Υγεία

Τα 12 SOS του καλοκαιριού

Από τσιμπήματα και δερματικά μέχρι ηλίαση και ασφαλή κολύμβηση, μάθετε πώς να παραμείνετε υγιείς αυτήν την εποχή

Σόνια Ταλαντινού
τα-12-sos-του-καλοκαιριού-1181307
Σόνια Ταλαντινού

Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους σοβαρότερους καλοκαιρινούς κινδύνους για   την υγεία και προτείνουμε τρόπους να τους αποφύγετε, ώστε να εστιάσετε στην απόλαυση των διακοπών.

  1. Αφυδάτωση

Έως και 78% του σώματός μας αποτελείται από νερό, οπότε όταν δεν το χορταίνουμε, απλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά. Σε υψηλές  θερμοκρασίες, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα. Φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά εάν εργαζόμαστε έξω ή κάνουμε κάποιο άθλημα. Το πόσο νερό χρειαζόμαστε διαφέρει σε κάθε άτομο κι εξαρτάται από την υγεία και το επίπεδο δραστηριότητάς μας. Ο τυπικός αριθμός είναι περίπου 2 λίτρα ημερησίως. Ορισμένες τροφές μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν. Μεγάλη προσοχή στο χρώμα των ούρων, ειδικά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Οι σκούρες αποχρώσεις μπορεί να αποτελούν σημάδι αφυδάτωσης.

  1. Ηλιακά εγκαύματα

Αν και γνωστό το θέμα, ας θυμίσουμε ότι τα ηλιακά εγκαύματα συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση και στον καρκίνο του δέρματος. Βραχυπρόθεσμα, οδηγούν σε αφυδάτωση, δηλητηρίαση από τον ήλιο ή  μόλυνση. Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα καθημερινά, ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά, βάζοντας ένα χημικό ή ορυκτό αντηλιακό με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. SOS! Ακόμα κι αν νομίζουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι χρήστες αντηλιακού, υπάρχουν πάντα σημεία που ξεχνάμε, όπως αυτιά, βλέφαρα, χείλη, τριχωτό της κεφαλής, το πάνω μέρος των ποδιών ή τα σημεία κοντά στις άκρες των ρούχων.

  1. Από ζέστη υπερβολική 

Η αφυδάτωση και τα εγκαύματα δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που διατρέχουμε το καλοκαίρι. Τα εξανθήματα από τη θερμότητα είναι κόκκινα, με τσούξιμο, που αναπτύσσονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αδένες. Οι θερμικές κράμπες είναι επώδυνες κι εμφανίζονται όταν ιδρώνουμε πολύ -το σώμα χάνει άλατα και υγρά. Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει μέσω της εφίδρωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε θερμοπληξία. Εκτός από το να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να φοράμε αντηλιακό, μετριάζουμε τον χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, αναζητάμε κλιματισμό ή σκιά. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματα που παρατηρούμε σ’ εμάς και στους άλλους.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
  1. Τσιμπήματα από έντομα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα τσιμπήματα από μέλισσα, κουνούπι, τσιμπούρι  και μυρμήγκια έχουν την τιμητική τους. Φοράμε εντομοαπωθητικά, κυρίως με το  δραστικό συστατικό DEET, που είναι αποτελεσματικό, παρέχοντάς μας από 90’  έως 10 ώρες προστασίας! Εναλλακτικά: Αποφεύγουμε τα αρωματικά προϊόντα,  καθώς τα αρώματα προσελκύουν τα έντομα και τα ζωύφια. Αποστραγγίζουμε το στάσιμο νερό, αφού τα κουνούπια έλκονται από τα λιμνάζοντα νερά. Φοράμε,  όταν είναι δυνατόν, μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τη  διάρκεια της  εργασίας στην αυλή ή σε δασώδεις περιοχές. Τέλος, δεν αφήνουμε εκτός ψυγείου ακάλυπτο φαγητό. 

  1. Στη θάλασσα… 

Επειδή πάνω από 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κάθε χρόνο, με το ποσοστό των Ελλήνων που δε γνωρίζει κολύμπι να ξεπερνά το 50%, οι ώρες στην παραλία μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για παιδιά κι ενήλικες. Μαθαίνουμε ΚΑΡΠΑ ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Μπορεί να σώσει μια ζωή. Χρησιμοποιούμε καλύμματα αποχέτευσης στις πισίνες. Αν αφεθούν ακάλυπτα, τα παιδικά μαλλιά και τα μαγιό μπορεί να παγιδευτούν. Φοράμε σωσίβιο, ιδιαίτερα   κάθε φορά που βρισκόμαστε σε σκάφος. Μαθαίνουμε οπωσδήποτε κολύμπι.  

  1. Επικίνδυνες τροφές

Όλοι αγαπάμε τα μαγειρεμένα φαγητά, αλλά αυτά δεν είναι πάντα τόσο αθώα. Για παράδειγμα, τα καπνιστά κρέατα. Η διαδικασία καπνίσματος παράγει επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κι ετεροκυκλικές αμίνες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προειδοποιεί ότι αυτές προκαλούν αλλαγές στο DNA. Ως εναλλακτική λύση, δοκιμάζουμε να μαρινάρουμε τα κρέατα και μετά κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα στο γκριλ. Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε  τα κρέατα σε ασφαλή θερμοκρασία. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας» από 4,50 έως 60 βαθμούς Κελσίου αρχίζουν να αναπτύσσουν βακτήρια. 

  1. Πέτρες στα νεφρά

Γνωρίζατε ότι οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα; Περίπου το 80% από αυτές έχουν βάση το ασβέστιο και το σώμα μας τις παράγει περισσότερο τον χειμώνα, φτάνντας στο αποκορύφωμα το καλοκαίρι. Για να αποφύγουμε την πέτρα στα νεφρά, δοκιμάζουμε να: μένουμε ενυδατωμένοι, περιορίζουμε το αλάτι, αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

  1. Τραυματισμοί στον κήπο

Το σκάψιμο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τη σωματική και ψυχική υγεία,  αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πόνο στην πλάτη, στα γόνατα ή να δημιουργήσει  άλλα θέματα. Για να αποφύγουμε τραυματισμούς και δυσφορία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής: λυγίζουμε τα γόνατα και προσαρμόζουμε τη θέση μας ώστε να απομακρύνουμε την πίεση από τις αρθρώσεις, χρησιμοποιούμε εργονομικά εργαλεία, όπως προστατευτικά στα γόνατα και καρότσια, και προσέχουμε τι αγγίζουμε, όπως δηλητηριώδη φυτά.

  1. Ταλαιπωρία από παπούτσια & πόνος στα πόδια

Αν δεν φοράμε αθλητικά 24/7, η αλήθεια είναι ότι τα χειμερινά παπούτσια αποδεικνύονται πιο άνετα από τα καλοκαιρινά. Σαγιονάρες, τακούνια και άλλα πέδιλα είναι πηγές πόνου και τραυματισμών. Στραμπούληγμα, τράβηγμα δαχτύλου ή φουσκάλες, με κυριότερη αιτία τον ιδρώτα. Διατηρούμε το δέρμα μας στεγνό, φορώντας κάλτσες ή βάζοντας ειδικές πούδρες και σπρέι για τα κάτω άκρα.  

  1. Τραυματισμοί από ποδήλατο

Τα ποδηλατικά κράνη έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού τραυματισμού κατά 53% σε περίπτωση ατυχήματος. Ωστόσο, 4 στους 5 ανθρώπους δεν τα φοράνε. Μαθαίνουμε πώς να φοράμε σωστά ένα κράνος, διδάσκοντας στα παιδιά τη σημασία του για την ασφάλεια τους. 

  1. Εποχική κατάθλιψη

Ναι, σε μερικούς ανθρώπους, η άφιξη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει  εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), αν και λιγότερο διαδεδομένη από τη χειμερινή κατάθλιψη. Συνδέεται με αισθήματα ευερεθιστότητας και απογοήτευσης και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία κι έλλειψη ενέργειας. Τα αίτια συνήθως είναι κούραση, δυσφορία λόγω ζέστης ή εποχικών αλλεργιών, αλλαγές  στη ρουτίνα, όπως η επιστροφή των παιδιών από το σχολείο, κοινωνικό άγχος και πίεση για διασκέδαση. Καθιερώνουμε μια ρουτίνα και διατηρούμε ένα ημερολόγιο διάθεσης. Είναι, επίσης, σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι αδυναμία να επιδιώκουμε θεραπευτικές επιλογές από επαγγελματίες.

  1. Αλλεργίες

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ταλανίζονται από εποχικές αλλεργίες. Φροντίζουμε να λαμβάνουμε κάποια από τα φάρμακά μας εγκαίρως, πριν την  έξαρση, για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Πηγή Εικόνας: pexels/Ylanite Koppens

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα