DIPG: Ο σπάνιος τύπος καρκίνου που χτυπά παιδιά ηλικίας 5-10 ετών

Η περίπτωση του Aubrey από την Αγγλία, αλλά κι αυτή του Λούκας από το Βέλγιο που σκορπά αισιοδοξία

Parallaxi
dipg-ο-σπάνιος-τύπος-καρκίνου-που-χτυπά-πα-1151575
Parallaxi

Ο Aubrey είναι ένας 7χρονος, που ζει στην Αγγλία και, όπως είναι φυσικό για ένα μικρό παιδί, σκόνταφτε αρκετά συχνά σε έπιπλα.

Οι γονείς του, τον πρώτο καιρό το θεώρησαν φυσιολογικό για την ηλικία του. Όταν άρχισε όμως να γίνεται επανειλημμένα, όλο και συχνότερα, ανησύχησαν και αποφάσισαν να πάνε τον γιο τους για εξετάσεις.

Μόλις ο οικογενειακός γιατρός παρατήρησε την κατάσταση του μικρού αγοριού ενημέρωσε τους γονείς του ότι πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο όσο πιο σύντομα γινόταν.

Εκεί, διαγνώστηκε με DIPG, Διάχυτο Διηθητικό Γλοίωμα Γέφυρας, ένας τύπος όγκου στον εγκέφαλο, με πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, ξεκινάει στο σημείο του εγκεφάλου όπου ονομάζεται γέφυρα (National Cancer Institute, n.d.). Η γέφυρα, είναι το μέρος το εγκεφάλου πάνω από το πίσω μέρος του λαιμού το οποίο είναι συνδεδεμένο με την σπονδυλική στήλη. Η γέφυρα ελέγχει πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση και τα νεύρα και τους μυς όπου χρησιμοποιούνται για την όραση, την ακοή, το περπάτημα, την ομιλία και την κατανάλωση φαγητού.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου περιλαμβάνουν προβλήματα στην ισορροπία και στο περπάτημα, προβλήματα με την όραση και την ομιλία, όπως και αδυναμία σε διάφορα σημεία του σώματος (όπως στα χέρια και στα πόδια).

Ο σπάνιος αυτός όγκος, πλήττει κυρίως παιδιά ηλικίας από πέντε μέχρι δέκα. Δυστυχώς αυτό το είδος του καρκίνου είναι εξαιρετικά δύσκολο και σκοτώνει σχεδόν όλους τους παθόντες μέσα σε ένα χρόνο. Μόνο 2% των περιπτώσεων καταφέρνουν να φτάσουν τα πέντε χρόνια ζωής μετά την διάγνωση (Ely, 2024).

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η θεραπεία του μικρού γίνεται στο Bristol Children’s Hospital με ραδιοθεραπεία, ένας από τους λίγους τρόπους να καταπολεμηθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος.

Οι γονείς του μικρού Aubrey βρίσκονται σε μεγάλο σοκ. Τίποτα δεν τους είχε προετοιμάσει για μια τέτοια διάγνωση. Αρχικά ήταν αρκετά σίγουροι ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό και εφόσον ο γιος τους ήταν γενικά πολύ δραστήριο παιδί, πίστευαν πως απλά δεν πρόσεχε που πήγαινε.

Ο Andrew και Samantha, νιώθουν ότι η ελπίδα, αυτήν την στιγμή, είναι ο καλύτερος οδηγός τους, δεδομένου των συνθηκών.

Τώρα, το μικρό αγόρι περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στο κρεβάτι, ανίκανος να ζήσει όπως λίγους μήνες πριν. Σύμφωνα με τους γονείς του, πλέον δεν μπορεί να παίξει. Συνήθιζε και αγαπούσε να ήταν έξω στην φύση, αλλά τώρα, μετά από μόνο δέκα λεπτά παιχνιδιού, καταλήγει να χρειάζεται πάλι ξεκούραση.

Παρόλο όπου οι ασθενείς με αυτόν τον όγκο έχουν μεγάλη θνησιμότητα και η πρόγνωση δεν είναι θετική, η οικογένεια προσπαθεί να είναι αισιόδοξη.

Είχε θεραπευτεί παιδί στο Βέλγιο

Παρ’ ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θεωρείται πολύ δύσκολα ιάσιμος, ένα παιδί 6 ετών από το Βέλγιο, ο Λούκας, που επίσης είχε διαγνωστεί με τον όγκο στον εγκέφαλο (εγγενές γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου DIPG), κατάφερε να επιζήσει.

«Ο Λούκας νίκησε όλες τις πιθανότητες και επιβίωσε», δήλωσε ο γιατρός του, Ζακ Γκριλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους του εγκεφάλου στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

Ο Λούκας ταξίδεψε στη Γαλλία με την οικογένειά του για να συμμετάσχει στη BIOMEDE, μια κλινική δοκιμή για πιθανά νέα φάρμακα για την DIPG. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός του Λούκας ανταποκρίθηκε αμέσως στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, είδα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», δήλωσε ο Γκριλ στο AFP.

«Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν αυτή στον κόσμο», δήλωσε ο Γκριλ.

Επτά άλλα παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενώ άλλα όχι, πιθανόν να οφείλεται στις «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των όγκων τους, εξήγησε ο ερευνητής.

«Ο όγκος του Λούκας έφερε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελετούν τις γενετικές ανωμαλίες των όγκων των ασθενών καθώς και τη δημιουργία «οργανοειδών» – μάζες κυττάρων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.

«Η περίπτωση του Λούκας προσφέρει πραγματική ελπίδα», δήλωσε η Μαρί-Αν Ντέμπιλι, ερευνήτρια που επιβλέπει τις εργαστηριακές εργασίες.

Ενώ οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτό το νέο, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία είναι ακόμη πολύ μακριά.

Πηγή: Dailymail, φωτό: Unsplash 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα