Αυτές είναι οι 3 τροφές που καταστρέφουν το χαμόγελό σου
Περιόρισε την κατανάλωσή τους πριν να είναι αργά.
Το λαμπερό και υγιές χαμόγελο είναι η «βιτρίνα» του προσώπου μας και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο που μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη την ψυχολογία μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φαινομενικά αθώες τροφές που είναι πιθανό να προκαλέσουν τη διάβρωση των δοντιών μας, και ως αποτέλεσμα να μας στερήσουν το χαμόγελό μας.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η συχνή κατανάλωση τσαγιού με φρούτα και τσιπς με αλάτι ή ξύδι είναι επικίνδυνη για τα δόντια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του King’s College London ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση όξινων τροφίμων και ποτών, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal χρησιμοποίησε έρευνα που διεξήγαγε στο παρελθόν το νοσοκομείο Guy’s, το οποίο αξιολόγησε τη διατροφή 300 ατόμων με ενδείξεις οξείας διάβρωσης των δοντιών σε σύγκριση με τη δίαιτα 300 ατόμων με υγιή δόντια.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση όξινων ποτών δύο φορές την ημέρα (αναψυκτικά, νερό με μια φέτα λεμονιού, τσάι με φρούτα) θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να υποφέρει από διάβρωση δοντιών κατά 11 φορές.
Τα ποτά με πρόσθετα φρούτα ή αρώματα φρούτων δεν ήταν τα μόνα που βρέθηκαν να είναι η κύρια αιτία της διάβρωσης των δοντιών. Άλλα προϊόντα διατροφής περιελάμβαναν γλυκά με γεύση φρούτων και προϊόντα που είχαν μαγειρευτεί ή περιείχαν ξίδι, όπως τα τσιπς με αλάτι και ξύδι.
Η κατανάλωση του κρασιού σημειώθηκε επίσης ως δυνητικά επιβλαβής για την κατάσταση των δοντιών ενός ατόμου, καθώς το κρασί δεν συνίσταται να μένει στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε ή πίνετε, αλλά πόσο συχνά κάνετε αυτό που θα μπορούσε να διαβρώσει σταδιακά τα δόντια σας. Η Δρ Saoirse O’Toole, κλινικός λέκτορας στην προσθετική στο King’s College του Λονδίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας.
«Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με διαβρωτική φθορά των δοντιών, όμως η μελέτη μας έχει δείξει την επίδραση του τρόπου με τον οποίο καταναλώνονται όξινα τρόφιμα και ποτά», ανέφερε. «Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίσουμε για την πρόληψη. Η μείωση της πρόσληψης οξέων μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών», σημείωσε.
Η διάβρωση των δοντιών επηρεάζει έως και το 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη και μπορεί να κάνει τα δόντια να είναι πιο επιρρεπή στην ευαισθησία.
Πηγή: Ιndependent