Featured

Η βιομηχανία της μόδας στηρίζει την Ουκρανία

Από την σιωπηλή επίδειξη του Αρμάνι, μέχρι την ανάρτηση του οίκου μόδας Balenciaga και τον ρόλο των πρακτορείων της Ουκρανίας

Parallaxi
η-βιομηχανία-της-μόδας-στηρίζει-την-ου-890096
Parallaxi

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι της μόδας σε όλο τον κόσμο δείχνουν την αντίθεση τους τις τελευταίες μέρες στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ανοιχτά και έμπρακτα την υποστήριξη τους στον Ουκρανικό λαό και σε όσα περνάει.

Σε αυτό, ρόλο παίζει και η ουκρανική κοινότητα μόδας όπου χρησιμοποιεί τις διεθνείς διασυνδέσεις της για να υποστηρίξει την ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι επέλεξε για την παρουσίαση της κολεξιόν του Φθινόπωρο/Χειμώνας ’22 να αφαιρέσει τη μουσική και πολλά από τα στοιχεία παραγωγής από την επίδειξη στο Μιλάνο όπου έγινε η επίδειξη και τα μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα στην απόλυτη σιωπή ως μία συμβολική κίνηση για να εκφράσει αλληλεγγύη ο διάσημος σχεδιαστής μόδας στην Ουκρανία που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.

https://www.instagram.com/p/CahR_eCq-3y/?utm_source=ig_web_copy_link

Επίσης, ο 87χρονος σχεδιαστής μόδας σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση ως:

«Ένδειξη σεβασμού για όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό το τραγικό συμβάν. Το καλύτερο μήνυμα που μπορούμε να μεταδώσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θέλουμε να γιορτάσουμε τίποτα γιατί αυτό που συμβαίνει είναι τόσο θλιβερό.»

 Από την άλλη, ο διάσημος ισπανικός οίκος μόδας Balenciaga διέγραψε ξανά ολόκληρο το feed του στο Instagram (ακόμα και την διάσημη καμπάνια του με πρωταγωνίστρια την Kim Kardashian), αυτήν τη φορά για να δείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Το πιο hot fashion brand για το 2021, υπό τα ηνία του Γεωργιανού Demna Gvasalia, μοιράστηκε μια και μοναδική φωτογραφία στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας για να δηλώσει την υποστήριξή του στη χώρα, που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία εδώ και αρκετές ημέρες.

https://www.instagram.com/p/CamHKe7LL6l/?utm_source=ig_web_copy_link

Ενθάρρυνε ακόμη τους θαυμαστές του οίκου να συμμετέχουν κι εκείνοι, κάνοντας δωρεές που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα. «Είμαστε υπέρ της ειρήνης και υποστηρίζουμε την πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια του WFP για Ουκρανούς πρόσφυγες. Τις επόμενες ημέρες ανοίγουμε τις πλατφόρμες μας για να αναφέρουμε και να μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάτω από τη φωτογραφία προφίλ του οίκου μόδας τοποθετήθηκε σύνδεσμος προς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, όπου μπορείτε να κάνετε δωρεά για να στηρίξετε την Ουκρανία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Την ίδια ανάρτηση μοιράστηκε και ο Demna Gvasalia, ενώ τις επόμενες μέρες οι αναρτήσεις του οίκου θα αφορούν μόνο νέα από το πεδίο των μαχών και τρόπους στήριξης του ηρωικού λαού της Ουκρανίας.

Η Ένωση Υψηλής Ραπτικής υποστηρίζει επίσης την Ουκρανία. «Ο πόλεμος χτύπησε σκληρά την Ευρώπη και παρέσυρε τους Ουκρανούς σε μια δίνη φόβου και σοκ».

Νωρίτερα, την Ουκρανία υποστήριξε και ο Ralph Toledano, πρόεδρος της FHCM (Fédération de la Haute Couture et de la Mode). Πολλά είναι επίσης τα διάσημα μοντέλα που έχουν πάρει θέση υπέρ της Ουκρανίας όπως η Mica Argañaraz και η Bella Hadid που ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν μέρος της αμοιβής τους από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο για όσους χτυπήθηκαν από την ρωσική εισβολή, ενώ πολλές πολωνικές επωνυμίες μόδας συμμετέχουν σε καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων.

Στην Ουκρανία, πρακτορεία μοντέλων και δημοσίων σχέσεων καθώς και σχεδιαστές μόδας και μοντέλα παροτρύνουν φίλους από άλλα κράτη να στηρίξουν τους ανθρώπους στη χώρα, με λογαριασμούς βοήθειας που δημοσιοποιούν στα social media τους. Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι και οι επαγγελματίες μόδας της Ρωσίας που έδειξαν την στήριξη τους στους ουκρανούς συναδέλφους τους.

Η Natalia Vodianova, σούπερ μόντελ από την Ρωσία, σε ανάρτηση της καταδικάζει τον Πούτιν και εκφράζει τη στήριξη της στην Ουκρανία

https://www.instagram.com/p/CaZpd4xrZU2/?utm_source=ig_web_copy_link

Στο Instagram, η Ashley Brokaw φρόντισε να εκφράσει την αγάπη της και την υποστήριξή της για την Kristy Ponomar και την Iriska Kravchenko, δύο μοντέλα από την Ουκρανία στα οποία συμμετείχε στο σόου της Prada που έγινε λίγες ώρες μετά την κήρυξη του πολέμου. «Όλοι φοράμε γυαλιά ηλίου για να καλύψουμε τα πρησμένα μάτια μας», είπε η στυλίστρια Anna Mazzhyk στο France 24.

Η Αναστάζια Λέννα, εκπρόσωπος της Ουκρανίας το 2015 στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Grand International και Μις Ουκρανία, απάντησε στο κάλεσμα να υπερασπιστεί το σπίτι της, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Instagram. Από την έναρξη της εισβολής, το μοντέλο μοιράστηκε μια σειρά από αναρτήσεις στα stories της στο Instagram, παροτρύνοντας τον κόσμο να υποστηρίξει και να προσφέρει δωρεές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ουκρανός Dima Ievenko, ιδρυτής και σχεδιαστής της μάρκας Ienki Ienki, έμαθε την εισβολή στη χώρα του, τις μέρες που ήταν στο Μιλάνο για την Εβδομάδα μόδας. Η προσπάθεια του αρχικά, ήταν να βρει τρόπο να βοηθήσει τους 120 υπαλλήλους του, στην επιχείρηση του που έχει έδρα το Κίεβο και μετά, να διαδώσει σε συναδέλφους του την κατάσταση που του περιγράφουν οι δικοί του άνθρωποι στο τηλέφωνο, ενώνοντας έτσι τις φωνές υποστήριξης.

Ο κόσμος της μόδας, ενώνει τις δυνάμεις του και στηρίζει την Ουκρανία, με όλο και περισσότερους ανθρώπους της να βρίσκουν τρόπους ώστε να βοηθήσουν.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα