Ι ♥ SKG: Aυτά θα είναι τα πιο hip σημεία της πόλης

0
27439
OLG_6330.NEF
Εικόνα: Θανάσης Σταθόπουλος

Είναι γνωστή η ακολουθία που θέλει μια επιχείρηση ή μια δημιουργική ομάδα να σκάει από το πουθενά και να στήνει γύρω της μια ολόκληρη κατάσταση, η οποία με την σειρά της τραβάει και άλλες επιχειρήσεις που αν αφουγκραστούν σωστά την φάση, φέρνουν με τη σειρά τους και τον κόσμο μαζικότερα στο σημείο τους.

Κάπως έτσι δημιουργείται με απλά λόγια ένα trend και σε μετάφραση σύγχρονης ζωής, μια hip περιοχή στην πόλη. “Ηip areas” δηλαδή γειτονιές, σημεία και περιοχές οι οποίες αναπτύσσουν ανά διαστήματα έντονη δραστηριότητα επιχειρηματικά και κοσμικά.

Σήμερα στην διπολική Θεσσαλονίκη των διαφορετικών κουλτούρων, ματιών, αυτιών, τσιγάρων και νοοτροπίας δεν είναι εύκολο να σταμπάρεις μια περιοχή ως hip αλλά μπορείς να προβλέψεις το τι θα αρχίσει να ανεβαίνει μετατοπίζοντας τον κόσμο δεξιά και αριστερά μέσα στην πόλη.

Για τους περισσότερους συνήθως συμβαίνει ξαφνικά, γρήγορα, απότομα. Παρατηρείς κόσμο μονίμως εκεί, το timeline σου γεμίζει από το συγκεκριμένο check in και το instagram από φωτογραφίες. Οι κυνηγοί των τάσεων όμως το αισθάνονται από νωρίς. Όλοι έχουμε κάποιον φίλο-γνωστό ο οποίος ως δια μαγείας είναι πάντα πρώτος στα πρώτα.

Πέντε στρέμματα όλο και όλο το θεσσαλονικιώτικο έδαφος με το περισσότερο μέρος του να έχει υπερκορεστεί από το πέρα δώθε των trends. Οπότε η ιστορία δείχνει την κατάκτηση “νέων εδαφών”. 

Το πιο πετυχημένο παράδειγμα ήταν μέχρι και σήμερα η Βαλαωρίτου. Ο Φραγκομαχαλάς, η Συγγρού και το πεδίο γύρω από την πλατεία Χρηματιστηρίου, με τα φθηνά ενοίκια και την ησυχία τράβηξε πριν κάποια χρόνια καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς ανθρώπους και ομάδες οι οποίοι στήνοντας την εναλλακτική τους φάση, τράβηξαν με την σειρά τους επιχειρηματίες και το νέο urban spot μόλις είχε γεννηθεί.

Το ίδιο hip ήταν μέχρι και τα early 90s τα Λαδάδικα και στις πρώιμες αρχές των 00s η Άνω Πόλη. Hip υπήρξε και η πάνω πλευρά της Εγνατίας, με την Ολύμπου να γεμίζει φοιτητές, ο δρόμος εναλλακτικά μπαρ και ταυτόχρονα ουζάδικα με χαρακτήρα, οι πλατείες σκεϊτάδες και η ζωή της Θεσσαλονίκης τίτλους τύπου “το groove της ζωής πάνω από την Εγνατία”.

Σήμερα μία είναι η περιοχή που παίζει, αυτό που λέμε, δυνατά και άλλες δύο ανεβαίνουν διαρκώς. Η μετατόπιση όλων όσων θέλουν να είναι από τους πρώτους παρόντες στις αλλαγές και την ακολουθία των τάσεων, μελλοντικά θα γίνεται στα κεντρο-δυτικότερα έως τελείως δυτικά, της πόλης.

Εξαίρεση όλων η Τούμπα, ως κράτος εν κράτει. Άνω και Κάτω Τούμπα είναι μία στημένη πόλη μέσα στην πόλη. Κρατάει τον κόσμο της στα όριά της και αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό παράδειγμα από το εκάστοτε trend της περιόδου.

Η περιοχή γύρω από το Καραβάν Σαράι, η Μοναστηρίου -που θα είναι το επόμενο hot όνομα της Θεσσαλονίκης- ο Βαρδάρης και η Γιαννιτσών -μην σοκάρεστε- αποτελούν την αφετηρία της νέας hip φάσης στην πόλη. Θυμηθείτε το.

Caravan b&b
Caravan b&b

Πόλη είναι να ανακαλύπτεις τα bars, τους ανθρώπους και τα concept μόνος σου. Όχι να τα βλέπεις να στριμώχνονται μπροστά στα μάτια σου. Ξενερώνεις και δεν έχει νόημα. Μόνο έτσι η αστική ζωή γίνεται παιχνίδι και η πραγματικότητα ακόμα και σε αυτή την πόλη εθιστικότερη των κατασκευαστικών προδιαγραφών της. 

Αυτή είναι και η ιδιοσυγκρασία της νέας hip περιοχής της Θεσσαλονίκης που ξεκινάει από το Καραβάν Σαράι. Το γνωστό ερείπιο παλιό δημαρχείο της πόλης και η περιοχή γύρω του είναι το απόλυτο hip σημείο αυτή την στιγμή στην Θεσσαλονίκη και γιαυτό ευθύνεται μια σειρά ανθρώπων και πραγμάτων που επιχείρησαν εκεί και οσονούπω θα τραβήξουν μαζί τους και άλλα.

Το Bord De L Eau, χωμένο σε μια εμπορική στοά της Εγνατίας (νο 45) έκανε παιχνίδι με το σημείο και το όνομά του. Έφτιαξε έναν υψηλής αισθητικής αλλά όχι ελιτίστικο χώρο και με προσεγμένες επιλογές πιστό στην φιλοσοφία του μέχρι και σήμερα δίνει το αρχικό στίγμα του σημείου.

Εκατό layers νέων και παλιών πραγμάτων να σκάνε το ένα πίσω από το άλλο αλληλοσυμπληρωματικά και αταίριαστα σε μια ακτίνα. Αυτό θα πει hip. Και δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιθανώς ακούγεται. 

Όλα, από τους κλειδαράδες και τα καταστήματα με λάστιχα μέχρι ωραίες μουσικές και signature cocktails. Σαν να λέμε περπάτησα και τυχαία βρήκα το σπίτι μου μαμά.

Το Caravan b&b έσκασε παραδίπλα του Bord De L Eau και δίπλα στο Καραβάν Σαράι. Ένα καραβάνι για σπίτι τις νύχτες που ξεμένεις στην πόλη ή απλά δεν θέλεις να γυρίσεις στο δικό σου. Ή ένα κρεβάτι και πρωινό όταν δεν έχεις που την κεφαλήν κλίναι στην Θεσσαλονίκη, μικρέ ταξιδευτή.

Σηκώθηκε περήφανο με τα χρώματά του και την παιχνιδιάρικη αισθητική του και αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό πραγματικό b&b της πόλης (Ρέμπελου) Πηγαίνεις για ένα ύπνο και στο κάνει εμπειρία.

Το Stereo άνοιξε και έγινε ένα μικρό βερολινέζικο σύμπαν στην Θεσσαλονίκη. Κανονικό όμως Βερολίνο, όχι από εκείνα που αντιγράφουμε μια ιδέα και τέλος. Μουσικές, φάση, χώρος, ποτά και ο κόσμος που “ξέρει” ξαφνικά κατευθύνεται προς το Καραβάν Σαράι (Βαμβακά 3).

Η 2 Concept Store Gallery, ένας ιδιαίτερος πολυχώρος με ταυτόχρονη έκθεση επίπλων, έργων τέχνης και άπαιχτων ποτών, στην Ιουστινιανού στην περιοχή του Καραβάν.

14322231_612239528949660_8064052156857286229_n

Αφήνεις το Καραβάν να συνεχίσει την δουλειά του και να “μεγαλώσει” και πας Βαρδάρη.

Urania bar, Space Lab, Αισώπου έφθασες Σταθμό. Το κομμάτι από τον Βαρδάρη μέχρι και το ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού αναπτύσσεται διαρκώς. Τραβάει σταθερά και δυνατά κόσμο καθιερώνοντας ένα νέο πεδίο δυτικότερα.

Η Γιαννιτσών. Μετά το One Salonica, την συγκέντρωση γραφιστών και σχεδιαστών σε studio και γραφεία μέχρι και τα Πρακτορεία αλλά και τα χαμηλά ενοίκια που φέρνουν περισσότερους φοιτητές από ποτέ, η Γιαννιτσών μεταμορφώνεται στο νέο hip σημείο της πόλης, στρώνοντας το έδαφος για την πλήρη μετάλλαξή της.

Το πρόσωπό της μέχρι και σήμερα μπορεί να θέλει πιάτσα και πεζοδρόμιο τις νύχτες αλλά όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα θα μοιάζει τουλάχιστον καθαρόαιμο σκηνικό του Χαλκμπεργκ από μια “πόλη στις φλόγες”.

Η “Μοναστηρίου” θα είναι το επόμενο hit-hip της πόλης. Το όνομά της θα παίζει δυνατά και όχι μόνο για τις αντιπροσωπείες και τα καταστήματα σιδηρικών. Τα εγκαταλειμμένα παλιά κτίσματα από την κάτω της πλευρά, λειτουργούν ως καμβάς για τους γκραφιτάδες και ως ανεξερεύνητο αστικό πεδίο φωτογράφισης για τους φωτογράφους.

Από την πάνω πλευρά με μέτωπο προς τα δυτικά, συνεργεία αυτοκινήτων ανακαινίζονται και θυμίζουν industrial νεοϋρκέζικα urban spots και οι άδειες αποθήκες της νιώθεις πως πολύ σύντομα θα γεμίσουν djs sets.

hip 4

Περπατήστε την πόλη περισσότερο, ψυχανεμιστείτε τα vibes και ακολουθήστε το ρεύμα. Γιατί από τότε που το “dont go with the flow” έγινε μόδα, πέθανε.

Διαβάστε Επίσης: HOST(H)ESS: 20 must για τον φίλο σου που φιλοξενείς στη Θεσσαλονίκη και για την απόλυτη νέα αστική τάση στα πάρτι αλλά και για το νέο δημιουργικό πρόσωπο της Παπαμάρκου. 

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ