Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη
Το αντίο του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, της ΓΣΕΕ και η δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη.
Ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Γάκης, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη και υποκλίνονται με σεβασμό και θαυμασμό στο παροιμιώδες καλλιτεχνικό έργο που κληροδοτεί στο Έθνος μας και στην παγκόσμια κοινότητα ο εμβληματικός δημιουργός.
Τον ευγνωμονούμε γιατί τίμησε τον Πολιτισμό, υπηρέτησε την Τέχνη, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Ο Μίκης όλων μας ήταν η Ελλάδα, καθώς μετουσίωσε τις αγωνίες του λαού μας σε στίχους, μουσική και μελωδίες που έμειναν ανεξίτηλες στο χρόνο.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Εθνικό πένθος εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη για το θάνατο του ανθρώπου, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έγινε συνώνυμη του ήθους, της συνέπειας και της δημιουργικότητας.
Από την αρχή λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει πολλές φορές στη σκηνή του τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, με την πρώτη παρουσία του να είναι τον Μάιο του 2001 και τον ίδιο να διευθύνει τη συναυλία.
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει τις παραστάσεις «Ελένη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, απόψε στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο Βύρωνα Αττικής και στο Δημοτικό (θερινός) κινηματογράφο REX, στη Χαλκίδα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.
Ενός μοναδικού καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας, ενός αγωνιστή και πολιτικού, που με το έργο του αναβάθμισε και διαμόρφωσε τη μουσική αντίληψη του τόπου μας και σφράγισε ανεξίτηλα τη νεότερη πολιτιστική μας ιστορία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ σε δύο παραστάσεις:
– «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσώλη (1975).
– «Ντουέντε» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παλαμίδη (1998).
Το ΚΘΒΕ συμμετείχε στη συναυλία με το εμβληματικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 2019).
Ήταν ένας μεγάλος Έλληνας, τον ευγνωμονούμε.
Εθνικό Θέατρο: «Μια αξεπέραστη προσωπικότητα με παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία»
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου με αισθήματα βαθύτατης θλίψης και απέραντου σεβασμού αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τελευταίο Μεγάλο Έλληνα που έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ως πολύτιμο δώρο σε όλους τους Έλληνες, οι συνεχείς αγώνες και το ασίγαστο πάθος του για την ελευθερία και τη δημοκρατία για μια καλύτερη Ελλάδα, αποτελούν φωτεινά σημεία μίας αξεπέραστης προσωπικότητας με παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία.
Συνεργάστηκε επανειλημμένα ως συνθέτης σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, λαμπρύνοντας με το σπουδαίο ταλέντο του αξέχαστες στιγμές των Επιδαυρίων.
Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει για πάντα μέσα στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας με τη μουσική, την ποίηση και τους ακατάβλητους αγώνες του.
Η ΓΣΕΕ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη
Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Του ανθρώπου που μέσα από τη μουσική του αλλά και την αγωνιστική του δράση, άφησε το στίγμα του και αναδείχθηκε μία από τις σημαντικότερες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας, με παγκόσμιο κύρος. Έζησε τη λατρεία του κόσμου, μα πάνω από όλα έζησε στο έπακρον τη δημιουργία. Παγκόσμια προσωπικότητα που η μουσική του είναι συνυφασμένη με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των ανθρώπων.
Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία να κατάφερε να γράψει πάνω από 1000 τραγούδια, συμφωνικά έργα, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τραγωδίες, μουσική για κινηματογράφο, αυτό όμως που θα μείνει ανεξίτηλο στην παγκόσμια μνήμη, είναι ότι χάρη σε αυτόν η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία ο λαός ακούει και τραγουδά, μελοποιημένη, βραβευμένη ποίηση στις καθημερινές του στιγμές.
Το αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη θα μείνει ανεξίτηλο. Τα τραγούδια του, άλλοτε λυρικές μελωδίες -αγκάλιασμα του οράματος και των ονείρων- και άλλοτε επικοί χείμαρροι, συντρόφευσαν τους αγώνες του ελληνικού λαού και συνόδευσαν μουσικά τις κινητοποιήσεις του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης σύμβολο της ζωντάνιας, της μαχητικότητας και της αισιοδοξίας, έφυγε πλήρης ημερών αλλά τον θάνατό του από καιρό είχε νικήσει….
«Στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους
αν σε πάρω, Χάρε, στο κρασί
αν σε πάρω στον χορό και στο τραγούδι
τότες χάρισέ μου μιας νυχτιάς ζωή»
(«Στα περβόλια»,1962, στίχοι, μουσική Μίκης Θεοδωράκης)
Η δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη
«Με θλίψη αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Έλληνα.
Έναν σπουδαίο δημιουργό, έναν ακούραστο αγωνιστή.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας.
Το έργο του συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.
Είναι η παρακαταθήκη για μας και τις επόμενες γενιές.
Άξιος Εστί!».
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ