Πολιτισμός

Συνέλευση ΣΕΗ: «Έχουμε κερδίσει τη φωνή, την παρουσία μας»- Νέα απεργία για τους ηθοποιούς

Η μεγάλη χθεσινή συμμετοχή των ηθοποιών και η ανακοίνωση των επόμενων κινήσεων τους μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Parallaxi
συνέλευση-σεη-έχουμε-κερδίσει-τη-φων-973474
Parallaxi

Σε νέα απεργία προχωρούν οι ηθοποιοί μετά τη χθεσινή συνέλευση του ΣΕΗ. Μάλιστα κατά τη χθεσινή μαζική συνέλευση των ηθοποιών μίλησαν εκπρόσωποι του ΣΕΗ, όπως ο πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας. «Η ηθική απαξίωση είναι αυτή που μας έχει εξοργίσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας ανέφερε μιλώντας για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι οι καθηγητές του Εθνικού παραιτήθηκαν εκ του ασφαλούς: «Eίναι γελοιότητες, είμαστε σοβαροί άνθρωποι και αγωνιζόμαστε για το ψωμί μας καθημερινά. Είμαστε άνθρωποι που 4 φορές τον χρόνο είμαστε άνεργοι».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας τελείωσε η συνέλευση του ΣΕΗ που έκρινε τα επόμενα βήματα των ηθοποιών με το βλέμμα όλων στην αυριανή συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει μέλη καλλιτεχνικών οργανώσεων την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρόλο που λείπουν από το κάλεσμα σημαντικές οργανώσεις του χώρου η πρωτοβουλία του πρωθυπουργό κρίθηκε θετικό βήμα.

Η χθεσινή συνέλευση -αν και είχε τεθεί και θέμα απεργίας διαρκείας- αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων αν δεν καταλήξει με θετικό πρόσημο η αυριανή συνάντηση.

Η ψηφοφορία που ακολούθησε την συνέλευση έδειξε 345 ψήφους υπέρ των κινητοποιήσεων, 169 υπέρ της απεργίας διαρκείας και 68 ψήφους υπέρ της 24ωρης απεργίας ανεξάρτητα από την αυριανή συνάντηση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας το πρωί της Τρίτης έκανε σχετική ανάρτηση στην οποία έγραφε: «Αργά την νύχτα τελείωσε η νέα μεγάλη μας γενική Συνέλευση του ΣΕΗ που θύμισε παλιές εποχές που όλος ο κλάδος συμμετείχε με πάθος για την επίλυση των προβλημάτων του και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Με σύμπνοια και μετά από 5 ώρες προβληματισμούς καταλήξαμε σε συνέχεια όλων των δράσεων μας με κάθε τρόπο μέχρι την δικαίωση μας για την επίλυση του πολύπλοκου προβλήματος που μας δημιούργησε το ΠΔ που υποβάθμισε τις σπουδές των καλλιτεχνών.. 60 μέρες αγώνα με πορείες, καταλήψεις, παραιτήσεις, συναυλίες, συναντήσεις με όλους , υπουργούς, πρόεδρο, ευρωβουλευτές, αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνεχίζουμε!!!!»

Αναλυτικά η απόφαση της χτεσινής συνέλευσης του ΣΕΗ:

58 ημέρες κοινής δράσης όλων των σωματείων, με επιτυχημένες κινητοποιήσεις, πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις από τους σπουδαστές σχολών και εργαζόμενους στον πολιτισμό στο κτίριο Τσιλλερ, το θέατρο REX, το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, το Τμήμα Θεάτρου στο Ναύπλιο, την ΑΣΚΤ, τις δραματικές σχολές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να χαιρετίσουμε τους εκπροσώπους του συντονιστικού των καταλήψεων των σπουδαστών, που το Σωματείο έχει από την αρχή υποστηρίξει με κάθε υλικό και ηθικό μέσο, με κορύφωση τη συναυλία αλληλεγγύης που έγινε την Παρασκευή έξω από το Εθνικό.

Παραιτήσεις του συνόλου των καθηγητών της σχολής του Εθνικού, του Κρατικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ –στις οποίες υποκλινόμαστε– , συναυλίες, συναντήσεις με υπουργούς και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ευρωβουλευτές, με τους πολιτικούς αρχηγούς της Αντιπολίτευσης.

Με τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις μας, οι καλλιτέχνες καταφέραμε να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με το μέρος μας. Η κοινωνία έχει καταλάβει και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα μας. Βλέπει στους αγώνες μας τον μοναδικό χώρο που στον ζόφο των τελευταίων χρόνων έχει αντιδράσει συλλογικά.

Έχουμε κερδίσει. Έχουμε κερδίσει τη φωνή μας, την παρουσία μας, την συσπείρωση του κλάδου μας, τον διάλογο, τη μαζικότητα, έχουμε κερδίσει την πίστη στις συλλογικές διαδικασίες και στους αγώνες. Και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε και τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, αλλά και μετά –αρκετά μετά το τέλος αυτού του αγώνα/πολέμου– ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα. Ο κάθε ένας και η κάθε μία με τα μέσα του και την τοποθέτησή του έχει συμβάλει στον πολυμορφικό αυτό αγώνα που πρωτοφανώς κρατάει 2 μήνες τώρα. Η κλιμάκωση δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική.

Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε κερδίσει την πρωτοφανή συσπείρωση των καλλιτεχνών. Αρχικά, με το τεράστιο κίνημα που δημιουργήθηκε εν μέσω κορονοϊού λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης οργανωμένου πλάνου ενίσχυσης του πολιτισμού. Και τώρα, λόγω της ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ, από την πολιτεία, προσπάθειας υπονόμευσης/υποβάθμισης των καλλιτεχνών. Έχουμε ενισχύσει τα αντανακλαστικά μας, την ικανότητα στον διάλογο και στη ζύμωση, μάθαμε πώς να αγωνιζόμαστε και καταφέραμε οχι μόνο να δηλώσουμε την παρουσία μας, “να ακουστούμε”, αλλά και να φέρουμε ουσιαστικές αλλαγές, έχουμε δείξει τι κλάδος είμαστε και, μπορούμε να πούμε, μας φοβούνται!!!

Νίκη είναι ότι ο Πρωθυπουργός, μετά από αίτημά μας την Παρασκευή, που καταθέσαμε με την Ομοσπονδία και τα λοιπά σωματεία, δέχεται κακήν κακώς να συναντήσει την Τετάρτη εμάς που θέλει να παρουσιάζει ως “ΣΥΡΙΖΑ” ή “παραπληροφορημένους”.

Έχοντας ως γνώμονα και την επιτυχία, αλλά και το επικοινωνιακό κόστος των παρεμβάσεων που κάνουμε – ιστορικές οι συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, ιστορικές οι παρεμβάσεις στα θέατρα, ιστορικές οι μεγαλειώδεις πορείες μας– ενώ από την Πέμπτη έχουμε καταφέρει να σπάσουμε το εμπάργκο των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Μετά από την εμβληματική περασμένη Τετάρτη με την παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού, έχουμε μια κομβικής σημασίας Τετάρτη αυτήν την εβδομάδα με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έτσι, βάσει αυτής της ημερομηνίας λοιπόν, προτείνουμε τον εξής σχεδιασμό:

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2/2023: γενικό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 την ώρα της συνάντησης με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ στάση εργασίας 11 με 3 Παράλληλα, το απόγευμα στις 17:00 καλούμε σε διαμαρτυρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο για στήριξη των αρχαιολόγων ανταποκρινομενοι στο κάλεσμα του ΣΕΑ.

ΠΕΜΠΤΗ 16/2/2023: πάρτυ τσικνοπέμπτης με παραδοσιακές ορχήστρες, το μεσημέρι στην Πανεπιστημίου έξω από το ΡΕΞ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/2/2023: σε περίπτωση που η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας, ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ 24ωρη απεργία και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00) προς το ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Μένουμε ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18: σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, Νέα γενική συνέλευση και συναυλία στο Σύνταγμα

ΚΥΡΙΑΚΗ 19: πρώτη επίσημη συνάντηση με ΕΝΘΕΠΑ – παραγωγούς ελεύθερου θεάτρου για ΣΣΕ

Επίσης, αναλόγως των εξελίξεων, Παρασκευή ή Σάββατο βάζουμε νέα Γενική Συνέλευση και μιλάμε και αποφασίζουμε πια όλοι μαζί με τα νέα δεδομένα.

Βλέποντας την επιτυχία των μέχρι τώρα κινητοποιήσεών μας προτείνουμε τη συνέχιση τους.

  • Καθημερινή ανάγνωση της ανακοίνωσης του Σωματείου σε όλα τα θέατρα και τους πολιτιστικούς χώρους.
  • Παρεμβάσεις με πανό έξω και μέσα στα θέατρα αλλά και σε κάθε επίσημη εκδήλωση της κυβέρνησης.
  • Ανάρτηση αφίσας και κειμένου σε όλα τα θέατρα και σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους. Τρικάκια έξω από τα θέατρα, τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού.
  • Ενημέρωση των Πολιτιστικών Ακολούθων των Πρεσβειών για υποστήριξη των αιτημάτων μας.
  • Συνέχιση της έμπρακτης υποστήριξης μας στις καταλήψεις των σπουδαστών με δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, πολιτιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε όλοι μαζί.

Πρέπει με φροντίδα να αφουγκραστούμε ο ένας τον άλλο και να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο, αλλά και τις διαδικασίες του Σωματείου μας. Να το κρατήσουμε ζωντανό και όχι απαξιωμένο. Να παραμείνουμε μαζί, ενωμένοι, να συνδιαμορφωνουμε μαζί τη στρατηγική μας, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ #ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη στις 10.30 οι καλλιτέχνες δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια μαζί με τους εκπαιδευτικούς για πορεία στο Μαξίμου, την ώρα δηλαδή που θα γίνεται η συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Έχουν αποφασίσει επίσης νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή, αν δεν υπάρξουν λύσεις και αποφάσεις.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Σας θέλουμε δίπλα μας!

Αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 στο χώρο του Ωδείου Αθηνών, την ώρα της συνάντησής μας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, σας θέλουμε όλους και όλες δίπλα μας.

Προσερχόμαστε στη συνάντηση και προσδοκούμε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε σημαντικές ειδικότητες και κλάδους που επηρεάζονται άμεσα από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 όπως οι σκηνοθέτες, οι κινηματογραφιστές, οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας, οι τραγουδιστές, οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, η Ομοσπονδία καλλιτεχνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θεωρούμε επιβεβλημένο στη συνάντηση να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπροσώπευση των θεσμικών φορέων των εργαζομένων στον σύγχρονο Πολιτισμό. Η συνάντηση αυτή είναι το επιστέγασμα των αγώνων μας εδώ και δύο μήνες. Είναι καθοριστική από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι αλλά ταυτόχρονα συγκρατημένοι.

Τα αιτήματά μας:

Η απόσυρση από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό

Η υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.)

Η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Παροχή Σίτισης, Στέγασης και Δωρεάν Συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα.

Την ίδια μέρα στις 17:00 το απόγευμα, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αρχαιολόγων, των εργαζομένων των μουσείων και των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί τους, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, την ώρα της παρουσίασης του σχεδίου για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, κάθε αγωνιζόμενο πολίτη να υπερασπιστούμε μαζί το δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων.

Εμείς οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που δύο μήνες τώρα υπερασπιζόμαστε τις σπουδές μας και παλεύουμε γι’ αυτές δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι και προς τους αγώνες των δασκάλων και των καθηγητών, που σε δύσκολες συνθήκες και τραγικά υποαμοιβόμενοι δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στέκεται αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και χαιρετίζει τον αγώνα τους ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, αν δεν οδηγηθούν τα πράγματα σε αίσια έκβαση από τη συνάντηση της Τετάρτης, προετοιμαζόμαστε και εντείνουμε τις δράσεις μας:

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου με ένα παραδοσιακό μεσημεριανό happening με στοιχεία της παράδοσης μας, το οποίο θα ξεδιπλωθεί στο Κέντρο της Αθήνας (Στο ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου).

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση την ώρα που θα καταθέσουμε την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα.

Όλοι και όλες δίνουμε δυναμικό παρόν στην μουσική διαμαρτυρία που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην Πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα