Τι συμβαίνει με τη συνάντηση Μητσοτάκη με καλλιτέχνες – Λύση ή εμπαιγμός;
Από "έξω" μένουν συγκεκριμένοι καλλιτεχνικοί κλάδοι στη συνάντηση της Τετάρτης και αυτό φέρνει ήδη αντιδράσεις
Ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για την κατάργηση ή τροποποίηση του ΠΔ85/2022 και κρατάνε γερά, επιτέλους ήρθε επιτέλους η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, με συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους των καλλιτεχνών.
Σε αυτή τη συνάντηση όμως, κάτι δεν πάει πολύ καλά και όπως φαίνεται, προμηνύει και την κατάληξη της συζήτησης της Τετάρτης, καθώς το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ζήτησε συγκεκριμένα ονόματα να συμμετέχουν, αποκλείοντας όμως αρκετούς κλάδους που επίσης, τους αφορά το Προεδρικό Διάταγμα και θα έπρεπε να είναι κι αυτοί εκεί.
Στη συνάντηση λοιπόν, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:
Κωνσταντινος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), Μίνα Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομενων στο χορό), Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου), Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), Λυδία Κονιόρδου (Πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Θάνος Παπαδογιάννης (Εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου).
Πρόκειται λοιπόν για εξαιρετικά σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους και εκπροσώπους συγκεκριμένων παραστατικών τεχνών, ωστόσο έχουν μείνει από έξω αρκετοί άλλοι που δεν εκπροσωπούνται σε αυτή τη συνάντηση, αγνοώντας τους επιδεικτικά.
Και μπορεί η μαζικότητα των δράσεων των καλλιτεχνών να φαίνεται πως «θορύβησε» την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός να προγραμμάτισε συνάντηση μαζί τους, όμως άνθρωποι του κινηματογράφου ή και των ιδιωτικών δραματικών σχολών δεν εκπροσωπούνται, κάνοντας αυτόματα αδύναμη αυτή τη κίνηση, καθώς φέρνει και «θόρυβο» στον ευρύτερο χώρο των τεχνών και των social media από όλες και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι άνθρωποι του κινηματογράφου, με σχετική ανακοίνωση, αναρωτιούνται, «Τελικά ο Ελληνικός Κινηματογράφος Χρειάζεται τους Δημιουργούς;»
Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση
Μέσα στις συνθήκες αναβρασμού του χώρου των καλλιτεχνών όλο το τελευταίο διάστημα, ακόμα ένα ερώτημα πλανιέται πάνω από την πόλη…
Το βράδυ της Κυριακής 12 Φλεβάρη μέχρι και οι τοίχοι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Εθνικού Κέντρου Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας αναρωτήθηκαν .
Ακόμα και οι φύλακες του ΥΠ.ΠΟ. που διάβαζαν αποσβολωμένοι τις αφίσες που εμφανίστηκαν στην πόρτα του υπουργείου αναρωτιούνται.
Τελικά ο Ελληνικός Κινηματογράφος Χρειάζεται τους Δημιουργούς ;
Και ποιος θα μας απαντήσει σε αυτό ;
Σε ανάρτηση του, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, αναφέρει όλα τα παραπάνω:
Μενδώνη: Oι κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν συμμετοχή μόλις 15%
«Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Καθεστώς πολιτικής βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο και μετά προσπαθούν να τα μαζέψουν. Αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες -από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας του μετρό – ίσης και σημαντικότερης αξίας απ’ ό,τι στον σταθμό Βενιζέλου- από ιδεοληψίες. Αυτοί που αδιαφορούν και μετά λένε τάχα μου δήθεν για “τσιμέντωμα” για τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι τώρα κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε κάνοντας αντιπολίτευση στην πλάτη ανθρώπων που μάχονται για τη ζωή και τα όνειρα τους:
«Αν δεν κάνω λάθος, επί 4,5 χρόνια ήταν, οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση διαχρονικά είναι παραμελημένη και γι’ αυτό ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το δε υπουργείο Πολιτισμού, από το 2021, δουλεύει σε αυτή τη κατεύθυνση και μέχρι 31 Μαρτίου, οι τρεις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί, θα δώσουν το πόρισμά τους».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών και των κομμάτων που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, η κ. Μενδώνη αντέτεινε ότι «το Π.Δ. κωδικοποίησε αυτά που ίσχυαν και εφαρμόζονταν στην ελληνική νομοθεσία και τη δημόσια διοίκηση γύρω από το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα των προσόντων των καλλιτεχνών».
«Υπάρχουν πολλές προκηρύξεις για προσλήψεις καλλιτεχνών κατηγορίας ΔΕ στο Δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν τη βαθιά υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε η υπουργός.
«Δεν έχουμε θίξει κανένα εργασιακό δικαίωμα και ο νόμος για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών βασίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Οι άνθρωποι που έχουν βγει στον δρόμο σήμερα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι περίπου το 15% των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή είναι η “μαζική κινητοποίηση”. Ακούσαμε για τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του νομοσχεδίου. Υποθέτω ότι στη ζυγαριά του ΣΥΡΙΖΑ ο καλός και εξαιρετικός επιστήμονας Αγγελος Χανιώτης μετρά περισσότερο από πολλούς άλλους λαμπρούς επιστήμονες», ανέφερε.
Γιατί όχι όλοι;
Στη “φασαρία” πάντως που δημιουργείται σήμερα λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κλάδων από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα μπορούσε κάποιος πονηρά σκεπτόμενος να πει πως αυτό μπορεί να έχει γίνει για να εξυπηρετήσει και κάποιους άλλους σκοπούς, καλύπτοντας τα αιτήματα συγκεκριμένων ανθρώπων και αφήνοντας τελικά από έξω μία μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών, όπως είναι αυτοί που κάνουν κινηματογράφο ή βρίσκονται σε ιδιωτικές δραματικές σχολές, όπου λειτουργούν με άδεια βέβαια, του Υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε, είναι πετυχημένη συνταγή η διχόνοια σε μία επανάσταση, ειδικά όταν παίζονται σπουδαία θέματα, όπως η εργασία.
Ευτυχώς λοιπόν, όπως είδαμε παραπάνω, υπάρχουν εκείνες οι φωνές λογικής που δεν διαχωρίζουν τον αγώνα σε “εμείς” και “εσείς” και η φωνή τους ενώνεται με όλους τους κλάδους των καλλιτεχνών, σε μία κοινή πορεία προς τη δικαίωση τους. Το μόνο που μένει, είναι να δούμε τι θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιους θα περιλαμβάνουν οι λύσεις, που ενδεχομένως, θα προταθούν.
ΧΡΟΝΙΚΟ
Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι καταλήψεις των σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, με συζητήσεις και συγκεντρώσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ενώ καινούριες καταλήψεις συμπαράστασης έγιναν σήμερα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κατάληψη σε Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Θεσσαλονίκης
Στο πλευρό των καλλιτεχνών που μάχονται ενάντια στο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές τους βρίσκονται η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, έμπρακτα από σήμερα με την ανακοίνωση καταλήψεων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου, μετά από συνέλευση, αποφασίστηκε σήμερα η κατάληψη της ΑΣΚΤ. Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκεται πλέον και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη.
Βλέποντας λοιπόν, όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και της θέσεις όλου του καλλιτεχνικού κόσμου τις τελευταίες μέρες, αντιλαμβανόμαστε πως μιλάμε για μία μαγική απόφαση του κόσμου των τεχνών να βγει “στον δρόμο” και να διεκδικήσει αυτά που αξίζει η τέχνη και τα όνειρα του. Χωρίς εμπαιγμούς, χωρίς μικρά γράμματα, χωρίς υπεκφυγές και κατηγορίες, αλλά με ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, απέναντι σε όλους.