Άγχος της Κυριακής: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να το διαχειριστείς
To φαινόμενο που πλήττει ακόμα περισσότερο τους νεαρούς ενήλικες και πώς να το αντιμετωπίσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 67% των Βρετανών δηλώνει πως νιώθει συχνά τα λεγόμενα «Sunday scaries».
Ο λόγος για το άγχος της Κυριακής ενόψει της εβδομάδας που ξεκινά.
Το στρες για τη δουλειά, η έλλειψη ύπνου και οι λίστες με τις υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αιτίες που τους προκαλούν άγχος την Κυριακή πριν από την έναρξη του επταήμερου.
Περισσότερο μάλιστα φαίνεται να επηρεάζονται οι νεαροί ενήλικες. Το 74% των ατόμων 18-24 ετών βιώνουν αυτό που οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν ως «αυξημένο προκαταβολικό άγχος», ενόσω τελειώνει το Σαββατοκύριακο.
Το άγχος της Κυριακής φτάνει στο πικ του λίγο μετά τις 17:00 της ημέρας. Είναι τότε που σκεπτόμαστε ότι η νέα εβδομάδα θα κάνει την εμφάνισή της. Είναι τότε επίσης που εκτινάσσονται οι αναζητήσεις στο Google περί λύπης.
Άτομα ηλικίας 18-24 ετών αναφέρουν στην έρευνα ότι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 25-32 ετών είναι πιθανότερο να παρακολουθήσουν τηλεόραση, ενώ οι 33-40 ετών να καταφύγουν στο φαγητό.
Πάντως, συνήθειες όπως οι παραπάνω μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, λέει η ψυχολόγος Κίμπερλι Γουίλσον.
«Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε και την τελευταία στιγμή του σαββατοκύριακου και να ξεκινάτε την εβδομάδα σε καλύτερη ψυχική κατάσταση», επισημαίνει η ειδικός.
Η ίδια δίνει από μέρους της τις εξής συμβουλές:
«Εάν βιώνετε κάθε εβδομάδα το άγχος της Κυριακής, ή νιώθετε λυπημένοι, προσπαθήστε να δραστηριοποιηθείτε. Το να γράφετε τι κάνετε και πώς νιώθετε σε διαφορετικές στιγμές μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι προκαλεί άγχος και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε. Μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλες διαφορές».
Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε ανωτέρω, ας δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει για το άγχος της Κυριακής και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε:
Το άγχος της Κυριακής, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.
Πρόκειται για το συναίσθημα φόβου που πολλοί νιώθουν όταν πλησιάζει η νέα εβδομάδα και εκδηλώνεται όχι μόνο με ανησυχία, αλλά και υπό τη μορφή σωματικής δυσφορίας.
Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη από τον The Sleep Judge εξέτασε πάνω από 1.000 άτομα σχετικά με το αίσθημα αναστάτωσης που βιώνουν τις Κυριακές, εξετάζοντας την αιτία του προβλήματος καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης. Το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βιώνει μεγαλύτερο άγχος την Κυριακή το βράδυ.
Το άγχος της Κυριακής μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο το βράδυ της Κυριακής
Ένα από τα χειρότερα συμπτώματα του άγχους; Η κακή ποιότητα του ύπνου. Το 61% των ατόμων που συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε ότι το βράδυ της Κυριακής δυσκολευόταν περισσότερο να κοιμηθεί σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Η δεύτερη πιο ανήσυχη νύχτα ύπνου για τους περισσότερους ήταν τη Δευτέρα.
Ο κακός ύπνος προκαλεί κακή διάθεση, μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα θυμού, να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο άγχος.
Το άγχος της Κυριακής μπορεί να επηρεάσει ακόμη τη σωματική υγεία
Όταν τα επίπεδα άγχους είναι πολύ υψηλά, μπορούν να προκαλέσουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες. Οι άνθρωποι που στρεσάρονται τις Κυριακές ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν αδιαθεσία προτού επιστρέψουν στη δουλειά ή το σχολείο τη Δευτέρα. Τα συνήθη συμπτώματα περιλάμβαναν ναυτία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους και πολλά άλλα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το άγχος της εργασίας δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους
Μπορεί να θεωρείτε ότι το αίσθημα άγχους την Κυριακή το βράδυ είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους. Σύμφωνα με την έρευνα το 65% των ερωτηθέντων που ήταν ήδη δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους ανέφεραν συναισθήματα ανησυχίας το βράδυ της Κυριακής.
Παρόλα αυτά, ένας ελάχιστα μικρότερος αριθμός (57%) ανθρώπων που ήταν ικανοποιημένοι με την εργασία τους, ανέφεραν ότι αισθάνονταν με το ίδιο συναίσθημα δυσφορίας.
Πώς θα το αντιμετωπίσουμε τελικά;
Ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά είναι το καθάρισμα και η τακτοποίηση. Ναι, δεν είναι σίγουρα η πιο συναρπαστική από τις βραδινές δραστηριότητες της Κυριακής, αλλά μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματική. Για δύο λόγους.
Αφενός το καθάρισμα και η τακτοποίηση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις σε έναν χώρο μαζεμένο και καθαρό, αλλά θα αφαιρέσει από τη λίστα σου και μία δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Η ακαταστασία είναι, για πολλούς από εμάς, πηγή άγχους – μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια βιώνουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης – επομένως είναι λογικό ότι το συμμάζεμα μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ήρεμη.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η τακτοποίηση μπορεί να είναι ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους.
Η όλη διαδικασία της τακτοποίησης θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους. Σε μια πρόσφατηέρευνα σε 2000 ενήλικες από την Healthspan, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι η οργάνωση κάτι ή η τακτοποίηση ήταν μια στρατηγική που χρησιμοποιούν όταν αισθάνονται ανησυχία, άγχος ή έντονο στρες.
«Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, η τακτοποίηση και η οργάνωση μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πως έχουμε περισσότερο τον έλεγχο της ζωής μας», εξηγεί η Dr Meg Arroll, εγκεκριμένη ψυχολόγος της Healthspan.
Εκτός από το ότι σου δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, η τακτοποίηση μπορεί επίσης να είναι και μια εξαιρετική πηγή ελαφριάς άσκησης, η οποία είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το άγχος και το στρες.
Αν λοιπόν ψάχνεις για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ανακουφιστείς από το άγχος που νιώθεις για την εβδομάδα που έρχεται, η τακτοποίηση και το καθάρισμα είναι σύμμαχοι σου.
Α! Βάλε και λίγη μουσική… Θα κάνει θαύματα!
Με πληροφορίες από Guardian, omned.gr/ αρχική πηγή: mindbodygreen.com, Savoir Ville