Θέατρο

ΔΩΡΕΑΝ: Ο Αρίστος στο Γεντί Κουλέ – Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Στην ατζέντα του Μαΐου (σου) να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Parallaxi
δωρεαν-ο-αρίστος-στο-γεντί-κουλέ-μια-438338
Parallaxi

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη διετία παραστάσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιοδεία του στη Β. Ελλάδα, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, επιστρέφει εκεί όπου ο “Αρίστος” έζησε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, καθώς ως φερόμενος ως “Δράκος του Σέιχ Σου”, εκτελέστηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1968.

Στο πλαίσιο του Yedi Kule Project, θα δοθεί μία μοναδική δωρεάν παράσταση την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 21.00.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Είδαμε την παράσταση «Αρίστος» και σας μεταφέρουμε: Εδώ κάθε Σαλονικιός θα άφηνε ένα δάκρυ κι έναν αναστεναγμό

Εννέα χαρακτήρες άμεσα συνδεδεμένοι με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του “Αρίστου”.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δωσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια, ερμηνευμένοι από τρεις ηθοποιούς (Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου) και ένα μουσικό επί σκηνής (Γιώργος Δούσος).

Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο».

Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ο ίδιος ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αφιέρωμα στην εκτέλεση που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη

Αν λοιπόν η μνήμη αποτελεί τον πυρήνα της ταυτότητας κάθε κοινωνίας χωρίς να αποδίδει με βεβαιότητα πάντα δικαιοσύνη , τότε η τέχνη που εξ’ ορισμού ανήκει στους αθώους, δικαιώνει τον αθώο του παρελθόντος υπερασπιζόμενη έτσι τον αθώο του σήμερα.

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “Ο Γύρος του Θανάτου” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου Διασκευή/ Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου Μουσική: Γιώργος Δούσος Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου

*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Λόγω εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με προσκλήσεις που θα δίνονται την ημέρα της παράστασης από τις 18.00 μ.μ στον χώρο του μνημείου στην είσοδο, facebook event

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα