Κινηματογράφος

21ο ΦΝΘ: Αυτά τα ντοκιμαντέρ θα μας πουν ιστορίες της Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ταινίες τεκμηρίωσης που μιλούν, άμεσα ή έμμεσα, για την πόλη και τις ιστορίες της.

Μιχαήλ Παπαβασιλείου
21ο-φνθ-αυτά-τα-ντοκιμαντέρ-θα-μας-πουν-ι-413937
Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εικόνα Motion Team

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταφθάνει σε λίγες μέρες, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς ανθρώπους του χώρου να παρουσιάσουν τις ιστορίες τους, αλλά και τους κόπους αρκετών μηνών πίσω από την κάμερα.

Μιας και το Φεστιβάλ γίνεται στη Νύμφη του Θερμαϊκού, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν Ντοκιμαντέρ από την οικοδέσποινα. Άνθρωποι που μεγάλωσαν, έζησαν ή ξαναγύρισαν στον τόπο τους, τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουν να αναδείξουν θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο!

Δείτε τα ντοκιμαντέρ με θέμα τη Θεσσαλονίκη, άλλοτε εμμέσως και άλλοτε άμεσα:

Βίος… Ο άλλος δρόμος

Ένα Ντοκιμαντέρ από τους Δημήτρη Παπαδόπουλο & Ιωάννη Κολαξίζη: Από το 2013, ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός ‘Βίος Coop’ προσφέρει τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στη Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Οι δύο σκηνοθέτες θα προσπαθήσουν ν’ αναδείξουν τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του, τα προβλήματα που υπήρξαν και αντιμετωπίστηκαν, το πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και την διαδικασία διάθεσης τοπικών – ποιοτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Ενώ, θα υπάρξουν αναλύσεις με την επεξηγηματική μέθοδο από μέλη του συνεταιρισμού γιατί το «Βίος Coop» είναι ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Το πιο πετυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης στην κρίση γίνεται ντοκιμαντέρ!

*ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 05 Μαρτίου 2019 17:30

Ακούς τη φωνή σου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα στα ερτζιανά είναι το «Ραδιόφωνο των Εθελοντών» FM100.6 που λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Ένα πρότζεκτ που επιβιώνει εδώ και οκτώ χρόνια μέσα στην κρίση και αποτελεί μια εναλλακτική φωνή της Θεσσαλονίκης. Πίσω από αυτή την ιδέα βρίσκεται ο Στάθης Βασιλειάδης, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά. Φέρνοντας μία νεανική ματιά στο Φεστιβάλ και αναδεικνύοντας ανθρώπους χωρίς ραδιοφωνικές βλέψεις ή εξειδίκευσης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μιλώντας και συζητώντας με συμπολίτες τους τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ελλάδα. Μία διαφορετική προσέγγιση, με την ελευθερία άποψης να βρίσκεται στην ακμή της και όχι στην παρακμή της.

*ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 05 Μαρτίου 2019 18:00

Οι Κατίνες μου

Η ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε μεταξύ 1985-1995. Φεμινιστικό περιοδικό, SOS γραμμή για κακοποιημένες γυναίκες, φεστιβάλ γυναικών, πορείες και εκδηλώσεις. Ένα Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο γυναικείο κοινό και τις δυσκολίες που υπήρξαν την τότε εποχή, αλλά και τις συστηματικές συναντήσεις τους τα τελευταία χρόνια, χωρίς ν’ άλλαξε ποτέ κάτι!

Φιλίες βαθιά χαραγμένες, ούζα, βόλτες και πολλαπλές συνεντεύξεις στο προσκήνιο με τη Βίλμα Μενίκη να υπογράφει, την Νένα Βενετσάνου να χαρίζει απλόχερα τα τραγούδια και τις μουσικές της, όπως και οι Στρίγγλες –πολυφωνικό γυναικείο σχήμα- και την Χριστίνα Κυριακίδου – λυράρισσα. Τελικώς, τι άλλαξε τότε και τώρα; Πώς προμηνύεται το μέλλον για τις γυναίκες;

*ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 08 Μαρτίου 2019 17:30

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Το ’85-’95 στη Θεσσαλονίκη οι Κατίνες σήκωναν το ανάστημά τους 

Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (το μπλόκο της Καλαμαριάς)

Ένα Ντοκιμαντέρ του Θεσσαλονικιού και Καλαμαριώτη Μιχάλη Αγραφιώτη, όπου στις 13 Αυγούστου 1944, Έλληνες συνεργάτες των Ναζί εισέβαλαν στην Καλαμαριά με μια λίστα υποψηφίων θυμάτων. Μέχρι το μεσημέρι είχαν δολοφονήσει 11 άτομα. Μετά όμως από ένα γλέντι, μέθυσαν και αποχώρησαν χωρίς να ολοκληρώσουν τη λίστα. Το τραγούδι «Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα» ήταν το τελευταίο εκείνης της βραδιάς, αλλά τί έγινε και από μία αιματοχυσία δημιουργήθηκε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου χωρίς επιπλέον απώλειες; Μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε ή ο Μιχάλης Αγραφιώτης θα μας ξεδιαλύνει αυτό το ερώτημα με το Ντοκιμαντέρ του;

*ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 03 Μαρτίου 2019 18:00

Από τον Τρόμο στην Αντίσταση – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944

Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης αναδεικνύει μέσα από συζητήσεις με νέους από τη Γερμανία και την Ελλάδα για το τότε και για το τώρα, ενώ η ταινία ανατρέχει στα γεγονότα που συνέβησαν στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά-Θεσσαλονίκης, την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-44. Ένας φιλμογράφος με αρκετή εμπειρία στο χώρο και δείχνοντας την αγάπη του για την Θεσσαλονίκη με κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Όπως το 2013 με το Ντοκιμαντέρ «Η Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση».

*ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 02 Μαρτίου 2019 18:00, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 07 Μαρτίου 2019 20:00

Η μπάντα

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ήταν ο μοναδικός επιζών από τα μέλη της – 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Αυτή είναι η ιστορία του, γεμάτη από μνήμες και μουσικές. Το Ντοκιμαντέρ ήταν μία ιδέα του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με θέμα τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κερασούντας και των σφαγέα των Ελλήνων Τοπάλ Οσμάν, όπου τους υποχρέωνε να παίζουν τούρκικα εμβατήρια την ώρα που οι Τσέτες βίαζαν, λήστευαν και δολοφονούσαν Έλληνες. Με βάση το βιβλίο του μόνου επιζώντα Γιάννη Παπαδόπουλου τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μέρη τη Ελλάδας και της Τουρκίας. Ωστόσο, κάποιες σκηνές γυρίστηκαν σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στα Γιαννιτσά με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και με πρωταγωνιστή τον Πόντιο τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη. Ψάχνοντας συγγενείς του Γιάννη Παπαδόπουλου, ο Νίκος Ασλανίδης βρήκε τα παιδιά του και τα εγγόνια του στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

*ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 04 Μαρτίου 2019 18:00

Η ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ιστορία της πόλης γράφτηκε και στο παλιό σανατόριό της

Ο Ανδρέας Τσατσάιας δημιουργεί τη θεατρική παράσταση «Ούτε μια αναπνοή χαμένη» και αφηγείται τη ζωή στο Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου από το 1920 μέχρι το 1960, όπου χιλιάδες φυματικοί νοσηλεύτηκαν και χιλιάδες πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς. Μαρτυρίες επιζώντων και γεγονότα που έλαβαν χώρα στην τότε περίοδο έρχονται ν’ αποκαλυφθούν. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλιού νοσοκομείου βρίσκονταν στη θέση του σημερινού Γ. Παπανικολάου, στο Ασβεστοχώρι, στη Θεσσαλονίκη. Η νοσηλεία των φυματικών στο Σανατόριο ξεκινάει το 1921, με τα πρώτα αναρρωτήρια που άφησαν οι Άγγλοι το 1918. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Σανατόριο Ασβεστοχωρίου έχει συνδέσει το όνομά του με τους λαϊκούς αγώνες αλλά και με το αντιστασιακό κίνημα ενάντια στη Γερμανική κατοχή.

*ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 03 Μαρτίου 2019 15:30

Γιώργος Χριστιανάκης – Μια διακριτική μουσική παρουσία

Η Τζίνα Γεωργιάδου αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή του Γιώργου Χριστιανάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η εφηβική ανία κι ένα αθώο ψέμα ήταν η αφορμή για τις μουσικές αναζητήσεις του Γιώργου Χριστιανάκη. Από τότε, δημιουργεί ασταμάτητα, παίρνοντας ερεθίσματα από ανθρώπους, κείμενα κι εικόνες. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Aπόφοιτος της Nομικής, άρχισε τις σπουδές του στο κλασσικό πιάνο σε ηλικία 17 χρονών. Aπό το 1982 ηχογραφεί σε στούντιο και παίζει ζωντανά με πολλά γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως A PRIORI, JAZZ QUARTET, DA CAPO , RODONDO ROCKS , TPYΠEΣ κ.α. Aπό το 1984 συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, βίντεο άρτ, εικαστικές εγκαταστάσεις και χορό. Έχει γράψει από το 1994 μουσική για περισσότερες από ογδόντα θεατρικές παραστάσεις τόσο του μοντέρνου όσο και του κλασσικού ρεπερτορίου μεταξύ των οποίων επτά για το φεστιβάλ Επιδαύρου, τέσσερις για το Hρώδειο και μία για το αρχαίο Θέατρο των Δελφών. Tο 2000 πήρε βραβείο Mουσικής Θεάτρου για τη μουσική της παράστασης “Γέρμα” στο Eθνικό Θέατρο, ενώ έχει κυκλοφορήσει έως τώρα πέντε προσωπικούς του δίσκους.

*ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 02 Μαρτίου 2019 22:30, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ 03 Μαρτίου 2019 21:30

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα