Ματιές στην πόλη

Μπήκαμε στην πτέρυγα-φάντασμα του Παπανικολάου

Εδώ και 39 χρόνια η γ΄πτέρυγα του Νοσοκομείου δείχνει σαν σκηνικό πολεμικής ταινίας.

Έλενα Ταξίδου
μπήκαμε-στην-πτέρυγα-φάντασμα-του-παπ-202552
Έλενα Ταξίδου

Εδώ και 39 χρόνια το Παπανικολάου κρύβει μία ολόκληρη πτέρυγα-φάντασμα στις νοσοκομειακές υποδομές του. Ο σεισμός του 1978 κατέστησε μη λειτουργική την γ’ πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία χρονολογείται από το 1920 και αποτελεί κομμάτι του ιστορικού Σανατόριου Ασβεστοχωρίου. Για τις ανάγκες ρεπορτάζ μας γύρω από την ιστορικότητα του Παπανικολάου ως εξέλιξη του Σανατόριου, το οποίο και θα δημοσιευθεί σύντομα, επισκεφθήκαμε και την πτέρυγα-φάντασμα του Πέτρινου κτιρίου.

Η εν λόγω πτέρυγα, που έφτασε και ως ερώτημα στην Βουλή κατά το παρελθόν από τον κο Καλαφάτη, πριν από την εγκατάλειψή της φιλοξενούσε μέρος της πνευμονολογικής κλινικής ενώ η παράδοσή της στην δύναμη του χρόνου τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την βαριά ιστορία της, καθιστά την ατμόσφαιρα του χώρου ικανή για τα γυρίσματα πολεμικής ταινίας. Το μέλλον της διαφαίνεται σταθερά “παροπλισμένο” καθώς σε συνομίλια μας με την διοίκηση του Νοσοκομείου, ο κος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, διοικητής αυτού, ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής μιλώντας μας για τις οικονομικές συγκυρίες και τις προτεραιότητες του Παπανικολάου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εικόνες © Αργυρώ Μπαρή

Μισογκρεμισμένα ντουβάρια, σοβάδες που παραδίδονται στην υγρασία, σιδεριές που ξεφυτρώνουν από το πάτωμα και ένα γαλάζιο χρώμα να ξεθωριάζει πάνω στους τοίχους προδίδοντας την πρότερη ταυτότητα του χώρου. Μερικά σκονισμένα κρεβάτια, ξεθωριασμένα βιβλία ασθενών κα. συμπληρώνουν το σκηνικό -κυριολεκτικά- καθώς αποτελούν κομμάτι των σκηνικών της παράστασης “Ούτε μια αναπνοή χαμένη” η οποία και ανεβαίνει στον φυσικό της χώρο, στο ισόγειο της συγκεκριμένης πτέρυγας, από το 2013 αποτελώντας και την μόνη χρήση ουσιαστικά της υποδομής την τελευταία 30ετία.

Τόσο ο κύριος Δαγδαλέλης, διευθυντής ακτινολογικού τμήματος και ένας εκ των μελών της θεατρικής ομάδας Ληνός η οποία ανεβάζει την συγκεκριμένη παράσταση, όσο και ο διοικητής του Νοσοκομείου μας εξήγησαν πως ανά τα χρόνια έγιναν προσπάθειες για μερική αποκατάστασή του τμήματος του πέτρινου συγκροτήματος, με κάποιες μικροπαρεμβάσεις και με σημείο σταθμό σχετική μελέτη του ΑΠΘ για την υποδομή της. Η τότε μελέτη, η οποία χρειάζεται πλέον επικαιροποίηση, ανέδειξε το κόστος για την αποκατάσταση της πτέρυγας στα 10.000.000 ευρώ. Όποιες προσπάθειες και αν έγιναν όμως δεν απέδωσαν εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Στον αντίποδα η διεξαγωγή μιας νέας μελέτης αυτή την στιγμή θα αγγίξει το ποσό των 500.000 περίπου ευρώ.

Ο κος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, διοικητής του Νοσοκομείου, μιλάει για ένα “δαπανηρό εγχείρημα” το οποίο αποτελεί και το μόνο δυσθεώρητο εμπόδιο για την αξιοποίηση της πτέρυγας. 

Στόχος τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων είναι η αποκατάσταση του κτιρίου και όχι η κατεδάφισή του. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ενεργοποιηθούν τόσο η ΥΠΕ όσο και να εκπονηθεί νέα μελέτη για να σχηματιστούν τα οικονομικά κόστη του εγχειρήματος.

Εξαιτίας έλλειψης πόρων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οι προτεραιότητες του νοσοκομείου έχουν προσαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες που θέτουν στο προσκήνιο μόνιμα την πλήρη στελέχωση των κλινικών και των ήδη υπάρχουσων πτερύγων από την αξιοποίηση μιας άδειας υποδομής.

Ωστόσο μας εξηγεί πως θα ήταν ευχής έργον η αποκατάσταση της πτέρυγας καθώς παρά το γεγονός πως το Νοσοκομείο αυτή την στιγμή δεν έχει έλλειψη κλινικών, η κίνηση αυτή θα βοηθούσε μελλοντικά στην καλύτερη ανάπτυξη των παροχών της νοσοκομειακής κοινότητας. 

Με την ενσωμάτωση κάποιων τμημάτων του νοσοκομείου στον κύριο κορμό του, δηλαδή το γνωστό “Πέτρινο”, και την επαναλειτουργία της πτέρυγας θα δημιουργηθεί μία συνάρτηση παραγόντων, όπως η αύξηση του χώρου και η καλύτερη διαχείρηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία εν γένει θα δώσει τον χώρο εξέλιξης των βασικών λειτουργιών του Νοσοκομείου.

Ο χώρος μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολα προσβάσιμος από επισκέπτες τριγύρω. Αυτό καθιστά εύλογο το ερώτημα για την ασφάλειά του και για την απουσία κάποιας μορφής προστατευτικών. Μας διαβεβαίωσαν πως ο χώρος δεν είναι επικίνδυνος για τους επισκέπτες ή το προσωπικό από την στιγμή που δεν γίνονται βαριές χρήσεις και παρεμβάσεις. Πολύ σύντομα, μετά το πέρας και της επερχόμενης παραγωγής της παράστασης πάλι στο σημείο στις 30 Ιουνίου, η διοίκηση του Νοσοκομείου θα φροντίσει να καταστήσει μη εύκολα προσβάσιμη την πτέρυγα για τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ωραία ιστορία “κρυμμένη” στο Παπανικολάου από το 1990

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα