5-πράγματα-για-να-κάνεις-αυτό-το-φθινόπω-1232894

Agenda

5 πράγματα για να κάνεις αυτό το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη

Η πόλη "χορεύει" σε ρυθμούς Φεστιβάλ, όμως εδώ θα βρείτε πού αλλού μπορείτε να περάσετε καλά

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Μπορεί η πόλη να βρίσκεται αυτές τις μέρες σε κινηματογραφικούς ρυθμούς φεστιβάλ, ωστόσο πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γίνονται την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη για όσους αναζητούν και κάτι περισσότερο από καλές ταινίες στις αίθουσες του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μερικά από αυτά, τα βρίσκετε εδώ!

«Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Η έκθεση παρουσιάζει θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών Γιώργου Σικελιώτη και Τάσσου (Αλεβίζου) προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Από τα έργα τους, ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.

1ο Visual Arts International Festival (VAiF)

Το Visual Arts International Festival (VAiF) ανακοινώνει την πρώτη του διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 29 Νοεμβρίου 2024, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημείο συνάντησης και έμπνευσης για δημιουργούς από τον χώρο της φωτογραφίας, της γραφιστικής και του βίντεο, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, ομιλίες, προβολές, καθώς και εκπαιδευτικά masterclasses. Το VAiF έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία σημαντικών φορέων και οργανισμών, όπως το Τμήμα Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Photometria International Photography Festival, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Επικοινωνίας), το Fotofabrika Festival της Βουλγαρίας και την Triennale της Βουλγαρίας.

Σε όλη τη διάρκεια του 1ου VAiF θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, την ατομική έκθεση φωτογραφίας «Η Φωνή του Αντώνη» του Χρήστου Καπάτου σε επιμέλεια του Παναγιώτη Παππά στο esp+ gallery, την Έκθεση Φωτογραφικών Βιβλίων Photobook Exhibition σε επιμέλεια της Σοφίας Τολίκα στο esp+ gallery, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Open Call Portfolio σε επιμέλεια του Στέφανου Κεσίδη στο Κτήριο Κ3 (δίπλα από την αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου) στην 26ης Οκτωβρίου 62, την Ομαδική έκθεση γραφιστικής Designing for Change: Earth επίσης στο Κτήριο Κ3, την Έκθεση Γραφιστικής We Are Earth στο Φουαγιέ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Doriyan Todorov στο Κτήριο Κ3, την Έκθεση γραφιστικής Catalogue Design – ΕΒΓΕ 2024 στο Κτήριο Κ3 επίσης, την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Θεόφιλου Στουπιάδη με τίτλο «Καφενεία» σε επιμέλεια της Έλενας Καραθανάση στο ΥΔΡΟ στην Ναυάρχου Κουντουριώτου και την ατομική έκθεση φωτογραφίας «Mundus» της Σοφίας Τολίκα σε επιμέλεια του Μανώλη Σκούφια στο ORATOS. Μεταξύ του μεγάλου προγράμματος της διοργάνωσης, ξεχωρίζει το Workshop Χαρακτικής «Βασικές Αρχές linoleum» με εισηγήτρια την Μαρία Παπαδοπούλου στο esp+ στα Λαδάδικα, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο αυτιστικός χαρακτήρας του αυτιστικού ατόμου στον κινηματογράφο» στο esp+ gallery, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ήχος των χρωμάτων» του Παναγιώτη Παπουτσή και άλλα πολλά που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε τα μέρες του 1ου Visual Arts International Festival.

200 χρόνια από τη γέννηση του Anton Bruckner στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Στον νέο κύκλο συναυλιών της Κ.Ο.Θ. έρχεται σε πρώτο πλάνο η σχέση του κορυφαίου βιολιστή Φριτς Κράισλερ με τον δάσκαλό του Άντον Μπρούκνερ, 200 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζουμε φέτος με μία σπουδαία συναυλία την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 21:00.

Ο Κράισλερ πάτησε πάνω στο πρώτο μέρος του κοντσέρτου για βιολί σε ρε μείζονα του Νικολό Παγκανίνι και αλλάζοντας όλο το μέρος της ορχήστρας κατάφερε να παράξει μία βιεννέζικη δημιουργία μέσα από ένα αυθεντικό ιταλικό έργο επηρεασμένο από το μπελ κάντο. Σολίστ η εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κατερίνα Χατζηνικολάου, ενώ διευθυντής ορχήστρας θα είναι ο Leo McFall.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη μνημειώδη «Ενάτη Συμφωνία» του Μπρούκνερ, που ο δημιουργός της έγραφε για εννιά ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφού έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τελειώσει το φινάλε της, αφήνοντας ημιτελές το σημαντικότερο ίσως έργο του.

Πρόγραμμα: Νικολό Παγκανίνι (1792-1840) – Φρήντριχ ‘Φριτζ’ Κράισλερ (1875-1962): Κοντσέρτο σε μια κίνηση για βιολί και ορχήστρα        (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Άντον Μπρούκνερ (1824-1896): Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα

Αντώνης Φωνιαδάκης: «LENTO» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η νέα χορογραφική δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη που θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσκής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσκής Μ1) υπόσχεται μια δυναμική και βαθιά εκφραστική εξερεύνηση των μπαρόκ θεμάτων μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου χορού και της μουσικής. Στη χορογραφία του, αντλεί έμπνευση από την αρχή του κοντραπούντο και την εφαρμόζει στην κίνηση. Κάθε χορευτής, σαν ένα όργανο σε μια μπαρόκ φούγκα, εισάγει το δικό του μοτίβο, το οποίο εμπλέκεται με αυτά των άλλων για να σχηματίσει ένα συνεκτικό, αλλά πολύπλοκο σύνολο. Αυτή η προσέγγιση δεν ακολουθεί απλώς τη μουσική, αλλά δημιουργεί έναν διάλογο μαζί της, με κάθε χορευτή να προσθέτει τη δική του “φωνή”, διαμορφώνοντας τη δική του αφήγηση μέσα στη συνολική σύνθεση.

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης | Βοηθός Χορογράφου: Pierre Magendie | Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Julien Tarride

Χορεύουν οι: Christian Denice, Rosario Guerra, Terra Kell, Lou Landré, Pier Loup, Νίκος Γρηγοριάδης, Εύη Οικονόμου

Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20.30 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου μπορείτε να απολαύσετε μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν με τη συνένωση και την ίδρυση του MOMus το 2018.

Αποκαλύπτει όμως πολλά: μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές ιστορίες συνθηκών καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ιστορίες ταυτοτήτων άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών, άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, άγνωστες ιστορίες της θεσμικής εξέλιξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης άγνωστα περιστατικά έμπνευσης, αναπάντεχες συζεύξεις ιστορικών στοιχείων, μύθων και φαντασίας.

Με την έκθεση σηματοδοτείται και ο μερικός ανασχεδιασμός της εμπειρίας του επισκέπτη μέσα στον αρχιτεκτονημένο χώρο: μια ανανεωμένη υποδοχή και ανανεωμένες υποδομές, με την ελπίδα να μεταβληθούν η πραγματική αίσθηση και κίνηση μέσα στους χώρους.

Καλλιτεχνική διεύθυνση/επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου. Με τη συμβολή των: Θοδωρή Μάρκογλου, Γιάννη Μπόλη, Κατερίνας Σύρογλου,  Post-Spectacular Office

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα