Αφγανιστάν: Oι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν εκτάκτως

Έκκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
αφγανιστάν-oι-πρεσβευτές-των-χωρών-του-801877
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ “για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση” των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της ‘Αγγελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως “τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του” το 1949.

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι “ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών”.

Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει για το Αφγανιστάν, ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Έντεκα Αφγανούς προσπαθεί να απεγκλωβίσει η ελληνική πρεσβεία από την Καμπούλ

Ένα ακόμα άτομο έχει προστεθεί στην ομάδα των δύο Αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 11 άτομα, που επιχειρεί να απεγκλωβίσει η ελληνική πρεσβεία στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ και ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, όσο περνά η ώρα, για τη σωματική τους ασφάλεια

Η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, υπό τις οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και τον συντονισμό του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, έχει σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο Αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους, που συνεργάστηκαν με την ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, όταν αυτή επιχειρούσε εκεί.

Μάας: H κατάσταση εκτιμήθηκε λανθασμένα

Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.

«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.

«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.

Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν.

Ο Λαβρόφ συζήτησε την κατάσταση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Κίνας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Κίνα, το Πακιστάν και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι με τον οποίο συζήτησαν τον συντονισμό των χωρών τους σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως και για τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σασόλι: Nα εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε σήμερα να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

«Η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια διαρκή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και επιτρέπει στους Αφγανούς να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το άσυλο πρέπει να είναι εγγυημένο σε όσους κινδυνεύουν να διωχθούν », έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter.

Γκουτέρες: Έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην εγκαταλείψει τον λαό του Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων πρέπει να σταματήσουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αφγανών πολιτών, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μελών των μειονοτικών ομάδων, πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως μιλάει εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους και περίπου 300 εργαζόμενους από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.

«Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Όμως, πάνω απ΄ όλα, θα παραμείνουμε και θα ανταποκριθούμε προσφέροντας στήριξη στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης», τόνισε ο Γκουτέρες.

Καμπούλ: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο- Παρέμβαση εκπροσώπου των Ταλιμπάν σε εκπομπή του BBC

Η Μόσχα θα πάψει να θεωρεί τους Ταλιμπάν τρομοκράτες, μόνο αν λάβει τέτοια απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.

«Κατ’ αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες», δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν «εντελώς δικαιολογημένα» συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Βόρεια Μακεδονία: Θα φιλοξενήσει άμαχο πληθυσμό

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι παραμένει στη διάθεσή τους για να βοηθήσει στη διάσωση πολιτών από το Αφγανιστάν.

«Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μία ανθρωπιστική καταστροφή και για αυτόν τον λόγο, εμείς, ως κυβέρνηση, ενημερώσαμε τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ, ότι παραμένουμε στη διάθεσή τους να βοηθήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και τις ανάγκες. Με στόχο τη διάσωση του τοπικού πληθυσμού, ενημερώσαμε για την πρόθεση μας να αναλάβουμε και να δεχτούμε τον άμαχο πληθυσμό από το Αφγανιστάν, που εργάστηκε για την ειρήνη σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και παρείχε επί τόπου συνδρομή στις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού μας, καθώς και να δεχτούμε υπερασπιστές από ανθρωπιστικές οργανώσεις και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να παράσχει στέγαση σε ξενοδοχεία και θέρετρα, ενώ η επιχείρηση και τα έξοδα στη διάρκεια της παραμονής τους μέχρι τη διασφάλιση μόνιμου προορισμού θα καλυφθούν πλήρως από τις ΗΠΑ.

Την ετοιμότητά τους να φιλοξενήσουν προσωρινά άμαχο πληθυσμό από το Αφγανιστάν, μετά το σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, εξέφρασαν ακόμη οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Σύγκλιση των G7 ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Την κατάσταση στο Αφγανιστάν συζήτησαν ο Μπόρις Τζόνσον με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητά σύγκλιση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Μπόρις Τζόνσον όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, «τόνισε την ανάγκη να συγκεντρωθεί η διεθνής κοινότητα και να υιοθετήσει μια ενιαία προσέγγιση για το Αφγανιστάν, τόσο όσον αφορά την αναγνώριση οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης όσο και την προσπάθεια πρόληψης μιας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης.»

Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο κ. Τζόνσον εξέφρασε στον Εμανουέλ Μακρόν την πρόθεσή του να φιλοξενήσει μια διαδυκτιακή συνάντηση ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη συνεχή σημασία της συνεργασίας για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Αφγανιστάν ενώ συμφώνησαν στην προτεραιότητα απομάκρυνσης των υπηκόων των δυο χωρών, αλλά και «άλλους πολίτες» στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στρίτ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα συνεργαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο «μια πιθανή κοινή απόφαση για το Αφγανιστάν».

https://twitter.com/RamPaymode/status/1427302024580718595

Σοκάρει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Καμπούλ: “Απλώς περιμένω να με σκοτώσουν οι Ταλιμπάν”

Αγωνία δίχως τέλος επικρατεί στο Αφγανιστάν για την τύχη των γυναικών, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, οι Ταλιμπάν προέλασαν στο Αφγανιστάν, κατακτώντας τα περισσότερα τμήματα της χώρας.

Παίρνοντας δύναμη από την επιτυχία τους, την έλλειψη αντίστασης από τις αφγανικές δυνάμεις και με ελάχιστη διεθνή πίεση, η επόμενη μέρα της χώρας εναπόκειται στα χέρια των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται για ακόμη μια φορά.

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη δήμαρχος στην Καμπούλ, Ζαρίφα Γκαφάρι, συγκλονίζει μιλώντας για την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για τις γυναίκες.

Η Γκαφάρι, που έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, απλώς περιμένει οι Ταλιμπάν να σκοτώσουν την ίδια και τον σύζυγό της, όπως υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις της.

Σύμφωνα με το inews.co.uk, η 27χρονη δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι και περιμένω να έρθουν για ανθρώπους σαν και μένα και να μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πού θα μπορούσα να πάω;”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα