Top

Θεσσαλονίκη: Aνενεργές 18 κλίνες ΜΕΘ από τον Μάιο στο Παπανικολάου

Τι λέει ο υπουργός Υγείας για το θέμα.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-aνενεργές-18-κλίνες-μεθ-από-596075
Parallaxi

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία των 18 κλινών που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στη Γ’ ΜΕΘ του “Γ. Παπανικολάου”, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Απρίλιο και έκλεισε 1,5 μήνα μετά λόγω μη στελέχωσης. Το υπουργείο Υγείας προχωρά την επόμενη βδομάδα στην προκήρυξη για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων υγειονομικών.

Τι λέει ο Πλεύρης

«Ενημερώθηκα, επειδή είδα ότι έγινε διαμαρτυρία και βλέπω ότι έχουν θέση πολλοί για τις 18 κλίνες ΜΕΘ του Παπανικολάου. Οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ λειτούργησαν όταν χρειάστηκαν με το υπάρχον προσωπικό. Δεν λειτούργησαν με παραπάνω προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται σε λειτουργία διότι δεν υπάρχει αναμονή στη Θεσσαλονίκη και με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όποτε τις χρειαστούν. Ζήτησα από τον ίδιο τον ΥΠΕάρχη να κάνει το σχέδιο ώστε να λειτουργήσουν.

Η έγκριση της προκήρυξης για τις συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ αλλά και γενικότερα η έγκριση για τις προσλήψεις θα έχει υπογραφή από εμένα την επόμενη εβδομάδα. Στο θέμα των προσλήψεων για τις συγκεκριμένες κλίνες θα δοθεί άμεση λύση αλλά και τώρα, οποτεδήποτε τις χρειαστούμε με το υπάρχον προσωπικό και με αλλαγές, μπορούν να λειτουργήσουν» τόνισε στη Βουλή ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση 29 βουλευτών.

Εκτός λειτουργίας από τον Μάιο

Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία κατά το ήμισυ τον περασμένο Απρίλιο (λειτούργησαν οι 9 από τις 18 κλίνες), όταν κορυφώνονταν το 3ο κύμα και οι ανάγκες νοσηλείας ήταν αυξημένες. Στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε, η μονάδα έκλεισε.

Το ζήτημα της λειτουργίας των 18 κλινών τέθηκε και στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έδειξε να δυσφορεί και ζήτησε από τους συνεργάτες του να το καταγράψουν, ώστε να δρομολογηθεί λύση, με την επιστροφή στην Αθήνα. Παρέμβαση στο θέμα έκανε την προηγούμενη βδομάδα και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, που βρισκόταν η οποία επίσης πληροφορούνταν με έκπληξη το γεγονός και δήλωνε σοκαρισμένη. «Και σοκάρομαι, και εκπλήσσομαι και λυπάμαι”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” και έκανε έκκληση στον νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό να λύσουν το θέμα. «Είναι σαν να δίνεις κάτι σε έναν άνθρωπο και ο άλλος να το κρατάει κλεισμένο στο ντουλάπι του», είπε χαρακτηριστικά.

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα μη λειτουργίας των ΜΕΘ στο Παπανικολάου έφεραν στη Βουλή 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως η υπόθεση των 18 κλινών ΜΕΘ του “Παπανικολάου” “τείνει, πλέον, να εξελιχθεί σε ακόμη ένα φιάσκο ολκής”, ενώ κάνει αναφορά και στην αντίδραση των ίδιων των δωρητών. Οι βουλευτές κάνουν αναφορά στις μεγάλες πιέσεις που δέχονται καθημερινά οι ΜΕΘ, στις ανησυχητικές εκτιμήσεις για αύξησή τους το επόμενο διάστημα, στην περαιτέρω αποψίλωση του δυναμικού των νοσοκομείων από την εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής αναστολής, και ρωτούν τον κ. Πλεύρη:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και στο σύνολο τους οι 18 νέες κλίνες ΜΕΘ (οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα πλήρως αναξιοποίητες) στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”;

Τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να στελεχωθούν με νέους γιατρούς και νοσηλευτές και όχι μετακινώντας προσωπικό και αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές;

Τα εγκαίνια των 18 κινητών κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Πραγματοποιήθηκαν στις 24 Απριλίου παρουσία μεταξύ άλλων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ βασίστηκε στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Οι πόροι της προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και τα έσοδα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα.

Τι περιλαμβάνει

Ειδικότερα, το έργο που παραδόθηκε περιλαμβάνει: • 18 κινητές κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε δύο πτέρυγες, οι οποίες τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τετραγωνικών μέτρων. • Τη δημιουργία κλειστού διαδρόμου (διασύνδεσης με το νοσοκομείο) 120 τετραγωνικών μέτρων καθώς και χώρου μηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων. • Αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού προδιαγραφών ΜΕΘ, έτσι ώστε κάθε πτέρυγα να κλιματίζεται αυτόνομα, καθώς και 4 ενισχυτές καπνογραφίας. • Σύνδεση των οικίσκων με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου. • Οι κλίνες παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας. • Υπενθυμίζεται ότι οι 18 κλίνες που προσφέρει η Επιτροπή είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / Ράδιο Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα