Featured

Το τρίτο κύμα πλησιάζει αλλά η Ελλάδα αυτοσχεδιάζει

Με το «βλέποντας και κάνοντας» πορεύεται η Ελλάδα προς το τρίτο κύμα της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν παγκοσμίως οι ειδικοί

Άκης Σακισλόγλου
το-τρίτο-κύμα-πλησιάζει-αλλά-η-ελλάδα-α-706824
Άκης Σακισλόγλου

mask

Η πανδημία του κορονοϊού αναζωπυρώνεται και εκδηλώνει πλέον το τρίτο κύμα της εκμεταλλευόμενη τη χαλάρωση των Χριστουγέννων και της αλλαγής του καιρού. Στην Ελλάδα, όμως, ακόμα πηγαίνουμε «βλέποντας και κάνοντας».

Με τον αριθμό νεκρών παγκοσμίως να αγγίζει τα 2.000.000, χαρακτηριστικό είναι πλέον το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Πέμπτη νέο τραγικό ρεκόρ, 3.999 θανάτων εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 265.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, κατά τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης. Το προηγούμενο ρεκόρ (3.936 νεκροί σε 24 ώρες) καταγράφηκε την Τρίτη.

Για να έρθουμε πιο κοντά στην Ελλάδα, ανησυχία επικρατεί πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. 13 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού στους γείτονές της στα Βαλκάνια και να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον ιό στην Ουκρανία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ασφαλής από την Covid-19

Την ίδια ώρα, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός για την εξέλιξη της νόσου στην Ευρώπη δηλώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Ευρώπη οφείλει «να αντιμετωπίσει» μία «ανησυχητική κατάσταση», εξαιτίας της κυκλοφορίας της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης του κοροναϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Τα βασικά μέτρα, αυτά που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ενισχυθούν για την μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ερχονται πιο δύσκολοι μήνες

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα δυνατή η λήξη συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού, αφού έρχονται οι πιο δύσκολοι μήνες. «Φυσικά και έχουμε τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας ακόμα μπροστά μας – νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το υποθέσουμε. Ωστόσο, αυτό συνδυάζεται και με λίγη ελπίδα λόγω των εμβολίων που είναι τώρα διαθέσιμα», δήλωσε η Μέρκελ σε κλειστή συνάντηση των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Για δύσκολους μήνες προετοιμάζεται ο πλανήτης

Η Ισπανία, επίσης, έγινε χθες, Πέμπτη, η τέταρτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, σε μια περίοδο που το ποσοστό μολύνσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 τα κρούσματα ανέρχονται επισήμως σε 2.024.904 και οι νεκροί σε 51.675. Ο αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται ωστόσο υποτιμημένος αφού, με βάση μια μελέτη που παρουσίασε η κυβέρνηση στα μέσα Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προειδοποιούν

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ανήσυχοι και επιφυλακτικοί εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες. Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Κρούσματα και θάνατοι θα αυξάνονται ως τον Απρίλιο

«Καμπανάκι» κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων του κορoνοϊού που θα προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, κρούει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου. Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1. Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα αρχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Η δραματική κατάσταση θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου, ενώ η εικόνα θα παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση στις αρχές του καλοκαιριού, υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, ο οποίος προέβλεψε  2000 κρούσματα την ημέρα το Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός προχωρά εξαιρετικά αργά με περίπου 5000 ανθρώπους να εμβολιάζονται την ημέρα στη χώρα και όχι ακόμα στο γενικό πληθυσμό ώστε να ευελπιστούμε σε ανοσία. Αν συνεχιστεί έτσι θα χρειαστούν χρόνια για να αποκτήσει η χώρα ανοσία…

Καλύτερα ένα σκληρό Lockdown τώρα

Την εκτίμηση ότι εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό λοκνταουν επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν». Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα –κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» επεσήμανε ο ίδιος.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα προειδοποιήσεων και ανησυχίας, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται μπλεγμένη στη διελκυστίνδα των εντυπώσεων και της αναβλητικότητας. Επίσημες ανακοινώσεις και ανεπίσημες δηλώσεις, περισσότερο μπερδεύουν παρά αποσαφηνίζουν τον τρόπο που η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την επόμενη φάση της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων, το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων που τελικά οριστικοποιήθηκε χθες Πέμπτη πως θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, το μπέρδεμα ήταν τεράστιο. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε κατηγορηματικά πως «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά» ενώ σχεδόν ταυτόχρονα η Αριστοτελία Πελώνη σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ επεσήμανε:

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της». Ως γνωστόν η επιτροπή των επιδημιολογικών όντως συνεδρίασε χθες εκτάκτως και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα των δημοτικών, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιρρήσεις κάποιων επιστημόνων για να έρθει ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης να δηλώσει στον ΣΚΑΙ: «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο».

Αλαλούμ επικρατεί και στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς, ειδικότερα του λιανεμπορίου, της επιστροφής του click away και πολλών ακόμα δραστηριοτήτων. Ο υπουργός ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι μια αποκλιμάκωση των περιορισμών στα καταστήματα θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά τις 11 Ιανουαρίου κάτι που προκύπτει προφανώς από τις πιέσεις που δέχεται καθημερινά από επαγγελματίες οι οποίοι παραμένουν σε αβεβαιότητα αφού  κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία να δεσμευτεί για τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών ή νέες ενισχύσεις.

Ανησυχητικό το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα

Το ζήτημα είναι αν και κατά πόσο ένα σοβαρά οργανωμένο κράτος έχει την πολυτέλεια να περιμένει τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 15 ημερών για να πάρει τις αποφάσεις του όταν σε όλο τον κόσμο τα σκληρά lockdown συνεχίζονται και μάλιστα σε πολλές χώρες με μικρότερο ποσοστό θνητότητας απ’ ότι στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η θνητότητα του κορονοϊού στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,57%, που θεωρείται από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Υψηλότερο ποσοστό καταγράφει μόνο η Βουλγαρία που έχει 3,84%. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα υψηλά ποσοστά που παρουσιάζουν οι δύο χώρες σε σύγκριση και με το πρώτο κύμα το Μάρτιο αποδεικνύει πως η πανδημία στο δεύτερο κύμα έχει πάρει άλλη διάσταση και έχει μεγαλύτερη διασπορά.

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη χώρα μας:

ΧΩΡΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ COVID-19
Βουλγαρία 3,84%
EΛΛΑΔΑ 3,57%
Ιταλία 3,49%
Ουγγαρία 3,07%
Βέλγιο 3,03%
Βόρεια Μ. 3,02%
Μ.Βρετανία 2,75%
Ισπανία 2,59%
Ρουμανία 2,49%
Γαλλία 2,47%
Πολωνία 2,23%
Γερμανία 2,04%
Αλβανία 2,00%
Σουηδία  1,91%
Ρωσία 1,81%
Αυστρία 1,75%
Ελβετία 1,72%
Κροατία 1,71%
Πορτογαλία 1,66%
Τσεχία 1,60%
Φινλανδία 1,53%
Ολλανδία 1,41%
Σλοβακία 1,35%
Λουξεμβούργο 1,09%
Σερβία 0,97%
Νορβηγία 0,86%
Δανία 0,82%

Σε δυο βδομάδες ίσως αυτή η συζήτηση θα είναι πλέον περιττή. Το κύμα που ήδη σαρώνει τον κόσμο θα έχει φτάσει παντοδύναμο και εδώ και η αδυναμία διαχείρισης θα είναι πια μοιραία. Τώρα πρέπει να δούμε το παρακάτω να οχυρωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για το επόμενο δύσκολο διάστημα χωρίς να γεννάμε ψεύτικες ελπίδες για επιστροφή σε κανονικότητες που όλος ο πλανήτης έχει ήδη αποκλείσει για τους επόμενους μήνες οριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα