Μουσική

5 oλοκαίνουργια τραγούδια και 6 άλμπουμ για να ακούσεις σήμερα, Σάββατο!

Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα βγάλεις τα ακουστικά σου!

Parallaxi
5-oλοκαίνουργια-τραγούδια-και-6-άλμπουμ-1310450
Parallaxi

11 ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες έρχονται για να σου κρατήσουν συντροφιά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γι΄αυτό βάλε τα ακουστικά σου και άκουσε όλη τη λίστα της Parallaxi με τα νέα τραγούδια και άλμπουμ.

Τραγούδια

«Εκτός τόπου και χρόνου» – Σοφία Μανουσάκη

Η Σοφία Μανουσάκη παρουσιάζει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου», σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Ένα τραγούδι που ισορροπεί ανάμεσα στο ρυθμό και την ποίηση, στο σύγχρονο βλέμμα και τη διαχρονική αλήθεια.

Το τραγούδι κινείται κυκλικά, σαν μια ιεροτελεστία αυτογνωσίας, για να καταλήξει στην αναγνώριση του “εμείς”, εκτός τόπου και χρόνου, αλλά πάντα παρόντες. Γυρισμένο με αισθητική ’70s–’80s, το video clip αποδίδει φόρο τιμής στην εποχή της αθωότητας, της αμφισβήτησης και της συναισθηματικής υπερβολής.

Την παραγωγή του τραγουδιού, όπως και ολόκληρου του επερχόμενου LP της Σοφίας Μανουσάκη, υπογράφει ο Haydn Bendall, ο πολυβραβευμένος Βρετανός παραγωγός, κάτοχος Oscar και Grammy για την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».

Το τραγούδι κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Heaven Music, ενώ αποτελεί προπομπό του νέου δίσκου σε βινύλιο, που αναμένεται σύντομα.

«Casanova» – Nemo

Το «Eurostar» Nemo που έγινε παγκοσμίως γνωστό με τη νίκη του στην περσινή Eurovision με το τραγούδι «The Code», κυκλοφορεί το νέο του upbeat κομμάτι με τίτλο «Casanova» που θα συμπεριλαμβάνεται και στο πρώτο studio album του.

Το «Casanova» διατηρεί τη χαρακτηριστική μουσική συνταγή του Nemo, την εορταστική διάθεση και τo pumping beat ρεφρέν!

«Ανάμεσα στα κόκαλα» – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Σαν βροντή που σκίζει τη σιωπή, σαν προφητεία που χαράσσεται στη μνήμη, η νέα κυκλοφορία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Ανάμεσα στα κόκαλα», έρχεται για να αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα.

Ο διαχρονικός ερμηνευτής, με τη φωνή που έχει χαραχτεί στην ψυχή του ελληνικού λαού, δίνει πνοή στην ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ντύνοντας τη με τη μελωδία του Νίκου Χιώτογλου.

Η κυκλοφορία γίνεται από την Deep Music, σηματοδοτώντας ένα έργο-σταθμό, μια κραυγή μέσα από τους αιώνες.

«λαίμαργος Απρίλης» – Κωστής Παλαιογιάννης

Ο «λαίμαργος Απρίλης» είναι το νέο τραγούδι του Κωστή Παλαιογιάννη από το ομώνυμο άλμπουμ του.

«Αφιερωμένο στους λαίμαργους, τους βουλιμικούς και τους ενθουσιώδεις Απρίληδες.

Τους αυθόρμητους και επιπόλαιους. Τους βιαστικούς, τους άγαρμπους και άτσαλους

Τους προάγγελους της Άνοιξης.

Σε αυτούς που συννεφιάζουν με τους μπαγιάτικους ουρανούς γιατί ψάχνουν έναν ήλιο να τους φάει κι αυτούς που τους κατασπάραξε ο ήλιος μιας και οι μέρες δεν τους χωράν»

«What Was That» – Lorde

Τέσσερα χρόνια μετά το τρίτο άλμπουμ της «Solar Power», η Lorde επιστρέφει δυναμικά με το νέο single της, με τίτλο «What Was That».

Μάλιστα, το νέο τραγούδι από το new era της Lorde που έχει κάνει ήδη αίσθηση παγκοσμίως!

Το τραγούδι είναι σε παραγωγή των Lorde, Jim-E Stack & Dan Nigro.

Άλμπουμ

«POP TOO» – Μαρίνα Σάττι

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την κυκλοφορία του «POP», η Μαρίνα Σάττι επέστρεψε δυναμικά με το «POP TOO», που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25/04.

Δέκα κομμάτια, καθένα με το δικό του ξεχωριστό ήχο: Trap, παραδοσιακά μοτίβα, club vibes, lo-fi μελαγχολία, με όλα αυτά τα στοιχεία να συνυπάρχουν αρμονικά σε έναν δίσκο που τολμά.

Σε αυτό το album ακούμε επίσης συνεργασίες, όπως αυτή με τους Locomondo και τον Νέγρο του Μοριά, στα τραγούδια «Καβουράκια» και «Bye Bye», αντίστοιχα.

«Wyrd» – Νεφέλη Φασούλη

Η Νεφέλη Φασούλη πιο Wyrd από ποτέ, παρουσιάζει το καινούργιο της EP!

Ένα σετ τεσσάρων τραγουδιών που έφτιαξε με την μουσική της ομάδα, μετά από έναν χειμώνα που γύρισαν την Ελλάδα, ψάχνοντας τον τέλειο ήχο, τον ήχο που θα τα ‘χει όλα, θα θυμίζει κάτι και τελικά τίποτα.

Το Wyrd είναι ένα σύγχρονο ελληνικό-φολκ EP με ήχο ροκ-ανατολίτικο, ψυχεδελικό, εμπνευσμένο από τους κλασικούς δίσκους των 70s, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.

Τραγούδια του Αντώνη Απέργη, ένα παλιό αγαπημένο λαϊκό και μια αραβική έκπληξη, φτιαγμένα με ήχο εκλεκτικό και εκρηκτικό, και εν τελεί πολύ προσωπικό για τη Νεφέλη, αποκλείεται να μην σας παρακινήσουν να σηκωθείτε από την καρέκλα. Συνοδευόμενα μάλιστα από ένα βίντεο κλιπ γεμάτο χρώματα και λάμψη, η Νεφέλη βρίσκει με το Wyrd έναν εαυτό που έψαχνε καιρό!

«Haimalina» – Aeon

Η AEON έρχεται δυναμικά με τον νέο της δισκογραφικό σταθμό, Χαϊμαλίνα, ένα έργο που συνδυάζει το ραπ με τις ηχητικές ρίζες της ελληνικής μουσικής, δημιουργώντας ένα ταξίδι που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Με 11 κομμάτια, το άλμπουμ ξεχωρίζει για τις ατμοσφαιρικές, βαθιά συναισθηματικές παραγωγές – οι περισσότερες εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή της ίδιας της AEON – που αναδεικνύουν έναν ήχο πλούσιο σε συναίσθημα, δυναμική και αυθεντικότητα.

Αν και το κρητικό στοιχείο διαπερνά έντονα τον δίσκο, η Χαϊμαλίνα δεν περιορίζεται σε αυτό. Το «Κοκκιν’ Αχείλι», για παράδειγμα, αντλεί την έμπνευσή του από το δημοτικό τραγούδι, ενώ στο «Θάλασσα», η AEON εμπνέεται από τη βουλγαρική παραδοσιακή μουσική και την πολυφωνία. Το κομμάτι, σε σύνθεση της ίδιας, είναι εμπλουτισμένο με βαλκανικά μελωδικά στοιχεία.

Στις μίξεις και το mastering, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Θανάσιμος στο Hotbox Μουσική Studio, δίνοντας στον δίσκο τη χαρακτηριστική του ηχητική υπογραφή.

Παράλληλα, στο «Mortisses», με τη συμμετοχή της Aria και την παραγωγή του DJ Silence, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Incognito M. και την 0-100 Seirene στο Pineline Μουσική Lab. Στο «Κοκκιν’ Αχείλι», την παραγωγή, τη μίξη και το mastering υπογράφει ο Th Mark στο 14121 Recording Studio. Στο Χαϊμαλίνα συμμετέχουν καλλιτέχνες που προσθέτουν το δικό τους στίγμα: Θανάσιμος, Dolly Vara, Th Mark, Marina Kastrinou, Aria και Dj Silence.

Δύο βιντεοκλίπ πλαισιώνουν την κυκλοφορία του δίσκου. Το «Flowqueen», σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουδαλάκη, και το «Takadimi», το οποίο υπογράφει η Ludens Creative Productions και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Το εξώφυλλο του album επιμελήθηκε η ομάδα της Bric a Brac.

Το Χαϊμαλίνα είναι ένας δίσκος που αναπνέει μέσα από το μείγμα του ραπ με την παραδοσιακή μουσική, χωρίς στεγανά και όρια. Κάθε κομμάτι είναι ένας ξεχωριστός ηχητικός κόσμος, όπου οι βαριές μπασογραμμές, οι μελωδικές ενορχηστρώσεις και οι δυνατοί στίχοι υφαίνουν ένα σύμπαν γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αφηγήσεις.

Από την ωμή αλήθεια του δρόμου μέχρι τις πιο εσωτερικές στιγμές, το άλμπουμ ισορροπεί ανάμεσα στο ένστικτο και τη λεπτομέρεια, προσφέροντας μια εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη.

Κυκλοφορεί ψηφιακά από τη LEAP.

«Αμήχανα Λάβαρα» – Γιώργος Αβραμίδης

Ο τρομπετίστας, συνθέτης και – για πρώτη φορά – ερμηνευτής Γιώργος Αβραμίδης, κυκλοφορεί τον νέο του, πέμπτο προσωπικό δίσκο, με τίτλο «Αμήχανα Λάβαρα».

Με αυτόν τον δίσκο, ο καλλιτέχνης κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την πλήρη προσωπική έκφραση: υπογράφει τη μουσική σε όλα τα κομμάτια και τους στίχους στο μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ. Οι εξαιρέσεις – και ταυτόχρονα διαμαντάκια – είναι τα «Το Γυαλί» και «Στο Μεταξύ» με την ευαίσθητη στιχουργική της Ελίνας Τασιούλα.

Ηχηρές οι συμμετοχές του Φοίβου Δεληβοριά και της Δανάης Μιχαλάκη, δύο καλλιτεχνών που με τη φωνή και την παρουσία τους εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα του άλμπουμ. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο βιωματικό, πλούσιο σε εικόνες, νοήματα και αντιθέσεις. Με λόγο που άλλοτε γίνεται σπαρακτικός ψίθυρος και άλλοτε καυστικό σχόλιο, ο Αβραμίδης πλέκει μια σύγχρονη αφήγηση για την αγάπη, την απώλεια, την κοινωνική σύγχυση και τη δύναμη της επιβίωσης.

Από το «Τρύπια Καρδιά» που ψιθυρίζει «μια ερημιά… γκρίζο στον ουρανό», ως τον «Φουκαρά» που «σηκώνει και γλεντά αμήχανα τα λάβαρα», τα τραγούδια του δίσκου σχηματίζουν ένα πολυεπίπεδο τοπίο – με έντονη ποιητική χροιά, προσωπικό στοχασμό και υπόγειο πολιτικό χιούμορ.

Ηχητικά, το άλμπουμ ακολουθεί μια πολυστυλιστική προσέγγιση: από ροκ και εναλλακτικά μονοπάτια, μέχρι τζαζ και ελληνικές ρίζες, με το συναίσθημα πάντα στο επίκεντρο.

Το «Αμήχανα Λάβαρα» δεν φωνάζει. Ψιθυρίζει. Και όμως, κάθε του ψίθυρος έχει τη δύναμη να γκρεμίσει τοίχους. Το νέο έργο του Γιώργου Αβραμίδη είναι ένας καθρέφτης, όχι για να δεις τον εαυτό σου όπως είναι – αλλά όπως τον νιώθεις.

Την παραγωγή υπογράφει το δεξί χέρι, τα τελευταία χρόνια, του Θεσσαλονικού τραγουδοποιού, Νικόλας Πλάτων.

«Between» – Καλλιόπη Μητροπούλου

Εικόνα: Γιώργος Αθανασίου

Η συνθέτρια, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια και βιολονίστρια Καλλιόπη Μητροπούλου, με έδρα την Αθήνα, κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Between».

Γνωστή για τη συμμετοχή της ως βασική τραγουδίστρια στα συγκροτήματα Echo Tides και Oi Va Voi, η Καλλιόπη έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Pan Pan, Vassiłina, ο Erland Cooper, ο Γιάννης Αγγελάκας & οι Επισκέπτες, αλλά και με ορχήστρες διεθνούς κύρους όπως η Gürzenich Orchestra, η London Philharmonic Orchestra, η London Contemporary Orchestra, η BBC Symphony Orchestra και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το «Between» αποτελεί έναν ευαίσθητο αλλά τολμηρό μουσικό κόσμο, όπου το κλασικό υπόβαθρο της Καλλιόπης συναντά σύγχρονα, ονειρικά στοιχεία post pop και ηλεκτρονικής μουσικής. Η πλούσια ενορχήστρωση, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική, ατμοσφαιρική φωνή της, προσκαλεί τον ακροατή σε ένα ταξίδι βαθιάς ενδοσκόπησης και συναισθηματικής έντασης.

Επηρεασμένη από καλλιτέχνες όπως η Mitski, η Mica Levi, η Mira Calix, η Laurel Halo, η Tirzah, αλλά και από τους Shostakovich και Stravinsky, η Καλλιόπη δημιουργεί ένα άλμπουμ που εξερευνά την αβεβαιότητα των δύσκολων επιλογών, την ένταση της αυτο-αμφισβήτησης, την προσωπική εξέλιξη και την αναζήτηση ανήκειν.

Η προσεγμένη παραγωγή του Νίκου Βελιώτη και το mastering του Coti K. πλέκουν έγχορδα και ambient ηχοτοπία με τη φωνή της Καλλιόπης, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, εύθραυστη αλλά και δυναμική ταυτόχρονα.

Το «Between» μιλά για την εμπειρία του να βρίσκεται κανείς «ανάμεσα»: Μεταξύ του γνώριμου και του άγνωστου, της εσωτερικής γαλήνης και του χάους της αβεβαιότητας. Μέσα από τα κομμάτια του, εκφράζονται συναισθήματα πόνου, προσμονής, απογοήτευσης, αλλά και στιγμές ελπίδας, διαύγειας και απρόσμενης ηρεμίας.

«Προσβολή Δημοσίας Αιδούς» – Σίσσυ Δουτσίου

Η Σίσσυ Δουτσίου είναι spoken word artist, ποιήτρια και ηθοποιός. Οι ηχογραφήσεις, τα βίντεο και οι συνταρακτικές ζωντανές εμφανίσεις της εξερευνούν προσωπικές εμπειρίες, κοινωνικά ζητήματα, τον έρωτα και το πένθος.

Ο πρώτος της δίσκος, «Προσβολή Δημοσίας Αιδούς» (“Insult of Public Modesty”), δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα, τον Καναδά και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Orphx, Blakaut, Dimitris Koufoudakis (Fer De Lance), Biomass και Van Fog.

Πρόκειται για έναν δίσκο spoken word με ελληνικούς στίχους, που αποτελείται από 8 κομμάτια, συνολικής διάρκειας 40 λεπτών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα «Θέλω να Μάθω να σε Αγαπώ», «Νέκταρ», «Αθήνα», και «Ηρωίνη», λόγω της ιδιαίτερης, καθηλωτικής τους ατμόσφαιρας.

Η «Προσβολή Δημοσίας Αιδούς» αποτελεί μια πολυεπίπεδη ηχητική δημιουργία, που καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια εξαιρετική ποιητική γλώσσα και μια σύγχρονη ηχητική εμπειρία. Με τη δυναμική της προσέγγιση, η Δουτσίου αναμιγνύει ποιητικά θέματα ταυτότητας, κοινωνικής κρίσης και ατομικής εξέγερσης με post punk, industrial noise και experimental electronica ηχοτοπία. «Είναι οι ιστορίες συνηθισμένων καθημερινών κοριτσιών, που επιμένουν μέχρι το τέλος, πιστές στη λύσσα τους για ελευθερία, έρωτα και καταστροφή κάθε μορφής εξουσίας. Κορίτσια σαν τις φίλες μου δηλαδή», δηλώνει η ίδια, περιγράφοντας το πνεύμα του δίσκου.

Κυκλοφορεί ψηφιακά στις 9 Μαΐου και σε LP στις 30 Μαΐου από την Inner Ear σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό The Institute For Experimental Arts.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα