Συνέντευξη

«Πρόσβαση, ποιότητα και ισότητα για το Νοσοκομείο του Μέλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

Η Ελιάννα Κονιάλη, Διευθύντρια Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μιλά στην Parallaxi για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο

Χάρης Δημαράς
πρόσβαση-ποιότητα-και-ισότητα-για-το-1248212
Χάρης Δημαράς

Λίγο πριν από την ανοικτή συνάντηση που διοργανώνει αύριο Δευτέρα (2/12) στις 18.00 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ‘ με θέμα την πρόοδο του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Ελιάννα Κονιάλη, Διευθύντρια Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία στο ΙΣΝ, μιλά στην Parallaxi για την πρόοδο των εργασιών και την τροχιά εξέλιξης ενός πολύ σημαντικού έργου για τη Θεσσαλονίκη, αλλά συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα, που ως γνωστόν, χρηματοδοτείται μέσω δωρεάς από το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της Ομάδας Μελέτης, του διαχειριστή του έργου (Hill International) και του αναδόχου κατασκευής (Ομίλου ΑΒΑΞ).

Αρχικά κ. Κονιάλη θα θέλατε να μας αναφέρετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα για την ανέγερση του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης και πότε θα το δούμε έτοιμο; Επίσης, τι ισχύει για τα αντίστοιχα, σε Κομοτηνή και Σπάρτη;

«Να πω ότι και τα τρία Νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως και τα αντίστοιχα της Κομοτηνής και της Σπάρτης, εντάσσονται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η ανάπτυξη των τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων αντανακλά το κοινό όραμα του Ιδρύματος και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Renzo Piano, για τη δημιουργία πρότυπων νοσοκομείων του μέλλοντος τα οποία βασίζονται σε μια ουσιαστικά ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ενσωματώνοντας παράλληλα πρωτοπόρες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ο ανάδοχος της κατασκευής είναι ο Όμιλος ΑΒΑΞ και οι εργασίες για το Νοσοκομείο στο Φίλυρο άρχισαν τον Ιανουάριο του ’24. Προηγήθηκε προπαρασκευαστικός κύκλος για να ξεκινήσουν οι εκσκαφές, ένα χρόνο μετά έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες λόγω της φύσης του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο. Στόχος είναι να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2026, καθώς εκτός από την κατασκευή του νοσοκομείου, απαιτείται και η ολοκλήρωση του εξοπλισμού του.  

Το όραμα είναι να παραδοθεί πλήρως εξοπλισμένο προς το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του Eθνικού Συστήματος Υγείας. Για τη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να τονίσω τον Πανεπιστημιακό χαρακτήρα του και τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.  Τα έργα αναπτύσσονται και στην Κομοτηνή και προβλέπουν ολοκλήρωση και παράδοση στα τέλη του 2026, ενώ τελευταίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο στη Σπάρτη.

Το ποσό για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων και μόνο αγγίζει περίπου το μισό του ποσού της Διεθνούς Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία, δηλαδή κοντά στα 500 εκατομμύρια. 

 Το Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερο σε τετραγωνικά και σε εμβαδόν και παράλληλα με τις εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας και υγείας, αναπτύσσονται εγκαταστάσεις και για την έρευνα».

Ποιο είναι το όραμα του ιδρύματος με την παροχή της δωρεάς για την κατασκευή τριών συνολικά Παιδιατρικών νοσοκομείων και των πρώτων που κατασκευάζονται εκτός Αθηνών;

«Υπάρχει ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το σχεδιασμό Νοσοκομείων που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τον αντίστοιχο σχεδιασμό Νοσοκομείων και εκτός Ελλάδας, αυτό δηλαδή που λέμε ‘νοσοκομείο του μέλλοντος’.

Το όραμά μας έχει να κάνει με τον αντίκτυπο των έργων, να αποτελέσουν δηλαδή σημεία αναφοράς σε κάθε Περιφέρεια και να οδηγήσουν στην ενίσχυση ποιοτικών παροχών υγείας και στην πρόσβασή της σε όλους. Αντικαθιστούμε και ενισχύουμε δύο από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, όπως της Θράκης. Στόχος είναι να υπάρχουν εξειδικευμένες παροχές υγείας. Το τρίπτυχό μας είναι πρόσβαση, ποιότητα, ισότητα».

Οι περιπτώσεις των νοσοκομείων που προέρχονται από δωρεές και περιέρχονται στα χέρια του κράτους στην πορεία πολλές φορές αποκλίνουν από το όραμα των δωρητών, με υποστελεχώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ελλιπείς λειτουργίες από την πλευρά του κράτους. Σας φοβίζει αυτό;

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να στελεχωθούν σωστά τα Νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Έχουμε στο ιστορικό μας και την εμπειρία από το ‘Κέντρο Πολιτισμού’ του ‘Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος’, που κι αυτό έχει παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο. Η χαρτογράφηση έγινε σε συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο, που είναι συνοδοιπόρος.

Με το δημόσιο έχει υπάρξει στενή συνεργασία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Έχουν τεθεί στόχοι από κοινού, το ελληνικό δημόσιο έχει ασπαστεί του στόχους μας. Η στελέχωση είναι  ένα στοίχημα, συνεργαζόμαστε στενά και βήμα βήμα βλέπουμε ότι εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία υλοποιούνται πολλά προγράμματα, όπως είναι εκπαιδεύσεις για την πρόληψη των λοιμώξεων και έρχονται να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας στην Ελλάδα. Εξετάζουμε νέες διεθνείς συνεργασίες στο κομμάτι της ογκολογίας και τη παιδοχειρουργικής για την παροχή φροντίδας». 

Πόσο μεγαλύτερος είναι τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος κίνδυνος για τα παιδιά, λόγω της επισιτιστικής και προσφυγικής κρίσης και πώς αυτό επηρεάζει και τη χώρα μας;

«Την έχει ήδη επηρεάσει, από το 2015 και μετά υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και πρόσφυγες με αυξημένες ανάγκες, στο κομμάτι της υγείας και της ψυχικής υγείας. Τα προγράμματά μας δεν αποκλείουν κανέναν. Το αντίθετο, μάλιστα. Στο πλαίσιο της  Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την υγεία υπάρχει πρόγραμμα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, ενώ σχεδιάζονται κι άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα». 

Οι ψυχικές νόσοι για τους εφήβους και τα παιδιά αυξάνονται ραγδαία, και μαζί και τα φαινόμενα βίας σε αυτές της ηλικίες. Σε ποιους παράγοντες θεωρείτε πως οφείλεται αυτό και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί; Η πρόληψη είναι σημαντικότερη της φροντίδας και πώς επιτυγχάνεται;

«Υπάρχει το παράδειγμα με το πρόγραμμα του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος και τις δωρεές προς το Columbia University για μια σειρά πρωτοβουλιών, υπό την ομπρέλα της ψυχικής υγείας. Βλέποντας τι έχει αφήσει και τι ανέδειξε ο covid και η πανδημία είναι κάτι που μας προβλημάτισε και η ψυχική υγεία των παιδιών είναι ο δεύτερος πυλώνας, μετά το κομμάτι των υποδομών και της κατασκευής νοσοκομείων. Έχουμε αυξήσει σημαντικά την προσπάθειά μας και επιδιώκουμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, βλέποντας τα στατιστικά. Η συνεργασία με Child Mind Institute των Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του ‘Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος’, μέσω της πρόληψης και της εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχουν έγκυρες πηγές πληροφόρησης για τα παιδιά και τους γονείς, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης».

Θεωρείτε ότι το δημόσιο αγαθό της παροχής υγείας με το πέρασμα των ετών εξελίσσεται σε προνόμιο για λιγότερους ανθρώπους στον κόσμο; Θα αποτελέσει ένα μελλοντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους;

«Πιστεύουμε στη δημόσια υγεία και στηρίζουμε πρωτοβουλίες, προγράμματα και οργανισμούς που έχουν στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης της υγείας σε όλους. Ως φορέας θεωρούμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας μας για την Υγεία, υλοποιούμε δωρεές για την παροχή έκτακτης παροχής φροντίδας σε περιοχές που χτυπιούνται από την επισιτιστική κρίση, εκεί που οι υγειονομικές παροχές των χωρών έχουν πληγεί. Από την ίδρυσή μας επίσης στηρίζουμε και τους ‘Γιατρούς χωρίς Σύνορα’.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, θεωρώ ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν το καθένα πιο εξειδικευμένες ιατρικές παροχές και να ελαχιστοποιείται ο χρόνος που θα πρέπει να περάσει σε ένα νοσοκομείο ένας ασθενής. Παράλληλα  να υπάρχουν υπηρεσίες στο σπίτι και να αναπτυχθεί η τηλεϊατρική».

Το ιατρικό brain drain βρίσκεται σε κορύφωση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι με κινήσεις όπως αυτή θα υπάρξει ανάσχεση και ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να παρθούν συνοδευτικά από την κυβέρνηση;

«Θα μας χαροποιούσε αυτά τα νοσοκομεία που κατασκευάζονται και θα παραδώσουμε τα επόμενα χρόνια, να αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς και το πρότυπο για τα νοσοκομεία του μέλλοντος, ώστε να εμπνεύσουμε Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα». 

Νιάρχος

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας.

Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά, και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά παραπάνω από $3.8 δισεκατομμύρια, μέσω 5.500 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα