Τι είναι η αλλαντίαση και πώς μεταδίδεται

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Parallaxi
τι-είναι-η-αλλαντίαση-και-πώς-μεταδίδε-628062
Parallaxi

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου μιας 32χρονης γυναίκας σε εστιατόριο της γαλλικής πόλης Μπορντό, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από κατανάλωση σαρδελών, οι οποίες ήταν μολυσμένες με βακτηρίδια που προκαλούν αλλαντίαση.

Εκτός από την άτυχη γυναίκα, με αλλαντίαση διαγνώστηκαν 9 ακόμα άτομα τα οποία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, με 7 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην εντατική με σοβαρά συμπτώματα.

Σημειώνουμε ότι μερικούς μήνες πριν, μια 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο Κορινθίας επίσης κατέληξε, κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης, την οποία φέρονται να προκάλεσαν τα φασολάκια που είχε καταναλώσει.

Τι είναι η αλλαντίαση

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Όσον αφορά την τροφιμογενή αλλαντίαση, η οποία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο της 32χρονης και της 46χρονης γυναίκας, προκαλείται όταν τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες σε τρόφιμα που καταναλώνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που θα εξασφάλιζε την καταστροφή του. Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται η αδυναμία, η θολή όραση, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Περίοδοι επώασης και μεταδοτικότητας

Οι ενδείξεις ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα