Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης: Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ ή lockdown
Για να αντιμετωπιστούν τα βαριά περιστατικά covid και να ανακοπεί η πανδημία στην Θεσσαλονίκη
Οι νοσοκομειακοί γιατροί το ζητούν και το φωνάζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι το σύστημα δεν θα αντέξει την πίεση από το 4ο κύμα της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση όπως φαίνεται δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με τα συντεχνιακά συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, αλλά ούτε να επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα που θα περιορίσουν την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο οι ειδικοί, δηλαδή οι γιατροί των νοσοκομείων της πόλης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον θανατηφόρο ιό, μαζί με τους νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας του ΕΣΥ, είναι κατηγορηματικοί: πρέπει να αυξήσουμε τις ΜΕΘ με μόνη διέξοδο πλέον την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού με πιο αυστηρά μέτρα, δηλαδή με μερικό ή ολικό περιορισμό των δραστηριοτήτων, ήτοι lockdown.
Οι γιατροί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ήδη προτείνουν μερικό lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αλλά κυβερνητικοί παράγοντες που δεν θέλουν να επωμιστούν το πολιτικό κόστος, αντιδρούν και φρενάρουν την υλοποίηση προτάσεων όπως τον περιορισμό του ωραρίου της εστίασης και των ανοιχτών χώρων.
Την ίδια ώρα όμως η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι τραγική, με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ να είναι μία παγιωμένη κατάσταση που συνεχώς επεκτείνεται αντί να περιορίζεται. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι 25 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ εκτός ΜΕΘ σε μονάδες αυξημένης φροντίδας βρίσκονται άλλοι 20 ασθενείς. Όπως τονίζει ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Βασίλης Τσάπας, μέλος της διοίκησης της ΕΝΙΘ, πρόκειται πλέον για μία κατάσταση που διαιωνίζεται χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ. «Οι διασωληνεμένοι εκτός ΜΕΘ είναι μία πραγματικότητα που έχει παγιωθεί καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και δεν μειώνονται. Κι αυτό το βλέπουμε και στο ιικό φορτίο της πόλης», τονίζει και προσθέτει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται εκτός των επιτρεπτών συνθηκών ασφαλείας. Επισημαίνει δε πως η ανάγκη εξεύρεσης ΜΕΘ είναι άμεση και επιτακτική. «Πρέπει να πάμε δραστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά και να περιορίσουμε την πανδημία: πρέπει να να επιταχθούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να πάμε σε ένα νέο περιοριστικό πλαίσιο που θα μειώσει τη μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές τώρα. Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση και το υπουργείο για προληπτικά μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», τόνισε.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι πολεμική»
Ανάλογη η εικόνα και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου μετά την προχθεσινή εφημερία, όλες οι κλίνες και οι ΜΕΘ ήταν πλήρεις, με 6 περιστατικά σε φορεία στους διαδρόμους καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι ούτε για δείγμα. «Επιμένουμε και το φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και να γυρίσουν πίσω όσοι είναι σε αναστολή», τονίζει ο πνευμονολόγος στο Παπανικολάου και πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, επισημαίνοντας ότι πλέον «η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι πολεμική».
Το νοσοκομείο Γεννηματάς από χθες σταδιακά έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Οι 10 ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν αδειάσει από άλλους ασθενείς για να δεχτούν περιστατικά covid ενώ όλος ο δεύτερος όροφος του παλαιού κτιρίου έχει μετατραπεί σε κλινικές covid, όπου μεταφέρονται ασθενείς από άλλα νοσοκομεία που είναι ήδη γεμάτα. Μάλιστα το Γεννηματάς θα σταματήσει να δέχεται παθολογικά περιστατικά και να κάνει εφημερίες ενώ από τις 8 αίθουσες χειρουργείων οι 4 θα μετατραπούν σε ΜΕΘ και στη μία θα γίνονται οι διασωληνώσεις. «Λόγω πληρότητας ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε», τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, εργαζόμενος στο Γεννηματάς και τονίζει πως οι ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι μεγάλες.
“Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν κλίνες ούτε για απλά περιστατικά”
Στο ΑΧΕΠΑ η κατάσταση δεν διαφέρει, με τις 15 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες και άλλους 17 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ηδη πέντε κλινικές του νοσοκομείου είναι αποκλειστικά κλινικές covid και η 6η η ψυχιατρική κλινική υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Μάλιστα πολλά περιστατικά μεταφέρθηκαν στο Γεννηματάς καθώς δεν υπήρχε καθόλου χώρος. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου τονίζουν πως η πίεση δεν εκτονώνεται, τα περιστατικά αυξάνονται και πλέον ισχύει το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα». «Υπάρχει πλήρης αναστροφή της κατάστασης, στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν κλίνες ούτε για απλά περιστατικά», τονίζει ο παθολόγος νεφρολόγος, Θανάσης Σιούλης, μέλος της διοίκησης της ΕΝΙΘ τονίζοντας πως οι 120 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα πρέπει άμεσα να επιταχθούν και να τεθούν στη διάθεση της κεντρικής διαχείρισης.
Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, στην τελευταία εφημερία τα περιστατικά covid σχεδόν ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά το περσινό 3ο κύμα της πανδημίας. Οι εισαγωγές covid ήταν 94 ενώ υπήρχαν και 17 ύποπτα περιστατικά. Οι 30 ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι γεμάτες και υπάρχουν και 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Επίσης 4 κλινικές covid του νοσοκομείου είναι γεμάτες με 100 ασθενείς. «Δεχόμαστε μεγάλη πίεση πρέπει να βρεθεί λύση ώστε το προσωπικό μας να πάρει μια ανάσα» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης, τονίζοντας πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μέσω της επίταξης είναι η επιλογή που μπορεί να δώσει λύση.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, καταγράφεται ευκρινώς και στα ενημερωτικά δελτία από τις δύο υγειονομικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, την 3η και 4η ΥΠΕ. Συνολικά οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στις 26/11/21 στις ΜΕΘ είναι 182 και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ 101 ασθενείς.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ