Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία μας οι τηγανιτές πατάτες

Ένα αγαπημένο φαγητό που κρύβει όμως μεγάλους κινδύνους - Εξηγεί ο παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Παππάς

Parallaxi
πόσο-επικίνδυνες-είναι-για-την-υγεία-μ-1361259
Parallaxi

«Επιστήμη- τηγανητές πατάτες σημειώσατε 1, χάσαμε: πάνω από 20% μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αν τρως τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Παππάς, παρουσιάζοντας μελέτες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του σημειώνει:

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο παραδοσιακά σημαντικό British Medical Journal εξέτασε σε βάθος δεκαετιών και σε χιλιάδες άτομα, την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας στον κίνδυνο να εμφανίσει κανείς σακχαρώδη διαβήτη. Μακροχρόνια παρακολούθηση με διάκριση μεταξύ κατανάλωσης βραστής πατάτας, ψητής πατάτας, τηγανητής πατάτας, πουρέ, ακόμη και για τα πατατάκια κοίταξαν. Δυσάρεστο αποτέλεσμα για τους κανονικούς ανθρώπους που τους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες: ενώ κάθε άλλο είδος μαγειρέματος της πατάτας, ακόμη και τα πατατάκια!, δεν συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, όσο περισσότερες τηγανητές πατάτες τρως σήμερα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσεις σακχαρώδη διαβήτη σε 12-20 χρόνια. Με τις τρεις μερίδες την εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 20% ο κίνδυνος, και προσοχή: πώς εννοούνται οι μερίδες; το πολύ 10-15 πατάτες η μερίδα (που με τόσες πατάτες κάνουμε σχεδιάκια στο πιάτο που είναι άδειο- τρεις μερίδες τρώμε ορισμένοι για εφάπαξ ορεκτικό). Αν φας περισσότερες μερίδες, ο κίνδυνος αυξάνεται γραμμικά.

Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί: Προχώρησαν σε μεταανάλυση αντίστοιχων μελετών από το παρελθόν (όλες μικρότερων αριθμητικά πληθυσμών και ορισμένες με μεθοδολογικά προβλήματα) και συνολικά επιβεβαίωσαν το εύρημα αυτό- μόνο μια μελέτη από την Δανία “αθώωσε” κάπως τις τηγανητές πατάτες (οπότε ίσως οι τηγανητές πατάτες Δανίας να πρέπει να γίνουν η νέα διαιτητική μόδα) .

Οι ερευνητές συνέχισαν ακόμη περισσότερο, και μελέτησαν αν η αντικατάσταση της τηγανητής πατάτας με άλλα τρόφιμα επέφερε ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: νέο πλήγμα αφού συμπέραναν ότι αν αντί για τις τρεις μερίδες τηγανητής πατάτας την εβδομάδα φας όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολα και κολοκυθάκια και πρασινάδες εννοούν), άντε και κάποια αμυλούχα λίγο (γλυκοπατάτες, αρακά, καλαμπόκι), τότε ο κίνδυνος για διαβήτη υποστρέφει. Και το ρύζι το μελέτησαν αλλά αυτό πήγε χειρότερα κι από τις υπόλοιπες πατάτες.

Ενδέχεται να έπαιζε ρόλο ο τρόπος με τον οποίο τηγανίζονταν οι πατάτες στην φριτέζα παλαιότερα; Μιλάνε οι ερευνητές για τα πιθανά τοξικά προϊόντα της αντίδρασης Maillard (σάκχαρα με αμινοξέα, δίνουν ωραίο χρυσοκίτρονο χρώμα εδώ) αλλά και των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στις φριτέζες αυτού του κόσμου. Θέλει μελέτη αυτό.

Θα μου πεις, σκέψη θέλει ότι οι τηγανητές πατάτες βλάπτουν εν τέλει; Όχι, αλλά άμα σου το λέει με τόσους τρόπους μια καλά οργανωμένη μελέτη, ε, μια θλίψη προκαλείται. Από την άλλη, αθωώθηκαν τα πατατάκια, το οποίο βέβαια χρήζει επανεκτίμησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα