Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-1080028
Parallaxi

Μία νέα εβδομάδα ξεκινάει και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά και ψυχαγωγικά δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!

Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:

Θέατρο

Γκάρης, το μιούζικαλ | Βασιλικό Θέατρο

«Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο κεντρικός ήρωας της παιδικής παράστασης του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» που επιστρέφει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη σεζόν.

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, που παρακολούθησαν ήδη πολλοί θεατές, μικροί και μεγάλοι, από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης. Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι. «Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».

Ο «Γκάρης» είναι ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά που έχει γράψει η Τασούλα Επτακοίλη και παρουσιάζεται σε μια ευφάνταστη θεατρική διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά. Η παράσταση «Γκάρης, το μιούζικαλ» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Θεάτρου για παιδιά και εφήβους στη διοργάνωση της ελληνικής ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών θεατρικής περιόδου 2022- 2023.

*Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30

Το Γκρούφαλο | Θέατρο Αυλαία

Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του θεατρικού έγινε το 1999. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αγγλία το 2001. 23 χρόνια μετά, το έργο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε για το ελληνικό κοινό και παρουσιάζεται σε θέατρα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία, συνεχίζει και κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις του κόσμου όπως στο West End του Λονδίνου (10 σεζόν), στο Broadway της Νέας Υόρκης (2 σεζόν) και στο πανέμορφο θέατρο του Όπερα Χαουζ στο Σύντνευ. Οι London Times το έχουν αναφέρει ως ένα «ακαταμάχητα γοητευτικό θεατρικό έργο για παιδιά και οικογένειες».

Ένας ποντικός βγήκε βόλτα στο βαθύ, σκοτεινό δάσος… Ψάχνοντας το φουντούκι του, συνάντησε την πονηρή αλεπού, την εκκεντρική κουκουβάγια και το φίδι που πάει σε όλα τα πάρτυ. Θα καταφέρει να σωθεί ο ποντικός από τα πεινασμένα πλάσματα του δάσους μέσα από την ιστορία του τρομερού Γκρούφαλο; Εξάλλου δεν υπάρχει Γκρούφαλο – ή μήπως… υπάρχει; Ελάτε να ζήσετε τις περιπέτειές του κλασικού εικονογραφημένου βιβλίου των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ σ’αυτή τη μαγική θεατρική διασκευή. Μια τρομακτικά διασκεδαστική παράσταση, γεμάτη γέλιο και μουσική, για παιδιά μέχρι 80 ετών.

Σημείωση για εκπαιδευτικούς:

Μία μοναδική εμπειρία στο διαδραστικό, αφηγηματικό θέατρο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας 3-8 (προνήπια έως Γ’ Δημοτικού) που προάγει: -Την εφευρετικότητα και το θάρρος στις δύσκολες στιγμές -Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με στόχο τη γρήγορη επίλυση προβλημάτων -Την έννοια του εκφοβισμού ακόμα κι από τους αδύναμους -Την απλότητα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός ποντικού που ψάχνει στο δάσος το φουντούκι του

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ολίβια Τζέικομπς | Δραματουργική επεξεργασία: Τόμπι Μίτσελ | Μετάφραση / Σκηνοθετική επιμέλεια: Άγγελος Κλωνάρης | Μουσική/Στίχοι: Τζον Φάιμπερ, Ρόμπιν Πρας, Ολίβια Τζέικομπς και Άντι Σω | Χορογράφος: Μόρακ Κρος | Επιμέλεια Χορογραφιών: Χρήστος Κατίδης | Σχεδιασμός Σκηνικών / Ενδυματολογία: Ισλα Σω | Κατασκευές Σκηνικών: Μαγδαληνή Σίγα | Κατασκευή Κοστουμιών: Νίκος Μηνάς, Ελένη Χασιώτη | Εγγραφές Studio: Panorama Film Sound | Γραφικά / προσαρμογές: Ρέα Δουφέκα Video επεξεργασία: Παναγιώτης Πέτρου | Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης | Παίζουν και τραγουδούν: Νίκος Θάνος: Αφηγητής, Γκρούφαλο | Πέτρος Ζαφειρίου: Αλεπού, Κουκουβάγια, Φίδι | Μελίνα Ταχτσίδου: Ποντίκι | Βοηθός σκηνοθέτη / Understudy: Νίκη Αναστασίου

*Από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα και Κυριακή 11.30 το πρωί | Εισιτήρια από 12 Ευρώ στο www.more.com (πρώην viva) και στα ταμεία του Θεάτρου | Link εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/children/to-gkroufalo | Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά με το διάλειμμα | Προτεινόμενες ηλικίες είναι 3 έως 8 ετών | Εισιτήρια πληρώνουν παιδιά από 2 ετών κι ενήλικες και έχουν θέση. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να τα έχετε αγκαλιά | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, επικοινωνήστε με το Θέατρο Αυλαία στο 2310-230013 και online στο: https://www.underdogent.com/schools | Μία παραγωγή της Underdog Entertainment σε συνεργασία με την Αγγλική εταιρία θεάτρου Tall Stories UK

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» | ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία, η παράσταση-φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη, στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), για να μας χαρίσει γέλιο και αισιοδοξία! «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα. Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.

Ένας γάμος που διαλύεται εξαιτίας μιας απιστίας. Ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Κι ένας ανομολόγητος έρωτας που αποκαλύπτεται ύστερα από είκοσι χρόνια. Ένας πρώην, ένας νυν… κι ένα σπίτι γεμάτο μυστικά, που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

• Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Νατάσα Δαλιάκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Νίκος Τσολερίδης (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)

Πληροφορίες: Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Πρεμιέρα: Σάββατο 28/10/2023, στις 21.00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό | ΄Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00 & 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00

Εχθροί. Μια ερωτική ιστορία | ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, επιστρέφει στην ΕΜΣ για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

«Χέρμαν… Δεν φταίμε εμείς. Ο κόσμος γύρω μας έγινε κομμάτια κι εμείς είμαστε τα θραύσματα.»

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.

Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.

Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.

Συντελεστές: Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Χρίστος Νταρακτσής (Οδηγός), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς), Ανδριάνα Χαλκίδη (Ταμάρα)

Πληροφορίες: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα) | Πρεμιέρα: Κυριακή 29/10/2023, στις 21.00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00 | Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00 | Σάββατο: 18.00 & 21.00 | Κυριακή: 19.00

Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

«Σ’ εσάς που με ακούτε» | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις που συγκέντρωσε, την περσινή σεζόν, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ’ εσάς που με ακούτε» που επιστρέφει για 2η χρονιά την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Το κείμενο της πάντα επίκαιρης και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, Λούλας Αναγνωστάκη, στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, ενός από τους πιο ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες έχει γίνει σύνθημα και προκαλεί πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.

Να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.

Η Λούλα Αναγνωστάκη στο Σ’ εσάς που με ακούτε, ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά, να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης | Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Θεοδωρίδης, Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου | Χορογραφία- Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή | Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου | Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου | Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας | Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή | Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Πανά | Β’ Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Γεωργίου | Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος | Φωτογραφίες: Mike Rafail (That long black cloud)

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος (έως 17/12), Νικόλας Δροσόπουλος (από 20/12) (Τζίνο), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Τρούντελ), Νικόλας Δροσόπουλος (έως 17/12), Χρήστος Τσάβος (από 20/12) (Νίκος), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρία), Γιώργος Κολοβός (Ιβάν), Νίκος Μήλιας (Άγης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Σοφία), Δημήτρης Ναζίρης (Χανς), Μπέττυ Νικολέση (Έλσα)

Πληροφορίες: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 21:00 εως 30 Δεκεμβρίου  | Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα | * Κατά τη διάρκεια της παράστασης για τις ανάγκες της δράσης ακούγεται πυροβολισμός και ένας ηθοποιός ανάβει τσιγάρο. | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη – Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00 & 21:00 | Κυριακή: 19:00

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30 – 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

Hum@nitarium | Θέατρο Τ

Μετά την μεγάλη επιτυχία της στο Διεθνές Φεστιβάλ X-Fest του Teatrul Excelsior στο Βουκουρέστι, η παράσταση Hum@nitarium επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά στην ανανεωμένη εκδοχή της, αυτή τη φορά στο Θέατρο Τ.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αντιπροσώπους το 2023; Πώς επηρεάζει την ψήφο μας το δημόσιο προφίλ ενός προσώπου στα social media; Ποια η αξία της συνεχούς αξιολόγησης σε μια κοινωνία που επικρατεί ο κανιβαλισμός και η κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture);

Το Hum@nitarium ξεκίνησε ως ιδέα του σκηνοθέτη Θάνου Νίκα και πάνω σε αυτή η Στέλλα Παπαδημητρίου έγραψε ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο. Είναι μια νέα δραματουργία που πειραματίζεται με την εμπλοκή του θεατή στην παράσταση, αφού ο ίδιος καλείται να πάρει θέση, να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της και να επηρεάσει την έκβασή της, μέσω της εφαρμογής που θα κατεβάσει στο κινητό του.

Στην παράσταση, ο αλγόριθμος επιλέγει τρεις ανθρώπους μέσα από την λειτουργία τους στα social media. Ο ίδιοι παρουσιάζονται στην ετήσια διοργάνωση της κοινότητας έτσι ώστε, η κοινότητα, να τους γνωρίσει καλύτερα. Συστήνονται με ένα ψευδώνυμο επιλογής τους για να ενισχύσουν, σύντομα και περιεκτικά, την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Το Hum@nitarium είναι το αξιακό σύστημα που θα τους δώσει την απόλυτη αναγνώριση ή την οριστική τους διαγραφή.

Tο Humanitarium, ως ιδέα, έχει την ίδια ρίζα με το Social Credit System «Sesame Credit» που εφαρμοζεται στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2015. Οι πολίτες φακελώνονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε τους μικροκίνηση. Το σύστημα βαθμολογεί, επιβραβεύει ή τιμωρεί δημόσια. Ο ιδεολογικός αλγόριθμος είναι «οι άνθρωποι με χαμηλό σκορ να χρεοκοπούν», όπως δήλωσε ο Hou Yunchun, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Περισσότερα για το Κοινωνικό Πλαίσιο του Hum@nitarium θα βρείτε εδώ. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023 στο Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ξεκίνησε την περιοδεία της τον Οκτώβριο του 2023, στο Διεθνές Φεστιβάλ X-Fest 2023 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της δραματουργίας της παράστασης, οι ηθοποιοί κλήθηκαν να δημιουργήσουν το ψηφιακό προφίλ του ρόλου τους στο Instagram. Μπορείτε να τους γνωρίσετε πριν την παράσταση: Κουνάβι: https://www.instagram.com/k_o_u_n_a_v_i/ | Βιζόν: https://www.instagram.com/v_i_z_o_n/ | Νυφίτσα: https://www.instagram.com/n_i_f_i_t_s_a/ Πριν την παράσταση θα χρειαστεί να κατεβάσετε την εφαρμογή Humanitarium στο κινητό σας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Στέλλα Παπαδημητρίου | Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας | Σκηνικό – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ | Μουσική επιμέλεια : Μάριος Ιωαννίδης | Βίντεο: Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου | Γραφιστική επιμέλεια: Λίζα Γεωργοπούλου, Γεωργία Ζαφειρίου | Επικοινωνία – Social media: Δημήτρης Δάγκαλης, Κατερίνα Συναπίδου | Mobile application: Θωμάς Δερμάρης, Ιωάννης Γότσος | Παραγωγή: Ars Moriendi Theatre Group

Ηθοποιοί επί σκηνής: Δημήτρης Δάγκαλης, Νικόλας Δρίγκας, Μάιρα Σιδερίδου, Κατερίνα Συναπίδου | Χειριστής κάμερας επί σκηνής: Θοδωρής Κουστολίδης Ηθοποιοί Βίντεο: Γιώργος Βεργούλης, Άννα Μαρία Γάτου, Αλέξανδρος Δημάρατος, Άννα Μαρία Ιακώβου, Μερόπη Κακουδάκη, Κατερίνα Κλαυδιανού, Λευτέρης Παναγιωτίδης, Κική Στρατάκη. Σε φωτογραφία εμφανίζεται η ηθοποιός Μαριάννα Πουρέγκα

Credit φωτογραφιών: Sabina Costinel, Albert Dobrin, Iustin Șurpănelu

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 | Ημέρες και ώρες Παραστάσεων: από τις 3 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, κάθε Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19:00 Τόπος: Θέατρο Τ, Φλέμινγκ Αλεξάνδρου 16, 54642, Θεσσαλονίκη | Συνολική Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά | Εισιτήρια: 15€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων | Ατέλειες κάθε Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας | Αγορά εισιτηρίων EARLY BIRD μέχρι και 31 Οκτωβρίου: 10 ευρώ | Προπώληση ticketservices.gr: https://bit.ly/46UYx3X και Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136, Τ.Κ. 546 21 | Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310 854 333

Η Αφροδίτη με την Γούνα | METROPOLITAN, The Urban Theater

Μετά από ένα δυναμικό τριήμερο, κατά το οποίο οι πρωταγωνιστές Αργύρης Αγγέλου και Βαρβάρα Λάρμου καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, το τολμηρό έργο του David Ives σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, επιστρέφει στο θέατρο Metropolitan για 3 τελευταίες παραστάσεις, την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια ανατρεπτική παράσταση, η οποία εστιάζει στις εύθραυστες ισορροπίες των εργασιακών και διαπροσωπικών σχέσεων, στο ερωτικό ενδιαφέρον που μπορεί να μετατραπεί σε πόθο και εμμονή και στο παιχνίδι της εξουσίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, ένα παιχνίδι που διαρκώς αλλάζει χέρια και οδηγεί την ιστορία σε ένα απροσδόκητο φινάλε. Στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, μια συμβουλή αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη: Να προσέχεις τι εύχεσαι.

Η υπόθεση

Μόνος σε ένα θέατρο στο Παρίσι, μετά από μια εξοντωτική μέρα γεμάτη οντισιόν, ο σκηνοθέτης, Τόμας, διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο για τις ατάλαντες ηθοποιούς που είδε. Καμιά δεν αξίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράστασή του. Κι ενώ είναι έτοιμος να φύγει, εισβάλλει η Βάντα. Αρχικά, η Βάντα φαίνεται να είναι όλα όσα απεχθάνεται ο Τόμας. Ωστόσο, της δίνει μια ευκαιρία και την αφήνει να κάνει το δοκιμαστικό. Μετά από την αρχική του έκπληξη, μαγεύεται από τη μεταμόρφωσή της. Η Βάντα δεν είναι απλά ιδανική για τον ρόλο, αλλά δείχνει να έχει μελετήσει το έργο διεξοδικά και να γνωρίζει όλους τους διαλόγους. Όσο, όμως, η οντισιόν προχωράει, η γοητεία γίνεται έλξη και η έλξη εμμονή…

Το έργο

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ γράφτηκε ως μυθιστόρημα το 1870 από τον Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ, συνδέοντας για πάντα τον συγγραφέα με τα εγχειρίδια ψυχολογίας και τον ορισμό της ψυχοπαθολογίας της ηδονής μέσω του πόνου. Το έργο αποτέλεσε την έμπνευση για το θεατρικό έργο του David Ives και έγινε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι με τον Ματιέ Αμαλρίκ και την Εμανουέλ Σενιέ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ως θεατρικό, ανέβηκε αρχικά σε off Broadway σκηνές αλλά, λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, συνέχισε σε μεγάλες σκηνές σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ταυτότητα παράστασης: Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αργύρης Αγγέλου – Βαρβάρα Λάρμου | Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου | Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ | Σκηνικά – Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά | Πρωτότυπη μουσική: Ελντίνα Παπαναστασίου | Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος | Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης | Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Γραφιστική επιμέλεια: Κάρολος Πορφύρης | Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Ανάγνου | Διεύθυνση παραγωγής: Ελντίνα Παπαναστασίου | Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα, Λία Κεσοπούλου (Θεσσαλονίκη) | Παραγωγή: Olympia Culture – O.C. Filmmaker

Πληροφορίες: Χώρος: Metropolitan: The Urban Theater, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 20:00 | Διάρκεια παράστασης: 75’ | Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α’ 18€ | Ζώνη Β’ 15€ | Άνεργοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 23 ετών, φοιτητές Ζώνη Β’ 12€ | Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/i-afroditi-me-ti-gouna-thessaloniki/ και από το ταμείο του θεάτρου Metropolitan | Τηλέφωνο πληροφοριών: 2311 284 773 | Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 36 37 201 | Parking: Ιδιωτικοί χώροι parking πλησίον του θεάτρου

ΚΡΑΣ | Θέατρο Αθήναιον

Δύο κορίτσια αποκτούν ένα ΚΡΑΣ, ένα Κράνος Αναγνώρισης Σκέψης, ένα κράνος που όποιος το φορά μπορεί να διαβάζει την σκέψη του άλλου. Κανονικά, ένα τέτοιο πανίσχυρο μηχάνημα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται με σύνεση και προσοχή, ωστόσο η Χλόη και η Μίλυ αποφασίζουν να το διασκεδάσουν. Βλέποντας τώρα τον κόσμο από διαφορετική σκοπιά, θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν φίλους και οικογένεια, κάνοντας καθοριστικά βήματα προς την ενηλικίωση.

Συγγραφέας: Ανέστης Ποϊράζης | Σκηνοθεσία: Ανέστης Ποϊράζης, Μαριάννα Ρούκαλη | Σκηνογραφία: Νίκη Αγγελίδου | Μουσική: Κώστας Μπαλάμης | Χορογραφία: Μαργαρίτα Παναγιώτου | Ερμηνεία: Λένα Νεστορίδου, Λίλα Παντελίδου, Άννα Μαντά, Δημήτρης Μπουζούδης

Ένα κράνος που διαβάζει τη σκέψη του άλλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους – για καλό ή για κακό. Στα χέρια δύο εφήβων όμως, τα πράγματα είναι απλά: Θα το χρησιμοποιήσουν ώστε η Χλόη, να καταφέρει να πάει σινεμά με το αγόρι από το φροντιστήριο αγγλικών. Η Χλόη είναι ενθουσιώδης και παρορμητική ενώ η Μίλυ, πιο προσγειωμένη είναι η φωνή της λογικής. Στην πορεία μέχρι την επίτευξη του στόχου οι δύο φίλες θα ‘ακούσουν’ σκέψεις άλλων και θα συζητήσουν για το πως η αλήθεια και τα ψέματα επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Όταν η Χλόη πάρει το κράνος στο σπίτι της θέλοντας να ‘χειραγωγήσει’ τους γονείς της, θα γίνει μάρτυρας ενός ακόμα οικογενειακού καβγά. Θα διαπιστώσει, για ακόμα μια φορά, ότι οι γονείς της είναι αντίθετοι χαρακτήρες και ότι δεν ταιριάζουν. Έτσι θα ισχυροποιηθεί η ιδέα της ότι στις δικές της σχέσεις θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Ανέλπιστα όμως, το Κράνος Αναγνώρισης Σκέψης θα τη βοηθήσει να καταλάβει ότι πολλές φορές τα αντίθετα έλκονται και ότι στην έλξη αυτή υπάρχει μια μαγεία που δεν μετριέται με τη λογική.

Ημέρα & ώρα: Σάββατο 11-15/11, 6:00 μ.μ. | Τόπος: Θέατρο Αθήναιον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35) | Κόστος: 12€

Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ | Μικρή Σκηνή

Η Ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη διαδραστική, sci-fi θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ», από 22 Οκτώβρη και για 4 Κυριακές (22 Οκτωβρίου, 19 Νοεμβρίου, 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου) στις 12.00, στη Μικρή Σκηνή, στην Θεσσαλονίκη.

Η Υπόθεση:

Κάπου στο μακρινό μέλλον, σε έναν τόπο γεμάτο τεχνολογικές ανακαλύψεις, ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, ζουν σε καθεστώς δουλείας, όντας υποχρεωμένα να υπηρετούν ή να διασκεδάζουν τους αφέντες τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Πιν, το μόνο ελεύθερο ανθρωποειδές! Με μότο του «άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι» η Πιν ξεκινά την επανάστασή της, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην αυταρχική Παγκόσμια Κυβέρνηση. Και κάπως έτσι το πιο περιπετειώδες συγκινητικό, γεμάτο ανατροπές και χιούμορ, ταξίδι ξεκινά! Θα μπορέσει η Πιν να διαχειριστεί την ελευθερία της προς όφελος του συνόλου; Θα καταφέρει να βρει την κρυμμένη της ανθρωπιά; Θα παρασύρει και τα υπόλοιπα ρομπότ στο δρόμο της αυτογνωσίας και της χειραφέτησης;

Η παράσταση έχει λάβει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ. Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της το καλοκαίρι του 2022 συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Πειραιάς, Μυκήνες, Ρέθυμνο, Κως). Το σχολικό έτος 2022-2023 παίχτηκε στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ στην Αθήνα και σε σχολεία της νότιας Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα Λόγια για το Έργο: Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ είναι ένα φουτουριστικό παραμύθι για παιδιά, γραμμένο από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Επηρεασμένο από τη φανταστική λογοτεχνία, το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί όχι μόνο την ελευθερία του αλλά και ένα καλύτερο μέλλον από το προδιαγεγραμμένο και γίνεται πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα υπόδουλα ανθρωποειδή. Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη μουσική και την κίνηση, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας.

Ταυτότητα παράστασης: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος | Βοηθός σκηνοθέτη – Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης | Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου | Μάσκα: Μάρθα Φωκά | Βοηθός Σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου | Μουσική – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος | Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Μίκα Στεφανάκη | Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη | Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης | Φωτογραφίες- Trailer: Δώρα Καλακίδου | Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση

Παίζουν: Μυρτώ Μακρή, Βιβή Τσόρμπα

Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις: Κυριακή 19 Νοεμβρίου, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου | Διάρκεια: 60′ χωρίς διάλειμμα | Γενική είσοδος: 8 € | Προπώληση: https://www.more.com/theater/children/i-poli-ton-xamenon-rompot-thessaloniki/ | Χώρος: ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ, Επταλόφου 14, Τούμπα, 54454, Θεσσαλονίκη | Παραγωγή: Hippo Theatre Group | Πληροφορίες παράστασης: https://www.facebook.com/hippotheatregroup | Κρατήσεις θέσεων: 694 450 3542

Ο Αχυρώνας | Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό, κάποιο κρύο απόγευμα του χειμώνα και μεσούσης μίας καταιγίδας, ένας άγνωστος άντρας βρίσκει καταφύγιο στην παλιά αποθήκη μίας φάρμας. Δεν θυμάται τι έχει συμβεί και πως έφτασε στην αποθήκη. Κατά την παραμονή του εκεί γίνεται αντιληπτός από την κόρη του ιδιοκτήτη της φάρμας. Ο άγνωστος επισκέπτης είναι ευγενικός, πλην όμως τρομάζει την οικογένεια που προσπαθεί να μάθει πληροφορίες. Η καταιγίδα έχει διακόψει τις επικοινωνίες δεν υπάρχει ρεύμα και η επαφή με τον έξω κόσμο είναι αδύνατη. Αρχικά κυριαρχεί φόβος για τον άγνωστο άντρα όμως σιγά-σιγά ξυπνάνε συναισθήματα αγάπης και συμπόνιας. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνουνε. Ο άγνωστος είναι η ευκαιρία να μιλήσουν για όσα δεν τους επέτρεπε η μικρή κοινωνία του χωριού και οι περιστάσεις.

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα από το πρίσμα της σάτιρας το έργο προσπαθεί να αναδείξει ένα ευαίσθητο και λεπτό θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, την εσωτερική μοναξιά . Ακροβατώντας στο λεπτό νήμα που χωρίζει το γέλιο από το κλάμα, και τη μοναξιά από τη μοναχικότητα, ο συγγραφέας επιδιώκει να προσεγγίσει τα αχαρτογράφητα νερά της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων του. Πόσο μόνοι είμαστε τελικά; Κι αν, από επιλογή, αποφασίσαμε να μένουμε μόνοι, τι μας ώθησε σε αυτό;

Κυλώντας από την περιστασιακή και την εξελικτική μοναξιά, στα βαθιά «φαράγγια» της εσωτερικής μοναξιάς, ορθώσαμε έναν τοίχο μέσα μας. Προστατεύοντας όμως τα όμορφα συναισθήματά μας, δίχως να το καταλάβουμε, τα κάναμε αιχμάλωτα . Εσώκλειστα. Φυλακισμένα. Ξεχασμένα στην «παλιά αποθήκη» του μυαλού μας, σέρνουν βαριές τις αλυσίδες, κάνοντας εκκωφαντική την αποχή μας. Η φύση μας προίκισε να τα γεννάμε για να τα προσφέρουμε. Κι αν δεν το κάνουμε, όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυτά θα συνωστίζονται μέσα μας. Όλα όμως -και όχι πάντα μαγικά- μπορούν να αλλάξουν. Τα τείχη γκρεμίζονται ξαφνικά και δραπετεύουν οι αλήθειες μας. Χορεύουν γύρω μας ελεύθερα τα συναισθήματά μας. Το ξεχειλισμένο απόθεμα βρίσκει με μιας κανάλι, και ορμητικό ξεχύνεται από το βλέμμα μας… Η συνέχεια στο σανίδι!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρικό Κείμενο: Γιώργος Μπουρονίκος | Σκηνοθεσία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης |Μουσική : Γιώργος Καζαντζής | Ενδυματολόγος: Θέμιδα Χρηστίδου | Φωτογραφία : Γιώργος Κατσαντώνης | Σκηνικά : OlaKalantres team | Σχεδιασμός Φώτα και ήχου : Θεόδωρος Πράντζος | Μακιγιάζ : LMI – Makeup Artist | Βοηθός σκηνής : Έφη Μπρόλιου | Φροντιστές : Έφη Παπουλάκου , Νικολέτα Κόντου |Graphic Design-εκτυπώσεις: Labeland | Social Media Specialist : Χρήστος Σπανουγάκης | Δημόσιες Σχέσεις: Μαριάννα Παπανδρέου |Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κρίτωνας Ζαχαριάδης | Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) : Νταμπίζας Γιώργος, Μοσχανδρέου Αγγελική, Λιλιακίδης Δημήτρης, Σιαμέτης Νίκος, Παπανδρέου Μαριάννα , Σπανουγάκης Χρήστος, Συμεωνίδου Στέλλα, Μασούρα Όλγα-Μαρία, Μαργαρίτης Σάββας, Παπαδοπούλου Ειρήνη, Κιάνα Αννέτα

Πληροφορίες: Θέατρο Μελίνα Μερκούρη | Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη | Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944332939 | Πρόσβαση με Ο.Α.Σ.Θ: 01Ν, 1Ν, 2Κ, 3Κ, 4 Α, 4Β, 4 Ε , 5, 5 Α, 6, 7, 33, 33 Α, 33Β

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 21:15 | Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 21:15 | Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 20:00 | Τιμή: Γενική είσοδος: 10€ (πώληση την ημέρα της παράστασης, στο ταμείο του θεάτρου) | Μειωμένη είσοδος 8€ (προπώληση μέσω more.gr -πρώην viva-) | Πληροφορίες: Μαριάννα Παπανδρέου, 6944 33 29 39

Τάο | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Η παράσταση του σύγχρονου και ανέκδοτου θεατρικού έργου του Γιώργου Καφετζόπουλου «Τάο», μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή της την περασμένη θεατρική σεζόν στο Επί Κολωνώ, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δανάη Σπηλιώτη. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γιώργος Καφετζόπουλος. Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.

«Τάο», μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα και έχουν δραματικά μοιραίες συνέπειες. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών, φαντασιώσεων. Το χάος των ημερών. Και μέσα σε όλο αυτό αναζητείται ο δρόμος. Ο δρόμος που θα σε κάνει «μάγκα», ή θα φέρει τη «φώτιση». Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι καλύτεροι; Η ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης, μεταφερμένη σε έναν ειρωνικά αλληγορικό κόσμο της νύχτας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κείμενο: Γιώργος Καφετζόπουλος | Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη | Σκηνικό: Γιώργος Χατζηνικολάου, Δανάη Σπηλιώτη | Κοστούμια: Μαρία Αναματερού | Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος | Μουσική: Φώτης Σιώτας | Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου | Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Ιωάννης Κ. Τσίγκας | Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης | Social Media: Δανάη Γκουτκίδου | Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού | Βοηθός Παραγωγής: Αμαλία Θεοχαρούδη | Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος

Info: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΣΙΜΙΣΚΗ 136 | Από 16 έως και 25 Νοεμβρίου 2023 | Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή : 9.00 / Σάββατο 8.30 μμ | Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά | Πληροφορίες: Τηλ. 2310 230 013 | Τιμές εισιτηρίων: 20€, 16 € (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ) Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/tao-theatro-aylaia/#organizer

Μουσική

Μαρίνα Σάττι | Mylos Club Thessaloniki

Pop, mainstream και ethnic, αλλά πάντα σύγχρονη και διαχρονική, η Μαρίνα Σάττι, αφού περιόδευσε το καλοκαίρι στην Ελλάδα και το εξωτερικό ξεσηκώνοντας το κοινό, έρχεται με φόρα στην Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου καταλαμβάνει τη σκηνή του Μύλου για ένα μουσικό σόου με τη σφραγίδα της μοναδικής αισθητικής της.

Τρυφερή και εκρηκτική, μελωδική και αισθησιακή, αλλά και άκρως ανανεωμένη δημιουργικά, μιας καλλιτέχνης που δεν σταματάει ποτέ να εκπλήσσει, μας καλεί σε ένα συναυλιακό γεγονός που, μέσα από ανατρεπτικές προσεγγίσεις και απρόσμενους πειραματισμούς με pop και urban στοιχεία, αναδομεί με απαράμιλλη φρεσκάδα όλο το εύρος από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων ως την trap.

Από τη Μάντισσα ως τη YENNA της κι από τις μουσικές δονήσεις της ελληνικής υπαίθρου που μας σύστησε μέσα από το πρόσφατο μικρομηκάδικο ντοκιμαντέρ της FLABOURO ως το viral του καλοκαιριού TUCUTUM, η Μαρίνα Σάττι έρχεται με μια σπουδαία μπάντα να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της, σε μια αξέχαστη βραδιά που θα χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσης. Ζουρνάς, νταούλι και 808, πολυφωνικές αλχημείες, γκάιντα και beats, trap και αισθησιασμός – το Σάββατο 18 Νοεμβρίου η Μαρίνα Σάττι βάζει Σπίρτο και Βενζίνη στο Μύλος Club. Να είσαι εκεί!

Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Σάττι

Πτυχιούχος κλασικού πιάνου, ανώτερων θεωρητικών στη μουσική, διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και υποκριτικής, αλλά και υπότροφος του διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε ενορχήστρωση, παραγωγή και jazz μουσική δίπλα στους Danilo Perez και Jamie Haddad ανάμεσα σε άλλους, η Μαρίνα Σάττι ανέπτυξε έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική αλλά και τη βαλκανική. Έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην European Jazz Orchestra (EBU) με έργα του Peter Herbolzheimer, ενώ τραγούδησε στο John F. Kennedy Center στην Ουάσιγκτον με το World Jazz Nonet και συμμετείχε στο a cappella φωνητικό σχήμα The Singing Tribe σε συνεργασία με τον Bobby McFerrin, είναι μια δημιουργός και performer που είναι δύσκολο να καταταχθεί καλλιτεχνικά.

Από το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Τα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη. Το 2017 κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ λίγο αργότερα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό COLORS (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη) παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της video clip για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί Πουλί μ’».

Το 2017 ίδρυσε επίσης τις CHÓRES [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο, αποτελούμενο από περισσότερες από 150 γυναίκες 15-60 χρονών, του οποίου διατηρεί την καλλιτεχνική διεύθυνση – ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που αποσκοπεί στη διάσωση, επεξεργασία και προώθηση του πλούτου της ελληνικής παράδοσης αλλά και στη δημιουργία πρωτότυπου μουσικού ρεπερτορίου και παραστασιακών δράσεων σε συνεργασία με σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ αναβιώνει με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά τραγούδια του χθες με τον ήχο και την αισθητική του σήμερα. Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ YENNA, ενώ το 2023 πειραματίστηκε παραδίδοντας το μικρομηκάδικο ντοκιμαντέρ της FLABOURO αλλά και το TUCUTUM, ένα τραγούδι-σχόλιο πάνω στη βαλκανική trap, που αναδείχτηκε στο viral του καλοκαιριού.

Συντελεστές: Μαρίνα Σάττι | Έλενα Λεώνη: Τραγούδι | Ερασμία Μαρκίδη: Tραγούδι | Δημήτρης Μπρέντας: Πνευστά | Σωτήρης Ντούβας: Τύμπανα | Αποστόλης Μπουρνιάς: Κρουστά

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Mylos Club Thessaloniki | Ανδρέου Γεωργίου 56 (54627, Θεσσαλονίκη) | Ώρα προσέλευσης: 21.30 | Ώρα Έναρξης: 22:30 | προπώληση 15€ ταμείο 18€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ηλεκτρονικά μέσω viva.gr: https://www.more.com/music/marinasatti/

Για κρατήσεις θέσεων με τραπέζι τηλεφωνικά στο 2310.510081 | Εναλλακτικά: επικοινωνείτε με μήνυμα στο inbox της σελίδας στο facebook Mylos Club Thessaloniki με το ονοματεπώνυμό σας, κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας και αριθμό ατόμων κράτησης.

Abu Hassan | Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην όπερα Abu Hassan του Carl Maria von Weber τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2, Θεσσαλονίκη. Η μονόπρακτη κωμική οριεντάλ όπερα του Weber, “Abu Hassan” (ΑμπούΧασσάν) αναβιώνει για μία και μοναδική παράσταση, σε μία παραγωγή που αποτελεί σύμπραξη της Σχολής Μελοδραματικής, της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου, Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, σκηνοθεσία του καθηγητή Μελοδραματικής, Άκη Λαλούση και διδασκαλία Χορωδίας, Ελεωνόρας Καλαϊτζίδου. Μια όπερα ξεκαρδιστικά μοναδική, οξυδερκής και ανεπανάληπτη, ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Είσοδος ελεύθερη.

Υπόθεση: Εμπνευσμένη από τη διάσημη συλλογή παραμυθιών «Χίλιες και Μία Νύχτες», η ιστορία του Abu Hassan μας ταξιδεύει στην Ανατολή, όπου ο πρωταγωνιστής μας και η πιστήτ ου γυναίκα, Fatime, βουτηγμένοι στα χρέη απέναντι στον δανειστή και τοκογλύφο, Omar, σκαρφίζονται ένα τέχνασμα: θα προσποιηθούν ότι πέθαναν ο καθένας με την σειρά του, ώστε να μπορέσουν να αποσπάσουν χρήματα από τον Χαλίφη για τις κηδείες τους και έτσι να ξεχρεώσουν! Πιστεύουν ότι αυτό θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, αλλά όχι για πολύ! Τι θα συμβεί, άραγε, όταν ο πολυχρονεμένος Χαλίφης αποφασίσει να επισκεφθεί το σπίτι τους για να διαπιστώσει ποιος πέθανε πρώτος; Ένα τέχνασμα, ένα στοίχημα και τη συνέχεια θα την ανακαλύψετε εσείς…!

Μουσική: Καρλ Μαρία φον Βέμπερ | Λιμπρέτο: Φραντς Καρλ Χίμερ | Πρωταγωνιστούν σπουδαστές της Σχολής Μελοδραματικής του Κ.Ω.Θ. από την τάξη του καθηγητή Άκη Λαλούση. | Αμπού Χασάν: Στέφανος Καργατζής (τενόρος) | Φατίμε: Θεοδοσία Δημητρακίδου (σοπράνο) | Ομάρ: Δημήτριος Φλάρης (μπασοβαρύτονος) | Τσέμρουντ: Μαρία Λιούλιου (ομιλών ρόλος) | Μεσρούρ: Βασίλης Βικελούδας (ομιλών ρόλος) | Χαλίφης: Χρήστος Μπάκας (ομιλών ρόλος) | Τζομπείντε: Βασιλική Πολύχρονου (ομιλών ρόλος)

Συντελεστές παράστασης: Συμφωνική Ορχήστρα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης | Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης | Διδασκαλία Χορωδίας: Ελεωνόρα Καλαϊτζίδου | Σκηνοθεσία: Άκης Λαλούσης | Μουσική προετοιμασία: Κατερίνα Σακέττα | Κινησιολογική επιμέλεια: Μέλπω Βασιλικού | Απόδοση-επιμέλεια γερμανικού κειμένου: Ελένη Θεοδωρίδου | Μακιγιάζ – κομμώσεις: Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ | Κοστούμια: Βεστιάριο Κ.Θ.Β.Ε. & Κ.Ω.Θ. | Επιμέλεια σκηνικών & κοστουμιών: Άκης Λαλούσης | Παραγωγή: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, 2023

Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Αρμενίας | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 120 ετών από τη γέννηση του Aram Khachaturian αλλά και των 120 χρόνων από τα θυρανοίξια της Αρμενικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Khachaturian και Rachmaninoff.

H Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας (Armenian National Philharmonic Orchestra – ANPO) εδρεύει στο Ερεβάν της Αρμενίας. Από πάντα θεωρούνταν μια εκ των κορυφαίων ορχηστρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1925 και αποτελεί το εθνικό κέντρο επαγγελματικής ορχηστρικής μουσικής στην Αρμενία. Από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα έχει παρουσιάσει εκτελέσεις του μεγαλύτερου μέρους του κλασικού ρεπερτορίου. Πολλοί από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του κόσμου, όπως οι David Oistrakh, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Emil Gilels, Renato Bruson, Steven Isserlis, Mischa Maisky, Sergei Nakariakov, Natalia Gutman, Giuseppe Giacomini, Isabelle Faust, Juliadon Kreskers, Placido Domingo, Peter Oundjian, Augustin Hadelich και πολλοί άλλοι εμφανίστηκαν με την Ορχήστρα.

Την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Αρμένιος συνθέτης Eduard Topchjan που σπούδασε βιολί στο Ωδείο του Γερεβάν και στη συνέχεια διεύθυνση ορχήστρας πλάι στον καταξιωμένο Αρμένιο διευθυντή ορχήστρας Ohan Durian, ενώ αργότερα έλαβε πολύτιμη καθοδήγηση από τον Sir Georg Solti, τον Claudio Abbado και τον Nello Santi. Η ενασχόλησή του με τη διεύθυνση ορχήστρας ξεκίνησε το 1991 με την ορχήστρα δωματίου Serenade, η οποία ιδρύθηκε τη χρονιά εκείνη και μετέπειτα καθιερώθηκε και δημιούργησε εξαιρετική φήμη ανά την Ευρώπη, κερδίζοντας βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, κυκλοφορώντας CD που απέσπασαν αξιόλογες κριτικές σε συνεργασία με αρκετές δισκογραφικές εταιρείες και πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε πάνω από 700 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη.

Σολίστ είναι ο διεθνούς φήμης πιανίστας Sergei Babayan. Ο Sergei Babayan έχει συνεργαστεί με πλήθος μαέστρων όπως οι Antonio Pappano, David Robertson, Neeme Järvi, Rafael Payare, Thomas Dausgaard, Tugan Sokhiev και Dima Slobodeniouk. Στα πρόσφατα προγράμματά του συμπεριλαμβάνονται συναυλίες με την Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπάμπεργκ, τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Radio France, την Ορχήστρα Δωματίου Mahler, τη Συμφωνική του Τορόντο, τη Συμφωνική του Βανκούβερ και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Verbier.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A’ Μέρος A. Khachaturian: Αποσπάσματα από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 1 του μπαλέτου Spartacus – Variation of Aegina and Bacchanalia – Adagio of Spartacus and Phrygia – Dance of Gaditanae – Victory of Spartacus S. Rachmaninoff: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30

Β’ Μέρος S. Rachmaninoff: Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 20:30 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3062 | Πληροφορίες 2310895938-9 και tch.gr

“Πριγκηπέσσα” | Φιλικής Εταιρείας 5

Προσεχώς… – Κυριακή 19 Νοεμβρίου το βράδυ * • Νίκος Τατασόπουλος μπουζούκι • Ζωή Τσινιάρη φωνή • Δημήτρης Σφίγγος κιθάρα φωνή

Ώρα έναρξης 22:00 *Η ζέστη κουζίνα δεν θα λειτουργήσει, θα υπάρχουν κρύα πιάτα

“Πριγκηπέσσα” Καθημερινά ζωντανά μουσικά προγράμματα, και ανανεωμένη κουζίνα με σπιτικές γεύσεις από ολόφρεσκα εξαιρετικής ποιότητας υλικά, με τις ιδέες του μάγειρά μας Στέλιου Αντωνάρα.

Τα μουσικά προγράμματα ξεκινούν στις: 21:30 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη) 22:00 (Παρασκευή, Σάββατο) 15:00 (Σάββατο, Κυριακή μεσημέρι)

Κρατήσεις γίνονται μόνο τηλεφωνικά στο 2310273542.

“Πριγκηπέσσα” Φιλικής Εταιρείας 5, περιοχή Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310273542 prigipessa.gr

David Lynch | Kostas Maginas Live in Thessaloniki

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 Χώρος: Καφωδείο Ελληνικό (1ος όροφος) Ελ. Βενιζέλου 45

Έξι χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και το Duende Jazz Bar, δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, ο Κώστας Μαγγίνας και ο David Lynch με οδηγό τα μουσικά βιώματα και τις εμπειρίες τους (οι οποίοι άλλωστε συνδέονται και συνεργάζονται μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια) παρουσιάζουν ένα υλικό που αντλεί έμπνευση από την αυτοσχεδιαστική και αρμονική παράδοση της jazz και παράλληλα ενσωματώνει ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής παράδοσης του rock, της folk και του blues… Αυτή τη φορά στον 1ο όροφο του Καφωδείο Ελληνικό, αλλά και πάλι έπειτα από πρόσκληση του Duende, θα απολαύσουμε τους δύο βιρτουόζους σε ένα οδοιπορικό με αφετηρία προσωπικές του συνθέσεις, ενδιάμεσους σταθμούς τα αγαπημένα τους highlights του αμερικάνικου ρεπερτορίου και τελικό προορισμό μία βραδιά γεμάτη όμορφα συναισθήματα και εικόνες. Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 Κώστας Μαγγίνας – Κιθάρα, loops/fx David Lynch – Τενόρο Σαξόφωνο, φλάουτο, φωνή Ώρα προσέλευσης 21:30 Έναρξη: 22:00 Είσοδος: 6€ (επιπλέον, στο πρώτο ποτό) Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 6942615002 & 2310279159 email: [email protected]

Εκθέσεις

«Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου

Αφορμή για την παρουσίαση στο κοινό του ταφικού αναγλύφου μονομάχου αποτελεί η ταυτοποίηση της άγνωστης προέλευσής του, μέσω αρχειακής έρευνας. Το ανάγλυφο που έφερε τον αριθμό ΑΓ 1375 θεωρούνταν μέχρι το 2017 άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με δελτίο καταγραφής που εντοπίστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, βρέθηκε σε ανασκαφή στην οδό Κων. Μελενίκου, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης, και σε μεταγενέστερο χρόνο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η διατήρηση της χρωματικής του διακόσμησης, γεγονός σπάνιο καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται. Οι λεπτομέρειες της ένδυσης και του εξοπλισμού του μονομάχου, μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο κόσμο της αρένας και των μονομαχικών αγώνων που διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά χρόνια.

*«Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Μέχρι Πέμπτη 30 Νοεμβρίου | Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery

Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:

  • Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
  • Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.

*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery  στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/

«Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις» | Τελλόγλειο Ίδρυμα

Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.

Από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την ‘καθαρή’ τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:

«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).

Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.

Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.

Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

*Διάρκεια έκθεσης: έως την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 | Η είσοδος στα εγκαίνια είναι ελεύθερη | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00 | Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 | Εισιτήριο: 5€ (κανονικό), 2,5€ (μειωμένο) | Ελεύθερη είσοδος: Δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών | Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/) | Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκθέσεις: «Γιανναδάκης-Σαχίνης-Τσακίρης. Τέχνη χωρίς Σύνορα. Τιμή σε τρεις Δασκάλους» και «Έρωτας Γεφυροποιός» 

Έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αλαβέρα | Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία»

Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» του Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και της Τιτίκας Αρβανιτάκη έχει τη χαρά να φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θεσσαλονικιού εικαστικού Χρήστου Αλαβέρα με τίτλο «Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ. στο χώρο του Ιδρύματος, στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη. Θα προλογίσει η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από την πρώτη συλλογή διηγημάτων του αείμνηστου λογοτέχνη της πόλης μας Τηλέμαχου Αλαβέρα και πατέρα του εικαστικού.

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε το 1965 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1984-1989) και στην Akademie voor Beeldende Kunst του Enschede της Ολλανδίας (1991-1992). Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ζωντανά εικαστικά δρώμενα μπροστά στο κοινό και συμπράττει με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά και δημιουργούς διαφορετικών τεχνών, όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο και η λογοτεχνία. Το έργο του εστιάζει στην ανθρώπινη μορφή, αποδίδοντας με έντονη χειρονομιακή εξπρεσιονιστική γραφή τους εγκλωβισμούς της ψυχής και την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης.

*Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 15:00, Τετάρτη και απόγευμα 18:00 – 21:00 | Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» | Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη | Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 221289

Κάμπος | Αγιορειτική Εστία, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Για ακόμα μία φορά, η Αγιορειτική Εστία συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο την φωτογραφική έκθεση του Στρατή Βογιατζή με τίτλο ΚΑΜΠΟΣ.

Η Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 είναι εδώ! Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Στον κάμπο της Χίου τα επιβλητικά αρχοντικά δεσπόζουν μέσα στα κτήματα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην περιοχή επί επτά περίπου αιώνες. Στη σειρά Κάμπος (2017-2022) ο Στρατής Βογιατζής ως ιδιότυπος αφηγητής μας ξεναγεί στην περιοχή πλέκοντας εικόνες με κείμενα, με αρχεία και αντικείμενα, καταγράφοντας μαρτυρίες και μνήμες, γεννώντας εικόνες που αποτελούν άλλοτε τεκμήρια κι άλλοτε προϊόν σκηνοθεσίας. Με όμοιο τρόπο τα κείμενα, υφαίνοντας το βίωμα με τη φαντασία, το θρύλο με την ιστορία, αποκαλύπτουν πολλαπλές, συχνά αθέατες, επιστρώσεις της πραγματικότητας, επιμελώς κρυμμένες πίσω από τους τοίχους που οριοθετούν τα κτήματα. Η σειρά αφουγκράζεται το πνεύμα του τόπου, την αλληλεπίδρασή του με τα ζώα και το τοπίο, τη διείσδυση της φύσης στον πολιτισμό, καθώς και του πολιτισμού στη φύση σε μια εξίσωση που γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτη. Ο Βογιατζής γεννά έτσι, με τα δικά του λόγια, μια σειρά «κομποστοποιημένων αφηγήσεων», ενεργοποιώντας μέσα από μια έντεχνη διαδικασία τη γόνιμη ανακύκλωση και συγχώνευση εννοιών και ιδεών για τη γενέτειρά του. Το έργο του συνιστά ερευνητική ματιά στην περίπλοκη, συχνά αινιγματική, κουλτούρα του κάμπου της Χίου, που γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής άνθησης και σιωπηλής παρακμής. Η μελαγχολική συχνά άσκηση πατριδογνωσίας του Βογιατζή αποφεύγοντας την ευκολία της εξιδανίκευσης, προκρίνει μια πορεία στον χώρο και τον χρόνο που ζυμώνει το αισθητηριακό μέρος με το διαισθητικό, την ορατότητα με την αορατότητα. Σε ένα άλλο επίπεδο, η σειρά λειτουργεί ως αναστοχασμός για το λεπτό, συχνά διαπερατό, όριο ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στο πεδίο του λόγου, της φωτογραφικής εικόνας και της σαγηνευτικής σύζευξής τους.

Βιογραφικό:

Στρατής Βογιατζής

Ο Στρατής Βογιατζής είναι σκηνοθέτης, ανθρωπολόγος, φωτογράφος, παραγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη και κοινωνική ανθρωπολογία στο Άμστερνταμ, ασχολούμενος με την παιδική και την πολιτική βία. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και εκθέτει συχνά διεθνώς. Τα έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Έχει σκηνοθετήσει ανεξάρτητες ταινίες που κέρδισαν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Τακτικά εργάζεται ως συντονιστής-εκπαιδευτής σε κοινοτικά πρότζεκτ εφαρμόζοντας συμμετοχικές και αφηγηματικές τεχνικές. Είναι ο ιδρυτής του Caravan Project, ενός πολυστρωματικού πολιτισμικού πρότζεκτ που έχει κάνει πολυάριθμες διεπιστημονικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κοινοτικά προγράμματα. Η αποστολή του Caravan Project είναι να ενισχύσει τη συλλογική νοημοσύνη, να καλλιεργήσει την τέχνη του ζην σε έναν καταστρεφόμενο πλανήτη, να ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά ζητήματα και να ενθαρρύνει τους πολίτες και τις κοινότητες να αναπτύξουν την δική τους φωνή.

Γιώργος Πρίνος

Ο Γιώργος Πρίνος είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το έργο του διερευνά θέματα εξουσίας και βίας στο σημείο όπου τέμνονται η ανθρώπινη ψυχολογία με την πολιτική. Οι φωτογραφίες του εμφανίζουν συχνά την ανθρώπινη μορφή στον αστικό χώρο, και επινοούν υπαινικτικές και ελλειπτικές αφηγήσεις με οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα μαζικά μέσα και το διαδίκτυο. Είναι κάτοχος MFA από το Yale University School of Art και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και δημοσιευτεί στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Έχει συν-επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις και καταλόγους, και έχει συν-επιμεληθεί εκθέσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πληροφορίες

Διάρκεια: 12/10/-18/11/2023 | Ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΕ > 09:00 – 16:00, ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 09:00-20:00, ΣΑ > 09:00 – 15:00

Χώρος: Αγιορειτική Εστία | Καλλιτέχνης: Στρατής Βογιατζής | Επιμελητές: Στρατής Βογιατζής, Γιώργος Πρίνος | Συνεργασία: Αγιορειτική Εστία | Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 20:00

Αγιορειτική Εστία Εγνατίας 109 Θεσσαλονίκη | Τηλ.: 2310 263308 | www.agioritikiestia.gr / [email protected]

«Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» | Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus

Με ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό που αναδύει την ιστορία της αρμενικής οικογένειας Ντιλντιλιάν (Dildilian), περίφημων φωτογράφων της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανοίγει ο κύκλος των ιστορικών εκθέσεων της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.

Πρόκειται για την έκθεση «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κολλέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία, και για περίπου 30 χρόνια (1894-1921) υπήρξαν οι επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια στα χρόνια της λειτουργίας του στη Μερζιφούντα του Πόντου.

Το νήμα της αφήγησης ξεκινά στη δεκαετία του 1870 παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στη συνέχεια. Οι Ντιλντιλιάν έζησαν, εργάστηκαν, μεγάλωσαν τις οικογένειές τους και διεύρυναν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις στις πόλεις της Ανατολίας Σεβάστεια (Σίβας), Μερζιφούντα, Σαμψούντα και στις γύρω κοινότητες. Οι ιστορίες των μελών της οικογένειας διασταυρώνονται με τη διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια στον Πόντο. Η ανέφελη για κάποια χρόνια σχολική ζωή, τα εντυπωσιακά κτίρια του campus, οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών αποτυπώνονται και διασώζονται από τον φακό του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, το σπίτι και το στούντιο του οποίου βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους κατέχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναδημιούργησαν τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ξεχάσουν τη ζωή που άφησαν πίσω τους.

Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια. Τα κείμενα της έκθεσης βασίζονται σε γραπτά απομνημονεύματα και προφορικές συνεντεύξεις πολλών γενεών της οικογένειας.  Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελούν και οι 70 ιστορικές φωτογραφίες από το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια –  κυρίως από τα  πρώιμα χρόνια στη Μερζιφούντα της Ανατολίας αλλά και τα πρώτα χρόνια από τη  μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη –  καθώς και πολύτιμα τεκμήρια όπως το πρώτο μαθητολόγιο με τις εγγραφές των μαθητών του 1886.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Armen T. Marsoobian, εγγονός του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, ιδρυτή της οικογενειακής φωτογραφικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μότσιανο, επιμελητή και Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτονα, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η οργάνωση και τεκμηρίωση του φωτογραφικού υλικού από το Κολλέγιο Ανατόλια έγινε από τη Δρα Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, της αρχειονόμου Έφης Κομπούρη, και των βιβλιοθηκονόμων Στέλλας Ασδέρη και Άννας Μαρίας Ξυγαλίδου.

Την εκδήλωση των εγκαινίων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 20:00 θα πλαισιώσει το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble από επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και σπουδαστές μονωδίας, υπό τη διεύθυνση του Κωστίκα Τσολάκου, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια.

Πληροφορίες για την έκθεση: Διάρκεια: 11/10/2023-11/02/2024 | Ώρες λειτουργίας: *ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 8:30 – 15:30

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Επιμελητές: Armen Marsoobian, Ιωάννης Μότσιανος | Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κολλέγιο Ανατόλια | Υποστήριξη: Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης  www.photobiennale-greece.gr

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023

Η πολύσημη ταυτότητα του τυρκουάζ, δημόσιοι υπάλληλοι εν ώρα εργασίας, η ιστορία του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο του εργολαβικού εξωραϊσμού (gentrification) ολόκληρων αστικών περιοχών, μια φωτοδημοσιογραφική αποτύπωση από το μακρινό Αφγανιστάν και το καθεστώς των Ταλιμπάν και εικόνες- κοινωνικό ντοκουμέντο από την οδό Αχαρνών στην Αθήνα «ανοίγουν» τη δεύτερη εβδομάδα των εκθέσεων του προγράμματος της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 που επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus, από τη Δευτέρα 16 έως την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. Όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης βρίσκεται εδώ www.photobiennale-greece.gr

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Έκθεση: Ιουστίνη Δρακουλάκου «Χάνοντας το τυρκουάζ» | Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki | Διάρκεια: 16.10.2023-11.02.2024 | Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Συνεργασία: Goethe-Institut Thessaloniki | Ορυκτός πολύτιμος λίθος, φυλαχτό/αποτροπαϊκό ή θεραπευτικό σύμβολο, μοναδικό χρώμα, εμπορεύσιμο υλικό με πολυάριθμες ιδιότητες: όλα αυτά συνιστούν την πολύσημη ταυτότητα του τυρκουάζ, την οποία επιχειρεί η φωτογράφος/γεωλόγος Ιουστίνη Δρακουλάκου να προσεγγίσει φωτογραφικά, επιστημονικά, όσο και ανθρωπολογικά. Η έκθεση είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση, βασισμένη στις αναρίθμητες δυνατότητες της φωτογραφίας και στους πολλαπλούς ρόλους που το μέσο αυτό διαθέτει: πληροφόρησης, καταγραφικής τεκμηρίωσης, αλλά συνάμα και ποιητικής αποτύπωσης.

Έκθεση: Μιχάλης Πατσούρας «07:00 – 15:00» | Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | Διάρκεια: 16.10-19.11.2023 | Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 | 20:00 | Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς | Συνδιοργάνωση: Photometria International Photography Festival | Συνεργασία: Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μέσα από την προσωπική εμπειρία του φωτογράφου Μιχάλη Πατσούρα ως δημοσίου υπαλλήλου αποτυπώνεται στην εν λόγω έκθεση. Άνθρωποι εξουθενωμένοι, όχι από την κούραση, αλλά από την ανελέητη καθημερινή ρουτίνα, που θα ήταν λιγότερο δυσβάσταχτη αν ο μηχανισμός λειτουργούσε πιο εύρυθμα. Άνθρωποι που δουλεύουν, ονειρεύονται, γιορτάζουν, βαριούνται, αναζητούν το νόημα που κρύβεται πίσω από όλο αυτό και μαζί πολλές φορές την έξοδο «κινδύνου».

Έκθεση: Martin Barzilai «Ghost Cemetery» | Χώρος: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Διάρκεια: 17.10-10.12.2023 | Εγκαίνια: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Συνδιοργάνωση: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Goethe-Institut Thessaloniki, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης Τη δεκαετία του 1920 ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ήταν η πλειονότητα, σε σύγκριση με την ελληνορθόδοξη και την τουρκική κοινότητα και το εβραϊκό νεκροταφείο ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και χρονολογούνταν από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Από το 1942 συντελείται στην πόλη η απόλυτη καταστροφή του συγκεκριμένου ιερού χώρου, παράλληλα με τις εκτοπίσεις και την εξόντωση σχεδόν του 96% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Ο φωτογράφος Martin Barzilai δίνει έμφαση στα απομεινάρια των κατεστραμμένων ταφόπλακων, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε μνημεία, κτίρια και πεζοδρόμια. Διαβάζοντας τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες ο επισκέπτης είναι σε θέση να κατανοήσει το συγκρουσιακό ιστορικό γεγονός της καταστροφής της παλαιάς εβραϊκής νεκρόπολης.

Έκθεση: Karolina Bregula «Ασκήσεις απώλειας ελέγχου» | Χώρος: Ύψιλον | Διάρκεια: 17.10-26.11.2023 | Εγκαίνια: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 | 20:00 | Συνεργασία: Ύψιλον Η καλλιτέχνιδα Karolina Breguła εδώ και χρόνια επιχειρεί να καταγράψει με ποικίλους τρόπους ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο, αυτό των απαλλοτριώσεων, των μαζικών εξώσεων, των κατεδαφίσεων και της απώλειας σπιτιών. Στο project αυτό αξιοποιεί τις στρατηγικές του εργολαβικού εξωραϊσμού και τις τακτικές αντίστασης εναντίον τους, τις κοινωνικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές κατεδαφίσεων, καθώς –και κυρίως– τα βιώματα των ανθρώπων που χάνουν το σπίτι τους. Το παγκόσμιο φαινόμενο του gentrification αλλάζει μικροκλίματα, γειτονιές και ζωές, αρχιτεκτονικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιστορικά, ακόμη και εργασιακά περιβάλλοντα. Ποιος στέκεται κριτικά απέναντι στις αλλαγές αυτές; Ποιος προβλέπει ή προνοεί για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές τους επιπτώσεις; Μπορούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την απώλεια ελέγχου;

Έκθεση: Δημήτρης Μεσσίνης «Δύναμη και οδύνη στο Αφγανιστάν: το καθεστώς Ταλιμπάν 1996-2001» | Χώρος: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – Πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ | Διάρκεια: 18.10-08.12.2023 | Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Σίσσυ Καραδημητρίου | Συνδιοργάνωση: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – Πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Το Μαυσωλείο του Μογγόλου Αυτοκράτορα Μπαμπούρ, τα 2000 μέτρα υψόμετρο των Ιμαλαῒων, τα άρματα μάχης, η λαϊκή αγορά, τα γκρεμισμένα κτήρια της Καμπούλ από τη Σοβιετική κατοχή, οι ανεμοθύελλες, τα πενιχρά και αυτοσχέδια μέσα μεταφοράς των αμάχων, οι γραμμές του Βόρειου Μετώπου συνθέτουν το φόντο του φωτοειδησεογραφικού ντοκουμέντου του Δημήτρη Μεσσίνη, από τον Νοέμβριο του 1996 ως τον Νοέμβριο του 2001, στη διάρκεια του 1ου Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Μια αυθεντική, ζωτική, εικονογραφημένη μαρτυρία του καθεστώτος.

Έκθεση: Δημήτρης Ραπακούσης «Οδός Αχαρνών» | Χώρος: Το Πικάπ | Διάρκεια: 18.10-15.11.2023 | Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 | 20:00 | Συνεργασία: Το Πικάπ Η φωτογραφική περιήγηση του Δημήτρη Ραπακούση στις μικρογειτονιές της οδού Αχαρνών τη διετία 2012-2014 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης κατέδειξε ένα ευάλωτο και πολύχρωμο κοινωνικό οικοσύστημα, στο οποίο οι κάτοικοι μιας από τις πιο παλιές γειτονιές της Αθήνας συνυπάρχουν με περιθωριοποιημένους συνήθως μετανάστες από διάφορες γωνιές του κόσμου. Οι φωτογραφίες του από τα πέριξ της οδού Αχαρνών και τον Άγιο Παντελεήμονα φέρνει, με την έννοια αυτή, στο νου τις εγχώριες διαχωριστικές γραμμές, συχνά αόρατες αλλά καθόλου λιγότερο υπαρκτές, που χαράζονται με άξονα τη φυλή και την τάξη. H εργασία του συνιστά ένα συχνά τραχύ κοινωνικό ντοκουμέντο που έχει αλιευθεί απευθείας από την καρδιά της πρωτεύουσας.

fb @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums | ig @thessaloniki_photobiennale @momus_museums | yt PhotoBiennale Greece | MOMus Museums | www.photobiennale-greece.gr | www.momus.gr | #ThessPhB2023 #PhotoBiennaleGR

«Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Επετειακή έκθεση με τίτλο «Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από την γέννηση του Γ.Θ. Βαφόπουλου (6 Σεπτεμβρίου 1903) και των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ΒΠΚ (29 Οκτωβρίου 1983).Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Νοεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 52 έργα τέχνης που κοσμούσαν την οικία του ζεύγους των δωρητών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. H προσωπική συλλογή του ζεύγους Βαφόπουλου, οι οποίοι υπήρξαν συλλέκτες από τα νεανικά τους χρόνια, περιήλθε το 2001 στη συλλογή του Πνευματικού Κέντρου, μετά τον θάνατο της Αναστασίας Βαφοπούλου. Η συλλογή περιλαμβάνει πορτρέτα του Γιώργου και της Αναστασίας Βαφοπούλου ζωγραφισμένα από τους Πολύκλειτο Ρέγκο, Γιώργο Γουναρόπουλο και Κώστα Λούστα, καθώς και ένα πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Γ. Βαφόπουλου, της ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου, φιλοτεχνημένο από τον Φιλοποίμενα Κωνσταντινίδη.

Επιπλέον, υπάρχουν τοπία, νεκρές φύσεις, αφηρημένες συνθέσεις, θαλασσογραφίες, ελαιογραφίες, παστέλ, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια με μολύβι και μελάνι και μικτές τεχνικές, έργα, των Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Νίκου Φωτάκι, Γιώργου Παραλή, Τάκη Ελευθεριάδη, Όμηρου Γεωργιάδη, Δημήτριου Δαρζέντα, Δώρας Μπούκη, Βασίλη Φελεκίδη, Μιχάλη Νικολινάκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη και Μαρίας Τσίκουλα-Γκαϊτατζή. Τη συλλογή πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, έργα χαρακτικής, ξυλογραφίες του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Γιώργου Μόσχου, του Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου), ένα λινόλεουμ του Γιώργου Σικελιώτη και μια μεταξοτυπία της Λευκής Χρηστίδου, καθώς και γλυπτά, σε ξύλο, μπρούντζο και ορείχαλκο, από τον Κυριάκο Καμπαδάκη και μια προτομή του Γ. Βαφόπουλου, σε χαλκό, από τον Νίκο Περαντινό.

Επισημαίνεται ότι, στο ΒΠΚ βρίσκεται το «Σπουδαστήριο του Γ.Θ. Βαφόπουλου», όπου φυλάσσεται το αρχείο του δωρητή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Α΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3). Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.

«Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Β΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3) και θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 25 έργα τέχνης και 11 φωτογραφίες, από την συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου που παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 1.000 έργα τέχνης, τα περισσότερα δωρεές καλλιτεχνών στον ποιητή.

Τα έργα που εκτεθούν αναδεικνύουν τις βασικές πλευρές του Ντίνου Χριστιανόπουλου: τη θρησκευτική, την ερωτική, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες αγαπημένων φίλων του, όπως ο Κάρολος Τσίζεκ, ο Πάνος Παπανάκος, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Γιώργος Αναστασιάδης, ο Κώστας Γούναρης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Άρις Γεωργίου, αλλά και καλλιτέχνες που εκτιμούσε ο ποιητής, όπως ο Γιώργος Σικελιώτης, ο Γιάννης Σβορώνος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος.

Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται μια «συνομιλία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τους Γεώργιο Θ. Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου και Νίκο Μπακόλα μέσα από τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, αφιερώσεις βιβλίων) των συλλογών των λογοτεχνών που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των διοργανωτών της έκθεσης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει παράλληλα με την επετειακή έκθεση «Το όραμα που έγινε πράξη – Συλλογή έργων τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης και της εμβάθυνσης στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στα γράμματα της πόλης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 17:00.

“Αφαιρετικές Μελωδίες” | Kapa26artwork

Μια έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον εικαστικό χώρο Kapa26artwork, με τίτλο Αφαιρετικές Μελωδίες, με έργα των εικαστικών Γαλήνης Κριαρίδη & Κυριακής Νικολαΐδη.

Η Γαλήνη Κριαρίδη γεννήθηκε κοντά στα μυθικά μέρη της μακρινής Κολχίδος, της χώρας της μαγείας, στη σημερινή Μαύρη Θάλασσα, στην πόλη Σότσι. Στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τις καλλιτεχνικές της σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με Άριστα, με καθηγητές τον Γ.Γκολφίνο και Γ. Διβάρη. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών της σπουδών, παρακολούθησε τα εργαστήρια Χαρακτικής, Φωτογραφίας και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Οι πίνακές της είναι εικόνες οι οποίες έχουν αντληθεί μέσα από εμπειρίες, συναισθήματα, μέσα από την φαντασία και τα όνειρα των παιδικών της χρόνων και αναπαριστούν σκηνές μαγευτικών τοπίων. Δημιουργεί τις ματιέρες της με πολλαπλές λαζούρες που της δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ζει και εργάζεται ως ζωγράφος εικαστικός στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει σε εκθέσεις, εικονογράφηση βιβλίων, διδάσκει ως αναπληρώτρια καλλιτεχνικών.

Μέλος οργανώσεων | Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων ΣΑΑΚΤΘ Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης [email protected] |https://kriaridi-galini.webnode.gr/bio | https://www.facebook.com/profile.php?id=100007811563305 | https://www.instagram.com/kriaridi.art/

Η Κυριακή Νικολαΐδη είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του ΑΠΘ, με κατεύθυνση Γλυπτική – Ζωγραφική. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Ρώμη και έχει διακριθεί στην εικαστική έκθεση – δημοπρασία “Εμίλια”, λαμβάνοντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 88 καλλιτέχνες. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 8 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

https://www.facebook.com/kiriaki.nikolaidi

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 19.00 | Διάρκεια έκθεσης: 6-15 Νοεμβρίου | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη: 10.30-15.00, Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 10.30-14.30 17.30-21.00, Σάββατο: 10.00-15.00 | Για περαιτέρω πληροφορίες: Γιάννα Πώλα, 697 660 7010, 231 403 1701

«Επιτοίχια Χαρά» | ARTION Galleries

Ο εικαστικός Θανάσης Λάλας φέρνει για πρώτη φορά την «Επιτοίχια Χαρά» στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τη νέα του έκθεση στην ARTION Galleries, Μητροπόλεως 96. Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η πόρτα της ARTION ανοίγει και σας υποδέχεται στο εσωτερικό της ψυχής του καλλιτέχνη, που δημιούργησε μια σειρά από «παράθυρα επιτοίχιας χαράς» για όλους εσάς!

Η φαντασία επεμβαίνει στην συννεφιά των ημερών και δημιουργεί διεξόδους χαράς για να μας ξελαφρώσει απ’ όλα τα σισύφεια βάρη, που μας έχει φορτώσει η πραγματικότητα! Με τα λόγια του Θανάση Λάλα «η επι-τυχία της Επιτοίχιας χαράς που προσπάθησα να δημιουργήσω είναι ο θεατής που θα επισκεφτεί την έκθεση, να φύγει έχοντας γκρεμίσει τον τοίχο του επώδυνου της εποχής μας και με διάθεση να αλλάξει τις συνθήκες που του επιβάλλει η εποχή.

Και όλα αυτά για να βρεθεί εκεί που η ψυχή και το μυαλό στήνουν το πάρτυ της σκέψης, το γκρίζο σκεπάζεται από τη γιορτή του χρώματος, εκεί που το παιχνίδι της ζωής μας αλλάζει τους κανόνες και μας επιτρέπει τους επιτοίχιους καταγάλανους ουρανούς, τις επιτοίχιες καυτές αμμουδιές φιλόξενες για τα γυμνά μας όνειρα, τις επιτοίχιες ασκήσεις ισορροπίας για επιδέξιους ακροβάτες που έμαθαν να ισορροπούν σε δυνατούς ανέμους, τις επιτοίχιες καρδιές που ανασαίνουν σαν πεταλούδες ελπίδας. Άλλωστε, η Τέχνη για να επιτύχει τον στόχο της πρέπει να καταφέρει να γίνει μέρος της αυτοβιογραφίας του θεατή που τη βλέπει». Κοντά στη Διαγώνιο λοιπόν, στήνεται ένα επιτοίχιο πάρτυ χαράς, ένα άνοιγμα «ύπαρξης» που κάνει το ανείπωτο που κρύβεται μέσα μας να εξομολογηθεί επιτυχώς!

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την έκθεση και να δείτε τους λευκούς τοίχους να μεταμορφώνονται σε πολύχρωμα παράθυρα και φωτισμένες πόρτες!

«τυφλή απαγόρευση» | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μια φράση που εμπεριέχει την ακουστική αχρωμία της και την ανεικονική χρωματικότητά της. Ένα σύμπλεγμα όρων και σκέψεων με αντιφατικά αισθήματα για το ορατό, την απομάκρυνση, την προστασία, τον εγκλωβισμό, τη ματαίωση, τα όρια.

Η έννοια των ορίων εξετάζεται διαλεκτικά στο διττό εικαστικό έργο της έκθεσης. Μέσα από εμμονικές και ατέρμονες επαναλήψεις χειροναξίας, άλλοτε με τη μορφή κόμπων ύφανσης και άλλοτε με το σύμβολο της κουκίδας, εξετάζεται η χρήση του σημείου, η τυχαιότητα και μη που αυτό φέρει και η ενεργοποίηση της αφής στα εικαστικά τοπία της έκθεσης. Η ενεργοποίηση του διπόλου ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, αποδομεί και επανανοηματοδοτεί τα όρια, επιχειρώντας να διευρύνει και να διερευνήσει την ερμηνεία τους. Τα συνεργατικά έργα της έκθεσης επιχειρούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, δρώντας με ευχέρεια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το κοινωνικό πεδίο. Αναζητώντας νέες δημιουργικές διεξόδους διαμορφώνουν installation, παίζουν με την υλικότητα και τις επιφάνειες, αγγίζοντας τα «όρια» της σημειολογίας.

Η επαναλαμβανόμενη γραφή της braille των επίτοιχων έργων εμπνέεται από τον ομώνυμο κώδικα και συναντά τους σημειωτικούς κόμπους της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας των γλυπτικών εγκαταστάσεων. Από το πλαίσιο διαλόγου με τον θεατή αφαιρείται οποιαδήποτε δυνατότητα συμβατικής ανάγνωσης του περιεχομένου της εγκατάστασής τους. Οι επιφάνειες αλουμινίου καθίστανται κλειστές προς ανάγνωση, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ανοιχτές προς ερμηνεία. Η αδυναμία άμεσης αλληλεπίδρασης με το κείμενο και η ανάδειξη της αναγλυφότητας της μορφής του, το καθιστούν ένα ζωντανό εικαστικό αίνιγμα, που συνομιλεί υπαινικτικά με τους χιλιάδες χειροποίητους κόμπους που βρίσκονται άοκνα γύρω του.

Η επανάχρηση του γνώριμου υλικού της ταινίας σήμανσης και η αξιοποίηση της μορφοπλαστικής ιδιότητας του, οδηγεί σ’ ένα παιχνίδισμα μέσα από τη μετατροπή του σε γεωμετρικές και αφαιρετικές φόρμες, σαρκάζοντας την έννοια της απαγόρευσης. Η παρακολούθηση παραδοσιακών τεχνικών πλέξης σε ασφυκτικές θηλιές και ύφανσης σε ατέρμονους κόμπους μαρτυρά το βιωματικό και επίπονο ασκητικό χαρακτήρα των έργων.

Η συνάντηση των δυο μέσων προβληματίζει αναφορικά με την αποκαθήλωση των ανθρώπινων ορίων. Το σχήμα του κύκλου, άλλοτε μέσα από τη μετουσίωσή του σε κουκίδα και άλλοτε σε κόμπο, διαγράφει ένα σύμβολο αναφοράς, τραυμάτων και αποκλεισμών που απαντώνται στην εικαστική γλώσσα των έργων. Το συνδυαστικό και αναρίθμητο άθροισμά τους επιτελεί μια καλλιτεχνική ώσμωση ανάμεσα στη σημασία που φέρουν τα όρια στην απλή καθημερινότητα και την ανθρώπινη ύπαρξη, εξετάζοντας το πλαίσιο της καθολικής απαγόρευσης και της απόλυτης ελευθερίας.

Πληροφορίες: Εγκαίνια Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, 16.00 – 21.30 | Διάρκεια: 02 -30.11.2023 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

«Ο καλλιτέχνης στο εικαστικό γίγνεσθαι της πόλης» | Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ο Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του παρουσιάζει την ετήσια έκθεση με τίτλο Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης, και τιμά ιδρυτές και διατελέσαντες προέδρους του.

101 καλλιτέχνες- μέλη του Συλλόγου θα παρουσιάσουν το πώς η ΤΕΧΝΗ μπορεί να εκφράσει ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά και εάν εν τέλει γεφυρώνει τα κενά που δημιουργεί η πολιτεία. Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στην ζωή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αξίες του σε συνδυασμό με την διαβίωσή του σε αυτή την Ιστορική πόλη. 

Η πρώτη έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. έγινε στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. τον Νοέμβριο του 1984, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή 32 καλλιτεχνών και την επιμέλεια του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρύσανθου Χρήστου. Η έκθεση αποτέλεσε μεγάλο εικαστικό γεγονός  για τα ΙΘ’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ. Μέχρι σήμερα οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. δεκάδες ετήσιες εκθέσεις, αντανακλώντας τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους δύο εικαστικούς φορείς και επιβεβαιώνοντας το έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την προβολή και ανάδειξη του έργου των Βορειοελλαδιτών καλλιτεχνών .

Η επετειακή έκθεση του Συλλόγου γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αποτελεί έκφραση ανάγκης για τη συλλογική παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Τα αντιπροσωπευτικά έργα ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων, ιδεών και τεχνοτροπιών, συνεργάζονται και συνυπάρχουν σε έναν κόσμο όπου γίνεται τριπλή, συνδυασμένη ενέργεια εναντίον του θεσμικού καλλιτεχνικού πλαισίου, του καλλιτεχνικού αντικειμένου και του ίδιου του καλλιτεχνικού υποκειμένου. Η τέχνη του γίγνεσθαι, «μπορεί να είναι ένας κήπος ή η τελετουργία του τσαγιού, ένα μεταλλικό αντικείμενο ή ένα τσουκάλι σπόρους, ένα καμένο δάσος, μια προγονική μάσκα…μια ιστορία». Η καλλιτεχνική καινοτομία και η κοινωνική πράξη αποτελούν δύο αλληλοδιαπλεκόμενους όρους που επηρεάζουν άμεσα την καλλιτεχνική παραγωγή. Οι ερμηνείες είναι καλύτερες εάν προσεγγίζουν διαφορετικές πλευρές του έργου του καλλιτέχνη.

Στοιχεία της Έκθεσης: Εγκαίνια  Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ώρα 20:00 | Χώρος Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, Θεσσαλονίκη  | Διάρκεια 3 – 30 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή 11:00 – 15:00 Τετάρτη, Πέμπτη 11:00 – 15:00 & 17:30 – 19:30 Σάββατο κλειστά

Παίζω και γνωρίζω το μουσείο | Διαδίκτυο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια νέα ψηφιακή δράση, με έμπνευση την επετειακή περιοδική του έκθεση «60 χρόνια | 60 στιγμές» και ειδικότερα την εκπαιδευτική της γωνιά που είναι αφιερωμένη στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η δράση «Παίζω και γνωρίζω το μουσείο» προσφέρει στους μικρούς μας φίλους δραστηριότητες και παιχνίδια αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουν παράλληλα πολλά αρχαία αντικείμενα της συλλογής του μουσείου.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι διαθέσιμες σε εκτυπώσιμη μορφή για κάθε ενδιαφερόμενο.

https://www.amth.gr/news/paizo-kai-gnorizo-moyseio

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023

Οι αγαπημένες «Διαδρομές» επιστρέφουν στο πρόγραμμα της φετινής Thessaloniki PhotoΒiennale του MOMus, με επισκέψεις σε εκθέσεις της διοργάνωσης, ανοιχτές για το κοινό. Παράλληλα ξεκινούν και οι ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση «Το φάντασμα του λαού» στους χώρους που παρουσιάζονται τα έργα των 25 καλλιτεχνών-φωτογράφων που συμμετέχουν σε αυτή.

Αναλυτικά: «Διαδρομές», πρόγραμμα περιήγησης σε επιλεγμένες εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Ξεναγεί η Ηρώ Κατσαρίδου, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και γενική συντονίστρια της Thessaloniki PhotoBiennale 2023. Οι περιηγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. Ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση «Το φάντασμα του λαού». Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 «To φάντασμα του λαού» σε επιμέλεια του Julian Stallabrass, διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Σε αυτές περιλαμβάνονται ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει (και, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς, πότε και για πόσο καιρό), αν μπορεί να συλληφθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας ή τρόμου, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες.

Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, πραγματοποιείται σειρά ξεναγήσεων στους δύο χώρους όπου φιλοξενείται η έκθεση, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι.

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Κυριακές 12 & 26 Νοεμβρίου & 10 Δεκεμβρίου στις 11:30 | Πέμπτες 14 & 21 Δεκεμβρίου στις 18:00 | Η διάρκεια των ξεναγήσεων είναι 90 λεπτά και πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου στους χώρους. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 566716 (Τρίτη-Σάββατο 11:00-17:00) και στο email [email protected]

fb @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums | ig @thessaloniki_photobiennale @momus_museums | yt PhotoBiennale Greece MOMus Museums

Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Θέατρο και φωτογραφία «συναντιούνται» με αφορμή την Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 με δύο δράσεις στις εκθέσεις του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» και της Marta Bogdańska «Shifters», στο πλαίσιο της συνεργασίας του του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους που παρουσιάζονται οι παραπάνω εκθέσεις, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Αναλυτικά: Οπτικοακουστική εγκατάσταση «Keep this manual in a handy place» στην έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» | Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, 18:00 | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2A, Θεσσαλονίκη)

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Keep this manual in a handy place» είναι βασισμένη στο εμβληματικό κείμενο του Βάτσλαβ Χάβελ «Το Υπόμνημα», με θέμα τη χαοτική διάσταση της γραφειοκρατίας και αποτελεί ένα σύγχρονο θεατρικό ηχοτοπίο που θα συνοδεύει την έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» μέχρι την ολοκλήρωσή της στις 18 Νοεμβρίου. Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή και Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σύλληψη – Επιμέλεια: Μαρία Καραμήτρη | Υλοποίηση βίντεο: Βαλεντίνα Κόπτη | Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Διακοσάββας, Κωνσταντίνος Χατζησάββας και Έφη Δρόσου. | Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Σημείωμα Μ. Καραμήτρη: Ατελείωτοι ήχοι από τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα. Ατελείωτη χαρτούρα για μια υπογραφή. Ατελείωτες σκάλες, πάνω κάτω, για μια σφραγίδα. Η απεικόνιση του μαρασμού της ζωής, σε μια κοινωνία που συνηθίζει να δικαιολογεί τις δυσκολίες του παρόντος, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως μέλλεται να φτάσει κάποια μέρα ο χρυσός αιώνας της ευημερίας. Μηχανισμοί καταστολής των συνειδήσεων, ψεύτικα πρότυπα ενός μοντέρνου μαζικού πολιτισμού ο οποίος αποβλέπει αποκλειστικά να αναπαράγει έννοιες όπως: η πειθαρχία, η μάζα, η ηθική, το ιεραρχημένο κράτος, η τιμωρία. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ταχεία ενσωμάτωση του ανθρώπου μέσα στο χυτήριο της άχρωμης ομοιομορφίας, δηλαδή, της ανυπαρξίας. Με όχημα «Το Υπόμνημα» του Β. Χάβελ, ενεργοποιούμε έναν εικαστικό χώρο με βίντεο και ήχους με θέμα το Ελληνικό Δημόσιο, προσκαλώντας τον θεατή να συμμετέχει βιωματικά.

Εκδηλώσεις

«Συγγραφείς από όλο τον κόσμο» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προσκαλεί για δεύτερη συνεχή χρονιά «Συγγραφείς από όλο τον κόσμο». Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο ΟΜΜΘ προσκαλεί σε ζωντανούς διαλόγους ξένους αλλά και Έλληνες συγγραφείς. Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις. Στις 15/11, προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης και οι Φώτης Μπενλίσοϊ και Γιώργος Κατσάνος από τις εκδόσεις Ιστός και η Εύη Κουτρουμπάκη, Φιλόλογος, Συγγραφέας.

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει 37 τίτλους βιβλίων που αφορούν σχεδόν σε όλα τα είδη του λόγου: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, εθνογραφικές μελέτες, ανθολογίες κ.ά. Κεντρικοί άξονες προσανατολισμού και έρευνάς του: η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, ο μικρασιατικός πολιτισμός, το λαϊκό τραγούδι, οι πολιτιστικές σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων. Εδώ και χρόνια οργανώνει αδιάλειπτα ποικίλα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί (1995), το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (Ο γύρος του θανάτου, 2011) και το λογοτεχνικό βραβείο “Νίκος Θέμελης”(’55, 2015).

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, 19:00

Θωμάς Κοροβίνης Συγγραφέας | Γιώργος Κατσάνος Εκδόσεις Ιστός | Εύη Κουτρουμπάκη Φιλόλογος, Συγγραφέας | Φώτης Μπενλίσοϊ Εκδόσεις Ιστός

Πληροφορίες και διάθεση δωρεάν δελτίων εισόδου: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3077

1η Γιορτή της Επιστήμης | ΝΟΗΣΙΣ

6-19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΗΣΙΣ ΕΚΘΕΣΗ «Το νερό, στην καρδιά της επιστήμης» Η έκθεση, πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική, παρουσιάζει τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού ταξιδεύοντάς μας από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας. Είκοσι τέσσερις πίνακες μας βοηθούν στην κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ενός ζωτικού πόρου απαραίτητου για την ανάπτυξη.

Ωράρια λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 09.30 – 16.30 & Σάββατο-Κυριακή: 11.00 – 19.00 Είσοδος ελεύθερη

7-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΩΙ) | ΝΟΗΣΙΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα παρουσιάσουν στους μαθητές το έργο AQUACYCLE, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των αστικών λυμάτων, καθιστώντας τα μία πολύτιμη, μη συμβατική πηγή νερού, που θα είναι πάντα διαθέσιμη για να αξιοποιηθεί σε πολλαπλές χρήσεις.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται κράτηση. Πληροφορίες-κρατήσεις: Μαριάννα Παπανδρέου, Τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00. [email protected]

ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 16:00-20:00 | ΝΟΗΣΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ | ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ομιλητές:

Αναστασία Ζαμπανιώτου, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδική σε θέματα ενέργειας

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων

Κωνσταντίνος Πλάκας, Χημικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, EKETA

Eric Mino, Επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού), επικεφαλής του Office

International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα (σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση)

Kevin Del Vecchio, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου

Κατερίνα Χριστοδούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ

Είσοδος ελεύθερη | Στα ελληνικά / Ταυτόχρονη μετάφραση | Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

“Εξέγερση του ΄73” | Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές

Η ταινία του Κώστα Ζυρίνη, «Εξέγερση του ΄73» θα προβληθεί το στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς, στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές. Στην ταινία αποτυπώνονται τα γεγονότα που προετοίμασαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

«Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για ψωμί, παιδεία, ειρήνη και ελευθερία!» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί σήμερα. Αν θυμηθούμε ότι το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» ήταν το κεντρικό στο Πολυτεχνείο το 1973, θα καταλάβουμε ότι κάτι έχει αλλάξει, αλλά προς το χειρότερο. Η εποχή μας απαιτεί και ειρήνη, όπως και να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε σήμερα. Άρα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τότε, είναι ακόμη επίκαιρα.

Η ταινία του Κώστα Ζυρίνη, «Εξέγερση του ΄73», έχει ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, χωρίς να έχει γίνει κάποια επεξεργασία στον ήχο ή στην εικόνα. Αυτοί που έχουν «τραβήξει» τα πλάνα δεν ονομάζονται. Οι κινηματογραφιστές ήταν αγωνιστές εναντίον στη δικτατορία και, φυσικά, ήταν ανώνυμοι. Ο Κώστας Ζυρίνης φάνηκε ως συντονιστής.

Μετά την προβολή της ταινίας θα γίνει συζήτηση για αυτά τα γεγονότα, όπως είχαν συμβεί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στόχος της κινηματογραφικής προβολής είναι να γίνει ενημέρωση για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίσης να συνδυάσουμε τις πολιτικές διεκδικήσεις εκείνης της εποχής με αυτές της σημερινής. Να δούμε που έχουμε βαδίσει και ποιο είναι, κατ’εκτίμηση το μέλλον μας.

Δεν είναι μια επετειακή μόνο κινηματογραφική προβολή. Πολύ περισσότερο θα δούμε το πολιτικό πεδίο όπως εγγράφεται σήμερα. Ακόμη τον τρόπο κινηματογράφησης εκείνη την εποχή, την περίοδο του λεγόμενου αγωνιστικού κινηματογράφου: Τότε ο πολιτικός αγώνας μπόλιαζε την κινηματογραφία και το αντίστροφο. Ένα κίνημα που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μετά την προβολή της ταινίας «Εξέγερση του ‘73» θα συντονίσει τη συζήτηση ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου και παραστασιολόγος. Σας περιμένουμε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις 8.00 μμ, Νικολάου Παρασκευά 14, στις Συκιές, στο στέκι της δημοτικής κίνησης Η Πόλη Αλλιώς

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ | «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ», Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και την Καλλιτεχνική Ομάδα FireArt, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Για τη ζωή και τη δράση του Γρ. Λαμπράκη θα μιλήσει ο ιστορικός Γιώργος Λεοντιάδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της αντιπολεμικής ανθολογίας της Ε.Λ.Θ. «Πόλεμος πατήρ πάντων;», με πεζά κείμενα και ποιήματα 49 μελών της Εταιρίας. Η έκδοση της ανθολογίας έγινε το 2022, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά αποκτά τραγική επικαιρότητα στις μέρες μας με το νέο πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Η παρουσίαση της ανθολογίας θα γίνει από τον Πρόεδρο της Ε.Λ.Θ. Βαγγέλη Τασιόπουλο. Αποσπάσματα της ανθολογίας θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ελένη Μακίσογλου, Άννα Σιταρίδου και Βασίλης Σεϊμένης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» της έκθεσης ενάντια στον πόλεμο, με συμμετοχή εικαστικών από 10 βαλκανικές χώρες. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία της έκθεσης στα Βαλκάνια και στο Ευρωκοινοβούλιο. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γιάννης Πρώιος, εικαστικός και μέλος της ΕΔΥΕΘ και της FireArt. Τρίτη, 14 Νοέμβρη, ώρα 7:00μμ

Θεματικές ξεναγήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η Ε’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί 11 συνολικά θεματικές ξεναγήσεις, με δωρεάν συμμετοχή. Σκοπός των ξεναγήσεων είναι να γνωρίσουν οι δημότες τα μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που παραμένουν στην πόλη μας, μέσα από τις βίλες – μνημεία της “Συνοικίας των Εξοχών”.

Οι ξεναγήσεις θα είναι περιπατητικές από διπλωματούχους ξεναγούς, διάρκειας 3,5 ωρών, ημέρα Σάββατο και Κυριακή, με ώρα εκκίνησης 10:30 π.μ., στις παρακάτω διαδρομές και ημερομηνίες:

Διαδρομή “Βίλες 1” Αφετηρία : Βίλα Αλλατίνη (Βασιλίσσης Όλγας 198 – Κτίριο Περιφέρειας) και συνέχεια με τα διατηρητέα αρχοντικά: Βίλα Μορπούργκο, Οικισμός Ουζιέλ, Casa Bianca, Βίλα Μορντώχ, Οικία Σιάγα, Chateau mon Bonheur και Οικία Μεχμέτ Καπαντζή (Μ.Ι.Ε.Τ.) Ημερομηνίες: Σάββατο 18/11/2023 | Κυριακή 05/11/2023 | Κυριακή 19/11/2023

Διαδρομή “Βίλες 2” Αφετηρία : Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 105 – ΝΑΤΟ) και συνέχεια με τα διατηρητέα μνημεία: Οικία Μοδιάνο (Λαογραφικό Μουσείο), Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Σχολή Τυφλών, Οικία Σαλέμ, Οικία Μιχαηλίδη, Γενί Τζαμί, Οικία Μοδιάνο, Α’ Γυμνάσιο, προτομή Γεωργίου Α’ και 12ο Δημοτικό Σχολείο. Ημερομηνίες: Σάββατο 25/11/2023 | Κυριακή 26/11/2023

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην Ε’ Κοινότητα (Βασιλίσσης Όλγας 162 – 25ης Μαρτίου 24), μόνο τηλεφωνικά στον αριθμό 2313318281, ώρες 8:00 – 13:00 δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, την ημερομηνία και τη διαδρομή της ξενάγησης (“Βίλες 1” ή ¨Βίλες 2”). Η συμμετοχή σε κάθε ξενάγηση θα είναι έως 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.

Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).

«Βγες από το Μαύρο-Μπες στο Χρώμα» | Πολιτιστικός χώρος ΗΛΙΟΣ

Σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της κλείνει φέτος η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, η πρώτη στο είδος της θεραπευτική δομή που λειτούργησε στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Γιορτάζοντας τα «γενέθλιά» της, η ΙΘΑΚΗ διοργανώνει το τριήμερο καλλιτεχνικό event «Βγες από το Μαύρο-Μπες στο Χρώμα», ανοικτό για το κοινό, από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2023, στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ, στη Θεσσαλονίκη, όπου 40 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες θα δημιουργήσουν in situ έργα, εμπνεόμενα από την πολύχρονη προσφορά του προγράμματος απεξάρτησης.

Συγκεκριμένα, από τις 2 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ. και τις 3 ημέρες του event, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ τη διαδικασία δημιουργίας των έργων, με μια ποικιλία υλικών και τεχνικών, πάνω σε ξύλινες επιφάνειες διαστάσεων 180 cm x 90 cm. Στους/στις δημιουργούς που θα συμμετάσχουν στο τριήμερο event συγκαταλέγονται εικαστικοί, φοιτητές και φοιτήτριες Καλών Τεχνών, street-artists, δημιουργικές ομάδες και απόφοιτοι/ες προγραμμάτων απεξάρτησης κ.ά.

Θα ακολουθήσει έκθεση των ολοκληρωμένων έργων στον ίδιο χώρο από το Σάββατο 11 έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

Τριήμερο Βιβλίου | 101 Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 101ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διεξαγωγή τριήμερων εκδηλώσεων αφιερωμένων στο βιβλίο και την φιλαναγνωσία.

Ήδη από πρόπερσι αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του βιβλίου στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας προχωρήσαμε στην πλήρη ανακαίνιση της βιβλιοθήκης του σχολείου μας και σήμερα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι διαθέτουμε μία από τις ομορφότερες και λειτουργικότερες βιβλιοθήκες δημόσιου δημοτικού σχολείου πανελλαδικά. Επίσης πέρσι πραγματοποιήσαμε στο χώρο της βιβλιοθήκης την πρώτη αφήγηση παραμυθιού με μεγάλη επιτυχία.

Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Οργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων στο χώρο του σχολείου, όλες με επίκεντρο το βιβλίο και ειδικά το παιδικό. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στους χώρους του σχολείου το τριήμερο 17 – 18 – 19 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνουν:

  • Έκθεση βιβλίου
  • Βιβλιοπαρουσιάσεις – Αφηγήσεις
  • Προβολές
  • Χειροτεχνίες
  • Παιχνίδια
  • Συζητήσεις
  • Ανταλλαγή μεταχειρισμένων παιδικών βιβλίων

Καλούμε όλους, γονείς – κηδεμόνες, μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και φίλους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να ταξιδέψουμε όλοι μαζί στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα