Θεσσαλονίκη

Ένα κτίριο σήμα κατατεθέν για τη Θεσσαλονίκη πέρασε σε νέα εποχή

Ανακαινισμένο και φωτισμένο το κτίριο - σήμα κατατεθέν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πόλη

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ένα-κτίριο-σήμα-κατατεθέν-για-τη-θεσσα-1148951
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πρότυπο κοινωνικής προσφοράς, ακαταμάχητος προμαχώνας της ενεργού εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης, άξιος παραστάτης και αρωγός της Ελληνικής Πολιτείας όταν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά κλισέ για το τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα -και πόσα φυσικά έχει να προσφέρει ακόμα- ο αρχαιότερος διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του, τη δράση του, το έργο του, με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι εγκαταστάθηκε στην περιοχή πριν ακόμα η πόλη ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό της χώρας το 1912.

Ανακαινισμένο και φωτισμένο το κτίριο – σήμα κατατεθέν του Ε.Ε.Σ στην πόλη

Η «καρδιά» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «χτυπά» μέχρι και σήμερα στη Ναυάρχου Κοντουριώτη, στο κτίριο δίπλα από την είσοδο της Α’ προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο, σήμα κατατεθέν για την πόλη, που στεγάζει το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη, περνάει στη νέα εποχή του έχοντας ανακαινιστεί και φωτιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 25/4 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, των στελεχών του Ε.Ε.Σ. και των αρχών της πόλης.

Μια ευκαιρία αφενός να προωθηθούν οι ιδέες και οι αρχές του εθελοντισμού και αφετέρου να επανατοποθετηθεί στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι διώροφο και έχει συνολική επιφάνεια 970 τετρ. μέτρα.

Κατασκευάστηκε το 1929, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Θεοδοσιάδη. Έκτοτε ανακατασκευάστηκε το 2005 και ανακαινίστηκε πλήρως την περίοδο 2023 – 2024, με την αποκατάσταση επιχρισμάτων εξωτερικών χώρων, την τοποθέτηση υγρομόνωσης και το χρωματισμό σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες.

Το κτίριο του Ε.Ε.Σ στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον τοποθετήθηκε ο κατάλληλος φωτισμός, ώστε να τονίζονται τόσο τα σύμβολα, όσο και τα μηνύματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Σαμαρείτες μετά από παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στο κτίριο του Ε.Ε.Σ
Επαναπατρισμός 922 Ελλήνων ομήρων από τη Ρουμανία, μεταφερθέντων στη Θεσσαλονίκη με το ατμόπλοιο “Τέτη”
Η βασίλισσα Φρειδερίκη απονέμει πτυχία σε εθελόντριες Αδελφές

Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Το κτίριο του Ε.Ε.Σ στη Θεσσαλονίκη

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών.

Αποστολή Σαμαρειτών στην Κύπρο
Λήξη παρέλασης 28ης Οκτωβρίου και χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ανάπηρους πολέμου και εθελόντριες του Ε.Ε.Σ

Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Ορεινό Χειρουργείο στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:

– Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.

Η Βασίλισσα Όλγα επισκέπτεται τραυματίες των Βαλκανικών Πολέμων με την πριγκίπισσα Μαρία

– Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Η πριγκίπισσα Αλίκη (όρθια δεξιά) με άλλες εθελόντριες νοσοκόμες και τραυματίες από το μέτωπο του Μπιζανίου
Μεταφορά τραυματιών με τρένο του Ερυθρού Σταυρού
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απομένει πτυχία σε Εθελόντριες Αδελφές του Ε.Ε.Σ

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας

Ασθενοφόρο του Ε.Ε.Σ ενημερώνει για τον έρανο
Λειτουργία λουτρών για τους ανθρακεργάτες στο κτίριο του Ε.Ε.Σ
Εθελόντριες Αδελφές μεταφέρουν τραυματισμένο στρατιώτη
Υποδοχή επαναπατρισθέντων ελληνοπαίδων στα ελληνοσερβικά σύνορα

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Σταθμός Πρώτων Βοηθειών
Σταθμός Πρώτων Βοηθειών
Εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία
Ασθενοφόρο του Ε.Ε.Σ
Διανομή δεμάτων σε επαναπατρισμένα ελληνόπουλα
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα