Top

Τα σενάρια για εστίαση, χιονοδρομικά και μετακινήσεις υπό την απειλή τρίτου κύματος

«Σκυτάλη» της κανονικότητας σε γυμνάσια και λύκεια

Parallaxi
τα-σενάρια-για-εστίαση-χιονοδρομικά-κ-533629
Parallaxi
Εικόνα Facebook

Τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης αναφορικά με τα επόμενα βήματα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα ανέδειξε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, γνωστοποιώντας πως «επόμενη προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων».

Τοποθετώντας την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, ο κ. Μητσοτάκης αποκρυστάλλωσε εν πολλοίς το τοπίο ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών, που θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την επόμενη εβδομάδα. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός, με βάση την εβδομαδιαία εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους, τη στιγμή που αυξάνεται μέρα με την μέρα και ο αριθμός των πολιτών που προχωρούν σε εμβολιασμό, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους 107.335.

Αναμονή πλην σχολείων

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Με κεντρική επιδίωξη την επανεκκίνηση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, φρενάροντας τυχόν κεκτημένες ταχύτητες. Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Την ανησυχία του, άλλωστε, για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά» δήλωσε σχετικά, ενώ «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία» εκτίμησε ο ίδιος, αναφορικά με τις αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες».

Μπλόκο στα χιόνια

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Αντίθετα, ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.

«Απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις» σχολίασε στον Θέμα 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε: «Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί».

Σε τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων αναγνώρισε τον παράγοντα χρόνο (δηλαδή την εποχικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων) και για το λόγο αυτό άνοιξε ένα παράθυρο προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Από την πλευρά του, δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων έθεσε ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα» περιέγραψε ο ίδιος αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Πιθανή η 8η Φεβρουαρίου

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα μέσα σε διάστημα 2 – 3 ημερών. Στόχος τους στην ιδανική περίπτωση είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα άνοιγμα που θα γίνει ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα προηγηθεί προκειμένου να μη χαθεί ακόμα ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιο πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου.

Μετρά ζημιές ο κλάδος

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος έχασε πέρυσι τα 2/5 της σαιζόν λόγω του πρώτου lockdown, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η έλλειψη χιονοκάλυψης κατά την περσινή χειμερινή περίοδο εξαιτίας της οποίας τα χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας λειτούργησαν ελάχιστα – οι ζημίες φτάνουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, καθώς πρακτικά σε καμία στιγμή της περσινής σεζόν δεν υπήρχε ομαλή λειτουργία του χειμερινού τουρισμού.

Απόγνωση και στα χειμερινά καταλύματα

Ανοιχτά αλλά …κλειστά είναι φέτος τα τουριστικά καταλύματα στους ορεινούς προορισμούς της χώρας, καθώς αν και δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, δεν έχουν κανέναν φιλοξενούμενο δεδομένου ότι ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η εντύπωση που έχει δοθεί στον κλάδο είναι πως δε μας έκλεισαν με κρατική εντολή ώστε να μην αναγκαστού να μας ενισχύσουν οικονομικά» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Καλούσα Ναυπακτίτη.

Την ίδια στιγμή όμως οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αυτών έχουν ένα σωρό υποχρεώσεις να καλύψουν με την επιστρεπτέα προκαταβολή να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά χαμηλά επίπεδα για τον κλάδο αφού ελήφθησαν υπόψη οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου: «Ο μέσος όρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους ξενοδόχους της περιοχής ήταν 3.000 ευρώ, όταν μόνο για λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε 1.200. Σ΄αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προμήθειες που είχαμε παραγγείλει για τις γιορτές και τελικά δε δουλέψαμε» λέει η κυρία Ναυπακτίκη.

Η ίδια συμπληρώνει μάλιστα ότι πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερη εποχικότητα από τους παραδοσιακούς θερινούς προορισμούς, με την πληρότητα να μην ξεπερνά ποτέ τις 120 ημέρες το χρόνο.

Ρεκόρ πωλήσεων

Την ίδια ώρα, το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης επιστροφής στην κανονικότητα ανεβάζει η προσέλευση του καταναλωτικού κοινού στην αγορά, η οποία είναι, σύμφωνα με το Γ.Γραμματέα Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπολίδη, «εντυπωσιακή». «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» τόνισε ο κ. Σταμπολίδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας», κάνοντας λόγο για «έτοιμο σχέδιο» του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή των ειδικών. Στα προς εξέταση από την Επιτροπή ζητήματα έχουν τεθεί:

· η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων

· οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

· το κυνήγι και το ψάρεμα

· η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων

· το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

«Πάγος» στην εστίαση

Από πλευράς του ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για επανεκκίνηση της εστίασης, αποσυνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, το οποίο «δεν έχει σχέση με άνοιγμα της εστίασης», σημείωσε.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή επαναφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων το επόμενο δίμηνο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σε περίπτωση του καταγραφεί «εκτίναξη στο ελατήριο». Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφύγει, ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, θεωρώντας πως τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 περίπου αυτή τη στιγμή. Μιλώντας στο OPEN, ο ίδιος τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων».

Στις 18:00 ο Κικίλιας

Την επικαιροποιημένη επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να αποτυπώσει σήμερα, κατ’ απόκλιση από τη συνήθη διαδικασία λόγω της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ χθες, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνοντας στις 6 το απόγευμα την κοινή γνώμη για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Πάντως, ο σχετικά περιορισμένος αριθμός νέων κρουσμάτων τη χθεσινή ημέρα, τα οποία ανήλθαν σε 516 ανά την επικράτεια, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους ειδικούς, κυρίως λόγω της κατανομής του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Παρά τα αυστηρά μέτρα και τους διαρκείς ελέγχους, σε «πορτοκαλί συναγερμό» παραμένει το κέντρο της Αθήνας, όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου εξακολουθεί να είναι υψηλή. Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα είχαν ως εξής χθες:

Κεντρικού Τομέα Αθηνών 69 Βόρειου Τομέα Αθηνών 36 Δυτικής Αττικής 17 Δυτικού Τομέα Αθηνών 22 Θεσσαλονίκης 43 Νότιου Τομέα Αθηνών 27 Πειραιώς 24

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μπορεί να διαφαίνεται σιγά σιγά, όμως αυτή έρχεται με «βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για λελογισμένο κίνδυνο, ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Αναφορικά, δε, με την μετάλλαξη του κοροναϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Στους φόβους των ειδικών ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 50.000 – 60.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Την επιτάχυνση της διαδικασίας της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» – που υλοποιείται με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό συγκριτικά με την αυξανόμενη ζήτηση των πολιτών για επιστροφή στην κανονικότητα – θα επιφέρει η δρομολογούμενη αδειοδότηση του εμβολίου της Οξφόρδης. Ετσι, και εφόσον λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του μήνα, αναμένεται έως το τέλος Απρίλιου να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας 4,5 εκατομμύρια δόσεις.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα θα έχει τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, γίνεται σαφές ότι σταδιακά οι αρμόδιοι φορείς θα πατήσουν… γκάζι στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Αναλυτικότερα και όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, έως τα τέλη Απριλίου θα έχουν δεχθεί – εις διπλούν – το τσίμπημα της βελόνας τρία εκατομμύρια πολίτες, με έμφαση πάντα στους πλέον ευπαθείς.

Ραντεβού

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία» που αφορά τους υγειονομικούς και τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστών δομών πρόνοιας.

Σε δεύτερο χρόνο θα κλείνουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω και τέλος άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα. Πρόκειται συνολικά για το 15% του πληθυσμού της χώρας (1,5 εκατομμύριο πολίτες), που αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών έπειτα από λοίμωξη Covid-19. Παράλληλα όμως θα εξελίσσεται και ο εμβολιασμός ασθενών με σοβαρές παθήσεις (π.χ. μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, το εμβόλιο της Οξφόρδης (με βιομηχανικό εταίρο την AstraZeneca) αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εφοδιαστική κάλυψη, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει χθες (ΘΕΜΑ 104,6) ότι με την έγκριση της AstraZeneca «που είναι το μόνο αμιγώς ευρωπαϊκό εμβόλιο, θα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ροή. Υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μεγάλη γραμμή παραγωγής, που είναι ευρωπαϊκή».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson καθώς είναι το μοναδικό που χρειάζεται μόνον μία δόση ώστε να προκαλέσει ανοσία.

Πάντως, τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα ανά τον κόσμο δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται με προσεκτικά και σταθερά βήματα, εντούτοις ο χαμηλός ρυθμός είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Είναι ενδεικτικό ότι έως και χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 93.179 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 0,8% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα στην Αγγλία έχει εμβολιαστεί το 6,65% του πληθυσμού, στην Ιταλία και στην Ισπανία το 1,9%, στη Γερμανία το 1,37% και στη Γαλλία το 0,74%.

Πιστοποιητικό

Εν τω μεταξύ, θέση υπέρ της πρότασης του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον καθορισμό ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα παίζει και ρόλο «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών, λαμβάνει η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Πιο συγκεκριμένα, με ανοιχτή επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19.

Παράλληλα, όμως, με τους εμβολιασμούς εντείνονται και οι διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η μετατροπή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε εμβολιαστικά κέντρα έχει προκαλέσει λειτουργικές αρρυθμίες.

Καταγγελίες

Μόλις προχθές η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δημοσιοποίησε καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί γιατρούς (μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγο και ειδικευόμενους) για να στελεχώσουν τις «εμβολιαστικές γραμμές» στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα, επ’ αόριστον.

Επιπλέον, η Ενωση διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο-Covid Παμμακάριστος, καθώς επίσης και για τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού σε Κέντρα Υγείας (π.χ. Κερατσίνι, Βύρωνα) «έπειτα από παράπονα που δεχόμαστε και από ασθενείς και από υγειονομικούς».

Επιπρόσθετα και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του πως «επιβάλλεται, για πολύ σοβαρούς λόγους, τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού».

Μέχρι να γίνει αυτό – όπως σημειώνει – δεν γίνονται αποδεκτοί εξαναγκασμοί και εκβιασμοί σε ειδικευόμενους, σε βάρος της εκπαίδευσής τους.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / in.gr / protothema.gr / tanea.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα