια παύση μερικών ωρών λόγω μεγάλου πλήθους, καθώς ο ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι πιστεύεται ότι βρίσκεται στην αφγανική πρωτεύουσα και πραγματοποιεί συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της πόλης με στόχο την οικοδόμηση κυβέρνησης.

Σκηνές απελπισίας διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μια μέρα νωρίτερα μετά την πτώση της πρωτεύουσας στον έλεγχο των Ταλιμπάν. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον διάδρομο, μερικοί προσκολλήθηκαν σε κινούμενα αεροπλάνα, ελπίζοντας να φύγουν από τη χώρα και να γλιτώσουν από την επιστροφή στην κυριαρχία των Ταλιμπάν. Αυτό ώθησε τις αμερικανικές δυνάμεις, που ελέγχουν το αεροδρόμιο, να σταματήσουν τις πτήσεις.

Καθώς οι προσπάθειες εκκένωσης ξανάρχισαν στην Καμπούλ, ο Τζορτζ Μπους – ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο το 2001 – εξέδωσε μια δήλωση εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για την εκτυλισσόμενη κρίση.

«Η Λόρα και εγώ παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν με βαθιά θλίψη. Οι καρδιές μας είναι βαριές τόσο για τον Αφγανικό λαό που υπέφερε τόσο πολύ όσο και για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που θυσιάστηκαν τόσο πολύ », έγραψε.

Παράλληλα, ο Muttaqi -υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν κυβερνούσαν για τελευταία φορά οι Ταλιμπάν- είχε συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος κάποτε ηγήθηκε του διαπραγματευτικού συμβουλίου της χώρας, και με τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Ο Muttaqi λέγεται ότι άρχισε να έχει επαφές με Αφγανούς πολιτικούς ηγέτες ακόμη και πριν ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani απομακρυνθεί κρυφά από το Προεδρικό Μέγαρο το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας ένα καταστροφικό κενό που προσπάθησαν να καλύψουν οι Ταλιμπάν που περιβάλλουν την πόλη.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αφγανική πρωτεύουσα είχαν ως στόχο να φέρουν στην κυβέρνηση άλλους ηγέτες εκτός των Ταλιμπάν.

Το βίντεο με τους Ταλιμπάν σε Λούνα Παρκ της Καμπούλ κάνει το γύρο του κόσμου

Υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις για την ουσία των συνομιλιών, αλλά ο Shaheen είπε νωρίτερα στην Associated Press ότι η κυβέρνηση θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με μη ηγέτες των Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν ξέσπασε σε αταξία καθώς οι Ταλιμπάν σάρωσαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μετά από 20 χρόνια σύγκρουσης.

Μπροστά στη σφοδρή κριτική για την απόφαση να αποχωρήσει από τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέμεινε την Τρίτη προκλητικός και επέμεινε ότι στέκεται «απόλυτα πίσω» από την κίνηση. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για τα γεγονότα εκεί στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, και την απροθυμία των αφγανικών δυνάμεων να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ζητά η διεθνής κοινότητα να «αναλάβει επειγόντως δράση»

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

Η κυρία Γιουσαφζάι έκρινε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.

«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο το οποίο έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των πακιστανών Ταλιμπάν.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.

Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν «συγχαίρει» τον «αδελφό αφγανικό λαό» για τη «νίκη του»

Ο μουφτής του σουλτανάτου του Ομάν, η κορυφαία θρησκευτική αρχή στο κράτος του Κόλπου, εξέφρασε χθες Δευτέρα τα συγχαρητήριά του «στον αφγανικό λαό» για τη «νίκη του επί των εισβολέων», αφού το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα προς το ισλαμιστικό κίνημα από θρησκευτική αρχή στον Κόλπο. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή έχουν ήδη αντιδράσει, αλλά για να τονίσουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Την Κυριακή, χάρη στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στο ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν έδωσαν μάχη, οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ.

«Συγχαίρουμε τον αδελφό αφγανικό λαό για (…) τη νίκη του επί των εισβολέων», ανέφερε ο Άχμαντ μπιν Χάμαντ αλ Χαλίλι μέσω Twitter.

Μέσα σε δέκα ημέρες, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα, που εξαπέλυσε τον Μάιο ολομέτωπη επίθεση εκμεταλλευόμενο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, κατέλαβε πρακτικά ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν επέβαλαν καθεστώς βασιζόμενο σε φονταμενταλιστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 μέχρι το 2001, τη χρονιά που εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την εισβολή στη χώρα διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε να εργάζονται, ούτε να μορφώνονται, η ένδυσή τους με την μπούρκα, μανδύα ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το γυναικείο σώμα, ήταν υποχρεωτική δημόσια, ενώ δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εάν δεν συνοδεύονταν από άνδρα συγγενή.

Μαστιγώσεις και εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων θανατώσεων διά λιθοβολισμού για «μοιχεία», ήταν συνήθεις πρακτικές και τελούνταν σε δημόσιους χώρους και στάδια.

Όταν βρισκόταν στην εξουσία, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωριζόταν παρά από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.

Συγκλονιστική εικόνα με 600 άνθρωπους στοιβαγμένους σε αεροσκάφος να προσπαθούν να φύγουν

Απεγνωσμένες είναι οι προσπάθειες Αφγανών πολιτών, να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος και πανικός, με πλήθος κόσμου, να έχει κατακλύσει τον διάδρομο και ορισμένους να προσπαθούν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν.

Οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές και οι θέσεις διαφυγής προορίζονται αποκλειστικά για προσωπικό των χωρών της Δύσης.

Στοιβαγμένοι

Χαρακτηριστική του όγκου του πλήθους που προσπαθεί απεγνωσμένα να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν τα τελευταία 24ωρα είναι μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτή απεικονίζονται περισσότεροι από 600 Αφγανοί και Αφγανές «στοιβαγμένοι» σε ένα πελώριο φορτηγό αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη New York Post, εκατοντάδες Αφγανοί που αγωνιούσαν για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του φορτηγού αεροσκάφους αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια με προορισμό το Κατάρ.

Συνολικά 640 πρόσφυγες κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πολύ περισσότεροι από τον αριθμό που σκόπευε να μεταφέρει το πλήρωμα.

Απώθησαν το πλήθος Σε κάποιες περιπτώσεις η απελπισία και η απόγνωση, οδήγησαν τους ανθρώπους, που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν σε πράξεις χωρίς λογική

Μερικοί γραπώθηκαν από τους τροχούς αεροσκαφών που απογειώνονταν και βρήκαν τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος εκατοντάδων μέτρων μερικά λεπτά αργότερα. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως Πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες που κράδαιναν όπλα εν μέσω του πλήθους.

Το πλήθος που είχε κατακλύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σήμερα απωθήθηκε. Στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Νωρίτερα, μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Καμπούλ για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης γερμανών πολιτών και αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΗΠΑ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν «από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν»

Η διπλωματία των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνώριζε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν παρά μόνο αν το ισλαμιστικό κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτει τους τρομοκράτες.

«Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν», δήλωσε στον Τύπο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της (…) συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της – των γυναικών και των κοριτσιών της» και «δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες», θα ήταν «μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», συνόψισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας πως αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους του ισλαμιστικού κινήματος σε αυτή τη χώρα του Κόλπου.

Απέφυγε να πει με σαφήνεια αν η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άσραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν ανέτρεπαν την κυβέρνησή του.

«Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις.

«Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν.

«Η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο κ. Γάνι μετέβη αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Άσραφ Γάνι εξελέγη πρόεδρος το 2014, παραλαμβάνοντας την εξουσία από τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος κυβερνούσε το Αφγανιστάν από το 2001. Θεωρείτο ολοένα πιο απομονωμένος τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τερματίστηκε η εμπλοκή αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων στον πόλεμο, αποσύρθηκαν σχεδόν όλα τα ξένα στρατεύματα και άρχισε ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, αρχικά με την κυβέρνησή του αποκλεισμένη από τις συνομιλίες, που διεξήγαγαν μόνες οι ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του άρχισε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα μήνες μετά τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους αντάρτες που προέβλεπε την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Τζο Μπάιντεν: “Υποστηρίζει σθεναρά” την απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “υποστήριξε σθεναρά” σήμερα την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν “πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν”.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να “οικοδομήσουν ένα κράτος” στο Αφγανιστάν, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν “αν κριθεί απαραίτητο” ενέργειες κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό “όλες τις δυνατές επιλογές” για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για “τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια” στο Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν.

Η Κίνα και η Ρωσία “θα ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μεταγωγικό της Λουφτβάφε προσγειώθηκε στην Καμπούλ

Μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Καμπούλ για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης γερμανών πολιτών και αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εξαιτίας του χάους που επικρατούσε χθες στο αεροδρόμιο, η άφιξή του καθυστέρησε. Εκατοντάδες Αφγανοί, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, κατέκλυσαν τον διάδρομο και ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν. Μερικοί γραπώθηκαν από τους τροχούς αεροσκαφών που απογειώνονταν – βρήκαν τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος εκατοντάδων μέτρων μερικά λεπτά αργότερα. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως Πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες που κράδαιναν όπλα εν μέσω του πλήθους.

Το γερμανικό μεταγωγικό έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για πέντε ώρες· τα καύσιμα στις δεξαμενές του είχαν σχεδόν εξαντληθεί όταν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί, σημείωσαν οι πηγές του dpa.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν αλεξιπτωτιστές της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού, με αποστολή να βοηθήσουν τους κάπου 3.000 αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο να εγγυηθούν την ασφάλεια ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκκένωση διπλωματών και άλλων. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 6.000 σήμερα.

Νωρίτερα χθες, άλλο μεταγωγικό της γερμανικής ΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσέγγιση στην Καμπούλ και να χαράξει πορεία προς την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, για ανεφοδιασμό.

Η Τασκένδη αποτελεί κόμβο της γερμανικής επιχείρησης εκκένωσης. Οι πτήσεις από την Καμπούλ θα προσγειώνονται εκεί, τα πρόσωπα που μεταφέρουν κατόπιν θα μετεπιβιβάζονται σε επιβατικές πτήσεις προς τη Γερμανία.

Εκτός από το γερμανικό διπλωματικό προσωπικό και γερμανούς πολίτες, το Βερολίνο υπόσχεται να βοηθήσει χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν για το γερμανικό δημόσιο ή τον γερμανικό στρατό και κινδυνεύουν τώρα να υποστούν διωγμό αν όχι να εξοντωθούν από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κάπου 10.000 Αφγανοί, ανάμεσά τους υπάλληλοι της γερμανικής κυβέρνησης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και οι οικογένειές τους, θα μεταφερθούν εκτός της χώρας στο πλαίσιο της γερμανικής επιχείρησης.

Η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν την Κυριακή προκάλεσε πανικό και το χάος στο αεροδρόμιο χθες Δευτέρα.

Πάντως μέρος του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ έφθασε χθες το πρωί στη Ντόχα με αμερικανικό μεταγωγικό. Επρόκειτο για 40 εργαζόμενους στην πρεσβεία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης τα τέσσερα μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, παραδέχθηκε χθες ότι «η γερμανική κυβέρνηση, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η διεθνής κοινότητα» έκαναν «λαθεμένη αποτίμηση της κατάστασης» στο Αφγανιστάν.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή, δραματική και τρομακτική» την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την επομένη της πτώσης της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ και την επικράτηση των φονταμενταλιστών ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Πρόκειται για «φρικτή εξέλιξη για τα εκατομμύρια των Αφγανών που θέλουν πιο ελεύθερη κοινωνία», πρόσθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στη γερμανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, που άρχισε λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο και τερματίστηκε τον Ιούνιο.

Πέρα από τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, η αποστολή αποδείχθηκε ότι «δεν ήταν τόσο επιτυχής» και «δεν πήγε όπως σχεδιάζαμε», αναγνώρισε.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να διευρύνει τις προσπάθειές της να βοηθήσει Αφγανούς που κινδυνεύουν να φύγουν.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πάει πιο πέρα από ό,τι υπόσχεται μέχρι στιγμής», υπογράμμισε ο Μάρκους Μπίκο, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δημοσιογράφοι, υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «που εκτίθενται σε ιδιαίτερο κίνδυνο» πρέπει να «προστατευθούν», «να απομακρυνθούν με όσο λιγότερη γραφειοκρατία γίνεται», εξήγησε.

Αποφασίστηκε η εκκένωση της πρεσβείας της Ινδίας στην Καμπούλ 

Τα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Ινδίας στην Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή, θα φύγουν από τη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Νέο Δελχί.

«Με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες, αποφασίστηκε ο πρεσβευτής μας στην Καμπούλ και το ινδικό διπλωματικό προσωπικό να επιστρέψουν στην Ινδία αμέσως», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Αρίνταμ Μπάγτσι, μέσω Twitter.

Στρατιωτικά αεροσκάφη ξανάρχισαν σήμερα να απογειώνονται, μεταφέροντας κυρίως διπλωμάτες και ξένους πολίτες, από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χθες ο αμερικανικός στρατός ανέστειλε για ώρες τις πτήσεις, λόγω του χάους που επικρατούσε καθώς χιλιάδες αφγανοί πολίτες που αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν εισέβαλαν στον διάδρομο.

Πηγή: ΑΠΕ, Guardian

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα