Υγεία

Γιατί αποκτούμε αλλεργίες ως ενήλικες σε πράγματα που ποτέ δεν είχαμε;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν αλλεργικά σοκ μετά τα 25 και τι πρέπει να προσέχουμε

Μυρτώ Τούλα
γιατί-αποκτούμε-αλλεργίες-ως-ενήλικε-1174806
Μυρτώ Τούλα

Με την κλιματική αλλαγή, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την αφρικανική σκόνη, εμφανίζονται διαφόρου τύπου αλλεργίες σε πολλά άτομα άνω των 25, σε φαγητά και μυρωδιές που στο παρελθόν δεν είχαν δυσανεξία.

Η εμφάνιση αλλεργιών σε ενήλικες είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί απορίες και ανησυχία. Παρ΄ότι γνωρίζουμε πως οι αλλεργίες συχνά εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, πολλοί ενήλικες διαπιστώνουν ξαφνικά ότι αναπτύσσουν αλλεργίες σε ουσίες ή τρόφιμα που μέχρι πρότινος δεν τους επηρέαζαν.

Ένας από τους κύριους λόγους για την εμφάνιση νέων αλλεργιών στην ενήλικη ζωή είναι οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η γήρανση και οι ορμονικές αλλαγές.

Με την ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό και να αντιδράσει διαφορετικά σε ουσίες που προηγουμένως δεν προκαλούσαν προβλήματα. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή ακόμη και με την αλλαγή των εποχών, μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Σημαντικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις επίσης, παίζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η έκθεσή μας σε νέες ουσίες. Μετακομίσεις ή ταξίδια σε νέες περιοχές με διαφορετικά φυτά, ζώα και ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η αυξημένη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, χημικές ουσίες και άλλα αλλεργιογόνα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αλλεργίες επίσης, μπορεί να είναι κληρονομικές, εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθούν αλλεργίες αργότερα στη ζωή.

Η αλλαγή διατροφής και η εισαγωγή νέων τροφών στο φαγητό μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και αν αυτές οι τροφές ήταν ασφαλείς στο παρελθόν. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών. Πολύ συχνά επίσης, τα ενήλικα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε φαρμακευτικές αγωγές που ήταν ασφαλείς και δοκιμασμένες στο παρελθόν.

Στην Ελλάδα με την παρουσία της αφρικανικής σκόνης και την αλλαγή του κλίματος, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί  μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των τεστ αλλεργίας που πραγματοποιούνται. Αυτό συμβαίνει διότι, οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ενημερωμένοι για τα συμπτώματα των αλλεργιών και τις πιθανές επιπλοκές τους. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα άτομα αναζητούν ιατρική βοήθεια και εξετάσεις όταν υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν αλλεργία.

Οι τιμές στα τεστ αλλεργίας ξεκινούν από 15 ευρώ και φτάνουν τα 50 ευρώ. Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία έχουν κάνει τα τεστ αλλεργίας πιο προσιτά, ακριβή και γρήγορα. Νέες μέθοδοι, όπως τα τεστ IgE και τα δερματικά τεστ, έχουν βελτιώσει τη δυνατότητα των γιατρών να εντοπίζουν και να διαγιγνώσκουν αλλεργίες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπλέον, η βελτίωση των εργαστηριακών τεχνικών έχει επιτρέψει την ανάλυση μικρότερων δειγμάτων αίματος, καθιστώντας τα τεστ πιο άνετα για τους ασθενείς.

«Αύξηση αλλεργικών αντιδράσεων»

Η αλλεργιολόγος, Όλγα Αντιγόνη Παναγοπούλου αναφέρει στην Parallaxi πως πράγματι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα ενήλικα άτομα έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια:

“Πολλοί άνθρωποι θα εμφανίσουν κάποια από τα αλλεργικά νοσήματα, όταν είναι μικροί σε ηλικία, τα οποία υποδεικνύουν και την προδιάθεση που έχουν, στα μετέπειτα χρόνια, να έχουν κάποιου είδους αλλεργία ακόμη κι αν αλλάξει μορφή.

Όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν και σε μετέπειτα χρόνο, αυτό συμβαίνει διότι άτομα μεγάλης ηλικίας, όταν ήταν παιδιά δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά. Ακόμη και 20 χρόνια πριν, δεν υπήρχε η γνώση για να αξιολογήσει ένας ειδικός μία ήπια τοπική δερματίτιδα ότι μπορεί να υποδηλώσει προδιάθεση για αλλεργία. Ο κόσμος συχνά μπερδεύει τις αλλεργίες με την δυσανεξία, η αλήθεια είναι όμως πως τόσο οι δυσανεξίες όσο και οι αλλεργίες αυξάνονται πολύ τα τελευταία χρόνια, προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία σχετικά με αυτό.

Η πολλαπλή και συχνή χρήση αντιβιώσεων, διαφορετικών κατηγοριών ή ακόμη και μίας κατηγορίας, είναι προδιάθεση για να αναπτυχθεί μία αλλεργία ακόμη κι αν δεν υπάρχει αυτή καθ’ αυτή στο DNA μας. Όταν εκτιθέμεθα πολλές φορές σε μία φαρμακευτική ουσία, ο μηχανικός οργανισμός αλλεργίας κινητοποιείται με τέτοιο τρόπο που τον απορρυθμίζει, αποτέλεσμα αυτού να προσλαμβάνει συνέχεια την φαρμακευτική ουσία και μετέπειτα να αισθάνεται πως αυτή είναι εχθρική, αρχίζοντας να απαντά σε αυτή με αλλεργικές αντιδράσεις. Για να γίνουμε αλλεργικοί σε ένα φάρμακο, πρέπει να έχουμε εκτεθεί σε αυτό.

Επίσης, αλλεργικές αντιδράσεις μπορούμε εύκολα να εμφανίσουμε σε κορτιζονούχες κρέμες ή αντικουνουπικά, λόγω συχνής χρήσης. Η αλλεργία στα φάρμακα μπορεί να γίνει πραγματική απειλή για την ζωή. Η πρώτη δόση είναι σημαντική και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται στις πρώτες ώρες και είναι έντονα, χρειάζεται αμέσως ιατρική βοήθεια. Πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση των φαρμάκων η οποία παρατηρεί έξαρση στην μετά-covid εποχή. Ο κορονοϊός επίσης, μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια την προδιάθεση αλλεργιών που ήδη υπήρχε».

Η κ. Παναγοπούλου επισημαίνει επίσης, πως τα κορίτσια νεαρής ηλικίας τα οποία φτιάχνουν τα νύχια τους κάθε μήνα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία σε κάποια φάση της ζωής τους: “Kάνοντας χρήση όλων αυτών των προϊόντων περιποίησης νυχιών έχουν έρθει αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο χρήσης εμφάνιση αλλεργιών. Οι κοπέλες που περιποιούνται τα νύχια τους, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία εντός 10 μηνών, επίσης, οι που κοπέλες φτιάχνουν τα νύχια τους κάθε μήνα τότε οι πιθανότητες για αλλεργίες αυξάνονται πολύ! Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης, πως τα φυσικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα και αγαθά, στην ουσία, οι πρώτες αλλεργίες που εμφανίζουμε είναι στην φύση.

Το να λέμε λοιπόν πως ένα προϊόν είναι βασισμένο στα φυσικά συστατικά δεν σημαίνει τίποτε απολύτως, ίσως εκείνη την στιγμή εκτιθέμεθα στην φυσική ουσία που υπάρχει σε μία κακή χημική ουσία. Με στεναχωρεί πολύ αυτό το κεφάλαιο, διότι πλέον πολλά κορίτσια αναπτύσσουν αλλεργίες λόγω κακών χημικών προϊόντων περιποίησης, είναι από τις αλλεργίες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν ξεπερνιούνται. Η ουσία είναι πως όσο πιο περίπλοκά και αρωματισμένα είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε σε αλλεργίες, να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε όσο πιο απλά προϊόντα γίνεται.”

Οι αλλεργίες στις τροφές μπορεί να προκύψουν σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου: “Kαι σε αυτό το κομμάτι υπάρχει αύξηση. Βλέπουμε περιστατικά που είχαν αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργικό άσθμα, στα οποία και αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν, αλλά αναπτύσσονται οι τροφικές αλλεργίες οι οποίες μπορεί να είναι πολύ έντονες και πολύ σοβαρές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα το δεδομένο του ελλιπούς ιστορικού, ακόμη και να μην έχει δοθεί η κατάλληλη προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στις μικρότερες ηλικίες. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργίες σε τροφές χωρίς παρελθοντικούς παράγοντες, αυτό συμβαίνει συνήθως με τους ξηρούς καρπούς, τα μαλάκια και τα καρκινοειδή.

Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος συσκευασίας των τροφών, θα φανεί με τα χρόνια. Πρέπει επιπλέον να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και από ποιες χώρες προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η κλιματική αλλαγή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είναι γνωστό από παλιά πως ό,τι μεταφέρεται από άλλες χώρες (βλ. αφρικανική σκόνη), φέρνει έξαρση κρίσεων άσθματος ακόμη και επιδημιάσεις. Ο τρόπος που κινείται ο αέρας μεταφέρει σωματίδια και αλλεργιογόνες ουσίες οι οποίες καταναλώνονται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό μας και προκαλούν αλλεργικό άσθμα. Η αφρικανική σκόνη είναι 100 φορές πιο βαριά από την γύρη.”

Η Μαρία είναι 25 και πριν από 5 ημέρες έπαθε αλλεργικό σοκ μετά την κατανάλωση σακούλας chips, τα οποία συνήθιζε να τρώει για χρόνια: “Την περασμένη εβδομάδα πήραμε μπίρες και πατατάκια και πήγαμε στην παραλία. Είχα καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, τα συγκεκριμένα chips είναι λίγο καυτερά. Μετά από την κατανάλωση, άρχισε να τρέχει η μύτη μου και να με τσούζει, μέσα σε περίπου μία ώρα πρήστηκε ο λεμφαδένας μου.

Πήγα στο νοσοκομείο και περνούσα αλλεργικό σοκ, σε κάτι το οποίο όμως κατανάλωνα για χρόνια, κάναμε διάφορα test και τελικά οι γιατροί μου είπαν, πως δεν πρέπει να καταναλώνω μεγάλες ποσότητες αλμυρών, καυτερών και όξινων junk food. Έκτοτε προσπαθώ να αποφεύγω  τέτοιου είδους τροφές. Μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί μέχρι τα 25 μου δεν είχα τέτοιου είδους αλλεργία.”

Η Μιχαέλα εμφάνισε συμπτώματα αλλεργίας σε μία φαρμακευτική αγωγή την οποία έπαιρνε για χρόνια: “Εδώ και περίπου 4 χρόνια που βγαίνει ο φρονιμίτης μου, όταν με πιάνουν οι πόνοι, ο οδοντίατρος μου μου δίνει ένα συγκεκριμένο χάπι για 4 ημέρες. Ενώ ποτέ δεν είχα παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μέχρι τώρα, φέτος πήρα και πάλι την αντιβίωση και ξύπνησα μέσα στη νύχτα με έντονη δυσφορία και φαγούρα. Όταν κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, είχα πρηστεί και είχα βγάλει κόκκινα εξανθήματα. Έλαβα κατευθείαν αντισταμινικό και την επόμενη ημέρα είχαν εξαφανιστεί, πήγα και έκανα τεστ και τελικά απέκτησα αλλεργία σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία που είχε το συγκεκριμένο παυσίπονο.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα