Top

Συναγερμός για Θεσσαλονίκη, Β. Ελλάδα – Στον ορίζοντα νέα μέτρα

Τι θα κρίνει την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην πόλη - Συνεχίζεται η ανησυχία για τα σχολεία.

Parallaxi
συναγερμός-για-θεσσαλονίκη-β-ελλάδα-771765
Parallaxi

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται πλέον όλη η Βόρεια Ελλάδα καθώς ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τον κορονοϊό, αφού στην περιοχή καταγράφεται αύξηση όχι μόνο των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών, ενώ καλή δεν είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το επίπεδο των εμβολιασμών.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αλλά και ο Γενικός Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος βρίσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επανεξετάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο στα νοσοκομεία. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει στο να δοθεί το μήνυμα για αύξηση στους εμβολιασμούς, αφού στις περιοχές αυτές έχουμε και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

09:30: Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων

11:00: Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

12:30: Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

14:00: Συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

15:00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.

Στον ορίζοντα νέα μέτρα

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές αφού ουδείς θέλει να επαναληφθεί το σενάριο του περασμένου έτους όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους επειδή κατά την εκτίμηση πολλών, καθυστέρησε να εφαρμοσθεί lockdown.

Ωστόσο, όπως φαίνεται πρώτα θα γίνει επιδημιολογική παρατήρηση των δεδομένων τις επόμενες δύο εβδομάδας κι αν χρειασθεί να εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση μέτρα του mini lockdown, πριν η Θεσσαλονίκη «κλείσει» ξανά όπως πριν μερικούς μήνες, αν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει θέμα lockdown

Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky είπε για τη Θεσσαλονίκη ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωση μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι «θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».

«Δεν έχουμε εντατικές για covid, τα κρεβάτια είναι πλήρη»

«Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Eίναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κατσίμπα.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στις εντατικές ήταν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Αλλά τώρα έχουμε κρούσματα σε συναδέλφους και μάλιστα εμβολιασμένους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονταν χθες, Τρίτη, στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι.

«Καταγράφεται αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» επεσήμανε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημαίνοντας συναγερμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη από τις 3.040 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 449 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα να πλησιάζει πλέον τα επίπεδα της Αττικής.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις μηνύσεις των αντιεμβολιαστών

Χαμηλά οι εμβολιασμοί

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Γώγος είπε ότι «υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πραγματικότητα μαζί με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα εντοπίζονται τα εξής ποσοστά:

– 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.

– 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.

– 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη:

– 55,52% με μία δόση και 51,24 με δύο δόσεις.

Ανησυχία για τα σχολεία

Το κύμα των συρροών κρουσμάτων κορονοιού θεωρείται βέβαιον τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. “Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων και την αύξηση της κινητικότητας” είπαν χαρακτηριστικά -για μια ακόμη φορά- η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε κοινή διαδικτυακή συνάντηση που είχε για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας.

Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, με ορόσημο το άνοιγμα των σχολείων καταγράφηκαν περισσότερα από 5.000 θετικά κρούσματα Covid, ενώ προχθές εντοπίστηκαν νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

Το αποτύπωμα της παρακολούθησης της επιδημίας στη χώρα στον ανήλικο πληθυσμό θα “εγκαινιαστεί” σήμερα με την ανακοίνωση της νέας πλατφόρμας για τον επιδημιολογικό χάρτη των ατόμων ηλικίας 0-17 χρόνων.

Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή για το πεδίο των παιδιών ηλικίας 12-17 (υπενθυμίζεται πως στους ανηλίκους κάτω των 12 δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός, ενω έχει εμβολιαστεί το 17% στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων και το 29% στην άλλη ομάδα).

Το ζητούμενο για την νόσηση μικρών παιδιών είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, και αλλά αν τυχόν επιβαρυνθούν θα ξεδιπλωθεί το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, θα δεσμευτούν κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες των παιδιών που θα νοσήσουν κι αν αυτές δεν επαρκούν, τότε θα ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο για τη συνεργασία με ιδιωτικό Όμιλο.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / MEGA / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα