Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές
H 25η Οκτωβρίου έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία - Οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη
Κεντρική εικόνα: Pexels – Michelle Leman
Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπου καρκίνου στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση στη ζωή της.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, στην Ευρώπη Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων περιστατικών που αναφέρεται ετησίως κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος μαστού αφορά και τους άντρες. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι σε ποσοστό
Άρα ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους μας, γυναίκες και άντρες.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη, καθώς, αν εντοπιστεί η νόσος σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με την εξατομίκευση της θεραπείας.
Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση καθιστούν τον καρκίνο του μαστού μια ιάσιμη νόσο, ενώ αν η ασθένεια εντοπισθεί σε προχωρημένα στάδια τότε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας μειώνονται αισθητά.
3 απλά βήματα πρόληψης
1. Έλεγχος από τον γιατρό και τακτικές εξετάσεις
Μαστογραφία: Η σημαντικότερη μέθοδος/εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παραμένει η μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία έχει πλέον αντικαταστήσει την αναλογική τεχνική εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει καθώς έχει πολύ πιο χαμηλή ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια. Ο έλεγχος με τη μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.
Υπερηχογράφημα μαστών: Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μία ανώδυνη και με άμεσα αποτελέσματα απεικονιστική μέθοδος με βασικό πλεονέκτημα την έλλειψη ακτινοβολίας και συστήνεται σαν συμπληρωματικός έλεγχος. Οι υπερηχοτομογράφοι νέας γενιάς προσφέρουν υψηλή διαγνωστική ακρίβεια αφού χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τεχνικές (3D – ελαστογραφία).
Κλινική εξέταση – Ψηλάφηση από ειδικό ιατρό: Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι γυναίκες να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε προληπτική κλινική εξέταση μαστών, από ειδικό ιατρό, σε συνδυασμό με τη μαστογραφία.
2. Οικογενειακό ιστορικό
Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιον ειδικό γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Η ηλικία που θα ξεκινήσουν τη μαστογραφία και/ή άλλες εξετάσεις που ίσως πρέπει να κάνουν μπορεί να διαφέρει. Στις γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση (BRCA) ενδείκνυται η μαγνητική μαστογραφία.
Το οικογενειακό ιστορικό είναι εξαιρετικά σημαντικό και εργαλείο πρόληψης, καθώς κληρονομικοί παράγοντες και συγκεκριμένα τα γονίδια BRCA-1 & BRCA 2 σχετίζονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού σε κάποιες περιπτώσεις.
3. Αυτοεξέταση του στήθους σε μηνιαία βάση
Η αυτοεξέταση ή ψηλάφηση των μαστών θα πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν σωστά από τον γιατρό τους. Οι γυναίκες είναι καλό να «μαθαίνουν» το στήθος τους. Αν μια γυναίκα δει κάποια αλλαγή στο στήθος της, αισθανθεί ή πιάσει κάτι περίεργο θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στον γιατρό της και να μην το παραμελήσει.
Προσοχή: Το ότι κάνετε αυτοεξέταση δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παρακάμψετε τον γιατρό σας.
Ενημέρωση και πρόληψη στη Θεσσαλονίκη
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καμπάνια κατά τον καρκίνο του μαστού | Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας
Ενημερωτική δράση για τον καρκίνο του μαστού, οργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο ύψος της Μακένζι Κίνγκ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και η πρωτοβουλία του Ε.Ε.Σ. έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γυναικών, για την πρόληψη. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού, που μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.
Στην ενημερωτική καμπάνια της προσεχούς Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, που εντάσσεται στο πυκνό πρόγραμμα ανάλογων ενημερωτικών εκδηλώσεων του Ε.Ε.Σ. για θέματα πρόληψης, στελέχη και εθελοντές του Ε.Ε.Σ. θα παρουσιάσουν βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής αυτοεξέτασης/ψηλάφησης του στήθους με χρήση προπλάσματος.
Επίσης, θα διανείμουν έντυπο υλικό με στόχο την ενημέρωση για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η δράση θα υποστηριχθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
*Παρασκευή 25/10, από τις 12:00 έως τις 14:00 | Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Έκθεση «Η ομορφιά του τραύματος»
Οι φωτογραφίες της 24χρονης εικαστικού, Αγγελικής Λαμπρακάκη, μετατρέπουν σε τέχνη τον καρκίνου του μαστού και παράλληλα αποκαλύπτουν μία ανθρώπινη ιστορία που δίνει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας.
Οι φωτογραφίες της παρουσιάζονται σε μία έκθεση που φιλοξενείται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με μήνυμα: «Ενημερώσου, εξετάσου, ζήσε».
«Όταν ήμουν 16, η μητέρα μου νόσησε για δεύτερη φορά από καρκίνο του μαστού. Είναι συχνά αναπόφευκτο όταν ένα μέλος της οικογένειας νοσήσει από καρκίνο, τα υπόλοιπα μέλη του οικείου περιβάλλοντος να “νοσούν” και αυτά με τον δικό τους τρόπο το καθένα, σύμφωνα πάντα με την ιδιοσυγκρασία τους. Παράλληλα λοιπόν με τη νόσο της μητέρας μου βίωσα και εγώ ως παράπλευρη απώλεια με διαφορετικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της εκδήλωσης τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα κάνοντας τεστ κληρονομικότητας διαπίστωσα συμβατότητα πιθανότητας νόσησης από καρκίνο σε ποσοστό 82%. Χωρίς δεύτερη λοιπόν σκέψη αποφάσισα να υποβληθώ σε διπλή μαστεκτομή (προληπτικά). Η ιδέα και μόνο πως θα βίωνα παράλληλες καταστάσεις με αυτές που συνέβησαν στη μητέρα μου, με ωθήσαν να δράσω άμεσα και να απαλλάξω τον εαυτό μου από την “απειλή”, υιοθετώντας την πρόληψη με την επέμβασή.
Ένιωσα ένα βάρος να φεύγει από πάνω μου, όμως και συναισθήματα που μου ήταν δύσκολο να τα εκφράσω. Η δουλειά μου λοιπόν έγινε το μέσο για να εκφράσω τα συναισθήματα αυτά, λειτουργώντας και σαν θεραπεία.
Το βασικό εργαλείο για τα έργα μου είναι η φωτογραφία. Απεικονίζω το μεταμορφωμένο σώμα της μαμάς μου καθώς και το δικό μου, με την αντικειμενικότητα του φωτογραφικού φακού. Τραβάω φωτογραφίες σε ουδέτερο φόντο και επεμβαίνω σ’ αυτές χρησιμοποιώντας κέντημα σε επιλεγμένες περιοχές της εικόνας με έντονα, φωτεινά χρώματα . Με ενδιαφέρουν τα φυτικά μοτίβα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η κλωστή ακολουθεί σχήματα διακοσμώντας τα και αναδεικνύοντας τα, δίνοντας τους έναν διαφορετικό χαρακτήρα και έναν καινούργιο ρόλο στην εικόνα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέες αφηγήσεις. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε φωτογραφικές εικόνες χώρων που έχουν υποστεί αλλοίωση και φθορά, προσπαθώντας να εκφράσω μια συμβολική απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος.
Καταγράφω τα σημάδια που αφήνει η ασθένεια αυτή πάνω στο σώμα. Δεν κρύβω το τραύμα που έχει υποστεί το σώμα, αλλά προσπαθώ να το παρουσιάσω σαν μια εικόνα με χαρακτηριστικά το θάρρος, την ελπίδα και την ομορφιά του διαφορετικού. Επιρροές και εικαστικές λύσεις άντλησα από την Aline Brant, μια φωτογράφο, που απεικονίζει τη γυναικεία πλευρά σε έργα που δέχονται παρέμβαση κεντήματος. Επηρεάστηκα επίσης από το (γλυπτό) έργο Αφροδίτη της Μήλου της María Jesús González όπου άντλησα εννοιολογικές επιρροές. Η Αφροδίτη, ένα ακρωτηριασμένο άγαλμα που εξακολουθεί να είναι σύμβολο ομορφιάς με την παραλλαγή, να αφαιρεθεί και το ένα στήθος, προσθέτοντας έτσι μια συμβολική ανατροπή στη φιγούρα», αφηγείται η Αγγελική Λαμπρακάκη.
*Με πληροφορίες από w4ohellas.org