Η Αμερική απαγορεύει χρωστική για τρόφιμα και φάρμακα – Συνδέεται με καρκίνο
Τα τρόφιμα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τη χρήση της χρωστικής «Red No.3» σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα που λαμβάνονται με κατάποση, περισσότερα από 30 χρόνια αφότου οι επιστήμονες ανακάλυψαν σύνδεσή της με τον καρκίνο σε ζώα, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Τετάρτη 15/1.
Ένα συνθετικό πρόσθετο χρώματος που παρασκευάζεται από πετρέλαιο και είναι χημικά γνωστό ως ερυθροσίνη, η «Red no.3» χρησιμοποιείται για να δώσει στα τρόφιμα και τα ποτά ένα έντονο κόκκινο χρώμα κερασιού.
Η κίνηση αυτή γίνεται κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από πολλές οργανώσεις και άτομα, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον και η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, το οποίο αναφερόταν σε συνδέσεις με τον καρκίνο. Η απόφαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ακολουθεί επίσης τα βήματα της Καλιφόρνιας, η κυβέρνηση της οποίας απαγόρευσε το πρόσθετο τον Οκτώβριο του 2023.
Οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το εν λόγω συστατικό στα τρόφιμα και τα φάρμακα που λαμβάνονται με την τροφή έχουν προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 2027 και 18 Ιανουαρίου 2028, αντίστοιχα, για να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, σύμφωνα με τον FDA.
Τα τρόφιμα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αυτές.
«Η σημερινή δράση του FDA έχει καθυστερήσει πολύ, είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι σηματοδοτεί μια ανανεωμένη προσπάθεια του FDA να κάνει τη δουλειά του, παρά τα πολλά εμπόδια που θέτει η βιομηχανία τροφίμων», δήλωσε ο Dr. Jerold Mande, επίκουρος καθηγητής διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η απόφαση σηματοδοτεί μια «μνημειώδη νίκη» για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών», δήλωσε ο Κεν Κουκ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Environmental Working Group, σε δελτίο Τύπου.
Η χρωστική βρίσκεται σε δεκάδες γλυκά, τρόφιμα και ποτά, αλλά ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς μάρκες είτε δεν χρησιμοποίησαν ποτέ, είτε έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το πρόσθετο. Λιγότερο από το 10% των προϊόντων της εταιρείας καραμέλας Ferrara, η οποία παράγει τις καραμέλες Brach’s, για παράδειγμα, περιέχουν το πρόσθετο, καθώς η εταιρεία άρχισε να καταργεί σταδιακά τη χρήση του στις αρχές του 2023, δήλωσε εκπρόσωπος της Ferrara μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.