Agenda

H πόλη θα ζήσει μια εβδομάδα αλά γαλλικά!

Όσα θα γίνουν στην πόλη για την τελευταία εβδομάδα γαλλοφωνίας !

Parallaxi
h-πόλη-θα-ζήσει-μια-εβδομάδα-αλά-γαλλικά-100046
Parallaxi

Good France - Logo HD

Μάρτιος ο μήνας της γαλλοφωνίας και κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του κορυφώνονται και οι εορτασμοί στην πόλη καθώς από το 1998 η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, με ένα πλούσιο ποιοτικό και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία με πολλούς φορείς από το Γαλλικό Ινστιτούτο και όχι μόνο. Αυτή την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη κινείται σε γαλλικούς ρυθμούς γιορτάζοντας με την σειρά της, την πολυμορφία του γαλλικού πολιτισμού και της γαλλικής γλώσσας.

Mε μία γευστική “μάχη” Γαλλίας-Ελλάδας θα ξεκινήσει η Κυριακή, καθώς η πολυβραβευμένη διεθνής Chef Dina Nikolaou (Evi Evane, Chapeau), αναλαμβάνει για μία μέρα την κουζίνα του be* και δημιουργεί τα πιο νόστιμα πιάτα από Γαλλία και Ελλάδα σε ένα brunch που θα σου μείνει αξέχαστο.

Στον χώρο του be* το πιο γευστικό brunch buffet με quiche lorraine, κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα, σολομόπιτα, πίτσα με ζύμη πεϊνιρλί, αλμυρά κέικ, κρέπες με καπνιστό σολομό, french toast με ταχίνι, μέλι και ρόδι, καθώς και κέικ με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, brownies cheesecake, κέικ καρότου και σαρλότ με μους σοκολάτας και μπανάνες. Eπιπλέον θα προσφέρονται επιλεγμένα πιάτα από το a la carte menu όπως croque madame, αυγόφετες γεμιστές με διάφορες μαρμελάδες, crepes suzzete και αυγά ποσέ με μανούρι και σπανάκι (5 ευρώ/πιάτο). Τιμή buffet: 15 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του καφέ)

*Κυριακή 20 Μαρτίου, be* Koμνηνών 10

Το Γαλλικό Ινστιτούτο από την άλλη, έχει ετοιμάσει μία σειρά δράσεων ποιοτικών και ουσιαστικών γύρω από την γαλλοφωνία, προσκαλώντας τον κόσμο της πόλης να γνωρίσει τα ενδότερα αυτού του επιδραστικού ευρωπαικού πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου για την τελευταία εβδομάδα του μήνα γαλλοφωνίας έχει ως εξής :

Στις 20 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο δρόμος για το Αλταμόν» της Γκαμπριέλ Ρουά. Η Γκαμπριέλ Ρουά (1909-1983) είναι μία από τις σημαντικότερες γαλλόφωνεςεκπροσώπους της καναδικής λογοτεχνίας. Για το βιβλίο της θα μιλήσουν οι:  Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας και επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, Χλόη Κουτσουμπέλη, συγγραφέας και Ζιζή Σαλίμπα, εκπρόσωπος των εκδόσεων Θίνες. 

*20 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 12.00

Στις 21 Μαρτίου, θεατρική παράσταση η «Διπλή απιστία» του Μαριβώ. Μία παράσταση προιόν ενός θεατρικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και διήρκεσε 4 μήνες, με θέμα την ανθρώπινη απιστία στο έργο του Μαριβώ.

*21 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 19.00

Στις 22 Μαρτίου μία “γευστική” γνωριμία με τους Βέλγους. Στο πλαίσιο του«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Βέλγοι…» γνωρίζουμε την κοινωνία, τον πολιτισμό και τη βελγική γαστρονομία και γευόμαστε τυπικά πιάτα του Βελγίου! Μία εκδήλωση σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Ένωση των Γάλλων του Εξωτερικού (ADFE-FrançaisduMonde).

*22 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 19.30, συμμετοχή 5 ευρώ

Στις 23 Μαρτίου μία ενδιαφέρουσα διάλεξη του Πέτρου Μαρτινίδη γύρω από την “Μνήμη των μνημείων” στην οποία μέσω μιας πλούσιας εικονογράφησης θα αναλυθεί το πώς τα μνημεία, τα ηρώα και τα μνήματα μετέχουν στην κοινωνική ζωή, ως “παρουσίες μιας απουσίας” πάντοτε. Ειδικότερα, θα αναλυθεί το φάσμα των κατηγοριών, η αναγκαιότητα, οι αλληγορικές σημασίες και οι διακυμάνσεις της αισθητικής των μνημείων.

*23 Μαρτίου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 19.00

Στις 24 Μαρτίου, τελευταία ημέρα εκδηλώσεων, μία ιδιαίτερη γευσιγνωσία κρασιών και σοκολάτας από την οινολόγο Μαρία Σάμου και τον σομελιέ Θεολόγο Πλακόπουλο κατά την διάρκεια της οποίας θα γευτούμε σοκολάτες της σοκολατοποιίας Cluizel με μια επιλογή από σαμπάνιες και κρασιά.

*24 Μαρτίου, Bientôt wine, στις 20.30 – 22.00, Συμμετοχή: 15 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσων, Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. 2310 253 781, mail@bientot.gr

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη τρώει σαν Γαλλίδα καθώς, 1.500 εστιατόρια σε όλο το κόσμο (εκ των οποίων 22 στην Ελλάδα) θα προτείνουν στους πελάτες τους ένα δείπνο εμπνευσμένο από τη γαλλική κουζίνα, ενώ την ίδια μέρα 150 Πρέσβεις της Γαλλίας σε όλο το κόσμο, θα παραθέσουν ένα γαλλικό δείπνο σε εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου.

image009 (1)

Στην Θεσσαλονίκη τα εστιατόρια που θα ακολουθήσουν την παράδοση της 21ης Μαρτίου είναι τα εξής :

Το εστιατόριο Αμβροσία του Ξενοδοχείου Hyatt Regency 13o χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Περαίας με Chef τον Apostolos Altanis και γαλλικό μενού για την ημέρα :

Απεριτίφ / Apéritif

Ορεκτικό / Entrée / Starter GR Παρμαντιέ με καπνιστή γαρίδα κρέμα απο κονφί λεμονιού και σφαίρα ανεβατού FR Parmentier de crevettes fumées, crème de citron confit et de bille de fromage anevato EN Parmantier with smoked shrimp lemon confit cream and anevato cheese sphere

Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s) GR Φαγκρί με κρέμα απο τοπιναμπούρ μπρόκολο παγόδα και σος μπερ μπλάν σαμπάνιας FR Dorade à la crème de topinambour, brocolli et sauce de beurre blanc au champagne EN Sea bream with topinambour cream broccoli and champagne beurre blanc

GR Φιλέτο μοσχάρι με πουρέ καπνιστής πατάτας άγρια μανιτάρια και σος πορτσίνι FR Filet de veau avec de la purée de pomme de terre fumée, des champignons et sauce de cèpes EN Veal fillet with smoked potato puree wild mushrooms and porcini sauce

Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course

Επιδόρπιο / Dessert GR Μακαρόν με κουλί πορτοκάλι, αφρό σανγκουίνι σορμπέ μοσχολέμονου FR Macaron au coulis d’orange, mousse à l’orange sanguine, sorbet au citron vert EN Macaroon with orange coulis, sanguine foam lime sorbet

GR Παβέ πικρής σοκολάτας με κρέμα γκουανάγια κουμκουάτ και παγωτό τρούφα FR Pavé au chocolat noir à la crème de guanaja, kumquats et glace à la truffe EN Bitter chocolate pave with guanaja cream kumquat and truffle ice cream

Τιμή /Prix / Price :65 €

Good France - Photo 1 - (c) Pierre Monetta

Το εστιατόριο Seros Prime Dining του Ξενοδοχείου Grand Hotel Palace στην Μοναστηρίου 305-307 με Chef τον Vasilis Tzontzos και γαλλικό μενού ημέρας :

Απεριτίφ / Apéritif

Ορεκτικό / Entrée / Starter GR Φουαγκρά πάπιας σοτέ πάνω σε πουρέ πράσινου μήλου, μέσα σε καπνιστό περιβάλλον και αρωματική σάλτσα FR Foie gras sauté sur purée de pommes vertes, sauce aromatique fumée EN Fois gras sauté, mashed green apples with a savory sauce smoked on site

Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s) GR Βaby ρόκα, χρωματιστά τοµατίνια, κουκουνάρι, τυρί μπρι και ντρέσιγνκ µε καραµελωµένο βαλσάµικο FR Baby roquette, tomates cerises colorées, pignons de pin, brie de Meaux au vinaigre balsamique caramelisé EN Baby rocket, colored cherry tomatoes, pine seeds, brie de Meaux cheese and dressing with caramelized balsamic vinegar

GR Ψαρονέφρι µενταγιόν σοτέ, τυλιχτό µε λαρδί, φασκόµηλο, πουρέ από πατάτες, λαχανικά µε τρουφόλαδο και σάλτσα merlot FR Médaillons de porc sautés, enrobés de lard, feuilles de sauge, purée de pommes de terre, légumes à l’huile de truffe et sauce merlot EN Sauté tenderloin medallion, rolled with lard, sage leaves, potatoes mashed, vegetables with truffle oil and merlot sauce

Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course GR Φοντύ γαλλικών τυριών αρωματισμένο με μουντοβίνα μελιού FR Fondue de fromages français parfumée au vin de miel-mountovina EN Fondu from French cheeses flavored with mountovina distillate of honey Επιδόρπιο / Dessert GR Κρεµ µπρουλέ ελληνικού καφέ µε χειροποίητο µπισκοτολούκουµο FR Crème brulée au café grec, servi avec des loukoum en biscuit EN Crème brulé with Greek coffee served with handmade biscuit locum

Τιμή /Prix / Price :50 €

Good France - Photo 3 - (c) Pierre Monetta

Το εστιατόριο La Place Mignonne, στην Εθνικής Αμύνης 4, με Chef τηνPalli Ioanna Maria και γαλλικό μενού ημέρας :

Ορεκτικό / Entrée / Starter GR ΣΑΛΑΤΑ / ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ – Σαλάτα καπνιστού σολομού (πράσινη σαλάτα, μεσκλάν με άισμπερκ, πράσινο μήλο, καπνιστό σολομό και φρυγανισμένη μπαγκέτα με Φιλαδέλφεια και λάιμ. Nτρέσινγκ ηλιέλαιο, λεμόνι, μουστάρδα, μέλι και άνηθο) -Σαλάτα με κατσικίσιο τυρί chèvre, φράουλες μαριναρισμένες σε ξύδι xeres, baby σπανάκι, baby ρόκα και μεσκλάν. Ντρέσινγκ ελαιόλαδο, ξύδι xeres, μέλι και μουστάρδα.

GR ΟΡΕΚΤΙΚΑ / ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ – Κις λωρέν με καραμελωμένο κρεμμύδι, παρμεζάνα, καρύδι και camembert. – Ποικιλία μανιταριών πλευρώτους, σαμπινιόν, πόρτομπελο με φουντούκι, κάσσιους και τρουφόλαδο

Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s) GR ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ – Μοσχαρίσιο φιλέτο μπορντελέζ. Συνοδεύεται από πατάτα ντοφινουά. – Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και κρέμα γάλακτος. Συνοδεύεται από πουρέ πατάτας. – Μπουτάκι πάπιας konfi μαριναρισμένο σε porto και pinot noir.Συνοδεύεται από πατατούλα baby, βουτύρου. -Παπαρδέλες καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου

Επιδόρπιο / Dessert GR ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ : -Κρεμέ σοκολάτας με βανίλια και φράουλες σε ζελέ / -Crème brûlée πορτοκαλιού

Τιμή /Prix / Price :19-48 € ανάλογα με τις επιλογές / selon le choix

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα