Υγεία

Ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας χωρίς προσωπικό, φάρμακα αλλά και… φαγητό!

Η κυβέρνηση τα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους – Στο πόδι οι εργαζόμενοι λόγω της αποχώρησης 66 επικουρικών – Παράσταση και στον εισαγγελέα   

Φίλιππος Δεργιαδές
ιδρύματα-κοινωνικής-πρόνοιας-χωρίς-π-1076326
Φίλιππος Δεργιαδές

Τραγικές ελλείψεις, που προκαλούν απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας, αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προνοιακά ιδρύματα που υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.), με τα περισσότερα, σε πολλούς τομείς, να υπολειτουργούν καθώς δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ενώ σε κάποια λείπουν ακόμα και τα πλέον απαραίτητα όπως τα φάρμακα, αλλά και το φαγητό!

Η κακή κατάσταση που επικρατεί στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστή στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά αυτή την περίοδο έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής και ανοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ιδρύματα όπου φιλοξενούνται ενήλικες και παιδιά  με κινητά προβλήματα και νοητική και ψυχοκοινωνική αναπηρία, δεν υπάρχουν ούτε σχεδόν τα βασικά: λείπουν γιατροί, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, αλλά και απλοί υπάλληλοι, όπως μάγειροι καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, συντηρητές ακόμα και θυρωροί.

Ένας νοσηλευτής καλείται πολλές φορές στη βάρδια του να εξυπηρετήσει και να προσέχει 20 ή και 30 παιδιά με ειδικές ανάγκες ή ενήλικες με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Στο Ψυχολογικό Κέντρο Φιλύρου, όπου φιλοξενούνται παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διαθέτει νευρολόγο. Στον Άγιο Δημήτριο, ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει ταυτόχρονα 20 παιδιά με βαριές νοητικές παθήσεις ενώ κηπουροί και συντηρητές καλούνται να εκτελέσουν βάρδια στα θυρωρεία και να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης.

Υπάρχουν επίσης, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, και καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών, όπως ακόμα και στην επιδιόρθωση βλαβών και ζημιών στις υποδομές των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που αφήνονται να καταρρέουν σε τριτοκοσμικά επίπεδα.

«Κλειδώνουν παιδιά σε θαλάμους «για να ηρεμήσουν»»

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κατώτερο επίπεδο. Πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ακόμα και έλλειψη σε φάρμακα, άκρως απαραίτητα για ανθρώπους με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Η έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων οδηγούν σε κατασταλτικές λύσεις, όπως το να κλειδώνουν παιδιά σε θαλάμους «για να ηρεμήσουν».

Όμως υπάρχει ακόμα πιο κάτω, που φτάνει τα επίπεδα της εξαθλίωσης και της απανθρωπιάς: δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και υπάρχουν παιδιά που τρέφονται κάθε 12 ώρες, λόγω κέτερινγκ ή διότι δεν υπάρχει ούτε καν αρκετό ψωμί!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο πρόσφατο παρελθόν, όταν κάποιοι εκ των υπαλλήλων κινήθηκαν με καταγγελίες για φαινόμενα κακοποίησης, η απάντηση από τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας, ήταν ο εκφοβισμός μέσω παραπομπής στα πειθαρχικά συμβούλια. Αντί δηλαδή να ερευνηθούν οι καταγγελίες η απάντηση ήταν η αποσιώπηση και η καταστολή των απείθαρχων υπαλλήλων.

«Όταν ένας απλός υπάλληλος πρέπει να φροντίσει 10-15 παιδιά με βαριές νοητικές ασθένειες θα γίνουν λάθη και θα υπάρξουν στερήσεις. Στο Ψυχολογικό Κέντρο, μετά τις 4μμ δεν υπάρχει κανένας να προσέξει και να απασχολήσεις τα παιδιά, που μπορεί να είναι μέχρι 25 ετών», τονίζει γιατρός που υπηρέτησε στα ιδρύματα, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο η τραγική και τεράστια έλλειψη προσωπικού αλλά η μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Οι εγκαταστάσεις είναι επαρκείς, αλλά το προσωπικό λίγο και ανεπαρκές», τονίζει και σημειώνει ότι τα κοινωνικά ιδρύματα της Κ. Μακεδονίας έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα τους.

«Την περασμένη εβδομάδα μου είπανε ότι δεν έχουν ψωμί»

Όπως αναφέρει η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος», «το ίδρυμα μας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα με κυρίαρχο την έλλειψη προσωπικού και τη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει προσωπικό και πολλές φορές δεν υπάρχουν και φάρμακα. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει και φαγητό. Την περασμένη εβδομάδα μου είπανε δεν είχανε ψωμί. Δεν έχουν φάρμακα και δεν έχουν φαγητό. Αυτά τα παιδιά πως θα ζήσουν;»

Τονίζει δε, πως ήδη έχει στείλει επιστολή στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και επικοινώνησε με την πρόεδρο του Κοινωνικού Κέντρου Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας Μαριάννα Χατζητόλιου – Βιλδιρίδη, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έλαβε.

Αντί για 581 άτομα υπηρετούν 244 και φεύγουν και οι επικουρικοί

Όμως αντί για γενναίες αποφάσεις και λύσεις από τους αρμόδιους, τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο, αν τα κοινωνικά ιδρύματα απολέσουν τις υπηρεσίες των επικουρικών υπαλλήλων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες.

Οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος της χρονιάς και 66 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αναμένεται να βρεθούν άνεργοι και τα ιδρύματα του Κοινωνικού Κέντρου Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας με ακόμα πιο λίγο προσωπικό.

Ήδη το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκή ούτε για τα απαραίτητα, καθώς σύμφωνα με το οργανόγραμμα, στα ιδρύματα πρέπει να υπηρετούν 581 μόνιμοι υπάλληλοι και αυτή την περίοδο υπηρετούν μόλις 244. Δηλαδή λειτουργούν με το μισό προσωπικό που ορίζει το ίδιο το κράτος.

«Υπάρχουν ιδρύματα όπου ένας νοσηλευτής στην βραδινή βάρδια, προσέχει και φροντίζει 45 άτομα», τονίζει ο Γιάννης Γούτσιος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Άγιο Παντελεήμονα. «Η κατάσταση είναι τραγική σε όλα τα επίπεδα. Αν φύγουν οι 66 συνάδελφοι μας τα ιδρύματα θα καταρρεύσουν», αναφέρει.

«Θα ενημερώσουμε τον εισαγγελέα για την κατάσταση»

Παράλληλα, τονίζει πως από την πολιτεία δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση. Πρόσφατα τα σωματεία είχαν στην Αθήνα, συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτούν το γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ.

«Η κ. Ζαχαράκη μας υποσχέθηκε πως θα ψάξει να βρει λύση για τους 66 επικουρικούς, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει οριστική λύση, διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Οι συνάδελφοι μας είχαν προσληφθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία και πληρωνόταν από το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ έχει λήξει και πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση», αναφέρει ο Γ. Γούτσιος και τονίζει πως η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις δομές κοινωνικής πρόνοιας με προσωπικό και χρηματοδότηση.

«Αν δεν ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις και φύγουν οι συνάδελφοι μας τα ιδρύματα θα βρεθούν σε τραγική κατάσταση, την οποία δεν θα επωμιστούμε εμείς οι εργαζόμενοι. Θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο της εισαγγελίας στη Θεσσαλονίκη, και θα τον ενημερώσουμε για τις ελλείψεις, διότι δεν θα μπορούμε  να καλύψουμε τις ανάγκες», τονίζει και αναφέρει πως η νυν διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ και 10 μήνες αρνείται να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να συζητήσει για τα προβλήματα.

Επίσης αναφέρει ότι οι σύλλογοι των εργαζομένων θα αντιδράσουν δυναμικά στην άρνηση της πολιτείας να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα της κοινωνικής πρόνοιας. «Τα ιδρύματα θα κλείσουν και όχι με ευθύνη των εργαζομένων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η θέση της προέδρου του του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ., Μαριάννας Χατζητόλιου-Βιλδιρίδη.

Την δικής της εκδοχή για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες στα ιδρύματα που εποπτεύει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της Prallaxi, παραθέτει η πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ., Μαριάννα Χατζητόλιου-Βιλδιρίδη.

Όπως αναφέρει:

Σχετικά με το δημοσίευμα σας αναφέρουμε τα εξής: Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ., προκηρύχθηκαν 14 θέσεις ιατρών για όλο τον φορέα και προσλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2023 οχτώ (8) ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι υπόλοιπες 6 θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν καλύφθηκαν καθώς δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις. Συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης και στο ΠΑΑΠΑΘ Άγιος Δημήτριος, εργάζονται αυτή τη στιγμή 6 ιατροί (2 Παθολόγοι, 1 Νευρολόγος, 1 Ορθοπεδικός, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος).  Στο ΙΑΑ (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο) υπάρχει συνεργασία με νευρολόγο, δεν υπάρχει ψυχίατρος, παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουμε μάλιστα απευθυνθεί και στον Ιατρικό Σύλλογο.

Επίσης σχετικά με το συγκεκριμένο τμήμα του ΙΑΑ (έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες με αποφάσεις του ΔΣ και του Επιστημονικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα, μείωση των ατόμων που διαβιούν στο παράρτημα (αυτή τη στιγμή είναι μόλις 24), προσθήκη επιπλέον ατόμων προσωπικού από άλλα  παραρτήματα,  κατάθεση σχετικών εγγράφων σε δομές της ΥΠΕ για μετακίνηση των ατόμων με ψυχιατρικές παθήσεις προς όφελος των ίδιων των περιθαλπομένων και μάλιστα για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει πλήρης διεπιστημονική ομάδα (Ειδικός Παιδαγωγός, Εργοθεραπευτή, 2 Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγο, Λογοθεραπευτή, Γυμναστής). Υπάρχει προσωπικό φροντίδας αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση και μάλιστα κατά την τρέχουσα περίοδο υπάρχει και απογευματινό πρόγραμμα ειδικοτήτων (ψυχολόγος, γυμναστής κ.ά.), ανάλογα με την ημέρα.

Σχετικά με το catering στο οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα, σας γνωστοποιούμε ότι δεν υπάρχει catering σε κανένα από τα Παραρτήματα  του ΚΚΠΠΚΜ.  Τα γεύματα που παρέχονται στους περιθαλπόμενους είναι 4  (πρωινό-μεσημεριανό-απογευματινό- βραδινό) σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπεύθυνου εστίασης και του Ιατρού και επίσης υπάρχει καθημερινά και ένα επιπλέον (5ο) γεύμα ως 2ο βραδινό για τα άτομα με διαβήτη.

Σχετικά με το ψωμί που αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη,  σας ενημερώνουμε ότι η σύμβαση 5η/2023  άρχισε από 1-9-2023 και λήγει στις 31-8-2024 ,ενώ απερρίφθη  προσφυγή που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού κατά του φορέα μας.  Οι ποσότητες είναι επαρκείς μέχρι και αρχές Μαρτίου 2024 όπου το τμήμα προμηθειών έχει την δυνατότητα για την αύξηση των ποσοτήτων εως 50% ώστε να συνεχίσει η ομαλά η τροφοδοσία, συνεπώς καμία έλλειψη πρόκειται να υπάρξει. . Η δυσλειτουργία λίγων ημερών που  παρουσιάστηκε οφείλεται στο γεγονός ότι η αρχική μειωμένη ποσότητα χωρίστηκε εκ παραδρομής  από τα Παραρτήματα σε 12 μήνες και έτσι μειώθηκε η μηνιαία ποσότητα. Ωστόσο έχουν δοθεί εντολές για την προμήθεια  όσων ποσοτήτων  χρειάζονται  τα Παραρτήματα έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα  και τον Μάρτιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί η σχετική τροποποίηση.

Σχετικά με την αναφορά στις ελλείψεις σε φάρμακα, καθυστερήσεις (σε συγκεκριμένα φάρμακα) οφείλονται αποκλειστικά στις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης σκευασμάτων. Ουδεμία περικοπή φαρμάκων υπήρξε από πλευράς Διοίκησης. Πρόσφατα δε εγκαινιάστηκε το νέο φαρμακείο στην δομή του Αγ. Παντελεήμονα.

Σχετικά με την  έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων που σύμφωνα με το δημοσίευμα οδηγούν σε κατασταλτικές λύσεις, όπως το να κλειδώνουν παιδιά σε θαλάμους «για να ηρεμήσουν» σας αναφέρουμε ότι τα δωμάτια μειωμένων ερεθισμάτων που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούν εδώ και 1 χρόνο. Στην περίπτωση που περιθαλπόμενος εμφανίσει βίαιη ή επιθετική συμπεριφορά, στο πλαίσιο ψυχοκινητικής διέγερσης, με αποτέλεσμα να γίνει επικίνδυνος για τον εαυτό του ή άλλους (περιθαλπόμενους και προσωπικό), κατόπιν εντολής του ιατρού μπορεί να περιοριστεί στο δωμάτιο του μέχρι την μεταφορά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πάντα ενημερώνεται ο γονιός ή ο δικαστικός συμπαραστάτης.

Τα τελευταία 4 χρόνια το ΚΚΠΠΚΜ έχει δαπανήσει μεγάλο ποσό για την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του φορέα. Για πρώτη φορά πραγματοποιείται τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων των παραρτημάτων. Επίσης πραγματοποιήθηκε μελέτη (δωρέα από σχετικό γραφείο) για την πυρασφάλεια όλων των παραρτημάτων ώστε να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη του φορέα σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή/ και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα όντως προβλέπονται 581 άτομα προσωπικό για 800 περιθαλπόμενους, αυτή τη στιγμή περιθάλπονται όμως  440 άτομα σε όλα τα παραρτήματα και απασχολούνται 345 εργαζόμενοι. Για  το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού βρισκόμαστε σε επικοινωνία με  το Υπουργείο και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος πάντα των περιθαλπομένων αλλά και των εργαζομένων.

Τέλος ουδέποτε αρνήθηκε η Πρόεδρος,  αίτημα εργαζομένων για συνάντηση. Σε αντίθεση, επισκέπτεται συχνά τα Παραρτήματα και τις δομές του ΚΚΠΚΜ και συνομιλεί με τους εργαζόμενους και τις  Διευθύνσεις των Παραρτημάτων.

Η Πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ Μαριάννα Χατζητόλιου-Βιλδιρίδη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα