Featured

Το σπίτι με την ωραιότερη θέα ανοίγει ξανά για τα μονόπρακτα του Σερέφα!

Θέατρο στην Οικία Τέλλογλου, με την υπογραφή του Σάκη Σερέφα.

Parallaxi
το-σπίτι-με-την-ωραιότερη-θέα-ανοίγει-ξ-516115
Parallaxi

«Ψυχή Μπόλικη» είναι ο τίτλος των τριών μονόπρακτων που έγραψε ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας για την Αλίκη Τέλλογλου, για τα οποία «…πήρε μπρος η συγγραφική του μηχανή…», μετά την επίσκεψή του στην Οικία Τέλλογλου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης των μονόπρακτων.

Στην Οικία Τέλλογλου, στο σπίτι της Αλίκης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα τρία μονόπρακτα «Εαυτός Μπόλικος», «Αριστοτέλους 2» και «Καληνύχτα Αλίκη», σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή και ερμηνεία της Σοφίας Βούλγαρη.

Πριν από τις θεατρικές δράσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο σπίτι του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου και να μάθει την ιστορία του.

Μερικά λόγια για την Οικία Τέλλογλου

To 1953, δυο σπουδαίοι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, ο Νέστορας Τέλλογλου, γιος σπουδαίων εμπόρων από τη Σμύρνη και η Αλίκη, κόρη του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Πόλη και το Μοναστήρι, αποφασίζουν να σφραγίσουν τον έρωτα τους με ένα γάμο. Ένας γάμος που έμελλε να δημιουργήσει ένα από τα πιο δημιουργικά και φιλότεχνα ζευγάρια της πόλης.

Το ζευγάρι ζει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα στο πατρικό του Νέστορα, ένα υπέροχο σπίτι με ακόμα πιο υπέροχο κήπο. Όμως το κέντρο της πόλης τους γοητεύει. Η πιο όμορφη της πλατεία. Η πλατεία Αριστοτέλους. Στην πολυκατοικία που βρίσκεται στο Ολύμπιον, στον τέταρτο όροφο, οι ιδιοκτήτες, γνωστή οικογένεια Μακρή, που κατέχει σχεδόν όλη την οικοδομή, αποφασίζει να πουλήσει το ρετιρέ.

Η θέα…

Το σπίτι έχει τη συγκλονιστικότερη θέα στην πόλη. Γίνεται το σπίτι τους. Ένα από τα ωραιότερα αστικά σπίτια της Θεσσαλονίκης. Με αριστοκρατική επίπλωση, φωτιστικά και αντικείμενα, μικρά χωρισμένα δωμάτια, όπως ήταν τότε χωρισμένα τα σπίτια και μια θέα ανεπανάληπτη από τη βεράντα στην πλατεία που ονειρεύτηκε ο Εμπράρ και το Θερμαϊκό να δεσπόζει.

Το ζευγάρι λατρεύει την τέχνη και το σπίτι θα γίνει σύντομα ένα ζωντανό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Κάθε χιλιοστό των τοίχων του, αλλά ακόμα και τα έπιπλα, μια πόρτα θα γίνουν ζωγραφικά έργα των σπουδαιότερων Ελλήνων ζωγράφων.

Ακόμα και όταν τα έργα τέχνης του σπιτιού μεταφέρθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, όταν εκείνο ολοκληρώθηκε για να στηθεί η πρώτη του συλλογή, κάποια από αυτά, τα πιο αγαπημένα της Αλίκης έμειναν στο σπίτι μέχρι το τέλος. Μια πόρτα ζωγραφισμένη από τον Κώστα Λούστα κερδίζει το μάτι καθώς εισέρχεσαι στο χώρο.

Η Τέλλογλου πέρασε σε αυτό το σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μέχρι το τέλος της, τον Ιούνιο του 2008. Συχνά πυκνά άλλαζε τη διάταξη των πινάκων στους τοίχους για να αλλάζει το τοπίο της. Υπάρχει όμως μια θρυλική ατάκα που έλεγε στον αγαπημένο της ανιψιό Κωνσταντίνο Ζέρβα, νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης: «Από όλους τους πίνακες έναν αγαπώ περισσότερο. Τη θέα από το παράθυρο μου». 

Περισσότερα για το σπίτι μαθαίνετε ΕΔΩ: Ένα μυθικό σπίτι ανοίγει στην πόλη10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για την Οικία Τέλλογλου

Δυο λόγια για τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία.

Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Έγραψε επίσης δεκάδες θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, στην Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού.

Έγραψε το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν (μεγάλου μήκους, σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, 2004) η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005) καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).

Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: – “Κάρολος Κουν” (2007) για το θεατρικό έργο του “Μαμ”, Υπουργείου Πολιτισμού (2007) για το θεατρικό έργο του “Αποστολή στον Πλανήτη Γη”, Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (2008) για το βιβλίο του “Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου”, “Πηνελόπη Μαξίμου” (2012) για το βιβλίο του “Μια τρύπα στο νερό”, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2013) για το βιβλίο του “Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω”.

Το θεατρικό έργο του “Θα σε πάρει ο δρόμος” περιλαμβάνεται στον κατάλογο “Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα’ της European Theatre Convention (ETC, 2010).

Ο Σάκης Σερέφας αρθρογραφεί στην Parallaxi (μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενά του ΕΔΩ) ενώ στο ερχόμενο επετειακό τεύχος για τα 30 Χρόνια του περιοδικού (κυκλοφορία 29 Νοεμβρίου) συνυπογράφει ένα σπονδυλωτό διήγημα με τους: Άκη Δήμου, Ισίδωρο Ζουργό, Σοφία Νικολαΐδου. 

*Οι θεατρικές δράσεις στην Οικία Τέλλογλου θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη | Έναρξη: Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 18.00 με το μονόπρακτο «Εαυτός Μπόλικος» | Επόμενες παραστάσεις «Εαυτός Μπόλικος» : 4, 11, 18 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00 | Εισιτήριο 12€ | Προπώληση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στην Αγίου Δημητρίου 159Α , 2310-247111 και στο Μικρό Τελλόγλειο, Καρ. Ντηλ 32, 2310-224785 | Η Οικία Τέλλογλου βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 2, στον 4ο όροφο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα