Πολιτισμός

Μεγάλη συναυλία στήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών, τώρα στην Αθήνα

Η μεγάλη συναυλία στήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών, αυτή την ώρα στο Θέατρο REX

Parallaxi
μεγάλη-συναυλία-στήριξης-του-αγώνα-τω-976028
Parallaxi

Σε μεγάλη συναυλία στήριξης των καλλιτεχνών, προχωρούν αυτή την ώρα μουσικοί, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται έξω από το Εθνικό Θέατρο – REX για να δηλώσει την υποστήριξη του στον αγώνα των 590 και πλέον ημερών, των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών και των καλλιτεχνών.

Η συναυλία πραγματοποιείται μπροστά από το θέατρο ΡΕΞ και οι γύρω δρόμοι παραμένουν κλειστοί καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω του κόσμου δεν είναι εφικτή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της Συγγρού και στην οδό Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με επιστολή τους, που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό 18 καλλιτεχνικοί φορείς απέρριψαν την ΚΥΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από νόμο ή προεδρικό διάταγμα».

Σύμφωνα με την επιστολή, η ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση «δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα».

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΚΥΑ δημιουργεί «ένα μισθολογικό παράδοξο όπου οι καλλιτέχνες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα συναφή επαγγέλματα να προσλαμβάνονται ως Δ.Ε.» ενώ υπογραμμίζεται ότι με αυτή «επιχειρείται να βαφτιστεί η εργασία ως «καλλιτεχνικό έργο» για οποιονδήποτε προσληφθεί για το έργο αυτό.

«Σε εσάς που μας ακούτε», δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες.

Τη συναυλία στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), έξω από το θέατρο ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου. Πλήθος κόσμου, ζητά να υλοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών.

Στην συναυλία στήριξης των καλλιτεχνών βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των καλλιτεχνών, στα δίκαια αιτήματά τους. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή καμιά αναβολή. Χρειάζεται η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και επαγρύπνηση. Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που κυβέρνησαν και που υπόσχονται διάφορα προεκλογικά, αλλά άλλα κάνουν μετά».

Επιστολή καλλιτεχνών στον Μητσοτάκη – «Συνεχίζουμε τον αγώνα»

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση με το προσχέδιο αυτό, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας, δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα». Αυτό αναφέρουν, μεταξύ πολλών άλλων, σε μακροσκελή τους ανακοίνωση οι καλλιτέχνες, που απορρίπτουν το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και χορού στο δημόσιο που διαμόρφωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν οι καλλιτέχνες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ είναι:

  • «Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ».

««Σε εσάς που μας ακούτε» δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου» ξεκαθαρίζουν σήμερα οι καλλιτέχνες, στην επιστολή που απέστειλαν στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, και η οποία κοινοποιήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο νωρίτερα, ΜΑΤ έριξαν χημικά σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα