Top

Τα σενάρια για λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία εμπορικά κέντρα

Την ώρα που προκαλούν ανησυχία τα αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες 35-54

Parallaxi
τα-σενάρια-για-λιανεμπόριο-τι-θα-γίνε-604659
Parallaxi

Κλίμα υπέρ της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των ειδικών, με την Επιτροπή να αποφαίνεται αύριο, Παρασκευή για τη χαλάρωση ή μη των περιοριστικών μέτρων.

Μετά την επιστροφή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, μόνο που τα σενάρια που φαίνεται πως επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι μονοδιάστατα.

Στον αντίποδα, με ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου προτείνεται:

αφενός η λειτουργία με την μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων:

· ένδυσης

· υπόδησης

· αργυροχρυσοχοΐας,

όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.

Κανονικά, δηλαδή με την τήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα:

· κομμωτήρια

· κέντρα περιποίησης νυχιών,

ενώ με την γνωστή πλέον μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός) θα λειτουργήσουν:

· όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.

Ερωτηματικό προς στιγμήν παραμένει πως θα λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή αν θα επιστρέψουν στο καθεστώς «ελευθερίας» που ίσχυε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αλλά και τι ακριβώς θα συμβεί με την πώληση προϊόντων -πέραν των αναλώσιμων- στα σούπερ μάρκετ, με δεδομένη την επαναλειτουργία σχεδόν του συνόλου του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του λιανεμπορίου έναντι της εκπαίδευσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής από πλευράς των λοιμωξιολόγων κορυφώνει τις προετοιμασίες των ανθρώπων της αγοράς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από τα τρέχοντα, επιδημιολογικά δεδομένα.

«Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away» ανέφερε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση έγκειται στους ειδικούς. Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε χθες πως «στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ’ ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί», με τους ειδικούς να κρίνουν κάθε φορά με βάση την κρίσιμη μεταβλητή της κινητικότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είτε ανοίγουμε λιανεμπόριο, είτε υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης (…) Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής προειδοποίησε πως «ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο κόκκινο», εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Σχολεία ή λιανεμπόριο

Ως προς το επόμενο βήμα από πλευράς των ειδικών, ο κ. Σύψας εξήγησε πως η Επιτροπή θα αποφανθεί θετικά είτε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, είτε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά σε καμία περίπτωση και των δύο ταυτόχρονα. «Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, τους επιστήμονες απασχολεί έντονα η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρούνται συγκεντρώσεις υψηλού ιικού φορτίου:

· στη Δυτική Αττική,

· στη Βοιωτία,

· στη Λέσβο,

· στην Κάλυμνο,

· στη Ροδόπη,

· στην Αργολίδα και

· στη Χαλκιδική

Με αυτά τα δεδομένα, «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ» επισήμανε ο Καθηγητής Σύψας με εξαίρεση τα σχολεία. Στα ανησυχητικά στοιχεία, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας περιέλαβε χθες το γεγονός ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα τα 46 έτη και υπογράμμισε ακόμη πως «εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

«Καταιγίδα» μέτρων

Παρότι οι ειδικοί φέρονται μια ανάσα πριν την άμβλυνση των περιοριστικών μέτρων ενόψει της Παρασκευής -τουλάχιστον για την αγορά- σε καθεστώς ολοκληρωτικού lockdown τέθηκαν από σήμερα τα ξημερώματα η Αργολίδα και η Σπάρτη, μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Μέχρι τότε, ισχύουν:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επιπλέον, την παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας. Η παράταση ισχύει από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ενώ προβλέπονται:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών

Ακροβατώντας η χώρα μας συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της μέσα στην επιδημία, με τους ειδικούς ωστόσο να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα, καθώς «φαίνεται πως δεν είναι βαρύ το αποτύπωμα των γιορτών στα κρούσματα και τις νοσηλείες, η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογική εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Μαρία Τσολιά.

Την ίδια στιγμή, τόσο η ειδικός όσο και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επισήμαναν την εύθραυστη εικόνα της Αττικής.

Όλες οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις θα συζητηθούν αύριο στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς στην ατζέντα τους -όπως και σε εκείνη της κυβέρνησης- βρίσκεται το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και εφόσον ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, αυτές θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα της Παρασκευής.

Χθες ο υπουργός Υγείας, προδιαγράφοντας ενδεχομένως τι μέλλει γενέσθαι από την ερχόμενη Δευτέρα, επισήμανε κατά την ενημέρωση «ότι η χώρα μας κάνει πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του lockdown, να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα». Μιλώντας για την Επιτροπή, η κυρία Τσολιά, διευκρίνισε πως η Επιτροπή επιδιώκει ένα ένα βήμα ώστε να αποτιμά το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας -όπως όλα δείχνουν θα είναι το λιανεμπόριο μέσω των λύσεων του click away και click in shop. Μένει να φανεί εάν η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στο σύνολο της χώρας ή θα εξαιρεθούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 671 κρούσματα, επί συνόλου 34.980 ελέγχων. Ωστόσο, η πλειονότητα των τεστ ήταν rapid test -23.116- και οι μοριακοί έλεγχοι 11.864. Κατά τους ειδικούς, η καθαρή επιδημιολογική εικόνα σχηματίζεται με τουλάχιστον 15.000 μοριακούς ελέγχους ημερησίως στη χώρα. Επιπλέον, επισημαίνουν πως χωρίς να απομειώνουν την διαγνωστική αξιοπιστία των rapid test, αυτά δεν συμβάλλουν δραστικά στη δημιουργία μιας καθαρής εικόνας καθώς δεν γίνονται σε τυχαίο δείγμα, αλλά κατόπιν αιτήματος των πολιτών. Στο διάστημα αυτό τη μερίδα του λέοντος στα rapid τεστ την καταλαμβάνουν ευλόγως εκείνα των εκπαιδευτικών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε επίσης κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από τον καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες διαμορφώνεται στα 657, ενώ η μέση ηλικία των ατόμων που μολύνονται με κορωνοϊό είναι τα 46 έτη. Επιπλέον, είπε πως τις τελευταίες 15 μέρες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας 35 έως 54 χρόνων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν βαριά.

Ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 2,49%, κάτω από το 4% που αποτελεί το όριο ασφαλείας για το ECDC. Ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, είναι 0,77, κινείται δηλαδή κάτω από 1, που είναι κρίσιμο όριο, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμηλός – το 0,77% σημαίνει πως 100 θετικά στον κορωνοϊό άτομα μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους 77.

Η επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας, και αυτό αποτυπώνεται στις περιοχές που βρίσκονται πλέον σε σκληρό τοπικό lockdown μέσα στο… lockdown της χώρας. Στα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, και στην ηπειρωτική χώρα στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, και στους δήμους Ασπρόπυργος και Ελευσίνα στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και στην τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων προστέθηκαν χθες ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Καμπανάκι για τοπικό lockdown χτύπησε χθες ο υπουργός Υγείας για τη Χαλκιδική, όταν αναφέρθηκε στις επιβαρυμένες περιοχές και στις οποίες περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες που είναι σε καραντίνα, με τη Χαλκιδική να φιγουράρει σε επιδημιολογικά αρνητική θέση αλλά χωρίς επιπλέον μέτρα -ακόμη. Η προσοχή των ειδικών βεβαίως όπως είπε ο υπουργός Υγείας είναι στραμμένη στην Αττική, αφενός γιατί είναι μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια και αφετέρου διότι είναι σύνθετος ο τρόπος με τον οποίο κινείται η νόσος.

Το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε 277 νέα κρούσματα, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 44 στην Ανατολική Αττική, 46 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 30 στη Δυτική Αττική, 32 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 62 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 21 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 36 στον Πειραιά και 6 στα νησιά Αργοσαρωνικού.

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, η Αττική καταγράφει μια μικρή, ανοδική πορεία. Χθες από τις 151 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν στα νοσοκομεία της χώρας, οι 68 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, οι 16 εισαγωγές στο «Σωτηρία» και οι 18 στο «Αττικόν» που εφημέρευαν ξύπνησαν άσχημες εικόνες στους εργαζόμενους που τους παρέπεμπαν στις ασφυκτικές εβδομάδες του περασμένου Νοεμβρίου.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές είναι πλέον 473 έναντι 436 που ήταν στις 7 Ιανουαρίου -πρόκειται για αύξηση 8,5% σε μία εβδομάδα. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 141 ασθενείς, εκ τνω οποίων οι 119 διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 508 ασθενείς εκ των οποίων οι 151 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 138 διασωληνωμένοι.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ΑΝΤ1 / skai.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα