8 Λόγοι που δεν πρέπει να χάσετε την 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

0
4850

unspecified

Εικόνες: Motionteam

Η 13η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται πια προ των πυλών, καθώς ανοίγει τις πόρτες της από τις 12 ως τις 15 Μαΐου 2016, στα Περίπτερα 13, 14 & 15 της ΔΕΘ-HELEXPO με άπειρες δράσεις κάθε είδους να σας περιμένουν για το τετραήμερο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 13ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές  ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, καθώς και παράλληλες σχετικές πολιτιστικές δράσεις θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης  της Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσαμε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε.

ερμιταζ

  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη Ρωσία, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας, 2016, σε κεντρικό χώρο 500τμ της Έκθεσης, με τη συμμετοχή Ρώσων εκδοτών και συγγραφέων. Η Ρωσία θα μας δώσει ένα πανόραμα της πολιτιστικής της πραγματικότητας που περιλαμβάνει παρουσιάσεις συγγραφέων και ποιητών, σύγχρονων αισθητικών και λογοτεχνικών ρευμάτων, προβολές ταινιών και animation, αλλά και παρουσιάσεις προγραμμάτων μετάφρασης (από τα ρωσικά στα ελληνικά). Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δούμε τους θησαυρούς των μουσείων της Ρωσίας και να παρακολουθήσουμε ένα πλήθος εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη σχέση της με την Ελλάδα.

Photo27_26

  • Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Έκθεσης υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στοχεύει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του, θα περιλαμβάνει: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις -στρογγυλά τραπέζια-, παρουσιάσεις βιβλίων πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

  • Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους νέους συγγραφείς αλλά και το κοινό, διευρύνεται στην 3η του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα σε 18 νέους ποιητές και πεζογράφους που έχουν έως δύο βιβλία στο ενεργητικό τους. Ο νέος χώρος διεξαγωγής αποτελεί και την ταυτότητά του, αφού για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Αίθουσα Εξώστης, δημιουργώντας μια ανοιχτή και ταυτόχρονα προστατευμένη «φωλεά» (ένα “nestival”), μακριά από –αλλά και σε διαρκή επικοινωνία με– την βουή μιας Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

  • Το Φεστιβάλ Μετάφρασης που στην φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό περίπτερο και περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, Ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης, παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της Λογοτεχνικής Μετάφρασης και του The Language Project – Translation Slam, με συμμετοχές εμβληματικών προσώπων του πεδίου της μετάφρασης.

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

  • Τη συμμετοχή 20 ξένων χωρών με εκδότες και συγγραφείς από Αίγυπτο, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρο, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία,  Ρωσία (τιμώμενη χώρα),  Σερβία,  Σλοβακία και Τουρκία. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά και τα Ινστιτούτα των εν λόγω χωρών στην Ελλάδα.

ÐÁÉÄÉÊÇ ÃÙÍÉÁ - ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

  • Η Παιδική, η Εφηβική και η Εκπαιδευτική Γωνιά που αποτελούν ίσως τους πλέον δυναμικούς πόλους έλξης των επισκεπτών της Έκθεσης, με ποικίλες εκδηλώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου καλύπτοντας όλα τα γούστα κι όλες τις θεματικές. Θα συμμετέχουν 27 εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί 76 εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν δημιουργικά 105 συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, που περιλαμβάνουν κλασικές και διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια κ.ά. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί Γωνιά Ανάγνωσης με θεματικό τίτλο «Ταξιδεύοντας…;».

123

  • Οι εκδηλώσεις θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, εικαστικών κ.ά. που θα πλαισιώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα της 13ης Έκθεσης Βιβλίου με παράλληλα δρώμενα σε όλη την πόλη, ανοίγοντας τον διάλογο του βιβλίου με τις άλλες τέχνες. Οι φωτογραφικές εκθέσεις με θέμα τρείς διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού, καθώς και τρείς εικαστικές εκθέσεις από το Μακεδονικό και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνης είναι μόνο η αρχή, ενώ μην χάσετε το ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη με τίτλο «Οι Δρόμοι της Προσφυγιάς».

ÔÑÅÉÓ ÐÏÉÇÔÅÓ ÊÁÉ ÄÕÏ ÌÏÕÓÉÊÏÉ

  • Το Φιλολογικό καφενείο που θα λειτουργεί για την διάρκεια της Έκθεσης στο Περίπτερο 13, με δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων και δράσεων, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, συζητήσεις, αφιερώματα στον Σαίξπηρ και τον Ουμπέρτο Έκο, και βέβαια ζωντανή μουσική.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και βάλτε στο πρόγραμμα όλες τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

12 έως 15 Μαΐου 2016

ΔΕΘ – HELEXPO, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 13, 14 & 15

Είσοδος ελεύθερη

www.thessalonikifookfair.com

facebook.com/thessalonikibookfair

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ