Άλλες χώρες σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων, ενώ άλλες γίνονται πιο αυστηρές
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο
Κάποιες χώρες προγραμματίζουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον, ενώ άλλες προγραμματίζουν την χαλάρωσή τους.
Η Δανία και η Αυστρία έγιναν σήμερα οι τελευταίες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς της COVID-19, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και της Ολλανδία, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους αριθμούς-ρεκόρ των μολύνσεων.
Η ευρωπαϊκή περιοχή συνολικά δεν αντιστοιχεί πλέον στους μισούς ή σε πάνω από τους μισούς θανάτους και μολύνσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters για την COVID-19, αλλά οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, με ιδιαίτερη ανησυχία σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν αριθμούς ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα σήμερα και το γερμανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει προτάσεις για το εάν θα απαιτεί ή θα ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιάζονται.
Η Πολωνία θα προχωρήσει από αύριο σε τηλεκπαίδευση των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών και η Σουηδία είπε ότι θα παρατείνει τα τρέχοντα μέτρα για την πανδημία κατά δύο ακόμα εβδομάδες αφού είδε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η Αυστρία, που είχε επιβάλει lockdown στους ανεμβολίαστους, είπε ότι το μέτρο δεν δικαιολογείται πλέον δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα λιγότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19, αν και οι ανεμβολίαστοι και πάλι θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες αναψυχής.
Με πάνω από 10 εκατ. νέα κρούσματα, οι μολύνσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 13% την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να ανακοινώνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς.
Οι εβδομαδιαίοι θάνατοι, ωστόσο, στην περιοχή μειώθηκαν κατά 5%.
Η Δανία σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς της COVID-19 την επομένη εβδομάδα. Εάν η κίνηση αυτή λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στη Δανία θα ανοίξουν και πάλι, ενώ τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ και οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού στην είσοδο.
Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν παρόμοιες ανακοινώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ των λόγων που δίνονται είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται κάτω από τα υψηλά επίπεδα και ότι οι αριθμοί των νοσηλειών είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ενώ οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στη Δανία κινούνταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ όλη την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές έχουν πει ότι δεν υπάρχει πλέον συσχέτιση μεταξύ των αυξανόμενων μολύνσεων και των νοσηλειών.
Επίσης, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το 30-40% αυτών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με θετικό τεστ κορωνοϊού βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους πέραν της COVID-19.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά ότι «παραμένει επικίνδυνη», ειδικά για τους ανεμβολίαστους.
- Ανατολική Ευρώπη: Αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων
Η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν σήμερα ποσοστά ρεκόρ μόλυνσης εξαιτίας της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, αλλά παρόλα αυτά διστάζουν να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.
Η περιοχή έχει ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid στην Ευρώπη -ειδικά η Ρουμανία και η Βουλγαρία- και κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιπλοκές της νόσου προς το τέλος του 2021.
Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 53.420 νέα κρούσματα, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα αυτή την εβδομάδα φθάνοντας χθες σχεδόν τα 40.000.
Η Ουγγαρία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ οι τελευταίες σε ποσοστά εμβολιασμού χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επίσης σημείωσαν ρεκόρ – 34.255 κρούσματα η Ρουμανία και 12.399 η Βουλγαρία.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και πάνω από τα 60.000», είπε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά λοκντάουν, σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας-το 2020 και το 2021 – όταν είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά ότι “παραμένει επικίνδυνη”, ειδικά για τους ανεμβολίαστους.
Η Πολωνία επιβάλλει από αύριο τηλεκπαίδευση στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην Πολωνία, αλλά η επιβολή των μέτρων είναι χαλαρή.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και να περιορίσει το εύρος της τηλεκπαίδευσης, η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς με βάση την πληρότητα των ΜΕΘ και όχι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η Πολωνία εντατικοποίησε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ πραγματοποιώντας μέσα σε ένα 24ωρο 173.000 επίσημα τεστ.
Ωστόσο, ο αριθμός τους ανά 1.000 πολίτες στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Our World in Data.
- Ολλανδία: Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό – Ανοίγουν πάλι μπαρ – εστιατόρια
Την επαναλειτουργία υπό προϋποθέσεις, των μπαρ, εστιατορίων και πολιτιστικών χώρων από την Τετάρτη (26/1) ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό πίεση.
Στην Ολλανδία όπου οι υγειονομικοί περιορισμοί κατά του Covid-19 είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χαλάρωσης του λοκντάουν ανταποκρινόμενη στις «μεγάλες εντάσεις» που υπάρχουν στους τομείς της εστίασης και του πολιτισμού, είπε σήμερα ο Μαρκ Ρούτε.
«Κάνουμε σήμερα ένα μεγάλο βήμα για να χαλαρώσουμε περαιτέρω το λοκντάουν στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Χάγη, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παίρνει ένα «ρίσκο» μπροστά σε έναν αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών.
«Αυτό μοιάζει αντιφατικό, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων έχει “εκραγεί”… Πραγματικά παίρνουμε ένα ρίσκο σήμερα και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης.
Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα θέατρα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από αύριο 26 Ιανουαρίου, διαβεβαίωσε ο Ρούτε.
Θα επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με μικρότερη χωρητικότητα και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι πολίτες θα μπορούν, επιπλέον, να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, να επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους, μουσεία και θεματικά πάρκα.
Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Covid-19.
Η ολλανδική κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις από την ομάδα των ειδικών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, τη Δευτέρα, είπαν ότι στηρίζουν το περιορισμένο άνοιγμα των μπαρ, εστιατορίων και θεάτρων, τα οποία είχαν κλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Έρνστ Κουίπερς δήλωσε πως οι ειδικοί ένιωσαν ότι η επαναλειτουργία είναι εν μέρει δυνατή, διότι οι νοσηλείες από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους αρχικούς φόβους.
Η χαλάρωση των μέτρων λαμβάνει χώρα παρά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία ανακοίνωσε ένα ρεκόρ 366.120 περιστατικών για την προηγούμενη εβδομάδα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 51%.
- Σερβία: Στο 50% ο δείκτης θετικότητας, εκ περιτροπής διδασκαλία στα σχολεία
Δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στη Σερβία, καθώς μετά το χθεσινό ρεκόρ πανδημίας με 19.901 νέα κρούσματα και σήμερα η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 19.063 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου 37 ασθενείς. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 50,42% γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τάση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων εξαιτίας της λειτουργίας των σχολείων τα οποία άνοιξαν στις 24 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση προκείμενου να ανακόψει την διασπορά της νόσου αποφάσισε την μείωση στο μισό των μαθητών σε κάθε τμήμα με την εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας όπου, εναλλάξ σε καθημερινή βάση, το 50% των μαθητών θα παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα και οι υπόλοιποι διαδικτυακά.
Το αποκορύφωμα του νέου κύματος της επιδημίας αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου όταν, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά η νόσος. Το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα όπου τα Covid ιατρεία των κέντρων υγείας κατακλύζονται από άτομα που φέρουν συμπτώματα και προσέρχονται για να εξεταστούν.
Στα νοσοκομεία επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 3.206 ασθενείς εκ των οποίων οι 138 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της πανδημίας στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 1.598.910 κρούσματα και απεβίωσαν 13.377 άτομα από επιπλοκές της νόσου. Ο δείκτης θνητότητας ανέχεται στο 0,84%.
- Γαλλία: Ρεκόρ μολύνσεων – Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τα περιστατικά
Ρεκόρ μολύνσεων από τον κορωνοϊό κατέγραψε χθες Τρίτη η Γαλλία, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα του μισού εκατομμυρίου μέσα σε μια ημέρα.
Επιβεβαιώθηκαν 501.635 περιστατικά του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 364 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 102.086 νεκρούς στα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 35 στους 3.741.
Στο μεταξύ το εμβολιαστικό πάσο τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία και είναι πλέον να επιδεικνύεται από κάθε πρόσωπο ηλικίας άνω των 16 ετών για την είσοδο σε χώρους που υποδέχονται κοινό. Δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά 12-15 ετών, που όμως πρέπει να επιδεικνύουν υγειονομικό πάσο και, από τη Δευτέρα, μπορούν να λάβουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.
Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI χθες ότι 9 εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση ως τη 15η Φεβρουαρίου, σε διαφορετική περίπτωση το εμβολιαστικό πάσο τους δεν θα θεωρείται πλέον έγκυρο. Από την ημερομηνία αυτή, θα θεωρείται πως κάποιος ή κάποια εμβολιάστηκε πλήρως αν έλαβε ενισχυτική δόση μέσα σε 4 μήνες από τη δεύτερη.
Την 20ή Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανήγγειλε την άρση περιορισμών τον Φεβρουάριο. Η χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική μετά τη 2η Φεβρουαρίου, ενώ τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ανοίξουν από τη 16η Φεβρουαρίου.
- Ιταλία: 167.206 νέες μολύνσεις, 426 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 167.206, ενώ 426 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.097.287 διαγνωστικά τεστ, το 15,2% από τα οποία προέκυψαν θετικά.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.665 ασθενείς με Covid-19, δηλαδή 29 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 20.001, που σημαίνει 26 λιγότεροι από την Τρίτη.
Συνολικά, στη φάση αυτή, οι θετικοί στον ιό είναι 2.716.581. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν μολυνθεί 10.383.561 άνθρωποι, ενώ 144.770 έχασαν την ζωή τους.
- Γερμανία: 3 προτάσεις θα καταθέσουν οι βουλευτές για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Απόψε η πρώτη συνεδρίαση «προσανατολισμού»
Το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πραγματοποιεί απόψε την πρώτη «συνεδρίαση προσανατολισμού» – χωρίς ψηφοφορία – ενόψει της εισαγωγής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταθέσει δική της πρόταση, αλλά να παραπέμψει το θέμα απευθείας στους βουλευτές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προκριθεί, θα υποβληθούν τρεις υπερκομματικές προτάσεις και κατόπιν οι βουλευτές θα ψηφίσουν χωρίς κομματική «γραμμή», κατά συνείδηση, καθώς το ζήτημα θεωρείται «υψηλής ευαισθησίας». Μέχρι τώρα και έπειτα από δύο χρόνια επιμονής στην ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού, υποχρέωση, όχι εμβολιασμού, αλλά προσκόμισης πιστοποιητικού είτε εμβολιασμού είτε ίασης είτε αδυναμίας εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα. Έως τις 15 Μαρτίου όσοι εργάζονται υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να παρουσιάσουν το πιστοποιητικό στον εργοδότη τους, ο οποίος διαφορετικά οφείλει να αναστείλει την σύμβαση εργασίας τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Bundestag, η πρώτη πρόταση προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό με τρεις δόσεις όλων των πολιτών άνω των 18 ετών – η δ΄ δόση παραμένει σε οικειοθελή βάση. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και η υποχρέωση θα πρέπει να έχει ισχύ ενός ή δύο ετών. Η «γραμμή» αυτή υποστηρίζεται από τους περισσότερους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με κάποιες διαφοροποιήσεις από τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης σχεδίου νόμου.
Η δεύτερη πρόταση, η οποία περιγράφεται ως «μέση οδός» και υποστηρίζεται από βουλευτές του FDP, κάνει λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ προβλέπει ότι οι πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν μια επαγγελματική, εξατομικευμένη ενημερωτική συζήτηση με ιατρό.
Η τρίτη πρόταση, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων από τους βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά και τον Αντιπρόεδρο του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, απορρίπτει εντελώς την υποχρεωτικότητα και επιμένει στην ελεύθερη επιλογή του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), αν και ως βουλευτής έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της γενικής υποχρέωσης όλων των ενηλίκων, έχει διευκρινίσει ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν θεωρεί σωστό να λάβει επισήμως θέση. Μέχρι σήμερα, το 16% των ενηλίκων στη Γερμανία δεν έχει εμβολιαστεί. Με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 73,6%, ενώ την ενισχυτική δόση έχει λάβει το 51,3%.
Μιλώντας ως βουλευτής στην αποψινή συζήτηση, ο κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, απέρριψε τη θεωρία ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι η εναλλακτική στον εμβολιασμό και ότι θα οδηγήσει στην ενδημική φάση. «Δυστυχώς δεν είναι έτσι», τόνισε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο συνδυασμού παραλλαγών, όπως η «Δέλτα» με την «Όμικρον», με τη σοβαρότητα της πρώτης και τη μεταδοτικότητα της δεύτερης. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ο απολύτως μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δράσουμε τώρα!», δήλωσε και ανέφερε ότι και η πρόταση για αναμονή είναι «ιατρικώς άκυρη», καθώς η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού απαιτεί 5-6 μήνες και κινδυνεύουμε «το πρόβλημα να επιστρέψει σε πλήρη ισχύ». Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα περί παραβίασης των ατομικών ελευθεριών, ο Καρλ Λάουτερμπαχ υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, «μόνο με τον τριπλό εμβολιασμό θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή και θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας».
Οι τελικές προτάσεις των βουλευτών αναμένεται να είναι έτοιμες έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του καλοκαιριού.
Κατά την αποψινή συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αλλά χωρίς να λάβει τον λόγο, ακούστηκαν όλες οι διαφορετικές αποχρώσεις των απόψεων των βουλευτών. Ενδεικτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) τόνισε ότι «δεν ισχύει η λογική της εξουσίας, αλλά η λογική της ελευθερίας του λόγου» και, αναφερόμενος σε νομικά ζητήματα που αφορούν την υποχρέωση εμβολιασμού, προειδοποίησε ότι «το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δώσει στους πολιτικούς λευκή επιταγή». Ως βουλευτής πάντως, όπως διευκρίνισε, παραδέχεται ότι δεν εμπιστεύεται ακόμη τον εαυτό του προκειμένου να ζυγίσει σωστά τα πράγματα, αλλά εκφράστηκε υπέρ της εξέτασης των ηπιότερων μέσων και της στάθμισης του τι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD ‘Αλις Βάιντελ έκανε λόγο για «απολυταρχικό αμόκ» και «επίθεση εναντίον των ατομικών ελευθεριών» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ακούει περισσότερο τον κόσμο και λιγότερο τους λομπίστες των φαρμακευτικών εταιριών». Η κυρία Βάιντελ δεν έχει εμβολιαστεί και πριν από λίγο καιρό νόσησε από Covid-19. Ο Αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αν και, όπως τόνισε έχει εμβολιαστεί και νοσήσει και είναι βέβαιος ότι ο εμβολιασμός τον προστάτευσε από τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου και το θάνατο, απορρίπτει την υποχρέωση εμβολιασμού, καθώς, όπως τόνισε, «όλοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα». Υπάρχουν «καλοί λόγοι για τον εμβολιασμό, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι τον απορρίπτουν μόνο η Δεξιά και οι συνωμοσιολόγοι, είναι απλώς λάθος», κατέληξε ο κ. Κουμπίκι και ζήτησε «να μη γίνουν ο εμβολιασμός ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης και οι ανεμβολίαστοι το μίασμα της κοινωνίας».
Ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι επισήμανε ότι στο Κοινοβούλιο, εκτός από ένα κόμμα (ενν. την AfD), όλοι συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός είναι η έξοδος από την πανδημία, αλλά ζήτησε εμφατικά «εξηγήσεις, εξηγήσεις, εξηγήσεις». Ο εξαναγκασμός ή η σωματική βία είναι «τόσο προφανώς αντίθετα προς το Σύνταγμα ώστε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος δεν θα τα υπέγραφε ποτέ», εκτίμησε ο κ. Γκίζι.
Νωρίτερα απόψε έγινε γνωστό ότι θετική στον κορονοϊό είναι η πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία δεν έχει εμβολιαστεί και τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η κυρία Βάγκενκνεχτ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η ίδια φοβόταν ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορονοϊό, αλλά δεν εμπιστευόταν τα διαθέσιμα εμβόλια.
- Δανία: Aίρει τους περιορισμούς κατά της Covid-19
Παρά τα κρούσματα ρεκόρ και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας κατά της Covid-19 την 1η Φεβρουαρίου, κρίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι επαρκής μπροστά στη μικρότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον.
«Αποχαιρετάμε τους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Η μεγάλη αποδοχή του εμβολιαστικού προγράμματος αποδείχθηκε πως είναι αυτό που σκεφτόμασταν: ένα «σούπερ όπλο» και μας έδωσε μια γερή άμυνα εναντίον της νόσου, η οποία συνεχίζει να υφίσταται», επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας.
«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορονοϊός δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ως μια απειλητική για την κοινωνία ασθένεια», συμπλήρωσε.
Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Η δανέζικη κυβέρνηση θέλει μονάχα να διατηρήσει, για 4 επιπλέον εβδομάδες, ορισμένους περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, δηλαδή τη διεξαγωγή τεστ και/ή την επιβολή καραντίνας, ανάλογα με το καθεστώς ανοσοποίησης.
Στη Δανία θα «συστήνεται» η αυτοαπομόνωση για 4 ημέρες, στην περίπτωση ενός θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας.
Η χρήση της μάσκας και το υγειονομικό πάσο θα συστήνονται για τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.
Με περισσότερα από 46.000 νέα κρούσματα χθες, ο δείκτης μόλυνσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στη χώρα. «Όμως, πετύχαμε τον στόχο να διαχωρίσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων με εκείνον των νοσηλειών», τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε, που εκτιμά πως η επιδημία θα φθάσει σύντομα στην κορύφωσή της.
Σχεδόν το 60% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών έχει λάβει μία αναμνηστική δόση, έναν μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαν ορίσει οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.
Ο αριθμός των νοσηλειών από την covid συνέχισε να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και ξεπέρασε τους 9.000 ασθενείς, όμως οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το φορτίο.
- Αμερικανική Ήπειρος: Στο ζενίθ ο αριθμός των μολύνσεων
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην αμερικανική ήπειρο την τελευταία εβδομάδα ήταν ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας, ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έχει ξεκάθαρα κυριαρχήσει, όπως ανέφερε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωσαν περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι νότιες πολιτείες του Μεξικού καταγράφουν τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων, ενώ στη Βραζιλία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 193% τις τελευταίες επτά ημέρες, σημειώνει ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.
- ΗΠΑ: Έχουν στείλει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 σε χώρες που έχουν ανάγκη ως μέρος της προηγούμενης δέσμευσής τους να δωρίσουν περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με ανάρτηση στο Twitter, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του CNN.
Η τελευταία παρτίδα περιλαμβάνει 3,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer/ BioNTech στο Μπαγκλαντές και 4,7 εκατομμύρια δόσεις στο Πακιστάν, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να δωρίσει μια δεύτερη δόση 500 εκατομμυρίων δόσεων στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX, αυξάνοντας τη συνολική της δέσμευση σε περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, με την τελευταία παρτίδα να αναμένεται να ξεκινήσει να αποστέλλεται αυτόν τον μήνα. Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5 έως 6 δισεκατομμύρια δόσεις να χορηγηθούν στις φτωχότερες χώρες για να βοηθηθούν στην προστασία τους από τον νέο κορονοϊό εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Συνολικά, το πρόγραμμα COVAX, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση, έχει παραδώσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις σε 144 χώρες και στοχεύει να επιτύχει 70% κάλυψη εμβολιασμού κατά της Covid έως τα μέσα του 2022.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επικρίνουν τις πλούσιες χώρες ότι δεν πράττουν τα δέοντα, επικρίνοντας ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς, ενώ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να στερείται πρόσβασης σε εμβόλια.
Ειδικοί και ηγέτες από αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η συσσώρευση εμβολίων από πλούσια κράτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Τετρακόσια εκατομμύρια δόσεις είναι περισσότερες από κάθε χώρα, και είναι πάνω από την επέκταση της παραγωγής, συνεργαζόμαστε με εταιρείες για να φέρουν τα εμβόλιά τους στους πιο ευάλωτους και να τα χορηγήσουν», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Μούνοζ απαντώντας στο δημοσίευμα του CNN. «Το έργο απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της προσπάθειας».
Η Ομάδα Αντίδρασης του Λευκού Οίκου κατά της Covid αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί, τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και θα ανακοινώσει τις ενημερωμένες αποστολές εμβολίων, ανέφερε το CNN.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ