Ελλάδα

Τζανάκης: Ξεχάστε την ανοσία της αγέλης – Τι θα γίνει με τέταρτη δόση

Η αύξηση κρουσμάτων στους 45+ και οι «κόκκινες» περιοχές.

Parallaxi
τζανάκης-ξεχάστε-την-ανοσία-της-αγέλη-909243
Parallaxi

Είναι νωρίς να αποφασίσουμε για τέταρτη δόση, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε μέρος του πληθυσμού, ή ολόκληρο τον πληθυσμό, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό περιβάλλον κάνει αυτή τη σκέψη πολύ πιθανή» ξεκαθάρισε.

«Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια. Εδώ η Όμικρον 2 ξεφεύγει από την Όμικρον την ξαδέλφή της’ (…) Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια» επισήμανε.

«Έχουμε άτομα που έπασχαν από Όμικρον πριν από 1,5 μήνα και ξανανοσούν με την Όμικρον 2» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης. Πάντως, διευκρίνισε ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει τεράστια ικανότητα προστασίας ακόμη από βαριά νόσο.

Όπως εκτίμησε, τα κρούσματα δεν θα πέσουν εύκολα, θα κινηθούν στις 20.000 και την επομένη εβδομάδα, ίσως και την μεθεπομένη εβδομάδα. Αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας πάνω από τα 65 έτη από 7% περίπου στο 20%, είναι η ομάδα που δίνει προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «πάμε σε μια μορφή ιού που θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια, ίσως και εσαεί, όπως και η γρίπη τον οποίο θα καταπολεμούμε (…) και δε θα αναστατώνει τη ζωή μας».

«Αναμένω σχετική αύξηση θανάτων 5% με 10% την επόμενη εβδομάδα. Εκεί που είμαστε 40 με 45 θανάτους, ενδεχομένως θα έχουμε μέσους όρους 50 ίσως και παραπάνω» σημείωσε ο καθηγητής. «Είναι θάνατοι με κορονοϊό και όχι από κορονοϊό, μολύνονται άνθρωποι πάρα πολύ ευάλωτοι» διευκρίνισε.

Ανησυχία για την αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στους άνω των 45 ετών – Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του επιδημικού κύματος της Omicron 2, καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις είκοσι πρώτες ημέρες του Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα μας. Η υποχώρηση του τωρινού επιδημικού κύματος σε δύο μήνες προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας, ωστόσο δεν προβλέπεται καμία περίοδος εφησυχασμού, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται στους άνω των 45 προκαλεί ανησυχία.

«Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, ο αριθμός δηλαδή των ατόμων που νοσούν αυτή τη στιγμή από τη λοίμωξη COVID-19, ανέρχονται στα 176.000. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν από δέκα μέρες και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο συγκεκριμένος αριθμός ανερχόταν στα 130.000 κρούσματα, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά 35% στο μεσοδιάστημα αυτό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πυροδότηση των τελευταίων ημερών στον αριθμό των καθημερινών λοιμώξεων, αυτή οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής Omicron, με την Omicron 2 να κυριαρχεί στο 77% των δειγμάτων που εξετάζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Η ηλικιακή μετατόπιση των μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Παπαευαγγέλου, προβλέπεται ότι θα αποτυπωθεί στους «σκληρούς» δείκτες μεγάλων αστικών κέντρων, αρχής γενομένης από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 34 ετών. Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται στις λοιμώξεις ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών, και ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Το στοιχείο όμως εκείνο που κρατά τους ειδικούς σε εγρήγορση είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην ευάλωτη ηλιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.

Υπάρχουν μάλιστα Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας που εμφανίζουν αισθητά ανοδική πορεία. Στις ΠΕ Γρεβενών, Κοζάνης, Καρδίτσας, Δράμας, Τρικάλων, Σερρών και Πρέβεζας, το 50% των νεότερων κρουσμάτων αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Έχοντας ως βάση λοιπόν την ηλικιακή κατανομή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στις συγκεκριμένες περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.

Για ποιους λόγους ανησυχεί η Omicron 2

Η παραλλαγή Stealth Οmicron μπορεί να προκαλεί ηπιότερη συμπτωματολογία στους νοσούντες, όμως εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60. Όπως σημείωσε και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως συμπλήρωσε «οι ευπαθείς ομάδες και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δε θα πρέπει να την υποτιμήσουν».

Επιπλέον, ευρεία αναφορά έγινε για ακόμα μια φορά στην αξία του εμβολιασμού. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.

Ξεπέρασαν τις 770 οι ημερήσιες αιτήσεις για τα αντιικά χάπια

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα,αναφέρθηκε στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται για τα τα αντιικά χάπια. Όπως ανέφερε, γίνονται 770 αιτήσεις τη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορονοϊού συμπληρώθηκε με την έλευση των σκευασμάτων της Pfizer.

H αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD, που ήταν ήδη διαθέσιμη από τα μέσα Ιανουαρίου, όσο και της πιο τωρινής της εταιρείας Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορονοϊού.

Ανοίγουν πάλι κλίνες Covid σε 6 νοσοκομεία της Αττικής

Η μεγαλύτερη απόδειξη της μικρής αλλά σημαντικής ανοδικής πορείας στους σκληρούς δείκτες είναι και η αύξηση των κλινών στην πρωτεύουσα μόνο για περιστατικά Covid-19. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Κωνσταντοπούλειο – Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο και Ελπίς παραχωρούν συνολικά 152 απλές κλίνες Covid για τον Απρίλιο. Eπιπλέον, τα νοσοκομεία Σωτηρία και Αμαλία Φλέμινγκ θα δέχονται μόνο περιστατικά Covid.

Αναφορικά με τη γενική εικόνα των νοσηλειών στα νοσοκομεία της επικράτειας, αυτές συνεχίζουν σταθερά να παρουσιάζουν αύξηση. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, χθες νοσηλεύονταν 3.589 ασθενείς, με τις νέες εισαγωγές να αφορούν σε 518 ασθενείς και τα εξιτήρια σε 360. Όπως ανέφερε και ο κύριος Μαγιορκίνης, «παρατηρούμε μια πιο διαχειρίσιμη αύξηση στο σύστημα Υγείας, παρά την χαλάρωση που βλέπουμε ότι επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού».

Τέλος, ο απρόβλεπτος παράγοντας που θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες εξακολουθεί να είναι η ανάδυση μιας νεότερης παραλλαγής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα