Agenda

Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στους ποιητές και τα έργα τους - Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη.

Parallaxi
έτσι-θα-γιορτάσει-η-θεσσαλονίκη-την-πα-897514
Parallaxi

Παγκόσμια μέρα ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, όταν το 1997 ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε με αποτέλεσμα να γιορτάζουμε τη μέρα αυτή την ποίηση και τους ποιητές.

Πώς γιορτάζει όμως η Θεσσαλονίκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης;

Ημέρα Ποίησης στο Θέατρο Αμαλία

  1. Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου

Η Κατερίνα Γώγου έζησε σαν τη φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει, έγραψε τα οριακά της ποιήματα, πόνεσε για τους ανθρώπους γύρω της και στο τέλος έκανε μια ροκ εν ρολ βουτιά στο θάνατο ως Ιδανική Αυτόχειρας στην Αθήνα των αρχών του ’90. Την θυμούνται όσοι διασταύρωσαν τους δρόμους τους με τον δικό της, ηθοποιοί, ποιητές, πολιτικοί ακτιβιστές, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί.

Το κινηματογραφικό πορτραίτο της σε άσπρο και μαύρο συμπληρώνεται με ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σεκάνς με την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου. Για τον σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ αυτό κλείνει μία τριλογία που είχε ξεκινήσει το 2002 με το πορτραίτο της Φλέρυς Νταντωνάκη και συνεχίστηκε το 2006 με την ιστορία της γένεσης του ελληνικού ροκ. Μία σειρά πορτρέτων από οριακές προσωπικότητες που έζησαν στην πόλη της Αθήνας αποτελεί το νήμα που συνδέει τα ντοκιμαντέρ μεταξύ τους και φωτίζει το ιδιόρρυθμο αστικό τοπίο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Το αρχειακό υλικό, οι κουβέντες των ανθρώπων που μιλούν γι αυτή, η ίδια η προσωπικότητά της Γώγου, κάνουν την αφήγηση να παραμένει συναρπαστική. Όμως η αγάπη για την γυναίκα, για την καλλιτέχνη και κυρίως για τον μύθο της, δεν τυφλώνει τη ματιά του φιλμ, ούτε των ανθρώπων που μιλούν γι αυτή. Το ντοκιμαντέρ του Μποσκοΐτη δεν γίνεται ποτέ μια κουραστική αγιογραφία, αντίθετα κοιτάζει την ηρωίδα του με τον τρόπο των ανθρώπων που επιλέγει να την σκιαγραφήσουν.

Και ίσως γι αυτό μερικές φορές τα συμπεράσματα που καλείσαι να βγάλεις δεν είναι πάντα απόλυτα σαφή, ίσως γι αυτό το αίνιγμα της Γώγου δεν αποκρυπτογραφείται πλήρως. Αλλά από την άλλη, πιθανότατα ακριβώς γι αυτό παραμένει ως το τέλος τόσο γοητευτικό…

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι Ρήγας Αξελός, Νάνος Βαλαωρίτης, Θοδωρής Βλαχάκης, Γιώργος Γαρμπής, Γιώργος Δάγλας, Μανώλης Δεστούνης, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Νίκος Καλογερόπουλος, Λίνα Καρανασοπούλου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μάρω Κοντού, Γιώργος Κορδέλλας, Εύα Κουμαριανού, Μαρία Λαγγουρέλη, Όλια Λαζαρίδου, Θανάσης Νιάρχος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λένα Πλάτωνος, Ελένη Πορτάλιου, Αγάπη – Βιργινία Σπυράτου, Ανδρέας Ταρνανάς, Γιάννης Φελέκης, Γιώργος Χρονάς, Γιώργος Ψωμόπουλος.

  1. Συζήτηση για την ζωή και το έργο της Κατερίνα Γώγου

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ , θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ποιητή Τέλλο Φίλη και τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας και καθηγητή του Α.Π.Θ. στο τμήμα κινηματογράφου Δημήτρη Θεοδωρόπουλο.

  1. Συναυλία με την Βούλα Σαββίδη και τον Παντελή Θεοχαρίδη

Θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου

η Βούλα Σαββίδη και ο Παντελής Θεοχαρίδης.

Μέρος των εσόδων θα δοθούν στο ΚΕ.ΘΕΑ Ιθάκης

*Δευτέρα 21 Μαρτίου, ώρα 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ | Πληροφορίες- κρατήσεις : 2310-842509

“Ο Καββαδίας μας ταξιδεύει” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 «Ο Καββαδίας, μας ταξιδεύει», την Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα φίλων μουσικής Μ1) , με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, στις 21 Μαρτίου.

Μέσα από ποιήματα, κείμενα  και εμβληματικές μελοποιήσεις θα επιχειρήσουμε μια περιπλάνηση στο ποιητικό έργο του ταξιδευτή ποιητή. Σαν να ξεθάβουμε από σεντούκι πολύχρωμες καρτ-ποστάλ, μιας ζωής όλο μυστήρια και πάθη. Τα μελοποιημένα ποιήματα ερμηνεύουν ο Χρήστος Θηβαίος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Ηλίας Βαμβακούσης. Στην αφήγηση ο  Γρηγόρης Βαλτινός.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ

Συντελεστές: Καλλιτεχνική επιμέλεια-ενορχηστρώσεις: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΙΓΚΟΣ | Συμμετέχει η Συμφωνική ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, MOYSA. | Μουσική διεύθυνση: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ | Κείμενα- λογοτεχνική μελέτη : ΆNNA MYKΩΝΙΟΥ | Παρουσίαση-αφήγηση : ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ

Τραγουδούν : ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σάκης Κοντονικόλας, Γιώργος Κοκκινάκης, Στέργιος Κοιας, Δημήτρης Στυλιανίδης, Αντώνης Κουμανδράκης, Μιχάλης Πιπέρκος

Παραγωγή-διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ

*Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα φίλων μουσικής Μ1) | Τιμές εισιτηρίων  Γενική είσοδος 15, 20, 25 ευρώ, Φοιτητικά, ανέργων και άνω των 65 είσοδος  5 ευρώ (εξώστη και θεωρεία) 

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (εαρινή ισημερία) και ώρα 20:00, στο Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42).

Οι ποιήτριες Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Ζωή Καρέλλη και Μάτση Χατζηλαζάρου και οι ποιητές Κλείτος Κύρου, Πάνος Θασίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης συνομιλούν επί σκηνής μεταξύ τους και με τα ποιήματά τους, ζωντανεύοντας, ως παρουσίες, μέσα από τους ηθοποιούς Ελένη Θυμιοπούλου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μάρα Τσικάρα, Δημήτρη Σπορίδη, Κωνσταντίνο Χατζησάββα και Χρίστο Στυλιανού.

Τους ήχους των κρουστών και τις μουσικές ατμόσφαιρες δημιουργούν ο Κώστας Χανής και η μαθήτριά του Εμίλια Τριανταφυλλίδου. Επιμέλεια και επιλογή κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη και Σταύρος Ζαφειρίου.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στον χώρο θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο και την «Αντιπολεμική Ποίηση»

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Κίχλη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2022, διοργανώνουν αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο και την «Αντιπολεμική Ποίηση».

Διαλέγουν και απαγγέλουν το αγαπημένο τους ποίημα του Τίτου Πατρίκιου οι:

Βαγγέλης Χρόνης, ποιητής | Λιλλύ Ελευθερίου, εικαστικός | Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος | Ευτυχία Αλεξανδροπούλου, ιατρός, ποιήτρια | Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός-σκηνοθέτης | Ανδρέας Μήτσου, λογοτέχνης | Κωνσταντίνος Μούσσας, ιατρός-λογοτέχνης

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Αφιέρωμα: Για όσους είναι στην Αθήνα – 4 ευρώ (περιλαμβάνει καφέ ή τσάι ή αναψυκτικό ή ένα ποτήρι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί)

Μνήμες και ποίηση από τα σχολεία της Καλαμαριάς

Η 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα της άνοιξης, έχει καθιερωθεί από την UNESCO και εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέτος όμως, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των προγόνων μας, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων βρήκαν στην Καλαμαριά τη δεύτερη πατρίδα τους, σήκωσαν τα μανίκια, αγωνίστηκαν και μετέτρεψαν το λασπότοπο που παρέλαβαν, σε μια από τις όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές σχολείων της Καλαμαριάς, μέσα από την ποίηση τιμούν τους προγόνους μας συμμετέχοντας στη δράση των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καλαμαριάς, δημιουργώντας το «δέντρο της μνήμης» σε πάρκα και πλατείες.

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, η Δαήδειος Παιδική Βιβλιοθήκη και η Δ τάξη του 5ου Δημοτικού Καλαμαριάς θα μοιραστούν μαζί μας ποιήματα που θα αναρτήσουν στα «δέντρα της μνήμης» στην Πλατεία Σκρα και οι τάξεις Δ, Ε και ΣΤ του 1ου Δημοτικού Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι θα στολίσουν με ποιητικά αποσπάσματα την αυλή του σχολείου τους.

Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και την Τρίτη 22 Μαρτίου από τα δύο τμήματα της ΣΤ τάξης του 10ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς και στο πάρκο επί της Ανδρέα Παπανδρέου.Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ο 9,58fm τιμά τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη

(20 Απριλίου 1922 – 30 Οκτωβρίου 1988) καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, κάθε ώρα, ακούγονται ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Επιλέγουν και διαβάζουν ποιήματα του, ειδικά ηχογραφημένα για τον 9,58fm, οι (με αλφαβητική σειρά): Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός εντατικολόγος Έλσα Μουρατίδου, ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Μπακονίκα, ποιήτρια Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός Tόλης Νικηφόρου, ποιητής Δημήτρης Πάλλας, πωλητής περιοδικού “Σχεδία” Νικηφόρος Παπανδρέου, θεατρολόγος Δημήτρης Σιακάρας, ηθοποιός Δημήτρης Σφίγγος, μουσικός, αντιπρόεδρος ΣΜΒΕ Βάνα Χαραλαμπίδου, δημοσιογράφος- συγγραφέας 9,58fm ΕΡΤ3 webradio.ert.gr/958fm/

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Αφουγκραζόμενα τον λόγο των ποιητών, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, τη Δεύτερα 21 Μαρτίου 2022 γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και φέτος η ελληνικής έμπνευσης Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με θησαυρούς μελοποιημένης ποίησης της ελληνικής τραγουδοποιίας, με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματά τους, με ηθοποιούς που απαγγέλλουν αποσπάσματα από τις κορυφές της παγκόσμιας ποίησης, με δεκάδες ποιητικές συλλογές που δωρίζουμε στους ακροατές μας, με τη θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» σε νέα ραδιοφωνική παραγωγή και -στο τέλος της ημέρας- με μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τα studio της Ραδιοφωνίας.

Τι θα ακούσετε στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα

Στην πρωινή ζώνη του Δεύτερου Προγράμματος οι παραγωγοί αφιερώνουν τις εκπομπές τους στον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί ακούμε τα εξής ένθετα:

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 08:00, και σε επιμέλεια της Λίτσας Τότσκα, ακούμε αγαπημένους μας ηθοποιούς να απαγγέλλουν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Διαβάζουν οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Νίκος Ψαρράς, και Λυδία Φωτοπούλου.

Στο και μισή, από τις 8:30 το πρωί, και σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη, ακούμε δώδεκα (12) Έλληνες ποιητές σε δικά τους ποιήματα: Κούλα ΑδαλόγλουΓιώργος ΒέηςΈλσα ΚορνέτηΜαρία ΚούρσηΣτάθης ΚουτσούνηςΓιώργος ΜαρκόπουλοςΜανώλης ΞεξάκηςΠαυλίνα ΠαμπούδηΓιάννης ΠαπαθεοδώρουΤίτος ΠατρίκιοςΝτίνος ΣιώτηςΑντώνης Φωστιέρης.

Στις 16:00, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε το αφιέρωμα «Η Αμοργός του Νίκου Γκάτσου». Στις 12 Μαΐου του 2017 ο Νίκος Αϊβαλής και ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσίασαν στο Τρίτο Πρόγραμμα ένα αφιέρωμα για τα 25 χρόνια -τότε- από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, όπου, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αϊβαλής διάβασε την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου πλαισιωμένη από τη μελοποίησή της από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Στις 19:00, μεταδίδεται η δίωρη εκπομπή της Έλενας Διάκου «Τα δύο Νόμπελ και ένας “διάλογος”» με δύο θεματικές ενότητες. Η μια είναι τα «Δύο Νόμπελ» με αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη και η δεύτερη μια «συνομιλία» με τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη με αφορμή τα βιβλία του «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση» και «Η Τέχνη που αυτοκτονεί».

Στις 21:00, ακούμε την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού, σε νέα ραδιοφωνική μεταφορά του Εθνικού Θεάτρου ειδικά για την Ελληνική Ραδιοφωνία, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Στις 23:00, «Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση». Από το Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 2013, που αρθρώνεται σε 4 ενότητες.

1.Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Οικονομίδης πιάνο, Θοδωρής Πιστόλας σαξόφωνο. 2. Ηρώ Σαϊα, Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο. 3. Μαρία Λούκα, Χρυσόστομος Καραντωνίου κιθάρα, Λευτέρης Ανδριώτης λύρα. 4. Νίκος Ζούδιαρης (κιθάρα-φωνή), Γεωργία Νταγάκη (λύρα-φωνή), Γρηγόρης Πολύζος, πιάνο.

Παρουσίαση: Έλενα Διάκου Ηχητική επιμέλεια: Κώστας ΓιαννακόπουλοςΝίκος Θεοδωρακόπουλος

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, ένα ραδιόφωνο που είχε τη χαρά και την τιμή να περάσουν από τα μικρόφωνά του τόσοι και τόσοι ποιητές και ποιήτριες, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με ένα πενθήμερο αφιέρωμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχική ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον αείμνηστο ποιητή και επί χρόνια παραγωγό του Τρίτου Μιχάλη Μήτρα, η οποία καθιερώθηκε το 1997.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στη ροή του προγράμματος, εντάσσονται σποραδικές αναγνώσεις ποιημάτων με θέμα ακριβώς την ποίηση και τους ποιητές/τριες. Ένα θέμα που έχει δώσει αριστουργήματα αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ποιητικού λόγου.

Τα ποιήματα διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης.

Live Streaming: www.deftero.gr

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα