Χάρτης της πόλης

Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης Vol. 17

της Κύας Τζήμου Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Ακολουθήστε μας! Σ’ αυτά τα θρανία ξημεροβραδιάζεσαι άνετα Στο μυαλό όλων μας τα γυμνασιακά χρόνια είναι χρόνια ξεγνοιασιάς και ωραίων αναμνήσεων. Με τη δύναμη λοιπόν των αναμνήσεων εκείνων των χρόνων στο όνομα του το υπέροχο High School Pizza Bar δικαιώνει το μύθο […]

Κύα Τζήμου
πέντε-ωραίες-ιστορίες-της-πόλης-vol-17-39776
Κύα Τζήμου
sdim2649.jpg

της Κύας Τζήμου

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Ακολουθήστε μας!

Σ’ αυτά τα θρανία ξημεροβραδιάζεσαι άνετα

Στο μυαλό όλων μας τα γυμνασιακά χρόνια είναι χρόνια ξεγνοιασιάς και ωραίων αναμνήσεων. Με τη δύναμη λοιπόν των αναμνήσεων εκείνων των χρόνων στο όνομα του το υπέροχο High School Pizza Bar δικαιώνει το μύθο του με κάθε τρόπο. Τα θρανία που βρίσκονται διάσπαρτα εντός του, όπως και οι χάρτες, οι υδρόγειες σφαίρες, οι ξύλινες βιβλιοθήκες και πολλές λεπτομέρειες μας ταξιδεύουν στον σχολικό χρόνο των αναμνήσεων. Η pizza του ονόματος παραπέμπει απολύτως στη γειτονική χώρα, αφού μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της πόλης, με τρομερό σεβασμό στην ιταλική κουζίνα, τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις της. Το τελευταίο συνθετικό δε, το bar, δικαιώνεται όσο περνούν οι ώρες της ημέρας, με υπέροχες μουσικές, παρέες που γεμίζουν τον καλαίσθητο χώρο, τα καλύτερα κοκτέιλ που ήπιαμε τελευταία στην πόλη και στην μπάρα μερικοί από τους καλύτερους bar tender της πόλης. Η δυνατότητα να τσιμπήσεις κάτι και πάνω στην μπάρα, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο και η μεγάλη λίστα των cocktails που στην κουλτούρα τους μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να εντρυφούμε είναι στα ατού του μαγαζιού που καταφέρνει να γίνεται οικείο από την πρώτη στιγμή. Εσύ απλώς ξεκίνα τα στοιχήματα. Τι ταιριάζει στον ουρανίσκο σου την ώρα του πιο εντυπωσιακού ηλιοβασιλέματος στην πόλη, καθώς ο ήλιος βάφει πορτοκαλί τον Θερμαϊκό. Και όταν τα φώτα ανάψουν απέναντι στον κόλπο, καταλαβαίνεις πως έχεις «κλείσει» πρώτο τραπέζι στην καλύτερη θέα της πόλης.

*High School pizza bar, Λεωφόρος Νίκης 9, Τηλ. 2310286161

Πήγαινε μια εκδρομή με 2 ευρώ

Έχει αρκετά χρόνια που τις γραμμές του ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ανέλαβε ο ΟΑΣΘ με αντίτιμο ένα απλό αστικό εισιτήριο. Αν έχεις λοιπόν χρόνο να σκοτώσεις και επιθυμείς να δεις χωριά και περιοχές εντός του Νομού, διάλεξε μια κατεύθυνση και ξεκίνα. Απόλαυσε την διαδρομή και όπου σου γυαλίζει κατάβα να περπατήσεις στη φύση ή να πιεις έναν καφέ στον καφενέ του χωριού που προτιμάς. Μπορείς να κατευθυνθείς προς θάλασσα μεριά, προς Περαία, Αγγελοχώρι, Επανωμή, Νέα Μηχανιώνα. Μπορείς να κατευθυνθείς προς τον Λαγκαδά και τη λίμνη της Βόλβης, να κάνεις μια στάση στα Λουτρά ή να αράξεις δίπλα στην Βόλβη για φρέσκο ψάρι. Έχεις κι άλλες εναλλακτικές. Προς Χαλκηδόνα μεριά. Να κάνεις μια περιήγηση στα χωριά προς τα εκεί και να φτάσεις μέχρι την Πέλλα. Για πιο σύντομη περιήγηση κατευθύνσου προς την Θέρμη, τους Ταγαράδες και τη Σουρωτή. Γιατί όχι; Παντού τυπάρχουν νέα μέρη για να ανακαλύψεις. Μη μου πεις ότι δεν υπάρχουν τόποι ΄που δεν έχεις επισκεφθεί τόσα χρόνια κάτοικος της πόλης; Συμβουλή: Ρίξε στο σακίδιό του 2-3 σάντουιτς, ένα μήλο ή μια μπανάνα, νερό και ένα θερμός με καφέ αν δεν θες να ξοδευτέίς περαιτέρω. Δες το σαν μια μικρή περιπέτεια.

*Δες τις πληροφορίες των δρμολογίων εδώ

Μπες στον πιο απροσδόκητο κήπο της πόλης

Ακριβώς τη στιγμή που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα στην πόλη σου έρχεται μια έκπληξη αναπάντεχη από κει που δεν το περιμένεις και ξαφνιάζει την καθημερινότητα σου. Η Τσιμισκή είναι ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, ένας δρόμος που έχεις διασχίσει χιλιάδες φορές και ελάχιστα άγνωστα πράγματα υπάρχουν για σένα. Ένα από αυτά, το πιο εντυπωσιακό κρυμμένο μυστικό της, είναι αυτό που κρύβεται στο νούμερο 33 του δρόμου. Αν σταθείτε στο ύψος αυτής της πολυκατοικίας και κοιτάξτε εντός της τίποτε δεν σας προϊδεάσει για αυτό που σας περιμένει. Διασχίζοντας όμως την είσοδο της οικοδομής και καθώς θα κατευθυνθείτε στο βάθος της το κυλικείο που φιλοξενείται εκεί έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα χώρο πραγματική αποκάλυψη! Στο πίσω ακάλυπτο χώρο του τετραγώνου μια μικρή φυτεμένη ζούγκλα, ένα καταπράσινο τοπίο ιδανικής απόδρασης από το πολύβουο κέντρο της πόλης σε περιμένει. Με πυκνή βλάστηση από φυτά που καλύπτουν όλο το χώρο, ένας παραμυθένιος κήπος αληθινό δώρο στην πόλη, ιδανικός για έναν καφέ έξω από κάθε αναμενόμενη προσμονή. Δοκιμάστε μια επίσκεψη και η αίσθηση αυτού του μικρού παραδείσου θα σας αποζημιώσει! Και οι τιμές; Oι απίστευτα χαμηλές ενός κυλικείου.

*Κυλικείο, Στο βάθος κήπος, Τσιμισκή 33, Τηλ. 231 023 8082

Πήγαινε στα χαμάμ της πόλης

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας χτίστηκαν πολλά λουτρά αφού οι κατακτητές είχαν τη συνήθεια να χτίζουν χαμάμ σε κάθε πόλη που κυρίευαν. Στα πιστεύω της μουσουλμανικής θρησκείας ανήκει η πεποίθηση ότι με την κάθαρση του σώματος ερχόταν και η κάθαρση από τα αμαρτήματα, ο εξαγνισμός της ψυχής, σύμφωνα με το Κοράνι. Έπειτα από «περιπέτειες» αιώνων και φυσικές καταστροφές, που συνέβαλαν στην εγκατάλειψη και τη μερική κατάρρευσή τους, σήμερα έχουν διασωθεί πέντε από αυτά τα εξαιρετικής αισθητικής οικοδομήματα που θεωρούνται πλέον μνημεία.. Μιλάμε για το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») στην Εγνατία που η επιγραφή στην κεντρική είσοδό του μας πληροφορεί ότι χτίστηκε κατόπιν εντολής του πορθητή σουλτάνου Μουράτ Β’, που τιμητικά λεγόταν μπέης (εξού και το όνομα του χαμάμ) και αποπερατώθηκε το 1444, λίγο μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Το Πασά Χαμάμ (Λουτρά «Φοίνιξ») που είναι το τελευταίο που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το 1981 (έκλεισε λόγω εκτεταμένων ζημιών από το σεισμό του 1978). Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λεγόμενης παλιάς πόλης, κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων, στη συμβολή των οδών Πηνειού, Α. Κάλβου και Π. Καρατζά. Χτίστηκε στη δεκαετία 1520 – 1530 από τον τότε διοικητή Θεσσαλονίκης, Τσεζερή Κασίμ Πασά, που την ίδια περίοδο μετέτρεψε το ναό των Αγίων Αποστόλων σε τζαμί. Το Γενί Χαμάμ («Αίγλη») στα βόρεια του ναού του Αγίου Δημητρίου, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Νικολάου και Κασσάνδρου που κτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα από τον Χουσρέφ Κεντχουντά και λειτουργούσε μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Το Παζάρ Χαμάμ («Λουτρό της Αγοράς») ή Γιαχουντί Χαμάμ («Λουτρό των Εβραίων») ονομάστηκε έτσι γιατί η περιοχή αυτή δίπλα στα παραθαλλάσια τείχη ήταν εβραϊκή συνοικία. οικοδοµήθηκε ως αφιέρωµα τoυ Xαλίλ Aγά, αξιωµατούχου του χαρεµιού της Πύλης, ενώ έκτοτε έχει υποστεί αρκετές ζημιές. Το χαμάμ ήταν διπλό (χρησιμοποιούνταν και από άνδρες και από γυναίκες, σκανδαλώδες για την εποχή του) και ήταν σε χρήση ώς το 1912, ενώ στην πυρκαγιά του 1917 υπέστη σοβαρές ζημιές. Σήμερα έχει αποκατασταθεί ο περιβάλλων χώρος του αλλά το εσωτερικό του δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Ως διπλό λουτρό, έχει τη χαρακτηριστική οθωµανική αρχιτεκτονική µε τις βυζαντινές επιδράσεις στο σύστηµα κατασκευής και δόµησης, µε πλούσιο εσωτερικό διάκοσµο από σταλακτίτες και σταµπωτές διακοσµήσεις στο κονίαµα και µε ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές λύσεις. Είναι θαµµένο περί τα δύο µέτρα στο έδαφος. Το Κουλέ Χαμάμ είναι ο μοναδικός βυζαντινός λουτρώνας που σώζεται και πιστεύεται ότι ανήκε σε μοναστήρι. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, δίπλα στην πλατεία Κουλέ Καφέ, στην διασταύρωση των οδών Θεοτοκοπούλου με Χρυσοστόμου.. Λειτουργούσε μέχρι το 1940, εξυπηρατώντας τη συνοικία.

Η χαρά του βιβλιοφάγου

Υπό τον τίτλο Μακρινές Φωνές (Voces lejanas), η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού που εστιάζεται μεν στη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, συνοδεύεται δε από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις και ολοκληρώνεται με κριτικές και ιστορικές προσεγγίσεις. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές και θεματικά εργαστήρια για εμβληματικούς συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο. Μάλιστα για τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel Garcia Marquez), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διοργάνωσης, εγκαινιάζεται έκθεση σκίτσων υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο», όπου 69 σκιτσογράφοι από τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Ευρώπη και την Ασία αποτίουν φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδρομή της έκθεσης σκίτσων για τον Μάρκες που θα ταξιδέψει μετά στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Βοστόνη. θα παρουσιάσουν σε ένα εργαστήρι Σκιτσογραφίας δύο από τους εμπνευστές της: η Adriana Mosquera – Nani και ο Omar Figueroa – Turcios. Παρουσιάζεται επίσης στο κοινό φωτογραφικό υλικό από το πρόσφατα εκδοθέν λεύκωμα του εικαστικού Δημήτρη Γέρου (Dimitris Yeros, Photographing Gabriel Garcia Marquez, published by Kerber Photo Art). Στην Έκθεση επίσημοι καλεσμένοι θα είναι οι Eusebi Ayensa (Καταλoνία-Ισπανία), Flavia Company (Αργεντινή), Pedro Olalla (Ισπανία), Juan Vicente Piqueras (Ισπανία), Carmen Posadas (Ουρουγουάη) και Damian Tabarovsky (Αργεντινή). Η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και καθηγήτρια φωνητικής έκφρασης Martha Moreleon (Μεξικό) που πολλά χρόνια ζει στην Ελλάδα, θα κλείσει το αφιέρωμα στις ιβηροαμερικάνικες τέχνες , με μια μουσική διαδρομή ισπανόφωνης και πορτογαλόφωνης μελοποιημένης ποίησης από αγαπημένους ποιητές. Μαζί της ο μουσικός Roman Gomez. Σε όλες τις ισπανόφωνες εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Ακόμη η ΔΕΒΘ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την σύνδεση της λογοτεχνίας με την τέχνη του Κινηματογράφου και προβάλλει στο ίδιο χρονικό διάστημα, μια σειρά σημαντικών ταινιών του διεθνούς κινηματογράφου, που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Καθημερινά στις 6 το απόγευμα (7-13/5) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας με ελεύθερη είσοδο, οι ταινίες που θα προβληθούν κατά σειρά προβολής είναι: Ο σκοτεινός θάλαμος της Μαρία Βικτόρια Μένις (2007, Αργεντινή, 88 λεπτά) που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ανχέλικα Γκορόντισερ. Μια εκδρομή στη θάλασσα του Γκιγιέρμο Καζανόβα, (2003, 78 λεπτά, Ουρουγουάη), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χουάν Χοσέ Μοροσόλι . Pa negre (Μαύρο Ψωµί) του Agustí de Villaronga, (2010, 108 λεπτά, Ισπανία). Blancanieves (Χιονάτη) του Pablo Berger, (2012, 104 λεπτά, Ισπανία). Η τίγρη του Καμίλο Λουσουριάγα, (1990, 80 λεπτά, Ισημερινός). Η κυψέλη του Μάριο Κάμους, (1982, 112 λεπτά, Ισπανία) και η Viridiana (Βιριδιάνα) του Luis Buñuel, (1961, Ισπανία, 90 λεπτά)

*7-10 Μαΐου 2015, Ώρα: Πέμπτη 15:00-21:00, Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00, Σάββατο 10:00-22:00, Είσοδος ελεύθερη, Τηλ. 2106776540

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα