Τι παίρνει σειρά για άνοιγμα – Τι θα κάνει η Ελλάδα με το εμβόλιο της J&J

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία - Υπό πίεση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιοι έχουν... προβάδισμα για Πάσχα στο χωριό

Parallaxi
τι-παίρνει-σειρά-για-άνοιγμα-τι-θα-κά-747534
Parallaxi

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων (υποεπιτροπή) του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά τι θα πρέπει να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να θέσουν όλα τα στοιχεία στην ολομέλεια της επιτροπής η οποία θα κληθεί να απαντήσει και να δώσει το πράσινο φως ή όχι για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τα αιτήματα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη φορά στους ειδικούς αφορούν σε άνοιγμα των κέντρων αισθητικής για τα οποία μάλιστα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως θα πρέπει να ανοίξουν καθώς άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες γεγονός που προκαλεί προβλήματα ανταγωνισμού.

Επίσης οι ειδικοί θα εξετάσουν εάν θα πρέπει να ανεβάσουν ρολά τα mall και τα πολυκαταστήματα τα οποία είχαν τεθεί και από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οι επιστήμονες είχαν κρίνει ότι είναι νωρίς ακόμη.

Αξιοσημείωτο είναι όμως πως από την κυβέρνηση έχει τεθεί και το ζήτημα της κατάργησης των ραντεβού στο λιανεμπόριο με δεδομένο ότι οι περιορισμοί ισχύουν ήδη για τον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα.

Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα με τα ραντεβού αλλά και τη τρίωρη παραμονή με sms στο 13032 δεν λειτουργεί στην πράξη, αφού καταναλωτές και καταστηματάρχες ειδικά με μικρά καταστήματα εφευρίσκουν διάφορα τρικ για να μπορούν να ψωνίζουν ελεύθερα.

Μάλιστα έχει καταγραφεί ότι το θέμα των ραντεβού λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά, αφού πολλοί πολίτες αποφεύγουν να βγουν για ψώνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν και self test στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ελέγχονται και για τον κορονοϊό προκειμένου να περιορισθούν όσο είναι δυνατόν οι πιθανότητες για διασπορά.

Τα φροντιστήρια

Όμως οι ειδικοί θα συζητήσουν και το θέμα του ανοίγματος των φροντιστηρίων αλλά μόνο για τους μαθητές του Λυκείου, αφού υπάρχει σχετικό αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Άλλωστε οι μαθητές του Λυκείου πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, ενώ τα δια ζώσης μαθήματα στα φροντιστήρια θα συμβάλουν και προς τη βελτίωση της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Το εργαλείο των self test μετά την πρώτη εφαρμογή στα σχολεία παίρνει σειρά για τους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery δίνοντας έτσι το πάνω χέρι στους λοιμωξιολόγους όσον αφορά την επιτήρηση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η χρήση τους να απελευθερώσουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.

Παράλληλα άλλο ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι το κατά πόσο θα επιτραπεί η απόδραση από τις πόλεις για τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα. Tο κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι το σχέδιο που θα ακολουθηθεί καθώς και σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self tests.

Προς το παρόν το βασικό σενάριο θέλει τους πολίτες να πρέπει να έχουν κάνει τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν ταξιδέψουν και να δείχνουν την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά την διάρκεια των ελέγχων στα διόδια. Την ίδια ώρα εύλογο είναι το ερώτημα που αφορά σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις.

Κοντολογίς, μόνο οι θετικοί στον κορoνοϊό δεν θα μπορούν να φύγουν για τα χωριά τους ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού. Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτού που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι θέμα 24ώρων να αποκρυσταλλωθούν ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εστίαση

Άλλο ένα θέμα που θεωρείται μείζον είναι φυσικά η εστίαση και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Johnson & Johnson: Ανατροπή με το εμβόλιο – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Με φόντο την προσωρινή παύση στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), λόγω πιθανού συσχετισμού με έξι περιστατικά θρομβώσεων, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, αλλά και της έρευνας για το ίδιο θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), γίνονται πλέον οι παραδόσεις της πρώτης παρτίδας του συγκεκριμένου – και πολυαναμενόμενου μονοδοσικού- εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 δόσεις – από τις 70.000 που περιελάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο. Ωστόσο η απάντηση στο ερώτημα που ανακύπτει πλέον, δηλαδή αν ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, από την ερχόμενη Δευτέρα στους πολίτες της χώρας μας, όπως ανέφερε προχθές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν είναι πια δεδομένη.

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία να παραλάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Πλέον όμως ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις που αναμένονται μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί ότι θα λάβει 1.350.000 δόσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου – ποσότητα εμβολίων πολύ μεγάλη που μεταφράζεται σε ισάριθμους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής εγκεκριμένο μίας δόσης. Παρότι αρχικά η αμερικανική εταιρία είχε δεσμευτεί για παράδοση ισοκατανεμημένη μέσα στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου, ο σχεδιασμός της άλλαξε στο τέλος Μαρτίου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 70.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Η τυχόν ανατροπή αυτού του προγραμματισμού είναι βέβαιον πως θα φέρει καθυστερήσεις και στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιταχύνει σημαντικά την πορεία της. Έχουν εμβολιαστεί 2.225.878 πολίτες, εκ των οποίων οι 745.389 και με τις δύο δόσεις εμβολίου και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ηλικιακές και επαγγελματικές, μπαίνουν με ταχύ ρυθμό στον προγραμματισμό για ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια. Από τις 16 έως τις 24 Απριλίου θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους σχεδόν 2,4 εκατ. πολίτες – οι ασθενείς της ομάδας Β, οι εκπαιδευτικοί, οι πολίτες ηλικίας 55-59 και 50-54 χρόνων.

Εμβολιαστική εκστρατεία: Στάση αναμονής για το μονοδοσικό εμβόλιο

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και εντός ΕΕ, με τον ΕΜΑ να ερευνά το μονοδοσικό σκεύασμα της αμερικανικής εταιρίας και τα περιστατικά θρόμβωσης, ουσιαστικά βάζουν σε στάση αναμονής την επιχείρηση «Ελευθερία» όσον αφορά στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Πλέον ανοίγει νέος κύκλος ανησυχίας στη χώρα μας ανάλογος με εκείνον που άνοιξε όταν ο ΕΜΑ έβαλε στο μικροσκόπιο το εμβόλιο της AstraZeneca – ένας κύκλος που θα κλείσει βεβαίως όταν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αποφανθούν σχετικά με τα επίμαχα περιστατικά και την όποια συσχέτισή τους με το εμβόλιο και προβούν σε σαφείς συστάσεις για τη συνέχιση ή μη του εμβολιασμού.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τυχόν αποφάσεις από τον ΕΜΑ. Εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου, τότε θα ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα και οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αν καθυστερήσουν ή δεν παραδοθούν για οποιοδήποτε λόγο οι επόμενες δόσεις στην ΕΕ – συνεπώς και στην Ελλάδα- γίνεται προφανές πως θα καθυστερήσει και η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας κατά του κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν να καταγραφεί επιβράδυνση της «Ελευθερίας», δηλαδή να καθυστερήσει το άνοιγμα των ραντεβού στις επόμενες ηλικιακές ομάδες.

7 εκατ δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ

Περίπου 7 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ 9 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό). Καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, μία εκ των οποίων κατέληξε και άλλη μία χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC. Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν Έλληνες ειδικοί, φαίνεται ότι η συχνότητα των παρενεργειών είναι 1 στο εκατομμύριο, ενώ είναι πλέον γνωστό στην ιατρική κοινότητα πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παρόμοια και πολύ σπάνια περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εκείνο της AstraZeneca βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, με ανενεργό ιό, τον αδενοϊό, ο οποίος μεταφέρει το γονιδίωμά του στο σώμα.

Νέα «αρνητικά» ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία

Μία από τις πιο «μαύρες» ημέρες της επιδημίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή, όπως αποτυπώθηκε στους σκληρούς δείκτες που παρακολουθούν οι επιστήμονες, περιμένοντας να δουν τα σημάδια κορύφωσης της επιδημίας. Κι αυτό διότι σημειώθηκαν εξαιρετικά αρνητικές «επιδόσεις» ταυτόχρονα σε πολλά «μέτωπα», καθώς το τρίτο επιδημικό κύμα εξελίσσεται και πιέζει το σύστημα υγείας, την οικονομία, την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν 680 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, με τις 330 να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που έχουν εισαχθεί σε ένα 24ωρο στις δομές του συστήματος υγείας στη διάρκεια της επιδημίας.

Οι διασωληνωμένοι έσπασαν το «φράγμα» των 800, για την ακρίβεια καταγράφηκαν 802 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι 419 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αττικής και οι 220 στη βόρεια Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα κορoνοϊού στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Μάλιστα, μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από 204 σε 220.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά χθες μέσα στο 2021 καταγράφηκαν 93 θάνατοι σε ένα 24ωρο, με το συνολικό αριθμό της τραγικής λίστας να ανέρχεται σε 9054.

Άλλο «αρνητικό» ρεκόρ της χθεσινής ημέρας είναι οι 93 νεκροί – πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2021. Με τους 93 νεκρούς που προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο, η «μαύρη λίστα» των θυμάτων της επιδημίας ξεπέρασε τα 9.000 (9.054), ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν, στις 30 Μαρτίου, είχε ξεπεραστεί το όριο των 8.000 θανάτων.

Τέλος, τα 4.033 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες ήταν αρκετά για να ξεπεραστεί το όριο των 300.000, με τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων να ανέρχεται πλέον σε 301.103.

Η πορεία της επιδημίας και οι εκτιμήσεις για κορύφωση

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, οι ειδικοί διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιδημιολογική εικόνα καθώς υπάρχει μικρή μείωση σε σύγκριση με τον επίσης υψηλό αριθμό των κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης – είχαν καταγραφεί 4.309.

Αυτή η μικρή υποχώρηση ενδεχομένως δείχνει ότι το τρίτο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης. Όπως, όμως, έχουν επισημάνει συχνά οι ειδικοί της Επιτροπής, η φάση της σταθεροποίησης είναι εύθραυστη και είναι πολύ εύκολο να αντιστραφεί η κατάσταση και αρχίσει να ανεβαίνει ξανά η επιδημιολογική καμπύλη.

Οι νέες διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου προέκυψαν έπειτα από 24.958 μοριακούς ελέγχους και 51.112 rapid τεστ, τα 16.649 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ανοικτών δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την επαλήθευση των self test που διενεργήθηκαν τις περασμένες ημέρες από μαθητές και εκπαιδευτικούς, και ανέδειξαν 613 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού.

Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση στην Αττική

Από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται μερική σταθεροποίηση στην ταχύτητα εξάπλωσης του κορoνοϊού στην Αττική, η οποία συγκέντρωσε 1.812 νέες λοιμώξεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει και από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, που δείχνουν μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια σταθεροποίηση ή ακόμα και ήπια ύφεση της κατάστασης που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ωστόσο, παραμένει ασφυκτική, αφού μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.527 ασθενείς, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, χθες ανέμεναν κλίνη σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι 48 ασθενείς.

Οι 330 νέοι ασθενείς που χρειάστηκε να εισαχθούν από το βράδυ της Δευτέρας ως το βράδυ της Τρίτης στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αποτελούν ένα ακόμη «αρνητικό» ρεκόρ για τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέσα στον μήνα αριθμό ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορoνοϊού στα νοσοκομεία. Έχουν καταγραφεί άλλες τέσσερις φορές παραπάνω από 300 εισαγωγές – 322 στις 3 Απριλίου, 323 εισαγωγές στις 7 Απριλίου, 308 στις 8 και 316 την περασμένη Κυριακή. Τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών στην Αττική τον κατέχει μέχρι τώρα ο προηγούμενος μήνας, όταν στις 10 Μαρτίου καταγράφηκαν 345 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η πίεση ανεβαίνει στη βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες 554 νέα κρούσματα, αλλά το θετικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η ήπια μείωση (5%) που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των λυμάτων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ στη βόρεια Ελλάδα, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.458 ασθενείς, με τους 220 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας διαθέτουν μόνο 12 κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός Εντατικής, όπως και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της ανησυχίας των αρμοδίων είναι ότι αύριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στα νοσοκομεία της Μακεδονίας από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα